Vil ta fra Bjørgen ankeretappen i VM

SOGNEFJELLET (NRK.no): Hvis Maiken Caspersen Fallas drømmescenario går i oppfyllelse, er det dårlig nytt for Marit Bjørgen.

Intervju med Maiken Caspersen Falla .Reporter: Anders Skjerdingstad.

VIDEO: Maiken Caspersen Falla har planer om å utfordre både Kikkan Randall og Marit Bjørgen til vinteren.

23-åringen viste ikke respekt for noen da hun stormet inn til OL-gull på sprinten i Sotsji i vinter.

Nå har sprinteren satt seg et nytt mål. I VM i Falun vil hun gå stafetten for Norge. Hun tar til takke med en førsteetappe.

Maiken Caspersen Falla

Maiken Caspersen Falla ble den tredje kvinnen i norsk langrennshistorie med individuelt gull i OL da hun vant sprinten i Sotsji.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Men aller helst vil Maiken Caspersen Falla gå ankeretappen, forteller hun når NRK.no møter henne på Sognefjellet.

– Så du skal ta fra Marit Bjørgen sisteetappen?

– Ja, jeg tror jeg kunne ha gjort det bra i en spurt mot ganske mange, jeg må jo si det. Så å gå sisteetappen der, hadde vært ekstra kult, bekrefter Falla.

Se hele intervjuet med Falla i videovinduet øverst i saken!

Bjørgen vil ha kamp

Den utfordringen har historiens beste langrennsløper noen problemer med å ta imot.

– Vi får håpe det blir kamp om den. Det gjør meg bare ekstra skjerpet, sier Bjørgen, som hevder hun bare føler seg 70 prosent sikker på å få gå stafetten i Falun.

Hun utelukker heller ikke at det kan bli aktuelt å gi fra seg ankeretappen frivillig. Det har hun allerede gjort to ganger.

– Jeg har lyktes veldig godt de siste fire årene, men man skal ikke gå mer enn fem år tilbake før jeg ikke hadde lyst til å gå den selv, påpeker hun.

– Gir glatt fra meg plassen

I Sapporo-VM 2007 overlot hun jobben til Astrid Uhrenholdt Jacobsen, mens Marthe Kristoffersen var ankerkvinne for Norge i Liberec-VM i 2009.

– Det samme vil nok skje igjen hvis jeg føler at andre er gode nok og jeg selv ikke er i optimal form. Da gir jeg glatt fra meg plassen, sier Marit Bjørgen til NRK.no

Landslagstrener Egil Kristiansen avskriver heller ikke Falla som stafettkandidat. Men om ankeretappen sier han:

– Per nå er Marit ganske selvskreven på den.

Marit Bjørgen

Fire ganger har Marit Bjørgen som ankerkvinne gått Norge inn til stafettgull i mesterskap. Her gjør hun det i VM på hjemmebane i Holmenkollen i 2011.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Klar til å ta over

Det er da heller ikke slik at det vil være noen nedtur for Maiken Caspersen Falla om hun må ta til takke med en annen etappe i Falun.

– Jeg tror kanskje det først er når Marit ikke er med lenger at det blir en ledig plass. Hun virker knallsterk, sånn som det er nå, erkjenner Falla, som regner med henne sjanser vil øke betraktelig den dagen hennes ti år eldre lagvenninne legger skiene på hylla.

– Blir det du som tar over når Bjørgen slutter?

– Jeg sier ikke nei takk, i hvert fall, smiler gulljenta fra Sotsji.

Selv om hun har som mål å bli god nok til å gå en fem kilometer lang stafettetappe for Norge i Falun-VM, er det fortsatt i sprint hun har aller størst ambisjoner. Målet er å vinne sprintverdenscupen sammenlagt.

– Jeg synes det er på tide å skyve Kikkan Randall ned fra sprinttronen hun har vært på i mange år, sier Falla.

– Jeg burde gått

Falla er også tydelig på at det er uaktuelt å være tilskuer til en ny mesterskapslagsprint. I Sotsji ble hun som kjent veid og funnet for lett til det norske lagsprintlaget, til tross for det individuelle gullet.

Ingvild Flugstad Østberg, som tok sølv individuelt, fikk gå sammen med Marit Bjørgen. Duoen sikret norsk gull i utklassingsstil, så noe skandaleuttak kan det vanskelig sies å ha vært.

Falla forbeholder seg likevel retten til å mene at hun burde vært inne på laget.

– Ja, jeg synes selvfølgelig at jeg burde gått den lagsprinten. Jeg legger ikke skjul på det i det hele tatt. Men det ble ikke sånn nå, og da er jeg i hvert fall motivert for å komme inn på det laget i mesterskapene framover, understreker hun.

Siste nytt

 • Fall spolerte karrierebeste for Lie

  Kajsa Vickhoff Lie (21) var på vei mot en sterk plassering før hun falt i lørdagens utforrenn i Lake Louise i Canada.

  21-åringen startet som nummer 21 i lørdagens konkurranse, og var i ledelsen på sine tre første passeringer. Lie tapte noe tid nedover i bakken, men var likevel på vei mot en god plassering.

  Men mot slutten gikk det galt. Vie falt etter et hopp og ropte ut i frustrasjon over at et sterkt løp gikk i vasken.

  Nicole Schmidhofer fra Østerrike vant lørdagens renn. Hun var 13 hundredeler foran amerikanske Mikaela Shiffrin på plassen bak. Francesca Marsaglia fra Italia ble nummer tre.

  Andorra Alpine Skiing World Cup Finals
  Foto: Gabriele Facciotti / AP
 • Magnus Carlsen reddet remis

  Magnus Carlsen var ille ute, men klarte remis mot Levon Aronian i det andre langsjakkpartiet i kampen om tredjeplassen i Grand Chess Tour-sluttspillet i London. Dermed leder han duellen mot Aronian 9-3 etter de to innledende partiene.

  Magnus Carlsen
  Foto: Berit Roald
 • To til fyllearresten

  To supportere ble innbrakt av politiet for ordensforstyrrelse tidligere i kveld, er satt i fyllearresten. Personene er svært beruset, og er ikke i stand til å ta vare på seg selv, ifølge jourhavende jurist Hans Olav Røyr i Agder politidistrikt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal