Hopp til innhold

Vil snike Cologna forbi OL-reglene

Denne uka er Dario Cologna tilbake på ski, men trener Guri Hetland er ikke sikker på at årets idrettsutøver i Sveits rekker å oppfylle de formelle uttakskravene før OL.

Dario Cologna

Dario Cologna må håpe at forrige vinters VM-bragder fortsatt imponerer uttakskomiteen for OL i Sotsji.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Verdensmesteren på tremil fra Val di Fiemme sist vinter ble operert 15. november etter å ha skadet ankelen da han falt på isen. Opptreningen startet allerede 18. november, og veien tilbake har gått akkurat som planlagt.

I helga, mens verdenseliten konkurrerte på Colognas hjemmebane i Davos, hadde 27-åringen sin første stakeøkt på rulleski.

– Vi håper at han kan gjennomføre sin første økt på ski i slutten av denne uka, altså rett før jul, sier Sveits’ norske landslagstrener Guri Hetland til NRK.no.

Strenge uttakskrav

Hun er fortsatt sterk i troen på at Cologna skal rekke å komme i form til OL i Sotsji.

– Han har trent veldig bra alternativt, så kapasitetsmessig er han ikke satt langt tilbake, fastslår Hetland.

Spørsmålet er bare om Cologna rekker å kvalifisere seg for OL i henhold til uttaksreglene. Den sveitsiske OL-komiteen praktiserer de formelle uttaksreglene mer bokstavelig enn det som er vanlig praksis i Norge.

– Det er ganske strengt her. I Sveits som i Norge er det sånn at man kan bli tatt ut på prestasjoner fra forrige sesong, og med gull og sølv i Val di Fiemme er jo den delen på plass for Dario. Men ifølge reglene må han bevise form minst én gang før uttaksfristen 20. januar. I praksis betyr det at han må ta verdenscuppoeng, sier Hetland.

Årets idrettsutøver

Planen er at Dario Cologna skal sesongdebutere i verdenscupen i Polen 18. og 19. januar.

– Det mener vi er realistisk. Men om han rekker å bli god nok til å ta verdenscuppoeng, er en annen sak, påpeker Hetland.

Hun håper og tror at hun uansett skal klare å argumentere Cologna til OL. At han søndag ble kåret til årets idrettsutøver i Sveits, som den første langrennsløperen noen sinne, teller neppe i negativ retning.

– Jeg har en tett og god dialog med toppidrettssjefen her nede og føler meg rimelig trygg på at Sveits ønsker å ha med Dario i OL. Så jeg tror ikke uttaket blir noe problem, sier Hetland.

Les videre under bildet.

Guri Hetland

Guri Hetland er i god dialog med den sveitsiske toppidrettssjefen om å få Dario Cologna til OL selv om han ikke formelt sett er kvalifisert.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Vil gå alt i OL

Dario Cologna har fortsatt ikke endret planene for OL – som går ut på å gå alle de fire individuelle distansene.

– Vi begynte å studere OL-programmet i mai, men etter at han ble skadet har vi bare tenkt på veien tilbake. Kanskje kan det bli aktuelt å velge ut én distanse i Sotsji, men det kan også være aktuelt å gå alle. Den avgjørelsen tar vi når vi ser hvordan skaden gir seg utslag i de ulike teknikkene, forklarer Hetland.

Ettersom Cologna ennå ikke har belastet beinet verken i klassisk diagonal eller skøyting, er det umulig å si hvor hemmet han er. Hvis den ene stilarten fungerer bedre enn den andre, kan det bli spesialisering mot én distanse i OL.

– De svarene får vi først når han har prøvd, konstaterer Guri Hetland.

Sportsnyheter

Havertz

Hardt ut etter Arsenal-seier: – Her feiler VAR igjen

Arsenal tok sin fjerde strake seier lørdag, men dommeren og VAR ble nok en gang den store snakkisen.

Siste nytt

  • Verstappen med sin syvende strake kvalifiserings-seier

    Max Verstappen i Red Bull-bilen overbeviste nok en gang under kvalifiseringen i Miami Grand Prix. Dermed ble det syvende strake start fra første startposisjon for Verstappen.

    – La oss fortsette denne gode trenden, sa Verstappen over lagradioen på Viaplay-sendingen.

    Ingen av førerne klarte å forbedre rundetiden sin på siste runde i Q3.

    Charles Leclerc var den som var nærmest nederlenderen. Etter første sektor var han bare åtte tusendeler bak, men etter en voldsom skrens i sving 15 måtte han nøye seg med andreplass i kvalifiseringen. Lagkamerat i Ferrari, Carlos Sainz, ble nummer tre.

    For Daniel Ricciardo ble det en skuffende kvalifisering. Han endte på 4. plass på sprintløpet tidligere lørdag, men røk ut etter Q1 sammen med Valtteri Bottas, Logan Sargeant, Kevin Magnussen og Guanyu Zhou. I Q2 røk disse ut: Lance Stroll, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Alex Albon og Fernando Alonso.

    CUKXnB20R1A
    Foto: AFP
  • Graham Hansen med mål og assist – Barcelona ett poeng fra seriegullet

    Caroline Graham Hansen bidro med mål og assist da Barcelonas kvinnelag slo Granada 4-1. Nå er laget ett poeng fra et nytt seriegull.

    Real Madrid er 15 poeng bak med fem kamper igjen å spille. Ett Barcelona-poeng på lagets fire gjenstående kamper, eller et poengtap for Real Madrid, vil bety at Barcelona er mester for niende gang.

    Den norske landslagsstjernen scoret sitt 26. mål for Barcelona i ulike turneringer denne sesongen.

    Rop1_HGpc_o
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
  • Thomsen klarte EM-kravet

    Marcus Thomsen er i form og vant kulekonkurransen i Stora Turebergskastet i Sverige lørdag formiddag med 21.05.

    Thomsen leverte jevnt over en sterk serie der han åpnet med sesongbeste 20.94, før det lengste støtet kom i andre omgang, ifølge friidrett.no.

    – Jeg er ekstremt glad for 21.05. Fire år med trening og tålmodighet for endelig å få en ny personlig rekord utendørs. Jeg er glad, men langt fra fornøyd, sier Marcus Thomsen til NRK.

    Han forbedret sin personlige rekord utendørs fra 2020 med to centimeter og var bare fire centimeter bak innendørspersen. Utøveren fra Norna-Salhus klarte EM-kravet og fikk opp det lengste kulestøtet av en nordmann utendørs på 38 år, Lars Arvid Nilsen satte den norske rekorden på 21.22 det året.

    Thomsen er foreløpig kvalifisert til OL i Paris på ranking. Der er kravet er 21.50.

    – Det er digg å få tatt EM-kravet og slippe å bekymre seg over om man ryker ut av topp 30. Nå skal jobben fortsettes for å sikre en plass i OL, sier Thomsen.

    Marcus Thomsen klarte lørdag 4. mai EM-kravet i kulestøt. Her støter han 21.05.
    Video: Arwid Koskinen, Swethrows

Sendeplan

Kl. Program Kanal