Hopp til innhold

Profilene misfornøyde - ikke enighet om landslagskontrakt

Verken Jaysuma Ndure eller Isabelle Pedersen, samt enkelte andre utøvere, har skrevet under ny kontrakt med friidrettsforbundet. Sportssjefen sier det ikke er utenkelig at det kan ende i brudd med landslaget.

friidrett

UENIGE: Ifølge sportssjef Ronny Nilsen (i midten) skal uenighetene rundt kontraktene først og fremst dreie seg om de økonomiske villkårene. Jaysuma Ndure og Isabelle Pedersen er to av utøverne som ikke har villet skrive under årets kontraktsforslag med forbundet.

– Det stemmer at diskusjonene ikke er landet. Vi diskuterer samarbeidsformer fortsatt, og avklaringene gjenstår, sier Ronny Nilsen, sportssjef i Norges Friidrettsforbund.

To av Norges største friidrettsprofiler, hekkeløper Isabelle Pedersen og sprinter Jaysuma Ndure, har så langt ikke kommet til enighet med friidrettsforbundet om en avtale denne sesongen.

Konflikten har pågått langt inn i innendørssesongen, og utøverne har blant annet nylig konkurrert for Norge i EM mens situasjonen rundt kontraktene har vært fastslåst.

Nå nærmer utendørssesongen seg med stormskritt, med VM i Beijing som høydepunkt, og det fortsatt uten at partene er blitt enige.

– Uvanlig at det tar så lang tid

ATHLETICS-EURO-2014

GOD START: Isabelle Pedersen har fått en god start på sesongen. Hun satte norsk rekord i innendørs-EM. Men hun har til gode å bli enig med forbundet om landslagskontrakten.

Foto: OLIVIER MORIN / Afp

Kontraktene med forbundet fornyes hvert år, og er de som binder utøverne til landslaget. Alle utøverne får individuelt tilpassede kontrakter.

– Det er uvanlig at det tar så lang tid. Vi ønsket å få dette på plass for lenge siden. Vi er allerede i mars og tiden går, sier Nilsen, men han hevder det ikke er snakk om noen konflikt.

– Det er absolutt ikke en konflikt. Vi diskuterer med utøverne og håper å få til en løsning. Vi håper at de beste utøverne skal være på landslaget.

Også flere utøvere har unnlatt å skrive under sine kontraktsforslag. Dette skal være mindre meritterte utøvere enn Ndure og Pedersen, men Nilsen vil ikke si hvem det gjelder.

– Vi har ennå ikke sendt ut oversikten over landslagene og juniorlandslagene på grunn av dette, så jeg vil ikke si noe om det enn så lenge, sier sportssjefen.

NRK har vært i kontakt med Isabelle Pedersen. Hun bekrefter at hun ikke har villet skrive under forslaget til kontrakten så langt, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Olav Magne Tveitå har treneransvaret for Ndure og har også samarbeidet med Pedersen. Han bekrefter at Ndure mener tilbudet er for dårlig, men sprinteren har ikke fått et konkret kontraktsforslag på bordet.

Det er klubben BUL som forhandler på vegne av utøverne, men de skal selv snart i møter med forbundet.

Kan ende i brudd med landslaget?

Sportssjef Nilsen hevder at penger ikke har vært nevnt i samtalene, men vil ikke uttype hva som gjør at utøverne mener tilbudet er for dårlig.

– Hva skjer om dere ikke blir enige?

– Det som skjer da, er at vi ikke har en avtale med utøveren og at vi da må regne med at de følges opp av klubbene sine, sier Nilsen.

Sagt med andre ord: utøverne bryter i så fall med landslaget og mister det de har fått av økonomisk støtte, medisinsk og sportslig oppfølging fra forbundet og Olympiatoppen.

Ronny Nilsen

HÅPER PÅ LØSNING: Sportssjef Ronny Nilsen sier friidrettsforbundet vil ha med utøverne, og håper de snart blir enige.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

De må da satse på egenhånd, i samarbeid med klubb og eventuelle personlige sponsorer.

– Er det en mulighet for at dette ender med at dere ikke blir enige?

– Ja, det har skjedd før, sier Nilsen.

Sportssjefen sier det er mulig å konkurrere internasjonalt for Norge uten å være en del av landslaget, slik for eksempel Petter Northug gjør i langrenn. Dette vil i så fall bli en ganske ny situasjon i norsk friidrett, men Nilsen håper det ikke går så langt.

– Vi håper vi blir enige. Vi vil jo helst ha med disse utøverne på landslaget og gi dem oppfølgingen vi kan tilby. Vi mener det er det beste for alle. Jeg håper dette løser seg, sier Nilsen.

Det er en kjent sak at friidrettsforbundet ikke har den største økonomien i norsk idrett. Mandag meldte VG at friidrettsforbundet nå i tillegg får redusert den økonomiske støtten fra Olympiatoppen med en halv million.

– Har ingenting å satse for

Trener Tveitå forteller at den tynne økonomien er vanskelig for utøverne.

– Situasjonen er svært vanskelig økonomisk. Det har aldri vært verre. Utøverne har ingenting å satse for. Vi får 150.000 kroner på tre av norges beste utøvere i dekning av utgifter i forbindelse med trenere. Dette skal deles på to trenere. Tidligere hadde vi jo lønn, men slik er det ikke nå, sier Tveitå.

Han er klar på at den økonomiske situasjonen går utover det sportslige.

– Økonomien er så vanskelig at den sportslige satsingen blir mer tilfeldig. Det rekrutteres nesten ikke friidrettstrenere lenger. For meg personlig koster det mye økonomisk å følge opp disse utøverne, legger han til.

NRK vet at flere utøvere har vært misfornøyde med både de økonomiske villkårene og den sportslige oppfølgingen de får fra friidrettsforbundet, noe som også har vært omtalt tidligere.

Nilsen medgir at den økonomiske situasjonen medfører visse utfordringer for forbundet.

– Men vi må bare forholde oss til de midlene vi blir tildelt. Vi skulle selvsagt ønske oss litt mer, men vi må gjøre de prioriteringene vi kan utifra midlene vi har, sier han.

I tillegg til uenighetene som nå er om kontrakten, har forholdet mellom Ndure og Norges Friidrettsforbund fremtått som komplisert også tidligere i vinter.

Olympiatoppen og Norges Friidrettsforbund brøt samarbeidet med sprinteren i november i fjor fordi han promoterer energidrikken «Verve» markedsført av selskapet Vemma. Energidrikken var på tidspunktet ikke godkjent i Norge.

Nå har kosttilskuddet blitt godkjent, og Ndure er derfor blitt tilbud plass på landslaget igjen.

Men det endelige svaret fra sprinteren lar altså vente på seg.

Okparaebo fornøyd

ezinne

FORNØYD: Ezinne Okparaebo har også hatt en god start på sesongen. Hun har skrevet under sin kontrakt, og sier hun er fornøyd med treningstilbudet sitt - som er tilrettelagt av klubben BUL.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Ezinne Okparaebo trenes også av Tveitå. Hun sier til NRK at hun har skrevet under kontraktstilbudet hun har fått av forbundet.

Hun, Isabelle Pedersen og Jaysuma Ndure har lenge hatt en treningsgruppe sammen. De møtes jevnlig for å trene, og har også reist på samlinger sammen.

Treningsgruppen ledes av Tveitå, samt treneren Trond Knaplund, som har hatt ansvaret for Pedersen i en årrekke.

Okparaebo vil ikke kommentere hvordan den økonomiske situasjonen i treningsgruppen er, men sier at når det gjelder det rent sportslige fungerer ting bra.

– Jeg er utrolig godt fornøyd med det vi har fått til i treningsgruppen. Jeg har fått trent godt og har fått god tilrettelegging av BUL. Jeg ser lysere på situasjonen enn noen gang, sier Okparaebo.

Både Okparaebo og Pedersen har startet innendørssesongen svært godt. I EM var Okparaebo nær å ta bronse på 60-meter, mens Pedersen var 0,003 sekund unna bronse på 60 meter hekk.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Tidligere OL-utøver drept i krigen i Ukraina

    Vektløfteren Oleksandr Pjeljesjenko er den første OL-utøveren som har blitt drept i krigen i Ukraina, skriver The Guardian.

    Han døde i kamp for å forsvare landet sitt på søndag, det bekrefter den nasjonale OL-komiteen i Ukraina.

    30-åringen ble nummer fire i vektklassen 85 kilo under OL i Rio i 2016. Han har også blitt europeisk mester to ganger.

    «Det er med stor sorg at vi må meddele at i dag sluttet hjerte til den ærede idrettsmesteren i Ukraina, to ganger europeisk mester i vektløfting, å slå» skriver den nasjonale OL-komiteen i Ukraina på Instagram.

    Pjeljesjenko var utestengt fra idretten i perioden 2013 til 2015 som følge av en dopingforseelse. Deretter gjorde han comeback og tok EM-gull i 85-kilosklassen i 2016. Året etter forsvarte han tittelen. I 2018 begikk han et nytt brudd på dopingreglene og sluttet å konkurrere.

    Mer enn 400 ukrainske idrettsutøvere og idrettsledere skal være drept i krigen.

    (NRK/NTB)

    U11uSDVHKrI
    Foto: Afp
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Merlier spurtet til seier i Giroen etter sylfrekk Pogacar-manøver

    Tadej Pogacar var nær ved å snyte spurterne for konfekten, men til slutt var Tim Merlier sterkest på den 3. etappen av sykkelrittet Giro d'Italia mandag.

    De fleste ekspertene var på forhånd sikre på at den 166 kilometer lange etappen fra Novara til Fossano skulle ende med en massespurt. Det gjorde den også, men det var på hengende håret at ikke superstjernen Tadej Pogacar lurte alle.

    I den siste stigningen med noen få kilometer til mål satte sloveneren fart og fikk følge av sammenlagtrival Geraint Thomas. De to kom sammen inn på den siste kilometeren og hadde luke til det jaktende feltet.

    – Kan dette gå, da? Det hadde vært helt sykt. Alle snakket om spurterne før start, sa Discovery-ekspert August Jensen i innspurten.

    Med noen få hundre meter igjen var Pogacar-manøveren nøytralisert, og på streken var belgiske Tim Merlier først. Soudal Quick-Step-rytteren tok sesongens niende seier.

    – Dette var min hardeste seier noen gang. Det ble en tøff finale. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, sa Merlier i seiersintervjuet.

    Verken Tobias Foss, Vegard Stake Laengen eller Torstein Træen fikk med utfallet av etappen å gjøre. Det var heller ikke ventet.

    Tadej Pogacar leder fortsatt rittet sammenlagt. Han har 45 sekunder tilgode på Thomas. (NTB)

    Tim Merlier vinner 3. etappe av Giro d'Italia
    Foto: LUCA BETTINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal