Hopp til innhold

- Vi konkurrerer mot verdens supermakter

I en ny undersøkelse er Norge rangert som verdens åttende beste idrettsnasjon - uansett folketall. Og det interessante er: kåringen vektlegger både sommer- og vinteridretter.

Petter Northug og Marit Bjørgen

Marit Bjørgen og Petter Northug har tatt mer poeng alene enn hele Danmark til sammen.

Foto: Scanpix

Andreas Thorkildsen i Barcelona-EM

Spydkaster Andreas Thorkildsen er en av få nordmenn som er i verdenstoppen i en sommeridrett.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Norge har i lang tid vært kjent som en av verdens aller beste vinteridrettsnasjoner.

Men at vårt langstrakte land også markerer seg høyt på en liste der både sommer- og vintersporter er representert, er oppsiktsvekkende.

– Jeg har fulgt norsk toppidrett lenge, og har alltid hevdet at Norge er en supermakt innen idrett. Det er hyggelig å få det bekreftet fra nøytrale instanser, sier Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund, til NRK.no.

Klart best blant de små

Alle landene som endte foran Norge på lista har iallfall sju ganger så mange innbyggere.

Idretts-Norge er med andre ord en fluevekter med muskler til å slå fra seg i tungvektsklassen.

– Jeg er ikke veldig overrasket over at vi er rangert så høyt, faktisk. Det er veldig gledelig å få anerkjennelse fra utlandet, sier Andersen, og legger til:

– En viktig årsak til at Norge er såpass høyt er at vi har en veldig sunn og god norsk idrettsmodell som viser seg veldig levedyktig. Det er tross alt verdens supermakter vi konkurrerer mot, sier Andersen.

USA er best

USA kåres til verdens beste idrettsnasjon, fulgt av Kina og Tyskland. Også Russland, Canada, Frankrike og Storbritannia rangeres foran Norge.

Kåringen er gjort ved å ta hensyn til resultater siden 1. januar 2010 i mesterskap, verdenscup og andre store stevner.

Inge Andersen

Generalsekretær i Idrettsforbundet Inge Andersen synes rangeringen er gledelig, men han er ikke spesielt overrasket.

Foto: Karlsen, Anette / Scanpix

Det er 60 kategorier fra olympiske sommeridretter, 25 fra olympiske vinteridretter og 10 fra ikke-olympiske idretter (for eksempel motorsport).

Norge pleier å ende helt i toppen i kåringer av de beste idrettsnasjoner i forhold til folketall, men i denne kåringen konkurrerer alle fra mygg til elefanter i samme klasse. Med 608 poeng fra vinteridretter (4.-plass) og 107 fra sommeridretter
får Norge 715 poeng som holder til en gjev 8.-plass.

– En veldig viktig oppgave for oss idrettsledere er å forvalte nivået vi er på i dag, og utvikle dette ytterligere, sier Andersen.

Bjørgen slår Danmark alene

Canada (34,7 millioner innbyggere) på 5.-plass og Australia (22,8 millioner) på 9.-plass er eneste andre forholdsvis små nasjoner i topp ti.

Norge, som nylig passerte 5 millioner innbyggere, er verdens 118. største land målt etter folketall.

Beste nasjon med færre innbyggere enn Norge er New Zealand på 24.-plass. Sverige er nummer 15, Finland nummer 25 og Danmark nummer 34.

Marit Bjørgen har alene innkassert 145 poeng i Sport Bilds utregning.

Dermed ville hun helt alene vært verdens 28. beste idrettsnasjon. Petter Northug har sikret 115 poeng og ville vært på 33.-plass.

Både Bjørgen og Northug har alene sanket flere poeng enn samtlige danske idrettsutøvere.

Verdens beste idrettsnasjoner:

1) USA 1844,8 poeng (ca. 313 mill. innbyggere)
2) Kina 1642 (1347 mill.)
3) Tyskland 1508 (81 mill.)
4) Russland 1446,5 (143 mill.)
5) Canada 1026 (34 mill.)
6) Frankrike 897 (65 mill.)
7) Storbritannia 863,3 (62 mill.)
8) Norge 715 (5 mill.)
9) Australia 650 (22 mill.)
10) Sør-Korea 643,9 (48 mill.)
11) Italia 600 (60 mill.)
12) Nederland 567 (16 mill.)
13) Japan 533 (127 mill.), 14) Østerrike 498 (8 mill.)
15) Sverige 436 (9 mill.)
16) Spania 386 (46 mill.)
17) Sveits 386 (7 mill.)
18) Brasil 357 (192 mill.)
19) Hviterussland 282,5 (9 mill.)
20) Ukraina 281 (45 mill.).

Utvalgte: 24) New Zealand 197 (4,4 mill.), 25) Finland 192 (5,4 mill.), 34) Danmark 108,5 (5,5 mill.).

92 nasjoner har fått poeng.

Siste nytt

  • Tidligere OL-utøver drept i krigen i Ukraina

    Vektløfteren Oleksandr Pjeljesjenko er den første OL-utøveren som har blitt drept i krigen i Ukraina, skriver The Guardian.

    Han døde i kamp for å forsvare landet sitt på søndag, det bekrefter den nasjonale OL-komiteen i Ukraina.

    30-åringen ble nummer fire i vektklassen 85 kilo under OL i Rio i 2016. Han har også blitt europeisk mester to ganger.

    «Det er med stor sorg at vi må meddele at i dag sluttet hjerte til den ærede idrettsmesteren i Ukraina, to ganger europeisk mester i vektløfting, å slå» skriver den nasjonale OL-komiteen i Ukraina på Instagram.

    Pjeljesjenko var utestengt fra idretten i perioden 2013 til 2015 som følge av en dopingforseelse. Deretter gjorde han comeback og tok EM-gull i 85-kilosklassen i 2016. Året etter forsvarte han tittelen. I 2018 begikk han et nytt brudd på dopingreglene og sluttet å konkurrere.

    Mer enn 400 ukrainske idrettsutøvere og idrettsledere skal være drept i krigen.

    (NRK/NTB)

    U11uSDVHKrI
    Foto: Afp
  • Moyes ferdig i West Ham etter sesongen

    West Ham bekrefter at David Moyes er ferdig som manager i klubben etter sesongen.

    I en pressemelding mandag kveld skriver Premier League-klubben at Moyes og klubben er enige om å avslutte samarbeidet etter fire og et halvt år.

    – Jeg har virkelig likt å jobbe med alle i West Ham, og vil takke styret for å gi meg sjansen til å lede denne fantastiske klubben, sier Moyes.

    I løpet av sin periode i London-klubben, ledet 61-åringen dem blant annet til seier i Serieligaen forrige sesong. Det var West Hams første store trofé siden de vant FA-cupen i 1980.

    – David har vært ansvarlig for en periode i vår historie med stor fremgang og suksess, og vi er ekstremt takknemlige for hans harde arbeid, engasjement og dedikasjon til rollen, sier styreleder David Sullivan.

    Med to kamper igjen av sesongen ligger West Ham på niendeplass i Premier League.

    Lørdag spiller de sesongens siste hjemmekamp mot Luton. Klubben skriver at Moyes vil få den hyllesten han fortjener fra supporterne ved at avskjeden allerede har blitt opplyst om.

    Samtidig som Moyes bekreftes ferdig i klubben, skriver både BBC og The Athletic at spanske Julen Lopetegui blir ny manager i West Ham.

    57-åringen skal være enig om betingelsene, men har så langt ikke signert papirene. Spanjolen har vært uten jobb siden han ble sparket i Wolverhampton i august i fjor. (NTB/NRK)

    David Moyes
    Foto: Maja Smiejkowska / Reuters
  • Merlier spurtet til seier i Giroen etter sylfrekk Pogacar-manøver

    Tadej Pogacar var nær ved å snyte spurterne for konfekten, men til slutt var Tim Merlier sterkest på den 3. etappen av sykkelrittet Giro d'Italia mandag.

    De fleste ekspertene var på forhånd sikre på at den 166 kilometer lange etappen fra Novara til Fossano skulle ende med en massespurt. Det gjorde den også, men det var på hengende håret at ikke superstjernen Tadej Pogacar lurte alle.

    I den siste stigningen med noen få kilometer til mål satte sloveneren fart og fikk følge av sammenlagtrival Geraint Thomas. De to kom sammen inn på den siste kilometeren og hadde luke til det jaktende feltet.

    – Kan dette gå, da? Det hadde vært helt sykt. Alle snakket om spurterne før start, sa Discovery-ekspert August Jensen i innspurten.

    Med noen få hundre meter igjen var Pogacar-manøveren nøytralisert, og på streken var belgiske Tim Merlier først. Soudal Quick-Step-rytteren tok sesongens niende seier.

    – Dette var min hardeste seier noen gang. Det ble en tøff finale. Lagkameratene mine gjorde en fantastisk jobb, sa Merlier i seiersintervjuet.

    Verken Tobias Foss, Vegard Stake Laengen eller Torstein Træen fikk med utfallet av etappen å gjøre. Det var heller ikke ventet.

    Tadej Pogacar leder fortsatt rittet sammenlagt. Han har 45 sekunder tilgode på Thomas. (NTB)

    Tim Merlier vinner 3. etappe av Giro d'Italia
    Foto: LUCA BETTINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal