Skal terge Klæbo i hele kveld etter spurttap for Valnes: – Det får han tåle

RUKA/OSLO (NRK): Erik Valnes la inn en avslutning like sterk som Johannes Høsflot Klæbo og matchet Norges sprint-ess på oppløpet og vel så det. Det endte med Klæbos første finaletap i sprint på to år.

Laster innhold, vennligst vent..

Over målstreken skilte det bare 61 hundredeler de to imellom. Emil Iversen imponerte også da han ble nummer tre og sørget for trippelt norsk bak de råsterke sprinterne.

Trønderen var imidlertid sjanseløs mot de to lagkameratene i den siste bakken, men måtte bare hylle Valnes for at noen endelig klarte å slå Klæbo.

– Jeg er imponert, det var kjempebra. Valnes er rask han, han fikk en jævel over seg og så føyk han opp bakken. Det er rått, det er sterkt å slå Johannes, det er det lenge siden noen har gjort, sier Iversen.

UONp3z7AuHI

SÅ GLAD BLIR MAN FOR SEIER: Erik Valnes innser at han er foran Johannes Høsflot Klæbo under sprintfinalen i Ruka.

Foto: EMMI KORHONEN / AFP

Valnes var tydelig rørt over sin egen prestasjon og måtte medgi at det gikk mange tanker gjennom hodet hans etter seieren.

– Hvilke tanker?

– Det føles ikke så lenge siden at man var en liten guttunge som så på TV-en og gikk ut å øvde seg litt på ski etterpå. Det er en drøm, det er enormt rett og slett.

– Og du slår Klæbo i det han skal være best på?

– Jeg har jo egentlig hatt litt troen på at jeg har tatt innpå han på en avslutning som det her. I dag fikk jeg det virkelig, det smaker fantastisk, sier Valnes.

– Endelig er han ikke en «onsdagsløper»

Sist gang Klæbo ikke gikk til topps i en sprint var på Lillehammer desember 2018. Da ble han nummer 11 etter at staven røk i semifinalen. Sist gang han tapte en sprintfinale var i nettopp Ruka for nær nøyaktig to år siden.

– Valnes var sterk. Han har vist i hele høst at han er bra, så vi har vært forberedt på det. Jeg skjønte vel jeg og at en eller annen dag måtte det ta slutt. Men det å bli nummer to her er ikke så aller verst det, sier Klæbo til NRK.

2RjZWmyjNEU

TRIPPELT NORSK: Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes og Emil Iversen poserer for fotografene etter sprintfinalen i Ruka.

Foto: EMMI KORHONEN / AFP

Hva sier du om Valnes?

– Hva skal man si? Det er ikke noe annet enn å skryte ham opp i skyene. Han har vært og er sterk. Endelig er han ikke en «onsdagsløper», men faktisk får det til i helga, og det er veldig gøy å se. Han fortjente å få den seieren, han har vært mange ganger på pallen, så det unner jeg ham.

G57uuPQZDgM

STERK DAG: For Emil Iversen, her under sprintprologen i Ruka fredag.

Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva / NTB

Iversen bor på rom med Klæbo i Ruka. På spørsmål om hva de tror Klæbo tenker om spurttapet, svarer Iversen slik:

– Det er skikkelig surt for ham. Vi skal bo på samme rom og jeg skal terge ham i hele kveld. Det får han tåle, sier trønderen og gliser bredt, før Valnes tar ordet.

– Jeg håper og tror ikke jeg var den verste som kunne slå ham.

Sterk norsk dag

Sprintlandslagstrener Arild Monsen gliste trolig godt inne på langrennsstadion i Ruka fredag. For det ble en sterk norsk dag på herresiden.

Selv om allroundløperne Hans Christer Holund, Didrik Tønseth, Simen Hegstad Krüger og Sjør Røthe sa takk for seg i prologen, var Norge representert ved seks mann i kvartfinalene.

Samtlige gikk videre til semifinalen – og der var det kun Pål Golberg og Sindre Bjørnestad Skar som røk ut.

Bolsjunov på fjerdeplass

e8JfYfGHeDk

BRUKBAR MINITOUR-START: For Aleksandr Bolsjunov, her under fredagens sprintprolog.

Foto: Emmi Korhonen / Lehtikuva / NTB

Dermed var det hele fire nordmenn i finalen i duell med sveitsiske Jovian Hediger og russiske Aleksandr Bolsjunov.

Feltet var jevnt helt frem til den siste motbakken. Der rykket både Valnes og Klæbo. Inn i den siste svingen og på oppløpet var mannen fra Nord-Norge sterkest og tok en nær sensasjonell seier.

Bolsjunov tok fjerdeplassen bak den norske trioen. Håvard Solås Taugbøl ble nummer fem, mens Jovian Hediger endte på sjetteplass.

PS: Mini-touren i Ruka fortsetter med 10 og 15 kilometer klassisk intervallstart for damer og menn lørdag. Den ser du på NRK1 eller NRK.no fra klokken 09.30.

PS 2: Mini-touren avgjøres søndag med 10 og 15 kilometer jaktstart i fristil. Den kan følges på samme plattformer fra klokken 11.45.

Siste nytt

 • Førte laget til historisk Superbowl

  Quarterbacklegenden Tom Brady førte Tampa Bay Buccaneers til 31-26-seier over Green Bay Packers og er klar for Superbowl om to uker.

  Det blir 43-årige Bradys 10. finale i NFL-sluttspillet, men alle de tidligere har vært med New England Patriots, som han førte til seks titler. I sin første sesong som Bucs-spiller gjorde han laget til det aller første som får spille Superbowl på sin egen arena.

  – Hvem ville trodd at vi kunne greie dette? Men vi gjorde det, sa Brady etter kampnen.

  Motstander i Superbowl i Tampa 7. februar blir tittelforsvarer Kansas City Chiefs. Om Brady vinner, vil han alene ha flere NFL-titler enn noen av ligaens klubber.

  Tom Brady
  Foto: Matt Ludtke / AP
 • Atletico stormer videre

  Atlético Madrid vendte til 3-1-seier mot Valencia og har sju poengs luke til byrival Real på tabelltoppen i spansk fotball.

  Uros Racic ga gjestene ledelsen, men João Felix utlignet før pause. I 2. omgang sørget Luis Suárez og Angel Correa for seier.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Juventus nærmere teten

  Juventus slo tilbake etter tapet for Inter i forrige runde og vant enkelt 2-0 over Bologna i Serie A søndag.

  Arthur og Weston McKennie scoret målene.

  De ni siste årenes seriemester har ikke vært like dominerende som vanlig i italiensk fotball. Med seier over Bologna klatret Juve iallfall fra en skuffende 7.-plass til 5.-plass og meldte seg for alvor på kampen om ligagullet igjen.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Fabio Ferrari / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal