NRK Meny
Normal

Uventet varme kan gi store smøreproblemer

TOBLACH/OSLO (NRK.no): Det vil virkelig gå hett for seg når Tour de Ski avgjøres: Varmluft skal gi sommertemperaturer – og smøreutfordringer – i Val di Fiemme.

NorthugVarme
Foto: Karl-Josef Hildenbrand / AP/Meteorologisk institutt

Artikkelen er mer enn to år gammel.

– Det er ganske kraftig vestavind i store deler av Europa, og den varme luften kommer inn over Storbritannia i morgen (fredag), og så brer den seg over alpene til lørdag. Temperaturene vil stige mye, og vi kan få helt opp til 14-15 varmegrader midt på dagen, sier statsmeteorolog Bente Marie Wahl til NRK.no.

Nystad

BEREDT: Landslagstrener Trond Nystad og det norske smøreteamet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Værkartet viser skarpe, røde ringer over alpene i Mellom-Europa. De to siste etappene i Tour de Ski går som kjent i Val di Fiemme, helt nordøst i Italia.

– Det er veldig mye varmere enn normalt. Så det er litt uheldig at det skjer akkurat i helgen når Tour de Ski avsluttes, sier Wahl.

– Varmt vær kan være problematisk

Wahl forteller at mulig cirrus, altså høyt skydekke, kan dempe oppvarmingen noe. Men under solen vil det naturligvis bli enda høyere temperaturer. Rundt 20 grader i Val di Fiemme, spår statsmeteorologen.

Den høye temperaturen gjør arbeidsforholdene vanskeligere for smørerne, noe den norske leiren fikk smertelig erfare under solsteiken i Sotsji.

– Vi har jo Sotsji ferskt i minne, og varmt vær kan være litt problematisk av og til. Det kan gi utslag på skiene, sier Nystad.

– Er dere redd det kan skje igjen?

– Nei, man skal ikke være redd for det. Det skjedde der, og vi må se fremover. Jeg føler vi har lært mye siden da, sier landslagstreneren, som har tro på at smøreteamet gir løperne optimale ski.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Varmekart

HETT: Slik ser værkartet ut for lørdag 10. januar. Temperaturene vil synke noen grader til søndag, ifølge statsmeteorolog Bente Marie Wahl.

Foto: ECMWF

– Skal gå livet av oss

Nystad sier at forholdene fort kan påvirke etappene for 85 kilo tunge Petter Northug, men han påpeker samtidig at en Northug i form vil være i stand til å trosse «sugeføre».

Northug, som leder touren før 15-kilometeren, omfavner uansett de varme nyhetene.

– Det passer meg bra, jeg er glad i varme og sol. Desto varmere, desto bedre, sier trønderen.

Martin Johnsrud Sundby var ikke klar over værvarselet da NRK.no møtte ham etter rennet i Toblach.

– Det var nyheter jeg ikke hadde fått med meg, men da blir det god stemning i Val di Fiemme, sier Sundby.

– Ryktene sier at de ikke har altfor mye snø der, så vi får håpe at de har nok til å arrangere et skirenn – og da er det ikke så nøye. Da skal vi gå livet av oss uansett, sier Sundby.

Petter Northug
Reporter: Ida Nysæter Rasch.

Siste nytt

  • Dette er EM-troppen

    Målvakter: Ingrid Hjelmseth, Oda Marie Bogstad (debutant), Cecilie Fiskerstrand.

    Forsvare: Tuva Hansen, Nora Holstad Berge, Kristine Leine (debutant), Stine Reinås, Anja Sønstevold, Maria Thorisdottir. Elise Thorsnes, Ingrid Moe Wold.

    Midtbane: Andrine Hegerberg, Ingvild Isaksen, Maren Mjelde, Frida Maanum (debutant), Ingrid Schjeldrup, Ingrid Marie Spord.

    Angrep: Caroline Graham Hansen, Ada Hegerberg, Emilie Haavi, Kristine Minde, Guro Reiten, Lisa Marie Utland.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Pressekonferanse: EM-uttak
Prøve-VM fotball 2017: Semifinale Portugal - Chile
Prøve-VM fotball: Semifinale
Prøve-VM fotball: Semifinale
Prøve-VM fotball 2017
Prøve-VM fotball 2017: Semifinale Portugal - Chile