NRK Meny
Normal

Uventet varme kan gi store smøreproblemer

TOBLACH/OSLO (NRK.no): Det vil virkelig gå hett for seg når Tour de Ski avgjøres: Varmluft skal gi sommertemperaturer – og smøreutfordringer – i Val di Fiemme.

NorthugVarme
Foto: Karl-Josef Hildenbrand / AP/Meteorologisk institutt

– Det er ganske kraftig vestavind i store deler av Europa, og den varme luften kommer inn over Storbritannia i morgen (fredag), og så brer den seg over alpene til lørdag. Temperaturene vil stige mye, og vi kan få helt opp til 14-15 varmegrader midt på dagen, sier statsmeteorolog Bente Marie Wahl til NRK.no.

Nystad

BEREDT: Landslagstrener Trond Nystad og det norske smøreteamet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Værkartet viser skarpe, røde ringer over alpene i Mellom-Europa. De to siste etappene i Tour de Ski går som kjent i Val di Fiemme, helt nordøst i Italia.

– Det er veldig mye varmere enn normalt. Så det er litt uheldig at det skjer akkurat i helgen når Tour de Ski avsluttes, sier Wahl.

– Varmt vær kan være problematisk

Wahl forteller at mulig cirrus, altså høyt skydekke, kan dempe oppvarmingen noe. Men under solen vil det naturligvis bli enda høyere temperaturer. Rundt 20 grader i Val di Fiemme, spår statsmeteorologen.

Den høye temperaturen gjør arbeidsforholdene vanskeligere for smørerne, noe den norske leiren fikk smertelig erfare under solsteiken i Sotsji.

– Vi har jo Sotsji ferskt i minne, og varmt vær kan være litt problematisk av og til. Det kan gi utslag på skiene, sier Nystad.

– Er dere redd det kan skje igjen?

– Nei, man skal ikke være redd for det. Det skjedde der, og vi må se fremover. Jeg føler vi har lært mye siden da, sier landslagstreneren, som har tro på at smøreteamet gir løperne optimale ski.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Varmekart

HETT: Slik ser værkartet ut for lørdag 10. januar. Temperaturene vil synke noen grader til søndag, ifølge statsmeteorolog Bente Marie Wahl.

Foto: ECMWF

– Skal gå livet av oss

Nystad sier at forholdene fort kan påvirke etappene for 85 kilo tunge Petter Northug, men han påpeker samtidig at en Northug i form vil være i stand til å trosse «sugeføre».

Northug, som leder touren før 15-kilometeren, omfavner uansett de varme nyhetene.

– Det passer meg bra, jeg er glad i varme og sol. Desto varmere, desto bedre, sier trønderen.

Martin Johnsrud Sundby var ikke klar over værvarselet da NRK.no møtte ham etter rennet i Toblach.

– Det var nyheter jeg ikke hadde fått med meg, men da blir det god stemning i Val di Fiemme, sier Sundby.

– Ryktene sier at de ikke har altfor mye snø der, så vi får håpe at de har nok til å arrangere et skirenn – og da er det ikke så nøye. Da skal vi gå livet av oss uansett, sier Sundby.

Petter Northug
Reporter: Ida Nysæter Rasch.

Siste nytt

 • Wikheim matchvinner i Danmark

  Tidligere Strømsgodset-spiller Gustav Wikheim ble matchvinner da Midtjylland slo Aalborg 1-0 i den danske superligaen mandag. 24-åringen ble matchvinner to minutter før full tid. Wikheim erstattet Alexander Sørloth etter 76 minutters spill.

  Gustav Wikheim
  Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix
 • Matip går glipp av Sevilla-kampen

  Liverpools Joel Matip spiller ikke tirsdagens mesterligakamp mot Sevilla på grunn av lårtrøbbel.

  26-åringen spilte ikke da Liverpool slo Southampton 3-0 i serien lørdag. Nå bekrefter manager Jürgen Klopp at han er ute mot spanjolene, melder BBC.

  Joel Matip
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Sky Sports: Bud på Newcastle

  Forretningskvinnen Amanda Staveley (44) skal ha lagt inn et bud på 300 millioner pund for Premier League-klubben Newcastle. PCP Capital Partners, firmaet til den engelske finanskvinnen, la inn budet i slutten av forrige uke, ifølge Sky Sports.

  Newcastle-supporter
  Foto: Alex Morton / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vi er landslaget - fra gutter til menn