Hopp til innhold

Tufte med løfte til Dale Oen: – Skal prestere for deg og meg i Rio

Olaf Tufte (38) lovet Alexander Dale Oen å prestere i London-OL, men greide det ikke. På dagen to år etter at kameraten døde skriver roeren i et følelsesladet blogginnlegg at han lover å levere varene i OL i Rio.

Beijing, Kina 20080812: Beijing OL 2008. Semifinale i roing med Olaf Tufte (32). Tufte (t.h.) sammen med svømmer Alexander Dale Oen etter løpetFOTO: HELGE MIKALSEN

Olaf Tufte (t.h) og Alexander Dale Oen ble gode venner etter å ha blitt spleiset av deres felles trenere.

tufte

Tufte har besøkt graven til Dale Oen i Øygarden. Foran graven lovet han å prestere i OL.

Foto: Privat

Dale Oen

Norges beste svømmer gjennom tidene, Alexander Dale Oen, døde brått 1. mai 2012.

Foto: MARK RALSTON / Afp
Sommer OL i London 2012

Olaf Tufte tok til tårene da det var klart at han ikke hadde kvalifisert seg til finalen i OL i 2012.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix
«To år er gått siden du gikk bort, så altfor tidlig. Og fullstendig meningsløst! Ved grava di ga jeg deg et løfte. Jeg feilet! Nå vil jeg oppfylle det jeg lovet deg, og meg selv», skriver Olaf Tufte på bloggen sin torsdag.

Det er på dagen to år siden Tufte fikk beskjed fra kona Aina om at kameraten Alexander Dale Oen var gått bort.

I den anledningen publiserte han torsdag et følelsesladet blogginnlegg om kameraten og treningspartneren som gikk bort så altfor tidlig.

Tufte skriver blant annet at han vil bruke Dale Oen som inspirasjon i satsingen mot Rio-OL, hvor han lover å prestere for den avdøde svømmeren.

– Jeg valgte å skrive om Alex for å få ut noen av tankene mine. Jeg liker å skrive og har mye som surrer i hodet. Dessuten var det en fin gest til Alex, som var et fantastisk menneske og nær kompis, sier Tufte til NRK.no.

Nådde ikke målet

I blogginnlegget skildrer Tufte sorgprosessen som fulgte etter at Dale Oen ble funnet død på treningsleir i USA.

«Fra dagen du gikk bort, så gikk tida utrolig sakte. Øktene var ikke det de skulle være. Sesongen nærmet seg med stormskritt. Men hvem brydde seg egentlig om det!? Vi pratet masse sammen i laget. Vi gråt sammen og mimret sammen. Men mest av alt, vi stilte spørsmål, til hverandre og alle andre. Men få svar var fyldige.»

Tufte fikk ikke til den helt store sesongen etter Dale Oens bortgang, og i OL nådde han ikke målet om å ta medalje.

Roeren vant OL-gull både i 2004 og 2008.

Tufte skriver at han ofte har tenkt på at han ikke klarte å innfri løftet om å prestere i London.

«Ved grava di i mai 2012, ga jeg deg et løfte. Et løfte om at jeg skulle prestere for deg og meg i London 2012. Jeg feilet. Det gnager den dag i dag.»

Vil holde løftet

Det er derfor han nå har bestemt seg for å prøve igjen.

«Jeg ga deg et løfte, og jeg akter å holde det. Så nå har jeg tatt fatt på dette løftet igjen. Jeg skal prestere for deg og meg i Rio 2016.»

Til NRK forteller 38-åringen at dødsfallet har preget ham mer enn han forsto da det skjedde.

– I ettertid har jeg tenkt mye over hvor priviligert jeg er som har et liv jeg kan kose meg med, med to friske barn, familie og en herlig kone. Det har fått meg til å tenke mer over å nyte det man faktisk har, sier han.

Tufte tok et hvileår forrige sesong, men har hele tiden vært klar på at han har ønsket å satse igjen mot Rio-OL. I vinter ble det klart at han satser videre i singelsculler.

– Løftet mitt til Alex går på at jeg skal forberede meg best mulig og prestere bedre enn noensinne i Rio. Klarer jeg de, da holder jeg løftet. Jeg er midt i oppkjøringen nå, og da er det bånn gass hver dag, sier Tufte.

– Betydde noe på alle fronter

De to toppidrettsutøverne ble gode venner etter å ha blitt spleiset av deres felles coacher, Tore Øvrebø og Britt Tajet-Foxell.

«Han (Øvrebø) så to gale karer som kunne drive hverandre litt lenger», forteller Tufte.

Det ble full klaff.

– Vi ble kompiser, treningskompiser og sparringspartnere både mentalt og fysisk. Han betydde noe på alle fronter, sier Tufte.

Alexander Dale Oen ble funnet livløs på baderomsgulvet under en treningsleir i Flagstaff, Arizona i USA, 1. mai 2012.

Det ble senere klart at han døde av kransarteriesykdom, som vil si at han hadde trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger.

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    – Det er en av de beste kampene vi har spilt her. Prestasjonsmessig er vi ganske nære, og så er det et par situasjoner hvor vi kommuniserer ganske dårlig, sier Nedregotten til NRK.

    – I etterpåklokskapens navn var det dumt av meg å trene dem i fjor, men slik ble det, sier Nedregotten med et smil.

    I forkant av VM i fjor hjalp han det estiske paret med både teknikk og taktikk.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal