Tufte med løfte til Dale Oen: – Skal prestere for deg og meg i Rio

Olaf Tufte (38) lovet Alexander Dale Oen å prestere i London-OL, men greide det ikke. På dagen to år etter at kameraten døde skriver roeren i et følelsesladet blogginnlegg at han lover å levere varene i OL i Rio.

Beijing, Kina 20080812: Beijing OL 2008. Semifinale i roing med Olaf Tufte (32). Tufte (t.h.) sammen med svømmer Alexander Dale Oen etter løpetFOTO: HELGE MIKALSEN

Olaf Tufte (t.h) og Alexander Dale Oen ble gode venner etter å ha blitt spleiset av deres felles trenere.

tufte

Tufte har besøkt graven til Dale Oen i Øygarden. Foran graven lovet han å prestere i OL.

Foto: Privat

Dale Oen

Norges beste svømmer gjennom tidene, Alexander Dale Oen, døde brått 1. mai 2012.

Foto: MARK RALSTON / Afp
Sommer OL i London 2012

Olaf Tufte tok til tårene da det var klart at han ikke hadde kvalifisert seg til finalen i OL i 2012.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix
«To år er gått siden du gikk bort, så altfor tidlig. Og fullstendig meningsløst! Ved grava di ga jeg deg et løfte. Jeg feilet! Nå vil jeg oppfylle det jeg lovet deg, og meg selv», skriver Olaf Tufte på bloggen sin torsdag.

Det er på dagen to år siden Tufte fikk beskjed fra kona Aina om at kameraten Alexander Dale Oen var gått bort.

I den anledningen publiserte han torsdag et følelsesladet blogginnlegg om kameraten og treningspartneren som gikk bort så altfor tidlig.

Tufte skriver blant annet at han vil bruke Dale Oen som inspirasjon i satsingen mot Rio-OL, hvor han lover å prestere for den avdøde svømmeren.

– Jeg valgte å skrive om Alex for å få ut noen av tankene mine. Jeg liker å skrive og har mye som surrer i hodet. Dessuten var det en fin gest til Alex, som var et fantastisk menneske og nær kompis, sier Tufte til NRK.no.

Nådde ikke målet

I blogginnlegget skildrer Tufte sorgprosessen som fulgte etter at Dale Oen ble funnet død på treningsleir i USA.

«Fra dagen du gikk bort, så gikk tida utrolig sakte. Øktene var ikke det de skulle være. Sesongen nærmet seg med stormskritt. Men hvem brydde seg egentlig om det!? Vi pratet masse sammen i laget. Vi gråt sammen og mimret sammen. Men mest av alt, vi stilte spørsmål, til hverandre og alle andre. Men få svar var fyldige.»

Tufte fikk ikke til den helt store sesongen etter Dale Oens bortgang, og i OL nådde han ikke målet om å ta medalje.

Roeren vant OL-gull både i 2004 og 2008.

Tufte skriver at han ofte har tenkt på at han ikke klarte å innfri løftet om å prestere i London.

«Ved grava di i mai 2012, ga jeg deg et løfte. Et løfte om at jeg skulle prestere for deg og meg i London 2012. Jeg feilet. Det gnager den dag i dag.»

Vil holde løftet

Det er derfor han nå har bestemt seg for å prøve igjen.

«Jeg ga deg et løfte, og jeg akter å holde det. Så nå har jeg tatt fatt på dette løftet igjen. Jeg skal prestere for deg og meg i Rio 2016.»

Til NRK forteller 38-åringen at dødsfallet har preget ham mer enn han forsto da det skjedde.

– I ettertid har jeg tenkt mye over hvor priviligert jeg er som har et liv jeg kan kose meg med, med to friske barn, familie og en herlig kone. Det har fått meg til å tenke mer over å nyte det man faktisk har, sier han.

Tufte tok et hvileår forrige sesong, men har hele tiden vært klar på at han har ønsket å satse igjen mot Rio-OL. I vinter ble det klart at han satser videre i singelsculler.

– Løftet mitt til Alex går på at jeg skal forberede meg best mulig og prestere bedre enn noensinne i Rio. Klarer jeg de, da holder jeg løftet. Jeg er midt i oppkjøringen nå, og da er det bånn gass hver dag, sier Tufte.

– Betydde noe på alle fronter

De to toppidrettsutøverne ble gode venner etter å ha blitt spleiset av deres felles coacher, Tore Øvrebø og Britt Tajet-Foxell.

«Han (Øvrebø) så to gale karer som kunne drive hverandre litt lenger», forteller Tufte.

Det ble full klaff.

– Vi ble kompiser, treningskompiser og sparringspartnere både mentalt og fysisk. Han betydde noe på alle fronter, sier Tufte.

Alexander Dale Oen ble funnet livløs på baderomsgulvet under en treningsleir i Flagstaff, Arizona i USA, 1. mai 2012.

Det ble senere klart at han døde av kransarteriesykdom, som vil si at han hadde trange blodårer i hjertemuskelen på grunn av betydelige åreforkalkninger.

Sportsnyheter

Vipers vann cupfinalen igjen

(Vipers - Sola 29-16):Vipers Kristiansand var storfavoritt til å vinne cupfinalen i handball. Men Sola yppa seg mot stjernegalleriet til Vipers. I alle fall i 50 minutt.

Siste nytt

 • West Hams mesterligahåp ute

  West Ham kan vinke farvel til drømmen om mesterligaspill neste sesong etter 1-1 i lørdagens bortekamp mot Brighton.

  Laget kom under i det 84. minutt da Danny Welbeck kontret inn 1-0 for hjemmelaget, men Said Benrahmas skudd i returrommet tre minutter senere tente et nytt håp. Jakten på et vinnermål førte ikke fram, og dermed må David Moyes innse at det ikke blir mesterligaspill til høsten.

  Med to kamper igjen å spille er West Ham på 6.-plass. Det er fem poeng opp til Chelsea på den viktige 4.-plassen.

  Brighton's English midfielder Adam Lallana (L) and West Ham United's English midfielder Jesse Lingard
  Foto: Ian Walton / AFP
 • Sagosen tilbake i Kiel-seier

  Sander Sagosen var tilbake i Kiel-laget etter sykdom og scoret fire ganger da Balingen-Weilstetten ble slått 38-34 i Bundesliga lørdag.

  Sagosen måtte stå over onsdagens kamp mot gamleklubben Paris Saint-Germain i mesterligaens kvartfinale.

  Sagosen
  Foto: Petr David Josek / POOL / AFP / NTB
 • Vant sin første FA-cupfinale

  Leicester vant finalen i FA-cupen lørdag 1-0 etter at Chelsea fikk en scoring i sluttminuttene annullert på grunn av offside. Youri Tielemans scoret vinnermålet til Leicester.

  Seieren i den prestisjefulle turneringen var den første til Leicester. Både i 1949, 1961, 1963 og 1969 ble det finaletap, men på det femte forsøket i en finale skulle det endelig lykkes.

  Over 21.000 mennesker overvar kampen på Englands nasjonalarena. Så mange mennesker har det ikke vært på en fotballkamp i England siden koronaviruset lammet idretten i mars i fjor. Senest onsdag spilte Chelsea i Premier League hjemme mot Arsenal foran tomme tribuner.

  Youri Tielemans sendte drøyt 10.000 elleville Leicester-fans til himmels da han hamret inn 1-0 fra 30 meter med et prosjektil rett i krysset etter 62 minutter.

  Ben Chilwell trodde han hadde utlignet på overtid, men i en pasning i trekket før var backen i offside. Dermed ble scoringen annullert, etter en VAR-sjekk.

  – Jeg er så glad at jeg ikke kan beskrive det. For en dag. Jeg har drømt om dette siden jeg var et barn, og vi har pratet om å vinne trofeer. Jeg er så stolt av prestasjonen og over alle sammen som har gjort dette mulig, sa keeper Kasper Schmeichel til BBC.

  Britain Soccer FA Cup Final
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal