NRK Meny
Normal

Trenerne om Kildes muskelbein: – Det er voldsomt

GARMISCH-PARTENKIRCHEN/OSLO (NRK): Den nye alpinhelten Aleksander Aamodt Kilde tar over 200 kilo i knebøy og er blant de råeste på trening i alpinsirkuset.

Aleksander Aamodt Kilde

SEIER: Kilde suser ned til seier i Garmisch-Partenkirchen.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

– Han er en maskin, forteller Tron Moger.

NRKs ekspertkommentator var fartstrener for alpinlandslaget da Kilde ble en del av verdenscuplaget i 2013. Han beskriver 23-åringen med følgende ord:

– Hardarbeidende, ydmyk og rå.

Lørdag tok alpinisten sin første verdenscupseier da han vant utforrennet i Garmisch-Partenkirchen. Det er en seier Kilde har jobbet målbevisst og hardt mot på trening i flere år.

Kanskje mer enn de fleste i verdenscupsirkuset.

– Han kan trene ekstremt mye. Kilde klarer å kjøre flere runder enn de andre og får dermed større muligheter til å bli bedre.

Moger beskriver faktisk ham som en av de best trente alpinistene.

– Han har en benstyrke som er voldsomt imponerende og tar over 200 kilo i knebøy.

Aleksander Aamodt Kilde

Kilde tok sin aller første verdenscupseier da han vant utforrennet lørdag.

Foto: Giovanni Auletta / Ap

Imponerte på trening

Håvard Tjørhom var landslagssjef for alpinistene i fem år før han trakk seg fra stillingen i fjor. Den tidligere landslagssjefen forteller at Kilde imponerte på barmarkstrening allerede da.

– Han matchet både Aksel og Kjetil på trening, forteller Tjørhom.

Tjørhom beskriver Kilde som en rolig kar som raskt ble respektert av lagkameratene.

– Han er en utrolig fin fyr. Lojal. Da får man også respekt.

– Han var ikke som andre nyankomne på laget, som kan være litt dårlig trent. Han var veldig godt trent og bidro voldsomt til treningen og nivået. Det var faktisk snakk om redusere litt på kreftene en stund.

– Kilde er komplett

Kilde har i flere sesonger vært regnet som et av de store norske alpinttalentene.

Nordmannen vant junior-VM i 2013 (gull i storslalåm). Han vant også europacupen sammenlagt 2012/13 og ble tatt opp på verdenscuplaget foran 2013/14-sesongen.

Lenge gjorde han seg mest bemerket ved å gå på trynet.

Han falt blant annet stygt i Val Gardena i 2014 før han slo tilbake og tok sin første pallplassering i verdenscupen da han ble nummer tre i super-G i ulykkesbakken.

– De fleste alpinister har et eller to områder der de er ekstra dyktige. Kilde er komplett, forteller Moger.

Aleksander Aamodt Kilde faller under fredagens utforrenn i Val Gardena.

Ble overrasket

Nåværende landslagssjef Christian Mitter har lenge visst at Kilde er i verdensklasse, men ble i likhet med publikum overrasket over utforseieren.

– Når han kommer på sjetteplass i Kitzbühel under vanskelige forhold, vet man at han er en god skiløper. Det er overraskende at han vinner, men at han konkurrerer med de beste er ikke overraskende.

Dermed kan det norske alpinlandslaget vise til nok en verdenscupseier denne sesongen - og det av en alpinist som aldri tidligere har stått på pallen i et utforrenn.

– Helt fantastisk, sier Mitter.

Aleksander Aamodt Kilde vinner dagens utforrenn i Garmisch-Partenkirchen, Tyskland. Komm.: Thomas Lerdahl og Tron Moger.

Siste nytt

 • OL-sjef siktet for korrupsjon

  Carlos Nuzman, sjefen for fjorårets OL i Rio de Janeiro, er formelt siktet for korrupsjon, hvitvasking, skatteunndragelse og kriminell virksomhetsledelse. Nuzman er fra før suspendert fra sine verv i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

  Brazil Nuzman Arrested
  Foto: Silvia Izquierdo / AP
 • Fem kamper for Ylven

  Vålerengas Martin Laumann Ylven er utestengt i fem kamper for den røffe taklingen mot Alexander Wall i søndagens kamp mot Frisk Asker.

  Vålerenga har akseptert straffen.

  GET-Ligaen i hockey: Storhamar - Vålerenga
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Sveitsisk støtte til OL i Sion

  Den sveitsiske regjeringen garanterer 6,7 milliarder kroner i økonomisk støtte dersom Sion arrangerer vinter-OL i 2026, men de er fortsatt avhengig av folkets støtte i en folkeavstemning.

  Video V-cup alpint: Superkombinasjon utfor 13.01.12
  Foto: Nyhetsspiller

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vipers-Oppsal