Trenerne om Kildes muskelbein: – Det er voldsomt

GARMISCH-PARTENKIRCHEN/OSLO (NRK): Den nye alpinhelten Aleksander Aamodt Kilde tar over 200 kilo i knebøy og er blant de råeste på trening i alpinsirkuset.

Aleksander Aamodt Kilde

SEIER: Kilde suser ned til seier i Garmisch-Partenkirchen.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

– Han er en maskin, forteller Tron Moger.

NRKs ekspertkommentator var fartstrener for alpinlandslaget da Kilde ble en del av verdenscuplaget i 2013. Han beskriver 23-åringen med følgende ord:

– Hardarbeidende, ydmyk og rå.

Lørdag tok alpinisten sin første verdenscupseier da han vant utforrennet i Garmisch-Partenkirchen. Det er en seier Kilde har jobbet målbevisst og hardt mot på trening i flere år.

Kanskje mer enn de fleste i verdenscupsirkuset.

– Han kan trene ekstremt mye. Kilde klarer å kjøre flere runder enn de andre og får dermed større muligheter til å bli bedre.

Moger beskriver faktisk ham som en av de best trente alpinistene.

– Han har en benstyrke som er voldsomt imponerende og tar over 200 kilo i knebøy.

Aleksander Aamodt Kilde

Kilde tok sin aller første verdenscupseier da han vant utforrennet lørdag.

Foto: Giovanni Auletta / Ap

Imponerte på trening

Håvard Tjørhom var landslagssjef for alpinistene i fem år før han trakk seg fra stillingen i fjor. Den tidligere landslagssjefen forteller at Kilde imponerte på barmarkstrening allerede da.

– Han matchet både Aksel og Kjetil på trening, forteller Tjørhom.

Tjørhom beskriver Kilde som en rolig kar som raskt ble respektert av lagkameratene.

– Han er en utrolig fin fyr. Lojal. Da får man også respekt.

– Han var ikke som andre nyankomne på laget, som kan være litt dårlig trent. Han var veldig godt trent og bidro voldsomt til treningen og nivået. Det var faktisk snakk om redusere litt på kreftene en stund.

– Kilde er komplett

Kilde har i flere sesonger vært regnet som et av de store norske alpinttalentene.

Nordmannen vant junior-VM i 2013 (gull i storslalåm). Han vant også europacupen sammenlagt 2012/13 og ble tatt opp på verdenscuplaget foran 2013/14-sesongen.

Lenge gjorde han seg mest bemerket ved å gå på trynet.

Han falt blant annet stygt i Val Gardena i 2014 før han slo tilbake og tok sin første pallplassering i verdenscupen da han ble nummer tre i super-G i ulykkesbakken.

– De fleste alpinister har et eller to områder der de er ekstra dyktige. Kilde er komplett, forteller Moger.

Aleksander Aamodt Kilde faller under fredagens utforrenn i Val Gardena.

Ble overrasket

Nåværende landslagssjef Christian Mitter har lenge visst at Kilde er i verdensklasse, men ble i likhet med publikum overrasket over utforseieren.

– Når han kommer på sjetteplass i Kitzbühel under vanskelige forhold, vet man at han er en god skiløper. Det er overraskende at han vinner, men at han konkurrerer med de beste er ikke overraskende.

Dermed kan det norske alpinlandslaget vise til nok en verdenscupseier denne sesongen - og det av en alpinist som aldri tidligere har stått på pallen i et utforrenn.

– Helt fantastisk, sier Mitter.

Aleksander Aamodt Kilde vinner dagens utforrenn i Garmisch-Partenkirchen, Tyskland. Komm.: Thomas Lerdahl og Tron Moger.

Siste nytt

 • Foss overlegen på NM-tempoen

  Tobias Foss sikret seg gullet på temporittet i sykkel-NM i Evje. Syklisten fra Vingrom var i en klasse for seg og vant med 1.18 minutter foran nestemann.

  Det var ventet en duell mellom de OL-uttatte Tobias Foss og Andreas Leknessund. Det ble tidlig klart at det skulle handle bare om en mann.

  I mål ble det 1.18,8 til Søren Wærenskjold og 2.26 til Leknessund. Sistnevnte klarte så vidt å berge bronsen med en margin på 3,9 sekunder.

  Katrine Aalerud vant kvinnenes temporitt i NM foran Vite Heine og Mie Bjørndal Ottestad.

  Sykkel-NM 2021. Tobias Foss
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Eriksen med beskjed til laget

  Danmark var nær å toppe en mektig kamp med poeng mot verdensener Belgia, men innbytter Kevin de Bruyne snudde kampen. Nå forteller Martin Braithwaite at Christian Eriksen har sendt en Whatsapp-melding til lagkameratene. – Jeg mener at han skrev: «Dere er bare så kule». Jeg har ikke hatt tid til å se mer på den, fordi jeg skulle i et intervju. Men jeg så at vi hadde fått en beskjed allerede, sier Braithwaite etter kampen, ifølge BT.

  Denmark
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Reuters
 • To straffebom da Ukraina vant

  Ukraina hadde en liten kniv på strupen etter tapet i åpningskampen mot Nederland.

  Seier mot Nord-Makedonia sendte dem på lang vei mot sluttspillet, mens poengtap ville betydd at de hadde blitt nødt til å slå Østerrike i neste kamp.

  Før pause dreide det meste seg om West Ham-stjernen Andrij Jarmolenko, som både scoret det første målet og spilte gjennom Roman Jaremtsjuk på den andre scoringen. Ukraina kjørte hele omgangen, og burde også ledet mer.

  Men da Ezgjan Alioski reduserte for Nord-Makedonia ti minutter etter hvilen, ble det spenning i kampen igjen. Men debutantene fra Balken kom ikke noe nærmere enn den ene scoringen, og det var Ukraina som var nærmest en ny scoring da Ruslan Malinovskyj brente det andre straffesparket i kampen fem minutter før slutt.

  De to straffebommene betyr at fire av fem straffer har endt uten scoring så langt i mesterskapet. I tillegg til Alioski og Malinovskyj i dag, har også Pierre-Emile Højbjerg og Gareth Bale bommet.

  – Det er vanskelig å se noen særlig forklaring på akkurat det. Det er nok tilfeldigheter det vi har sett til nå. Når det er sagt var det to dårlige straffer i dag, og Bale så også preget ut før sin straffe, sier NRK-ekspert Carl Erik Torp.

  Resultatet betyr at det skal et lite mirakel til for at Nord-Makedonia skal ta seg videre, mens Ukraina har et godt utgangspunkt før den siste kampen mot Østerrike.

Sendeplan

Kl. Program Kanal