NRK Meny
Normal

Trenerlegende imponert over Norge

Norges innsats i ishockey-VM har blitt lagt merke til i hockeyverdenen. Den canadiske trenerlegenden Andy Murray er veldig imponert over det han har sett.

Andy Murray om Norge

Canadiske Andy Murray er imponert over Norge i ishockey-VM.

Foto: Scanpix/NRK

Direkte kl 20.15: Norge vant 3-2

- Norge har hatt et bra mesterskap. De spilte veldig bra da de slo Sverige, ledet lenge mot USA og spilte en bra kamp mot Østerrike, sier Andy Murray til NRK.

Jonas Holøs

Jonas Holøs i aksjon.

Foto: Sandberg, Fredrik / SCANPIX

Murray ledet Canada til tre VM-gull (1997, 2003 og 2007) og har trent flere NHL-klubber, men er nå lagleder for Sveits som Norge møter i den første kampen i mellomspillet torsdag kveld. Han er spesielt imponert over måten landslagssjef Roy Johansen leder det norske laget på.

- Norge har en bra trener som leder laget sitt veldig bra. De har bra struktur på spillet sitt, så hvis Sveits skal slå Norge må vi spille opp mot vårt beste, sier Murray videre.

Kommer Norge til kvartfinalen i ishockey-VM? Diskuter nederst i saken!

Han har heller ikke glemt at Norge i fjorårets VM slo Sveits 3-2 i mellomspillet og at Sveits måtte ha ekstraomganger for å slå Norge 5-4 i OL i Vancouver.

Opp i eliten

Likevel har Sveits de siste årene løftet seg til å bli en nasjon som som ofte spiller seg til kvartfinaler både i VM- og OL-sammenheng. I 1998 ble de nummer fire i mesterskapet på hjemmebane, mens de i fjor ble nummer fem i VM i Tyskland.

I tillegg har de fostret flere NHL-spillere, spesielt målvakter som Jonas Hiller, Martin Gerber, David Aebischer og Tobias Stephan. Sistnevnte står trolig i mål mot Norge i torsdagens kamp.

Murray er også imponert over det kollektive norske spillet og at laget har fått så bra resultater til tross av at de stiller uten to av sine største ishockey-profiler.

Roy Johansen

Roy Johansen er optimist før mellomspillet starter.

Foto: Anders Engeland / NRK

- Man må bli imponert over Norge når man vet at dere to beste spillere, Mads Zuccarello Aasen og Patrick Thoresen, er borte, sier Murray.

Store muligheter

I det norske laget er troen på videre avansement til kvartfinalen også stor etter det de presterte i gruppespillet.

- Det kommer til å bli tre tøffe matcher, men vi har mulighet til å slå alle, sier Jonas Holøs til NRK.

- Kvartfinalemulighetene er store. Vi skal kunne slå både Sveits og Frankrike på bra dager. Vi kan også ryste Canada på linje med det vi gjorde mot USA, supplerer Mathis Olimb som for øyeblikket topper poenglisten i hele mesterskapet sammen med rekkekamerat Anders Bastiansen.

Må ha mer enn en seier

Norge spilte seg til sin første, og så langt siste VM-kvartfinale i 2008. Da tapte man alle kampene i mellomspillet, men var heldige med resultatene i de andre kampene slik at det holdt med poengene de hadde med seg fra gruppespillet.

- Får å få en kvartfinale må vi nok ta mer enn tre poeng mot Frankrike, men uansett spiller vi om ranking og det er viktig å ta med seg så mange poeng videre med tanke på rangering før OL-kvalifisering og VM neste år, sier landslagssjef Roy Johansen til NRK.

Lars Haugen

Lars Haugen har hatt mye å juble for i det norske målet.

Foto: Petr David Josek / Ap

Nøkkelen til videre avansement ligger dermed i torsdagens kamp mot Sveits.

- Det er kamp vi må vinne for å gå til kvartfinale, så det blir en viktig kamp og vi må derfor nullstille oss. Vi har gjort tre bra kamper, og jeg har tro på at vi skal klare en bra kamp til, sier Johansen videre.

Skulle Norge overgå seg selv ved å vinne alle de tre kampene, vil de trolig få "lett" motstand i kvartfinalen, og veien til en semifinalen skal ikke være for lang.

Fornyet tillit

I det norske målet får Lars Haugen fornyet tillit etter at han storspilte mot Sverige og Sveits og toppet det hele med å holde buret reint i den siste kampen i gruppespillet.

- Haugen fikk nok en bra kamp mot Østerrike. Han holdt nullen og var veldig solid, så han får fornyet tillit mot Sveits, sier Roy Johansen.

20-årige Haugen kom inn i mesterskapet som reserve til mer rutinerte Pål Grotnes, men etter at han skadet seg har Haugen overbevist stort.

- Han blir kjempeviktig mot Sveits, avslutter Johansen.

Kampen mot Sveits spilles klokken 20.15 og du kan følge den direkte på NRK.no/sport.

Kommer Norge til kvartfinalen i ishockey-VM? Diskuter nederst i saken!

Siste nytt

 • Bastiansen sikret Frisk-seier

  Frisk Asker slo Storhamar 4–3 i den tredje NM-semifinalen mandag. De reduserte dermed til 1–2 i kamper.

  Kampen sto 3–3 etter full tid, og kampen gikk til forlengning. Der stupte Anders Bastiansen fram på en retur og sikret Frisk Asker-seier.

  Storhamar og Frisk Asker spilte i dag semifinale tre av syv kamper. Det var uhyre jevnt og kampen måtte til slutt avgjøres på første mål vinner. Storhamars Eirik Skadsdammen ble også hedret for sin kamp nummer 900 før start.
 • Thoresen-assist da SKA slo tilbake

  Patrick Thoresen var nest sist på 2-0-målet da SKA St. Petersburg vant 2–0 borte mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL-sluttspillet mandag.

  SKA leder nå 2–1 i kvartfinaleserien som spilles best av syv kamper.

  Patrick Thoresen
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
 • Seier for Tromsø

  Tromsø slo byrivalen Tromsdalen 2–0 i en treningskamp mandag ettermiddag. Tromsøs kamp mot Strømsgodset ble avlyst grunnet snøvær søndag, men mandag var det gode spilleforhold på Alfheim.

  Slobodan Vuk og Mushaga Bakenga scoret for TIL.

  Eliteserien fotball 2017. Tromsø - Odd BK.
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag