Hopp til innhold

Trenerlegende imponert over Norge

Norges innsats i ishockey-VM har blitt lagt merke til i hockeyverdenen. Den canadiske trenerlegenden Andy Murray er veldig imponert over det han har sett.

Andy Murray om Norge

Canadiske Andy Murray er imponert over Norge i ishockey-VM.

Foto: Scanpix/NRK

Direkte kl 20.15: Norge vant 3-2

- Norge har hatt et bra mesterskap. De spilte veldig bra da de slo Sverige, ledet lenge mot USA og spilte en bra kamp mot Østerrike, sier Andy Murray til NRK.

Jonas Holøs

Jonas Holøs i aksjon.

Foto: Sandberg, Fredrik / SCANPIX

Murray ledet Canada til tre VM-gull (1997, 2003 og 2007) og har trent flere NHL-klubber, men er nå lagleder for Sveits som Norge møter i den første kampen i mellomspillet torsdag kveld. Han er spesielt imponert over måten landslagssjef Roy Johansen leder det norske laget på.

- Norge har en bra trener som leder laget sitt veldig bra. De har bra struktur på spillet sitt, så hvis Sveits skal slå Norge må vi spille opp mot vårt beste, sier Murray videre.

Kommer Norge til kvartfinalen i ishockey-VM? Diskuter nederst i saken!

Han har heller ikke glemt at Norge i fjorårets VM slo Sveits 3-2 i mellomspillet og at Sveits måtte ha ekstraomganger for å slå Norge 5-4 i OL i Vancouver.

Opp i eliten

Likevel har Sveits de siste årene løftet seg til å bli en nasjon som som ofte spiller seg til kvartfinaler både i VM- og OL-sammenheng. I 1998 ble de nummer fire i mesterskapet på hjemmebane, mens de i fjor ble nummer fem i VM i Tyskland.

I tillegg har de fostret flere NHL-spillere, spesielt målvakter som Jonas Hiller, Martin Gerber, David Aebischer og Tobias Stephan. Sistnevnte står trolig i mål mot Norge i torsdagens kamp.

Murray er også imponert over det kollektive norske spillet og at laget har fått så bra resultater til tross av at de stiller uten to av sine største ishockey-profiler.

Roy Johansen

Roy Johansen er optimist før mellomspillet starter.

Foto: Anders Engeland / NRK

- Man må bli imponert over Norge når man vet at dere to beste spillere, Mads Zuccarello Aasen og Patrick Thoresen, er borte, sier Murray.

Store muligheter

I det norske laget er troen på videre avansement til kvartfinalen også stor etter det de presterte i gruppespillet.

- Det kommer til å bli tre tøffe matcher, men vi har mulighet til å slå alle, sier Jonas Holøs til NRK.

- Kvartfinalemulighetene er store. Vi skal kunne slå både Sveits og Frankrike på bra dager. Vi kan også ryste Canada på linje med det vi gjorde mot USA, supplerer Mathis Olimb som for øyeblikket topper poenglisten i hele mesterskapet sammen med rekkekamerat Anders Bastiansen.

Må ha mer enn en seier

Norge spilte seg til sin første, og så langt siste VM-kvartfinale i 2008. Da tapte man alle kampene i mellomspillet, men var heldige med resultatene i de andre kampene slik at det holdt med poengene de hadde med seg fra gruppespillet.

- Får å få en kvartfinale må vi nok ta mer enn tre poeng mot Frankrike, men uansett spiller vi om ranking og det er viktig å ta med seg så mange poeng videre med tanke på rangering før OL-kvalifisering og VM neste år, sier landslagssjef Roy Johansen til NRK.

Lars Haugen

Lars Haugen har hatt mye å juble for i det norske målet.

Foto: Petr David Josek / Ap

Nøkkelen til videre avansement ligger dermed i torsdagens kamp mot Sveits.

- Det er kamp vi må vinne for å gå til kvartfinale, så det blir en viktig kamp og vi må derfor nullstille oss. Vi har gjort tre bra kamper, og jeg har tro på at vi skal klare en bra kamp til, sier Johansen videre.

Skulle Norge overgå seg selv ved å vinne alle de tre kampene, vil de trolig få "lett" motstand i kvartfinalen, og veien til en semifinalen skal ikke være for lang.

Fornyet tillit

I det norske målet får Lars Haugen fornyet tillit etter at han storspilte mot Sverige og Sveits og toppet det hele med å holde buret reint i den siste kampen i gruppespillet.

- Haugen fikk nok en bra kamp mot Østerrike. Han holdt nullen og var veldig solid, så han får fornyet tillit mot Sveits, sier Roy Johansen.

20-årige Haugen kom inn i mesterskapet som reserve til mer rutinerte Pål Grotnes, men etter at han skadet seg har Haugen overbevist stort.

- Han blir kjempeviktig mot Sveits, avslutter Johansen.

Kampen mot Sveits spilles klokken 20.15 og du kan følge den direkte på NRK.no/sport.

Kommer Norge til kvartfinalen i ishockey-VM? Diskuter nederst i saken!

Siste nytt

  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Stavkongen Duplantis dropper Bislett Games

    Stavhopp for menn er Diamond League-øvelse under årets Bislett Games, men øvelsens store stjerne uteblir fra det tradisjonsrike stevnet i hovedstaden.

    Armand Duplantis har satt verdensrekord flere ganger de siste sesongene, og svenskamerikaneren har også vært fast gjest på Bislett. Slik blir det imidlertid ikke i år.

    Det opplyser Duplantis selv og agenten Stina Funke til nyhetsbyrået TT.

    Årets Bislett Games går av stabelen allerede 30. mai. Agent Funke sier at det påfølgende Diamond League-stevnet i Stockholm er viktigere for Duplantis.

    – Han har valgt å stå over Oslo fordi det stevnet kommer for nær konkurransen i Stockholm. Han vil ha noen flere hviledager, sier hun.

    Lørdag er Duplantis med når Diamond League-sesongen starter i kinesiske Xiamen, et stevne som sendes på NRK1 fra kl. 13:00.

    Han konkurrerer to ganger i Kina før turen går til tsjekkiske Ostrava 28. mai og Diamond League i Stockholm 2. juni. (NTB)

    Armand Duplantis på Bislett Games 2023
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal