Hopp til innhold

Treneren: – Hæ, har hun vunnet verdenscupen?

Sjelden har noen sikret sammenlagtseier i verdenscupen så tidlig som Marit Bjørgen gjorde søndag - men siden de fleste er helt i VM-bobla gikk det nesten ubemerket hen.

bjørgen

GOD SESONG: Marit Bjørgen har allerede vunnet både Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt. Dersom hun topper sesongen med gullmedaljer i VM, blir det på papiret hennes mest suksessrike sesong.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

kristiansen

TENKER MEST På VM: Landslagstrener Egil Kristiansen visste ikke at Bjørgen hadde avgjort verdenscupen, uten at det undergraver prestasjonen. Hele det norske landslaget er bare gått godt inn i VM-bobla i disse dager.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Egil Kristiansen så ut til å bli litt tatt på sengen da NRK spurte hva han synes om at Marit Bjørgen avgjorde verdenscupen sammenlagt da hun gikk inn til andreplass på dagens 10-kilometer.

– Hæ, har hun vunnet verdenscupen? Det har jeg ikke fått med meg, var trenerens umiddelbare respons.

Men tallenes tale er klar. Ingen har lenger sjanse til å ta igjen forspranget Bjørgen har fått i sammenlagtkampen.

Full dominans

Det er ikke slik at Kristiansen ikke følger med, for han har selvsagt vært klar over at Bjørgen lå godt an. Det er bare litt andre ting som har stått høyere på prioriteringslisten.

– Vi tenker aller mest på VM i disse dager, vet du. Tour de Ski og VM har vært de største målene i år, men det er selvsagt veldig bra at Marit har vunnet verdenscupen, sier Kristiansen.

Tidligere har det gjerne vært kniving om sammenlagtseieren helt til de siste verdenscuprennene.

Denne gangen har det vært litt annerledes. De norske jentene har dominert til de grader, og da Bjørgen omsider fikk sin etterlengtede Tour de Ski-seier var mye gjort.

Bjørgen: – Veldig artig

Bjørgen selv har tenkt litt mer på sammenlagtseieren.

– Jeg har hatt en liten anelse om at jeg kunne avgjøre her, ja, sier hun og gliser.

– Det viser at jeg har hatt en veldig bra sesong. Nå kan jeg senke skuldrene litt når jeg skal gå renn etter VM, legger hun til.

– Har det vært et mål for deg å vinne verdenscupen?

– Ja, det har det. Det er veldig artig å klare det.

Det er ganske uvanlig at sammenlagtseieren er klar før VM, men noe av grunnen er at det kun gjenstår fem renn etter mesterskapet i år.

Uansett - med sammenlagtseier i både verdenscupen og Tour de Ski i boks, kan Bjørgen sørge for sin, på papiret, beste sesong dersom hun sikrer seg noen gull i VM.

– Nå har Marit gjort mange historiske bragder, så det vil ikke forundre meg om hun klarer dette også, sier trener Kristiansen.

Siste nytt

 • Sørloth scoret i Villareal-seier

  Alexander Sørloth scoret det tredje og siste målet da Villareal slo Real Sociedad i La Liga fredag kveld.

  Det var hans niende scoring for sesongen.

  Nordmannen startet på benken, men ble byttet inn drøyt ti minutter før slutt. Villareal vant kampen 3-1. Laget ligger nå på 12.plass på tabellen.

  Alexander Sørloth
  Foto: Reuters
 • Kiptum gravlagt i hjembyen

  Maratonløper Kelvin Kiptum ble fredag gravlagt i hjembyen Chepkorio i Kenya. Presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet var blant de fremmøtte.

  Sebastian Coe var til stede sammen med Kenyas president William Ruto. Friidrettsstjernen Faith Kipyegon, med en rekke gjeldende verdensrekorder, møtte også opp.

  Kiptums enke Asenath Rotich holdt en følelsesladd tale under seremonien.

  – Det er helt ufattelig å tenke på at du aldri igjen vil komme hjem til meg og våre kjære barn, sa Rotich.

  Flere har tatt til orde for en grundig etterforskning av ulykken, og tirsdag forrige uke ble det tatt opp at parlamentsmedlemmer i Kenya krever bedre beskyttelse av landets idrettsutøvere.

  – Våre idrettsutøvere bør behandles som VIP-er og gis sikkerhet, sa parlamentsmedlem Phelix Odiwuor.

  Kiptum løp inn til ny rekord i Chicago Marathon i oktober på tiden 2.00.35. Med det knuste han den gamle verdensrekorden på 2.01.09 som ble satt av Eliud Kipchoge under Berlin Marathon i 2022. Kiptum ville vært stor favoritt til å gå til topps i OL i Paris senere i år.

  (NTB)

  IDnroTGLye8
  Foto: AP
 • Nordås med kanonløp én uke før VM

  Narve Gilje Nordås slo til med tiden 7.41,28 på 3000 meter innendørs i Madrid fredag. Det er et snaut sekund bak Jakob Ingebrigtsens norske rekord.

  25-åringen slettet dermed sin egen bestenotering på 7.45,39. Ingebrigtsens rekord lyder på 7.40,32.

  Fredag var Gilje Nordås offensivt framme gjennom hele løpet. Mot slutten satte han inn et støt og vant etter en langspurt.

  – Jeg fikk de svara jeg ønska, men jeg føler jeg hadde mer inne, sier Gilje Nordås til NRK.

  Treningskamerat Per Svela satte også ny bestenotering på distansen med 7.47,86. Han ble nummer sju.

  – Det var gøy. Jeg så han ikke kom så langt bak meg i mål. Både jeg og han fikk en nok så dårlig start for to uker siden. Det var en mental utfordring, og så snu det å komme her og perse. Det er veldig fortjent, og det er godt å se, sier 25-åringen om treningskameraten.

  Gilje Nordås stiller til start i innendørs-VM i Glasgow neste helg. Der skal han løpe 1500 meter. Ingen av Ingebrigtsen-brødrene stiller i mesterskapet.

  – Det ser mer lovende ut før VM nå enn hva det gjorde for to uker siden. Det føltes som om jeg avsluttet godt nå, det blir viktig i et mesterskap, sier han til X-kanalen AthleticsWeekly.

  Narve Gilje Nordås
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal