Kashafalis gullhilsen til Mollie (5): – Vi klarte det

TOKYO/OSLO (NRK): Salum Kashafali (27) levde opp til det enorme forventningspresset og løp inn til både Paralympics-gull og verdensrekord på 100 meter. Han brukte et helt spesielt møte som motivasjon før gulløpet.

Kashafali

OVERLEGEN: Salum Kashafali tok gull på 100 meter.

Kashafali var sammen med Birgit Skarstein det største norske gullhåpet før Paralympics. I likhet med Skarstein, innfridde sprinteren til det fulle.

I klassen T12, en klasse for svaksynte, nøyde han seg ikke med å ta et overlegent gull. Han slo også sin egen verdensrekord da han løp inn til 10.43. Den tidligere hans var på 10.45.

Etter den enorme prestasjonen, var det en fem år gammel jente hjemme i Norge med navn Mollie som fikk en ekstra stor takk.

– Hun er årets høydepunkt for meg. Hun har vært en av mine største inspirasjoner og en stor motivasjon. Mollie, jeg digger deg. Vi klarte det, sa Kashafali til NRK etter at gullet var sikret.

Kashafali og Mollie

GODE VENNER: Mollie er en av Salum Kashafalis største supportere.

Foto: Privat

Store forventninger

For Mollie Bergersen Nilsen gjorde virkelig inntrykk på den nybakte paralympiske mesteren da de møttes tidligere i år.

Mollie ser ingenting, men har store drømmer. Da Kashafali så henne på God Morgen Norge, ble han så imponert at han inviterte den fem år gamle jenta på et løpestevne så de kunne få møtes.

Siden har Mollie vært en av hans største supportere.

– Jeg tror Mollie er en større inspirasjon for meg enn jeg er for henne. Det er en jente som er blind, men som ser klarere enn mange som ikke er det. Hun er en stor inspirasjon for meg, sier Kashafali.

Store forventninger

Nordmannen tok Paralympics-gullet foran hans største utfordrer Noah Malone, mens Roman Tarasov tok bronsen.

Tokyo 2020 Paralympics Athletics

PÅ GRÅTEN: Den sprudlende bergenseren måtte ta til tårene etter at han innså hva han hadde klart.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

– Det er surrealistisk. Jeg har sett for meg at jeg tar gullet, men jeg blir likevel overrasket når jeg kommer i mål, fordi jeg løper mot noen av de beste sprinterne i verden. Og alt kan skje på 100 meter. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det. Jeg er bare fantastisk glad, sier Kashafali til NRK.

Han hadde enorme forventninger på sine skuldre i Tokyo. For mange forventet ikke bare gull. De forventet også verdensrekord. Derfor var det ekstra godt å innfri på begge punkter.

– Verdensrekorden visste jeg at jeg hadde innen rekkevidde hvis jeg gjorde det jeg skulle. Jeg oppnådde alt jeg ville oppnå. Det har ikke gått helt opp for meg. Jeg trenger litt tid på meg for å få det til å synke inn, sier gullvinneren.

Takket hele familien

Historien til den nybakte paralympiske mesteren er til inspirasjon for mange. Han og familien flyktet fra Kongo til Norge i 2003, da han var ti år gammel.

Kashafali har den medfødte øyesykdommen Stargardt, som gjør at han bare har fem prosent skarpt syn. Han må derfor i stedet bruke sidesynet.

I NRK-intervjuet rettet han derfor en stor takk til familien som satt i Bergen og fulgte med.

Paragull familien i Bergen

STORT: Søster Rachel Kashafali omfavner pappa André hjemme i stua i Bergen.

Foto: Tony Ågotnes / NRK

– Til hele familien min der hjemme. Dette gullet er for hele veien vi har hatt fra Kongo til Norge. Fra sult til toppen av verden, sier Kashafali.

I Bergen satt både familie og venner, som bydde opp til seiersdans på NRK sin sending.

– Det betyr mye at han sier det. Se på den gleden her nå. Dette kan ikke byttes mot noe som helst annet. Jeg er veldig glad, sier søster Rachel Kashafali.

27-åringen begynte å konkurrere i paraidrett i 2019 og tok VM-gull i Dubai allerede samme år. Siden har Paralympics i Tokyo vært målet, og nå kan altså Kashafali ta med seg en gullmedalje hjem fra Japans hovedstad.

Sportsnyheter

Ble buet av banen – så hyllet Solskjær supporterne

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United lukket ørene for pipekonserten på Old Trafford. I stedet tok de med seg applausen fra Stretford End – og snudde 0–2 til 3–2.

Siste nytt

 • Chelsea kjørte over Malmö

  Chelsea var aldri truet i oppgjøret mot Malmö onsdag og kjørte over de svenske gjestene med 4-0. Både Romelu Lukaku og Timo Werner måtte av med skade i kampen.

  Champions League - Group H - Chelsea v Malmo FF
  Foto: David Klein / Reuters
 • Akershus har tillit til skistyret

  Styremedlem Dag Helland-Hansen i Akershus skikrets bekreftar overfor NRK at dei ikkje vil komme med eit mistillitsforslag mot det sittande skistyret.

  Det blei klart i et styremøte i kveld. Dei vil heller presentere eitt forslag til løysing, som vil bli diskutert på kretsledermøte førstkommande helg.

  – Denne løysinga vil bli presentert før kretsledermøte. Vi meiner at denne løysinga vil vere betre enn eitt mistillitsforslag, skriv Akershus skikrets i ein utsegn.

  Røste og Bråthen
 • Etterlengtet Barcelona-seier

  Barcelona slo Dynamo Kiev 1-0 etter en scoring av Gerard Piqué i første omgang. Det var en mildt sagt etterlengtet seier, etter at det spanske storlaget hadde tapt de to første kampene i årets mesterliga.

  yzYC5GH0y5Q
  Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal