Hopp til innhold

Kashafalis gullhilsen til Mollie (5): – Vi klarte det

TOKYO/OSLO (NRK): Salum Kashafali (27) levde opp til det enorme forventningspresset og løp inn til både Paralympics-gull og verdensrekord på 100 meter. Han brukte et helt spesielt møte som motivasjon før gulløpet.

Kashafali

OVERLEGEN: Salum Kashafali tok gull på 100 meter.

Kashafali var sammen med Birgit Skarstein det største norske gullhåpet før Paralympics. I likhet med Skarstein, innfridde sprinteren til det fulle.

I klassen T12, en klasse for svaksynte, nøyde han seg ikke med å ta et overlegent gull. Han slo også sin egen verdensrekord da han løp inn til 10.43. Den tidligere hans var på 10.45.

Etter den enorme prestasjonen, var det en fem år gammel jente hjemme i Norge med navn Mollie som fikk en ekstra stor takk.

– Hun er årets høydepunkt for meg. Hun har vært en av mine største inspirasjoner og en stor motivasjon. Mollie, jeg digger deg. Vi klarte det, sa Kashafali til NRK etter at gullet var sikret.

Kashafali og Mollie

GODE VENNER: Mollie er en av Salum Kashafalis største supportere.

Foto: Privat

Store forventninger

For Mollie Bergersen Nilsen gjorde virkelig inntrykk på den nybakte paralympiske mesteren da de møttes tidligere i år.

Mollie ser ingenting, men har store drømmer. Da Kashafali så henne på God Morgen Norge, ble han så imponert at han inviterte den fem år gamle jenta på et løpestevne så de kunne få møtes.

Siden har Mollie vært en av hans største supportere.

– Jeg tror Mollie er en større inspirasjon for meg enn jeg er for henne. Det er en jente som er blind, men som ser klarere enn mange som ikke er det. Hun er en stor inspirasjon for meg, sier Kashafali.

Store forventninger

Nordmannen tok Paralympics-gullet foran hans største utfordrer Noah Malone, mens Roman Tarasov tok bronsen.

Tokyo 2020 Paralympics Athletics

PÅ GRÅTEN: Den sprudlende bergenseren måtte ta til tårene etter at han innså hva han hadde klart.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

– Det er surrealistisk. Jeg har sett for meg at jeg tar gullet, men jeg blir likevel overrasket når jeg kommer i mål, fordi jeg løper mot noen av de beste sprinterne i verden. Og alt kan skje på 100 meter. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det. Jeg er bare fantastisk glad, sier Kashafali til NRK.

Han hadde enorme forventninger på sine skuldre i Tokyo. For mange forventet ikke bare gull. De forventet også verdensrekord. Derfor var det ekstra godt å innfri på begge punkter.

– Verdensrekorden visste jeg at jeg hadde innen rekkevidde hvis jeg gjorde det jeg skulle. Jeg oppnådde alt jeg ville oppnå. Det har ikke gått helt opp for meg. Jeg trenger litt tid på meg for å få det til å synke inn, sier gullvinneren.

Takket hele familien

Historien til den nybakte paralympiske mesteren er til inspirasjon for mange. Han og familien flyktet fra Kongo til Norge i 2003, da han var ti år gammel.

Kashafali har den medfødte øyesykdommen Stargardt, som gjør at han bare har fem prosent skarpt syn. Han må derfor i stedet bruke sidesynet.

I NRK-intervjuet rettet han derfor en stor takk til familien som satt i Bergen og fulgte med.

Paragull familien i Bergen

STORT: Søster Rachel Kashafali omfavner pappa André hjemme i stua i Bergen.

Foto: Tony Ågotnes / NRK

– Til hele familien min der hjemme. Dette gullet er for hele veien vi har hatt fra Kongo til Norge. Fra sult til toppen av verden, sier Kashafali.

I Bergen satt både familie og venner, som bydde opp til seiersdans på NRK sin sending.

– Det betyr mye at han sier det. Se på den gleden her nå. Dette kan ikke byttes mot noe som helst annet. Jeg er veldig glad, sier søster Rachel Kashafali.

27-åringen begynte å konkurrere i paraidrett i 2019 og tok VM-gull i Dubai allerede samme år. Siden har Paralympics i Tokyo vært målet, og nå kan altså Kashafali ta med seg en gullmedalje hjem fra Japans hovedstad.

Siste nytt

 • Glimt-profil mister cupsemifinalen mot Vålerenga

  Bodø/Glimt må klare seg uten Brice Wembangomo når det skal kjempes om cupfinalebillett mot Vålerenga i Oslo torsdag.

  Det er Avisa Nordland som onsdag melder at Wembangomo ikke var med da Glimt-troppen satte seg på flyet til hovedstaden.

  Høyrebacken pådro seg en skade i seriekampen mot Vålerenga søndag og ble ikke friskmeldt i tide til cupoppgjøret mot samme motstander.

  Tidligere denne uken ble det også kjent at Runar Espejord er uaktuell i lengre tid som følge av en skade. (NTB)

  Brice Wembangomo
  Foto: Alessandro Crinari / AP
 • Skandalekamp fullført med ny Ajax-baklengs – kaoset i storklubben fortsetter

  Fotballstorheten Ajax røk 0-4 for Feyenoord i den avbrutte kampen i den nederlandske æresdivisjonen onsdag. Samtidig røk en ny leder ut dørene i Amsterdam.

  Det råder kaos i Ajax-leiren. Nylig fikk teknisk direktør Sven Mislintat sparken, og onsdag ble det opplyst at også styreleder Pier Eringa forlater sin post.

  Samtidig ble søndagens storkamp mot Feyenoord, som måtte avbrytes som følge av tribunebråk, fullført. Kampen ble gjenopptatt på stillingen 3-0 til Feyenoord.

  I løpet av de 36 minuttene som gjensto å spille røk Ajax på ytterligere et baklengsmål, slik at stillingen til slutt ble 0-4. Storklubben fra Amsterdam er i krise.

  – Spesielt når det ikke går bra, er det viktig å være der som rådgiver. Men jeg er ikke døv for kritikken og ikke blind for situasjonen Ajax er i nå, sier avtroppende styreleder Pier Eringa i en uttalelse.

  Ajax har startet sesongen med kun én seier, to uavgjorte kamper og to tap. (NTB)

  Ajax
  Foto: OLAF KRAAK / AFP
 • Landslagsløper i kombinert med langt skadeavbrekk – hele sesongen ryker

  Landslagsløper Einar Lurås Oftebro mister etter alle solemerker hele den kommende kombinertsesongen som følge av en alvorlig kneskade.

  Det er Norges Skiforbund som opplyser om skadesituasjonen til Lurås Oftebro.

  En meniskskade han pådro seg under Sommer Grand Prix-konkurransen i Oberwiesenthal kommer til å plassere kombinertutøveren på sidelinjen i lang tid.

  – Jeg pådro meg en kompleks ruptur i menisken under SGP i Oberwiesenthal i slutten av august. Det skjedde i utkjøringen på sletta i PCR-hoppet på fredagen. Operasjonen var vellykket. Menisken ble sydd sammen og en liten del ble også fjernet, sier Lurås Oftebro i en uttalelse.

  Nå venter en lang periode med rehabilitering.

  – Jeg er nok ikke tilbake i konkurranse før 2024/25-sesongen. Menisken har begrenset med blodårer og bruker derfor lang tid på å gro. Vi ønsker å gjøre opptreningen skikkelig og i riktig tempo, så jeg unngår unødvendige setback’s på veien, sier landslagsløperen, som er storebroren til Jens Lurås Oftebro. (NTB)

  Einar Lurås Oftebro
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste