Hopp til innhold

Kashafalis gullhilsen til Mollie (5): – Vi klarte det

TOKYO/OSLO (NRK): Salum Kashafali (27) levde opp til det enorme forventningspresset og løp inn til både Paralympics-gull og verdensrekord på 100 meter. Han brukte et helt spesielt møte som motivasjon før gulløpet.

Kashafali

OVERLEGEN: Salum Kashafali tok gull på 100 meter.

Kashafali var sammen med Birgit Skarstein det største norske gullhåpet før Paralympics. I likhet med Skarstein, innfridde sprinteren til det fulle.

I klassen T12, en klasse for svaksynte, nøyde han seg ikke med å ta et overlegent gull. Han slo også sin egen verdensrekord da han løp inn til 10.43. Den tidligere hans var på 10.45.

Etter den enorme prestasjonen, var det en fem år gammel jente hjemme i Norge med navn Mollie som fikk en ekstra stor takk.

– Hun er årets høydepunkt for meg. Hun har vært en av mine største inspirasjoner og en stor motivasjon. Mollie, jeg digger deg. Vi klarte det, sa Kashafali til NRK etter at gullet var sikret.

Kashafali og Mollie

GODE VENNER: Mollie er en av Salum Kashafalis største supportere.

Foto: Privat

Store forventninger

For Mollie Bergersen Nilsen gjorde virkelig inntrykk på den nybakte paralympiske mesteren da de møttes tidligere i år.

Mollie ser ingenting, men har store drømmer. Da Kashafali så henne på God Morgen Norge, ble han så imponert at han inviterte den fem år gamle jenta på et løpestevne så de kunne få møtes.

Siden har Mollie vært en av hans største supportere.

– Jeg tror Mollie er en større inspirasjon for meg enn jeg er for henne. Det er en jente som er blind, men som ser klarere enn mange som ikke er det. Hun er en stor inspirasjon for meg, sier Kashafali.

Store forventninger

Nordmannen tok Paralympics-gullet foran hans største utfordrer Noah Malone, mens Roman Tarasov tok bronsen.

Tokyo 2020 Paralympics Athletics

PÅ GRÅTEN: Den sprudlende bergenseren måtte ta til tårene etter at han innså hva han hadde klart.

Foto: Eugene Hoshiko / AP

– Det er surrealistisk. Jeg har sett for meg at jeg tar gullet, men jeg blir likevel overrasket når jeg kommer i mål, fordi jeg løper mot noen av de beste sprinterne i verden. Og alt kan skje på 100 meter. Jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare det. Jeg er bare fantastisk glad, sier Kashafali til NRK.

Han hadde enorme forventninger på sine skuldre i Tokyo. For mange forventet ikke bare gull. De forventet også verdensrekord. Derfor var det ekstra godt å innfri på begge punkter.

– Verdensrekorden visste jeg at jeg hadde innen rekkevidde hvis jeg gjorde det jeg skulle. Jeg oppnådde alt jeg ville oppnå. Det har ikke gått helt opp for meg. Jeg trenger litt tid på meg for å få det til å synke inn, sier gullvinneren.

Takket hele familien

Historien til den nybakte paralympiske mesteren er til inspirasjon for mange. Han og familien flyktet fra Kongo til Norge i 2003, da han var ti år gammel.

Kashafali har den medfødte øyesykdommen Stargardt, som gjør at han bare har fem prosent skarpt syn. Han må derfor i stedet bruke sidesynet.

I NRK-intervjuet rettet han derfor en stor takk til familien som satt i Bergen og fulgte med.

Paragull familien i Bergen

STORT: Søster Rachel Kashafali omfavner pappa André hjemme i stua i Bergen.

Foto: Tony Ågotnes / NRK

– Til hele familien min der hjemme. Dette gullet er for hele veien vi har hatt fra Kongo til Norge. Fra sult til toppen av verden, sier Kashafali.

I Bergen satt både familie og venner, som bydde opp til seiersdans på NRK sin sending.

– Det betyr mye at han sier det. Se på den gleden her nå. Dette kan ikke byttes mot noe som helst annet. Jeg er veldig glad, sier søster Rachel Kashafali.

27-åringen begynte å konkurrere i paraidrett i 2019 og tok VM-gull i Dubai allerede samme år. Siden har Paralympics i Tokyo vært målet, og nå kan altså Kashafali ta med seg en gullmedalje hjem fra Japans hovedstad.

Sportsnyheter

Messi passerte ellevill Maradona-statistikk: – Det er fotballens trollmann

Jubileum, scoring og passering av legende var noen av nøkkelordene i det som ble en festaften for Lionel Messi. Argentina er klare for VM-kvartfinale etter 2-1-seier over Australia.

Siste nytt

 • Zuccarello-assist hjalp Wild til straffeseier

  Mats Zuccarello slo pasningen som førte til målet som ga Minnesota Wild forlengning i 5-4-seieren over Anaheim Ducks i NHL. Avgjørelsen falt på straffeslag.

  I alt står nordmannen med 23 målpoeng på like mange kamper, melder NTB.

  Mats Zuccarello for Minnesota Wild
  Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
 • Hovland briljerer – i soleklar ledelse

  Viktor Hovland imponerte stort på tredje dag av Hero World Challenge i Bahamas.

  Hovland ledet turneringen før lørdagens spill og fulgte opp på mesterlig vis med flere elleville runder og hele ti birdier.

  – Jeg har aldri sett ham bedre. I dag har alt gått, sa Discovery-kommentator Henrik Bjørnstad.

  – Det er så rått det han viser nå. Det er nesten så jeg drømmer, fortsatte Discovery-kommentator Per Haugsrud.

  Med ti birdier og to bogey gikk Hovland en runde på åtte slag under par. Nordmannen ligger 13 slag under par, etterfulgt av amerikanske Scottie Scheffler med tre slag bak.

  Hovland går med det inn i turneringens siste dag med en komfortabel ledelse og kan gjenta fjorårets seier i turneringen.

  Hero World Challenge arrangeres av golflegenden Tiger Woods, med 20 deltakere.

  Hovland
  Foto: MIKE EHRMANN / AFP
 • Pelé fra sykesenga: – Tusen takk for alt

  Fotballegenden Pelé har i lengre tid slitt med kreftsykdom og ligger nå på pallitativ avdeling og får lindrende behandling på sykehus i Sao Paolo.

  I et innlegg på Instagram lørdag kveld kommer han med en oppdatering.

  «Mine venner, jeg vil holde alle rolige og positive. Jeg er sterk, med mye håp og følger behandlingen min som vanlig. Jeg vil takke hele lege- og sykepleieteamet for all omsorg jeg har fått,» skriver han i innlegget.

  Han skriver videre at han har stor tro på Gud og at alle kjærlige budskap han har mottatt holder han full av energi, og ikke minst å se Brasil i verdensmesterskapet.

  – Tusen takk for alt, avslutter han.

  Pele VM
  Foto: FRANCK FIFE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste