Hopp til innhold

Slik snudde de tragedie til hockeysensasjon

For tre år siden omkom nesten alle spillerne til Lokomotiv Jaroslavl i en flystyrt. Nå er klubben klare for semifinale i KHL.

Lokomotiv

TILBAKE: Lokomotiv Jaroslavl har kjempet seg til en semifinaleplass i KHL bare tre år etter den katastrofale flystyrten.

Foto: NTB scanpix

Jonas Holøs

Jonas Holøs er Lokomotivs norske back. Han trives godt i klubben.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

«Mirakuløst». «Et eventyr». «En kjempeskrell».

Journalister og hockeybloggere kappes om å finne de sterkeste superlativene etter fredagens Lokomotiv-seier i den russiske hockeyligaen KHL.

Jonas Holøs' klubb var rangert som det svakeste av de åtte lagene i den vestlige delen av KHL, men etter to mirakelseire har de gått helt videre til semifinalen.

– Virker som hele byen står bak oss

Prestasjonen kommer etter et vanskelig år med hele tre trenerskifter. Sistemann: Canadieren Dave King.

– Han er en av de beste trenerne jeg har hatt. Det er han som har fått oss til å snu trenden. Vi får stadig høre at vi ikke er til å kjenne igjen som lag, sier 26-åringen, som kom til klubben i 2013.

Backen har vært sentral for overraskelseslaget, som nå var sist inn i sluttspillet.

Han merker en enorm støtte fra byen med nesten 600.000 innbyggere.

– Hva vil en seier i KHL bety for dere?

– Enormt mye. Det er vanskelig å få med seg alt som foregår på grunn av språket, men det virker som hele byen står bak oss etter det som skjedde (flyulykken). En seier ville betydd utrolig mye for laget og for byen. Det viser at man kan reise seg, sier Holøs.

Han får støtte av treneren Dave King.

– Alle i hockeyverdenen har et hjerte for dette laget på grunn av det de gikk gjennom. Flyulykken gjør det til en spesiell organisasjon, sier King til The Globe and Mail.

45 mennesker mistet livet

Først slo Jaroslavl ut de regjerende seriemesterne Dynamo Moskva etter syv kamper, inkludert en dramatisk overtidsseier.

Fredag kveld var det stjernelaget SKA St. Petersburg med Patrick Thoresen og Ilja Kovaltsjuk som ble sendt hjem med tap.

I begge møtene lå Lokomotiv under i kamper (0-2 mot Dynamo og 1-2 mot SKA), men Askeladd-laget kom tilbake.

Nå er de i ferd med å gjøre snuoperasjonene til noe langt større:

For under tre år siden, i september 2011, opplevde de en nærmest utenkelig tragedie.

Jaak-42-flyet som skulle ta hele spillertroppen til en bortekamp i Minsk, styrtet rett etter avgang. Flyet greide ikke komme opp i normal flyhøyde, og krasjet inn i en antennemast.

45 mennesker mistet livet, inkludert alle spillerne som var ombord. Spillere fra Sverige, Polen, Ukraina, Tsjekkia, Tyskland, Hviterussland, Latvia og Russland omkom, i tillegg til trener Brad McGrimmon fra Canada.

– Du tenker ikke så mye på det fra dag til dag, men vi markerer datoen og besøker gravplasser til spillere når vi reiser på bortekamper. Det henger også bilder av spillerne på veggene i arenaen, sier Holøs.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Video Svensk hockey-stjerne blant dei omkomne i flykrasj

Bildene fra ulykkesstedet gikk verden rundt.

Mange ønsket å spille for klubben

Lokomotiv ble nødt til å trekke seg fra sesongen etter ulykken.

Det var først snakk om at Lokomotiv skulle fortsette i ligaen ved å få spillere fra motstanderklubber, men i stedet tok klubben ett års pause fra øverste nivå.

– Det viktigste for oss nå er å hjelpe spillernes familier. Når det er gjort, vil vi prøve å etablere et nytt lag, sa klubbpresident Jurij Jakovlev under en seremoni hvor tilhengerne fikk vise sin respekt for de omkomne.

KHL-lederen fortalte raskt om en tydelig trend: Spillere fra hele ligaen meldte seg og ville spille for det katastroferammede laget.

– Minst 30 spillere har uttrykt ønske om å spille der. Dette sier mye om solidariteten blant spillerne og ishockeysportens tradisjoner, sa KHL-leder Vjatsjeslav Fetisov.

Slik startet den fantastiske gjenreisningen av Lokomotiv Jaroslavl.

Hele organisasjonen måtte bygges på nytt igjen. Juniortreneren ble hovedtrener, og laget stilte på nest øverste nivå tre måneder etter ulykken.

Sommeren etter var laget – ikke overraskende – aktive på overgangsmarkedet. Flere spillere med NHL-erfaring ville være med på prosjektet, og de sikret seg en trener med erfaring som NHL-assistent. 364 dager etter tragedien vant de åpningskampen mot Sibir.

Sakte, men sikkert kom de tilbake i toppen. I fjor kom de helt til sluttspillet, men røk ut i første runde.

– Vært ydmyke

Denne sesongen slet klubben med å komme dit i det hele tatt, men brikkene falt på plass da de ansatte Dave King.

Treneren har et spesielt forhold til klubben. Han var barndomsvenn med Brad McCrimmon, treneren som døde i flystyrten.

– Det er en lang prosess å komme seg etter noe sånt. Men nå har vi et ungt lag, en god spillergruppe og fantastisk organisasjon, sier King.

King tok over med fire kamper igjen, og Lokomotiv vant alle fire. Nå har de slått to favoritter rett ut av sluttspillet. Hvis de vinner to runder til, vil det være en av idrettens sterkeste historier.

– Ulykken gjør nok at hele byen setter ekstra pris på prestasjonen. Vi har gått videre fordi vi har vært ydmyke og jobbet hardest – ikke fordi vi har det beste laget. Det har vi ikke, sier Holøs.

Siste nytt

  • Alexander Bonsaksen med sjokkovergang til Vålerenga

    Den tidligere Frisk Asker-spilleren Alexander Bonsaksen (37) har meldt overgang til rivalen Vålerenga på en ettårskontrakt. Overgangen kommer etter to år i Asker.

    – Jeg merket etter hvert at uansett hvor bra tilbudet eller opplegget var i Asker, så var det hit jeg ønsket meg innerst inne, sier Bonsaksen til NRK.

    Bonsaksen har tidligere vunnet sluttspillet tre ganger med Vålerenga. Overgangen kommer to år etter at han valgte bort Vålerenga ved forrige hjemkomst fra et utenlandsopphold på syv år. Han står med to gull i den finske ligaen.

    – Akkurat nå føles det jævlig bra, men det er ikke et lett valg. Jeg hadde det jo bra der jeg var. Det var to fine år, sier Bonsaksen.

    37-åringen er forberedt på reaksjoner som måtte komme når han har valgt å gå over til Frisk Asker-rivalen.

    – Reaksjonene blir helt sikkert blandet. Det får man bare tåle, sier Bonsaksen.

    Dette er Vålerengas tredje nysignering på én uke. Tidligere har Stian Kaltrud Nystuen og Mikkel Christiansen blitt presentert for sølvvinneren i årets sluttspill.

    vK6Xw-Zn8JI
    Foto: Rodrigo Freitas / NTB
  • Idrettsforbundet reagerer på nytt lovforslag: – Det er en del utfordringer

    Norges idrettsforbund har konkludert med at et nytt lovforslag knyttet til kampen mot trakassering og seksuelle overgrep mot barn ikke «fullt ut dekker idrettens behov».

    Lovforslaget, som konkret omhandler idrettens mulighet til å oppbevare og dele personopplysninger om personer som bryter norsk lov, ble sendt på høring i februar. Fristen for å komme med innspill er 1. juni.

    Styret i Norges idrettsforbund behandlet saken på sitt møte denne uken og berømmer Kulturdepartementet for å se og imøtekomme behovet idretten har for en lovregulering.

    – Like fullt er det en del utfordringer med det som nå ligger på bordet. Lovforslaget har et virkeområde som ikke fullt ut dekker idretten behov, sier generalsekretær Nils Einar Aas.

    Han kommenterte forbundets arbeid med saken på et pressemøte onsdag. NIF peker blant annet på at lovforslaget burde hatt et enda videre virkeområde.

    – For eksempel er ikke økonomiske misligheter tatt med, og det er avgrensninger knyttet til tilskuere på idrettsarrangementer. Vi mener lovforslaget er veldig komplisert i sin oppbygning, og dette er ting vi vil spille inn i høringen, sa Aas.

    (NTB)

    L2bHzx6h56Q
    Foto: NTB
  • Bessebergs advokat reagerer kraftig på NIF-vedtak

    Anders Besseberg får ikke beholde æresmedlemskapet i Norges idrettsforbund som følge av korrupsjonsdommen i Buskerud tingrett, det opplyser Norges idrettsforbund.

    – På bakgrunn av erkjente kritikkverdige forhold som fremkommer i tingrettens dom av 12. april 2024 mot Anders Besseberg anser idrettsstyret at han har skadet idrettens anseelse, konkluderer de.

    Besseberg fratas æresmedlemskapet i NIF med umiddelbar virkning.

    78-åringens advokat Mikkel Toft Gimse reagerer sterkt på beskjeden om at Besseberg ikke får beholde hedersbevisningen sin.

    – Anders Besseberg er ikke kjent med dette. Vi reagerer på at han ikke ble kontaktet av NIF i forkant, men får vite om dette fra media, skriver Toft Gimse til NRK og utdyper:

    – Besseberg understreker at dommen mot ham ikke er rettskraftig og ser dette som en del av forhåndsdømmingen mot seg.

    Besseberg ble tildelt æresmedlemskapet i NIF allerede i 2013.

    Besseberg ble nylig felt på nesten alle tiltalepunkter og dømt til tre år og en måneds fengsel for grov korrupsjon fra tiden som president i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

    Han har anket straffen.

    (NTB/NRK)

    ga8x3mpGGZk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal