Tidligere OL-vinner pågrepet for korrupsjon

Løperlegenden Kip Keino overga seg torsdag til politiet i Nairobi. Kenyaneren ble pågrepet og siktet for korrupsjon og maktmisbruk.

Athletics Kenya Corruption

SKANDALE: Kip Keino fra Kenya har to OL-gull. Nå er han innblandet i en korrupsjonssak.

Foto: Sayyid Abdul Azim / AP

78-årige Keino, Kenyas tidligere idrettsminister Hassan Wario og to tidligere tjenestemenn i idrettsdepartementet møtte alle opp hos politiet innen en oppsatt frist torsdag morgen og lot seg pågripe. De skal framstilles for retten fredag.

De fire er mistenkt for å ha underslått eller misbrukt om lag 4,5 millioner kroner som var bevilget til Kenyas OL-lag i friidrett for bruk i forbindelse med sommerlekene i Rio de Janeiro i 2016. Keino var den gang president i landets OL-komité.

Keino vant OL-gull på 1500 meter i 1968 og på 3000 meter hinder i 1972. Han vant også en sølvmedalje i hver av de lekene. Han var en av de første i en lang, lang rekke av løperstjerner fra Kenya.

Kip Keino

Keino jubler over seier på 3000 meter hinder i OL i 1972.

Foto: AP

Æresmedlem i IOC

Han er æresmedlem i IOC og var blant de første innvalgte i friidrettens æresgalleri da det ble opprettet. IOC tildelte ham en ærespris under Rio-lekenes åpningsseremoni.

Nå er han involvert i en ny skandale som ytterligere går ut over Kenyas allerede falmede rykte som friidrettsstormakt. Landet har blant annet vært rammet av en rekke dopingskandaler de siste årene.

Ifølge påtalemyndigheten er Keino og seks andre mistenkt for underslag eller urettmessig bruk av penger som ble bevilget til OL-laget i 2016. Blant annet skal Keino ha gitt sin sønn om lag 200.000 kroner til flybillett til Brasil og lommepenger under oppholdet.

Fremstilles for retten

Mange andre som ikke hadde tilknytning til OL-laget skal også ha fått penger.

De fire som ble pågrepet torsdag framstilles altså i retten fredag. De tre andre mistenkte møtte i retten allerede mandag.

Det var OL-komiteens generalsekretær Francis Kinylli Paul, delegasjonsleder i Rio-OL Stephen Arap Soi og tidligere tjenestemann Richard Ekai. De sa seg alle ikke skyldig i korrupsjon og maktmisbruk.

Rettssaken mot alle sju ventes å innledes midt i november.

Siste nytt

 • Norges veg til OL

  Etter fjerdeplassen i VM er det klart at dei norske handballkvinnene skal møte Montenegro, Romania og Nord-Korea i kvalifiseringa til OL i Tokyo.

  Kampane blir spela i mars, og to av dei fire laga går til OL.

  Håndball VM kvinner Kumamoto Japan
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Nederland tok VM-gull

  Nederland er verdensmester i kvinnehåndball for første gang etter 30-29 over Spania i finalen. Avgjørelsen falt noen sekunder før slutt.

  Nederlenderen ledet 16-13 ved pause foran snaut 10.000 tilskuere i Park Dome. Nederland førte også 29-27, men gjorde feil på feil i sluttfasen. Likevel ble Lois Abbingh helt med sitt straffemål like før slutt.

  Gullaget tapte hele tre kamper i mesterskapet, mest av alle semifinalistene sammen med Norge. Nederlagene kom mot Slovenia, Tyskland og Danmark.

  or0nlaLm-ZE
  Foto: Vidar Ruud
 • Tande friskmeldt

  Daniel-André Tande er friskmeldt og stiller til start i dagens individuelle hopprenn i tyske Klingenthal. Kongsberg-hopparane skada seg i ankelen etter at ein ski gjekk løpsk og trefte han under prøveomgangen fredag. Han seier til NRK at han framleis har smerte, men at det ikkje skal hemme han.

  Daniel-André Tande
  Foto: Andreas Hagen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal