Tidligere OL-vinner pågrepet for korrupsjon

Løperlegenden Kip Keino overga seg torsdag til politiet i Nairobi. Kenyaneren ble pågrepet og siktet for korrupsjon og maktmisbruk.

Athletics Kenya Corruption

SKANDALE: Kip Keino fra Kenya har to OL-gull. Nå er han innblandet i en korrupsjonssak.

Foto: Sayyid Abdul Azim / AP

78-årige Keino, Kenyas tidligere idrettsminister Hassan Wario og to tidligere tjenestemenn i idrettsdepartementet møtte alle opp hos politiet innen en oppsatt frist torsdag morgen og lot seg pågripe. De skal framstilles for retten fredag.

De fire er mistenkt for å ha underslått eller misbrukt om lag 4,5 millioner kroner som var bevilget til Kenyas OL-lag i friidrett for bruk i forbindelse med sommerlekene i Rio de Janeiro i 2016. Keino var den gang president i landets OL-komité.

Keino vant OL-gull på 1500 meter i 1968 og på 3000 meter hinder i 1972. Han vant også en sølvmedalje i hver av de lekene. Han var en av de første i en lang, lang rekke av løperstjerner fra Kenya.

Kip Keino

Keino jubler over seier på 3000 meter hinder i OL i 1972.

Foto: AP

Æresmedlem i IOC

Han er æresmedlem i IOC og var blant de første innvalgte i friidrettens æresgalleri da det ble opprettet. IOC tildelte ham en ærespris under Rio-lekenes åpningsseremoni.

Nå er han involvert i en ny skandale som ytterligere går ut over Kenyas allerede falmede rykte som friidrettsstormakt. Landet har blant annet vært rammet av en rekke dopingskandaler de siste årene.

Ifølge påtalemyndigheten er Keino og seks andre mistenkt for underslag eller urettmessig bruk av penger som ble bevilget til OL-laget i 2016. Blant annet skal Keino ha gitt sin sønn om lag 200.000 kroner til flybillett til Brasil og lommepenger under oppholdet.

Fremstilles for retten

Mange andre som ikke hadde tilknytning til OL-laget skal også ha fått penger.

De fire som ble pågrepet torsdag framstilles altså i retten fredag. De tre andre mistenkte møtte i retten allerede mandag.

Det var OL-komiteens generalsekretær Francis Kinylli Paul, delegasjonsleder i Rio-OL Stephen Arap Soi og tidligere tjenestemann Richard Ekai. De sa seg alle ikke skyldig i korrupsjon og maktmisbruk.

Rettssaken mot alle sju ventes å innledes midt i november.

Siste nytt

 • Patriots klar for Super Bowl

  Etter ein ellevill semifinale mot Kansas City Chiefs, så er New England Patriots klar for nok ein finale i amerikansk Superbowl. Patriots er dermed klar for sin tredje strake finale, der dei i år skal møte Rams. Totalt jaktar lage sin sjette siger.

  AFC Championship - New England Patriots v Kansas City Chiefs
  Foto: Ronald Martinez / AFP
 • Forfang hoppet med ødelagt binding

  Johann André Forfang hoppet med knekt binding i første omgang av søndagens renn i Zakopane. – Jeg dobbeltsjekka at bindingen holdt seg i støvelen på toppen, men det er klart det var jo litt vanskelig å skulle slippe bommen og stole på at bindinga satt, sier Forfang til NRK.

  Johann André Forfang
  Foto: Barbara Gindl / AFP
 • Oppløftande norsk hopping

  Robert Johansson sikrare seg årets første 2.-plass i verdscupen i Zakopane søndag, bak Stefan Kraft. Det vart ein god norsk dag i hoppbakken. Johann André Forfang hoppar seg opp til ein sterk 4.-plass, etterfølgt av Halvor Enger Granerud på 5.-plass.

  Robert Johansson
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
VM håndball menn: Sverige - Norge
VM håndball menn: Egypt - Danmark
En skiløpers dopinghistorie