Tidligere OL-vinner pågrepet for korrupsjon

Løperlegenden Kip Keino overga seg torsdag til politiet i Nairobi. Kenyaneren ble pågrepet og siktet for korrupsjon og maktmisbruk.

Athletics Kenya Corruption

SKANDALE: Kip Keino fra Kenya har to OL-gull. Nå er han innblandet i en korrupsjonssak.

Foto: Sayyid Abdul Azim / AP

78-årige Keino, Kenyas tidligere idrettsminister Hassan Wario og to tidligere tjenestemenn i idrettsdepartementet møtte alle opp hos politiet innen en oppsatt frist torsdag morgen og lot seg pågripe. De skal framstilles for retten fredag.

De fire er mistenkt for å ha underslått eller misbrukt om lag 4,5 millioner kroner som var bevilget til Kenyas OL-lag i friidrett for bruk i forbindelse med sommerlekene i Rio de Janeiro i 2016. Keino var den gang president i landets OL-komité.

Keino vant OL-gull på 1500 meter i 1968 og på 3000 meter hinder i 1972. Han vant også en sølvmedalje i hver av de lekene. Han var en av de første i en lang, lang rekke av løperstjerner fra Kenya.

Kip Keino

Keino jubler over seier på 3000 meter hinder i OL i 1972.

Foto: AP

Æresmedlem i IOC

Han er æresmedlem i IOC og var blant de første innvalgte i friidrettens æresgalleri da det ble opprettet. IOC tildelte ham en ærespris under Rio-lekenes åpningsseremoni.

Nå er han involvert i en ny skandale som ytterligere går ut over Kenyas allerede falmede rykte som friidrettsstormakt. Landet har blant annet vært rammet av en rekke dopingskandaler de siste årene.

Ifølge påtalemyndigheten er Keino og seks andre mistenkt for underslag eller urettmessig bruk av penger som ble bevilget til OL-laget i 2016. Blant annet skal Keino ha gitt sin sønn om lag 200.000 kroner til flybillett til Brasil og lommepenger under oppholdet.

Fremstilles for retten

Mange andre som ikke hadde tilknytning til OL-laget skal også ha fått penger.

De fire som ble pågrepet torsdag framstilles altså i retten fredag. De tre andre mistenkte møtte i retten allerede mandag.

Det var OL-komiteens generalsekretær Francis Kinylli Paul, delegasjonsleder i Rio-OL Stephen Arap Soi og tidligere tjenestemann Richard Ekai. De sa seg alle ikke skyldig i korrupsjon og maktmisbruk.

Rettssaken mot alle sju ventes å innledes midt i november.

Siste nytt

 • Løfshus til forsikringsbransjen

  Vidar Løfshus, som nylig ga seg som landslagssjef i langrenn, har fått seg ny jobb. 49-åringen er ansatt som leder for kultur- og prestasjonsutvikling i selskapet Fremtind Forsikring. Løfshus starter i sin nye jobb 1. juni.

  Verdenscup i Holmenkollen
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Ny seier til Ranheim

  Michael Karlsens scoring etter 10 minutter ble kampens eneste da Ranheim slo Strømsgodset 1-0 søndag. Drammenslaget er nå på en 12.-plass med bare ni poeng på 10 kamper, mens Ranheim ligger tre plasser over, med 13 poeng.

  Strømsgodset
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Wadji scoret tre

  Ibrahima Wadji scoret de tre første målene til Haugesund da de slo Mjøndalen 4-1 på bortebane i den 10. eliteserierunden. Olivier Occean reduserte med snaue 15 minutter igjen, men like før slutt punkterte Bruno Leite kampen.

  Ibrahima Wadji
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal