Tidligere OL-vinner pågrepet for korrupsjon

Løperlegenden Kip Keino overga seg torsdag til politiet i Nairobi. Kenyaneren ble pågrepet og siktet for korrupsjon og maktmisbruk.

Athletics Kenya Corruption

SKANDALE: Kip Keino fra Kenya har to OL-gull. Nå er han innblandet i en korrupsjonssak.

Foto: Sayyid Abdul Azim / AP

78-årige Keino, Kenyas tidligere idrettsminister Hassan Wario og to tidligere tjenestemenn i idrettsdepartementet møtte alle opp hos politiet innen en oppsatt frist torsdag morgen og lot seg pågripe. De skal framstilles for retten fredag.

De fire er mistenkt for å ha underslått eller misbrukt om lag 4,5 millioner kroner som var bevilget til Kenyas OL-lag i friidrett for bruk i forbindelse med sommerlekene i Rio de Janeiro i 2016. Keino var den gang president i landets OL-komité.

Keino vant OL-gull på 1500 meter i 1968 og på 3000 meter hinder i 1972. Han vant også en sølvmedalje i hver av de lekene. Han var en av de første i en lang, lang rekke av løperstjerner fra Kenya.

Kip Keino

Keino jubler over seier på 3000 meter hinder i OL i 1972.

Foto: AP

Æresmedlem i IOC

Han er æresmedlem i IOC og var blant de første innvalgte i friidrettens æresgalleri da det ble opprettet. IOC tildelte ham en ærespris under Rio-lekenes åpningsseremoni.

Nå er han involvert i en ny skandale som ytterligere går ut over Kenyas allerede falmede rykte som friidrettsstormakt. Landet har blant annet vært rammet av en rekke dopingskandaler de siste årene.

Ifølge påtalemyndigheten er Keino og seks andre mistenkt for underslag eller urettmessig bruk av penger som ble bevilget til OL-laget i 2016. Blant annet skal Keino ha gitt sin sønn om lag 200.000 kroner til flybillett til Brasil og lommepenger under oppholdet.

Fremstilles for retten

Mange andre som ikke hadde tilknytning til OL-laget skal også ha fått penger.

De fire som ble pågrepet torsdag framstilles altså i retten fredag. De tre andre mistenkte møtte i retten allerede mandag.

Det var OL-komiteens generalsekretær Francis Kinylli Paul, delegasjonsleder i Rio-OL Stephen Arap Soi og tidligere tjenestemann Richard Ekai. De sa seg alle ikke skyldig i korrupsjon og maktmisbruk.

Rettssaken mot alle sju ventes å innledes midt i november.

Siste nytt

 • England gikk fra nedrykk til seier

  Med under et kvarter igjen lå England under 0–1 hjemme mot Kroatia og styrte mot nedrykk i nasjonsligaen. Så dukket Lingard og Kane opp og fikset 2–1. Dermed vant England gruppe 4 i nasjonsligaen foran Spania, mens Kroatia rykker ned til nivå B.

  England Croatia Nations League Soccer
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Ny norsk hoppnedtur i Wisla

  Johann André Forfang ble beste nordmann på 10.-plass under sesongens første individuelle hopprenn. Daniel Andre Tande og Andreas Stjernen kvalifiserte seg ikke til finaleomgangen. Jevgenij Klimov vant rennet, som første russiske vinner noensinne.

  Daniel-Andre Tande
  Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix
 • Andre strake NM-gull for Riiber

  Jarl Magnus Riiber tok helgens andre NM-seier da han også vant 10-kilometeren i kombinert på Beitostølen. Riiber vant også lørdagens 5-kilometer. Jørgen Graabak tok sølvet, mens Magnus Krog kapret bronsen - over 50 sekunder bak Riiber.

  Nasjonal åpning langrenn på Beitostølen.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sjakk: Parti 7
VM sjakk: Parti 7: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 7 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 7: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 7, Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
Sportsrevyen