Tidligere OL-vinner pågrepet for korrupsjon

Løperlegenden Kip Keino overga seg torsdag til politiet i Nairobi. Kenyaneren ble pågrepet og siktet for korrupsjon og maktmisbruk.

Athletics Kenya Corruption

SKANDALE: Kip Keino fra Kenya har to OL-gull. Nå er han innblandet i en korrupsjonssak.

Foto: Sayyid Abdul Azim / AP

78-årige Keino, Kenyas tidligere idrettsminister Hassan Wario og to tidligere tjenestemenn i idrettsdepartementet møtte alle opp hos politiet innen en oppsatt frist torsdag morgen og lot seg pågripe. De skal framstilles for retten fredag.

De fire er mistenkt for å ha underslått eller misbrukt om lag 4,5 millioner kroner som var bevilget til Kenyas OL-lag i friidrett for bruk i forbindelse med sommerlekene i Rio de Janeiro i 2016. Keino var den gang president i landets OL-komité.

Keino vant OL-gull på 1500 meter i 1968 og på 3000 meter hinder i 1972. Han vant også en sølvmedalje i hver av de lekene. Han var en av de første i en lang, lang rekke av løperstjerner fra Kenya.

Kip Keino

Keino jubler over seier på 3000 meter hinder i OL i 1972.

Foto: AP

Æresmedlem i IOC

Han er æresmedlem i IOC og var blant de første innvalgte i friidrettens æresgalleri da det ble opprettet. IOC tildelte ham en ærespris under Rio-lekenes åpningsseremoni.

Nå er han involvert i en ny skandale som ytterligere går ut over Kenyas allerede falmede rykte som friidrettsstormakt. Landet har blant annet vært rammet av en rekke dopingskandaler de siste årene.

Ifølge påtalemyndigheten er Keino og seks andre mistenkt for underslag eller urettmessig bruk av penger som ble bevilget til OL-laget i 2016. Blant annet skal Keino ha gitt sin sønn om lag 200.000 kroner til flybillett til Brasil og lommepenger under oppholdet.

Fremstilles for retten

Mange andre som ikke hadde tilknytning til OL-laget skal også ha fått penger.

De fire som ble pågrepet torsdag framstilles altså i retten fredag. De tre andre mistenkte møtte i retten allerede mandag.

Det var OL-komiteens generalsekretær Francis Kinylli Paul, delegasjonsleder i Rio-OL Stephen Arap Soi og tidligere tjenestemann Richard Ekai. De sa seg alle ikke skyldig i korrupsjon og maktmisbruk.

Rettssaken mot alle sju ventes å innledes midt i november.

Siste nytt

 • Hovland avslutta forrykande

  Viktor Hovland avslutta med birdie og leiar nå PGA-turneringa i golf i Puerto Rico før søndagens avslutningsrunde. Hovland låg på delt leiarplass før laurdagens tredjerunde, men med godt spel la han alle konkurrentane bak seg. Han varta opp med heile åtte birdiar og kan nå ta sin aller fyrste siger på PGA-touren. Åtte slag under par på runda og totalt 18 slag under par i turneringa er fasiten etter endt spel laurdag.

  Viktor Hovland i Puerto Rico
  Foto: Kevin C. Cox / AFP
 • Real Madrid gjekk på smell

  Real Madrid rauk på eit surt 0-1 tap heime mot Levante laurdag kveld. 11 minutt før full tid blei Jose Luis Morales matchvinnar da han traff perfekt på volley frå spiss vinkel. Barcelona vann derimot 5-0 mot Eibar og har dermed tatt over serieleiinga og har to poeng ned til hovudstadslaget.

  Real Madrid tapte mot Levante
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Kristoff krasja med gutt etter mål

  Alexander Kristoff var uheldig og krasja med ein liten gut etter å ha passert målstreken i sykkelrittet Algarve rundt. Både Kristoff og guten blei lettare skada i uhellet som skjedde på veg ned etter målgang frå fjelletappen i Tavira. – Eg køyrde normalt, og plutseleg kom ein gut springande ut rett framfor meg, og da var det umogleg å unngå og krasje, seier Kristoff til TV 2.

  Alexander Kristoff
  Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal