Hopp til innhold

Tetteys knallharde rasismeoppgjør: – Jeg finner meg ikke i det

Alexander Tettey (35) skal begynne på trenerkurs når han flytter til Trondheim til sommeren. Men først skal han kjempe mot rasisme og vinne ligaen med Norwich City.

Premier League - Norwich City v Burnley

STØTTE: Her gir Alexander Tettey sin støtte til «black lives matter»-bevegelsen. 35-åringen synes det er utrolig at rasisme fortsatt eksisterer i 2021.

Foto: Molly Darlington / Reuters

Alexander Tettey er i en park med familien da NRK ringer. Han har fri denne søndagen – og tid til å prate.

Om hans kjære Norwich. Om kampen mot rasisme. Om den uunngåelige returen til Trondheim. Og om planen om å ta et trenerkurs når støvlene er lagt på hylla.

«The Canaries» har allerede sikret opprykket til Premier League etter bare én sesong i Championship. Midtbanemannen fra Trondheim legger ikke skjul på at det føltes bra å sikre opprykk for tredje gang i engelsk fotball, selv om det ikke har blitt så mye spilletid denne sesongen.

– Det er kult å rykke opp igjen. Nå handler alt om å vinne neste lørdag, så vi sikrer oss ligatittelen, sier han.

Hadde dere regnet med det?

– Alle som rykker ned har nok en ambisjon om å rykke opp igjen, men ingen sier det høyt. Innad i klubben har man selvsagt trua.

Hva kjennetegner dette laget sammenlignet med tidligere utgaver du har vært med på å rykke opp med?

– Det er det samme. De samme punktene: Samhold, fellesskap, kombinasjonen av et par nye spillere og folk som har vært rundt der lenge. Vi har jobbet sammen mot ett mål og vi har vært flinke til å unngå at de dårligere periodene har vart i maksimalt én eller to kamper, sier han.

Tettey i 2012

LANG KARRIERE: Alexander Tettey har en lang karriere i Norwich City, og har spilt over 200 kamper for «The Canaries». Her er han i aksjon mot Aston Villa i 2012.

Foto: Carl Court / AFP

Støtter boikott

Men selv om laget hans er i ferd med å gjennomføre nok en glitrende sesong under trener Daniel Farke, har Tettey noe viktigere på agendaen akkurat nå:

Kampen mot rasisme.

Neste helg skal blant andre Det engelske fotballforbundet, Premier League og Football League gjennomføre en tredagers boikott av sosiale medier fra fredag til mandag som en protest mot diskriminering og rasisme på nett.

Parallelt er målet å legge press på britiske politikere slik at de skal vedta lover som i større grad ansvarliggjør selskaper som Facebook og Twitter når deres plattformer blir brukt som arenaer for å spre hat.

En rekke fotballspillere har opplevd rasisme gjennom sosiale medier, og problemet ser ut til å være voksende.

– Vi har allerede snakket med spillerforeningen om boikotten, så vi vet hva vi skal gjøre. Det er tull at det fortsatt eksisterer rasisme. Vi er i 2021. Det gir ikke mening og jeg finner meg ikke i det, sier Tettey.

Etterlyser mer engasjement

Veteranen er veldig enig med det Leeds-spiss Patrick Bamford sa etter kampen mot Liverpool mandag denne uka.

Premier League - Leeds United v Liverpool

– SYND: Patrick Bamford sa mandag at det er synd at ikke kampen mot rasisme skaper et like stort engasjement som sinnet mot superligaen har gjort.

Foto: Paul Ellis / Reuters

Da han ble spurt om den nå havarerte superligaen, sa England-spissen at det var synd at ikke rasismeproblemet skapte like stort engasjement som motstanden mot superligaen.

– Det han sa var veldig fornuftig – at hvis folk hadde mobilisert med samme energi mot rasisme som mot superligaen, så hadde det ikke vært et problem. Det virker som om UEFA (Det europeiske fotballforbundet) synes det er viktigere å få stoppet superligaen enn å bekjempe rasisme, sier Tettey.

Er dette noe dere snakker mye i garderoben?

– Det er et tema hver gang det skjer og sånn har det vært lenge.

Tettey mot Ungarn

BLE HETSET: Tettey fikk selv kjenne rasisme på kroppen før playoffmøtet med Ungarn i november 2015.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Ble hetset

Har du selv negative opplevelser med diskriminering på Twitter eller Instagram?

– Nei. Sist gang jeg opplevde noe var før playoffkampen med Norge mot Ungarn. Da hadde jeg uttalt meg om det ungarske laget før bortekampen, og så fikk jeg masse rasistiske meldinger av ungarere på Facebook. Det skal ikke skje.

Hvordan føltes det?

– Jeg ble forbanna, men jeg prøvde å ikke bruke energien min på det. Sånn jeg ser det, så starter dette med mangel på kunnskap. Med utdanning.

Tettey og Rashford

FORBILDE: Alexander Tettey sier at England-spiss Marcus Rashford er et stort forbilde i kampen mot rasisme, men at det trengs flere som ham.

Foto: Oli Scarff / AFP

Manchester Uniteds Marcus Rashford har gått hardt ut mot netthatet flere ganger i vinter etter å ha fått svært grove meldinger i sosiale medier. Tettey er glad for at spissen har gått foran, men sier at det må mye mer til.

– Han er et forbilde med alt han gjør, og det er flere andre også som gjør det beste de kan for å påvirke. Det virker riktignok ikke som det er nok ennå. Det er mye mer som må gjøres, sier han.

Skal flytte hjem

Det er mye som skjer i Alexander Tetteys liv for tiden. Kampen mot rasisme er én ting. En annen er planen om å flytte hjem til Trondheim etter 12 år i utlandet – tre i franske Rennes og ni i Norwich, øst for London.

Det har vært spekulert i om midtbanemannen, som ble 35 år for noen uker siden, skulle hoppe på en ny ettårskontrakt med Norwich, men han forventer ikke at det dukker opp et nytt kontraktstilbud fra klubben.

– Jeg venter ikke på noen ting. Familien og jeg skal flytte til Trondheim til sommeren. Hvis klubben vil ha meg et år til, må jeg ta det med kona. Planen er å starte et nytt liv i Trondheim. Det blir en tøff tilvenning for både ungene, på to og snart sju, som aldri har bodd i Norge, og meg også, som ikke har bodde der på lenge, sier han.

FOTBALL ELITESERIEN

HER STARTET DET: Alexander Tettey i aksjon for Rosenborg mot Stabæk i 2008.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vil ta trenerkurs

– Har det vært aktuelt å bli i klubben og ta en rolle i trenerapparatet?

– Nei, det har ikke vært et tema, men det er noe jeg kan tenkte meg i fremtiden. Planen er å ta et trenerkurs der hvor jeg er. Jeg har ikke snakket med Rosenborg om noe som helst, men det hadde vært fint om de kan hjelpe meg.

Hva slags trenerkarriere ser du for deg?

– Jeg ser ikke for meg å bli A-lagstrener, men jeg har alltid syntes det har vært gøy å jobbe med barn. Å ta et trenerkurs er noe enhver spiller bør gjøre. Når du har vært profesjonell i lang tid er det greit med en attest på at du kan trene fotball. Før jeg fikk barn selv, begynte jeg med trenerkurs, men jeg måtte stoppe fordi det ble for mye i hverdagen, forteller han.

Norwich City trenger to poeng på de to siste kampene for å være helt sikre på å sikre ligatittelen i Championship.

Sportsnyheter

Norge må ut i kvalik etter tapt skjebne­kamp: – Vi er nødt til å vinne

Etter et uvirkelig sjansesløseri mot Østerrike står de norske kvinnene i fare for å rykke ned i nasjonsligaen. Takket være fransk hjelp ble det i hvert fall ikke direkte nedrykk.

Siste nytt

 • Uefa: Ny ballteknologi klar til fotball-EM i 2024

  Dommerne på banen og i VAR-bussen får nyte godt av ny teknologi når fotball-EM 2024 sparkes i gang i Tyskland. Den skal bidra til å ta raskere avgjørelser.

  Den offisielle turneringsballen skal inneholde sensorer som ifølge Det europeiske fotballforbundet (Uefa) skal gi «enestående innsikt i ballens bevegelser, og bidra til raskere beslutningsprosesser for videodommerne».

  Det skriver BBC.

  Teknologien vil gi et presist bilde på når en ballberøring finner sted, men ikke hvor på kroppen.

  Uefa opplyser at det særlig er marginale offsideavgjørelser som vil gå raskere.

  Videodømmingsverktøyet har vært gjenstand for massiv kritikk denne sesongen, særlig i Premier League. I Eliteserien ble VAR innført i forkant av årets sesong.

  (NTB)

  Aleksander Ceferin Uefa
  Foto: Peter Dejong / NTB
 • Smell for Ødegaard og Arsenal: Må klare seg uten Arteta på sidelinjen mot Aston Villa

  Arsenal-trener Mikel Arteta pådro seg sitt fjerde gule kort for sesongen mot Luton. Dermed må han se lørdagens storkamp mot Aston Villa fra tribuneplass.

  Det skriver Sky Sports.

  Spanske Arteta pådro seg gult kort under feiringen av matchvinnerscoringen til Declan Rice. Fire gule kort til en trener betyr automatisk karantene i én kamp.

  Aston Villa går inn til lørdagens kamp med imponerende tolv strake ligatriumfer på Villa Park. Martin Ødegaard og Arsenal troner på sin side øverst på Premier League-tabellen, og Artetas mannskap er også forrige lag som slo Villa på deres hjemmebane. Det skjedde tilbake i februar.

  London-laget måtte grave dypt for de tre poengene tirsdag kveld. 4-3-scoringen kom dypt inne i overtiden på Kenilworth Road.

  (NTB)

  l2hWJUyc81g
  Foto: AP
 • Formel-1 vurderer store endringer før neste sesong

  Før neste sesongs Formel-1 sesong vurderes det å gjøre store endringer på formatet til sprintløpene.

  Endringene som har vært diskutert er en reversert gridplassering for de ti best plasserte førerne etter kvalifiseringen.

  Det skriver The Guardian.

  Forslaget om endringer kom tirsdag samtidig som Formel-1 annonserte hvilke løpshelger som skal ha sprintløp i tillegg til hovedløp.

  Disse vil foregå i Kina, Miami, Østerrike, Austin, Brasil og Qatar.

  Det har også vært diskutert om strukturen på løpshelgene skal endres. Allerede har det blitt bestemt at kvalifiseringen til sprintløpene skal foregå etter den første treningen, som igjen foregår fredager i løpshelgene.

  Formel-1 innførte sprintløp på kalenderen for første gang i 2021, og har gjort flere endringer hver sesong. De ønsker et fast konsept innen 2024-sesongen som kan vare.

  ma4NAwNkRj8
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal