NRK Meny
Normal

Sykkelstjerne vil ha utøvere med alvorlig astma ut av toppidretten

Tyske Marcel Kittel fyrer løs mot Bradley Wiggins' bruk av astmamedisin.

Marcel Kittel

KRITISK: Tyske Marcel Kittel mener britiske Bradley Wiggins ikke burde konkurrert når han må ta sprøyter for å forebygge astmaanfall. Her er han etter en etappeseier under sommerens Tour de France. Søndag måtte tyskeren bryte landeveisrittet i VM.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Hvis man har alvorlig astma har man ingenting i toppidretten å gjøre, sier Kittel og legger til:

– Vi startet med Paralympics så utøvere med ett bein skulle få en sjanse til å konkurrere mot andre.

Den knallharde kommentaren kom ifølge cyclingnews.com på et pressetreff i Doha torsdag i forkant av søndagens landeveisritt i VM.

Uttalelsene har vekket oppsikt og på fredag kom Kittel med en ny uttalelse der han presiserte at han har stor respekt for funksjonshemmede utøvere.

Uansett: Da starten på VM-rittet gikk søndag morgen mente sykkelstjernen fortsatt at konkurrenter med alvorlig astma ikke bør få konkurrere mot utøvere uten astma.

– En rytter med alvorlig astma trenger hjelp, derfor hører han ikke hjemme blant toppidrettsutøvere, sier Kittel.

Verken han eller lagkamerat André Greipel lyktes i VM søndag. Varmen og sidevinden hektet dem av, men i dagene før VM-starten kom det frem at de to deler holdningen til bruken av astmamedisin i idretten.

John Leicester Russian Doping Bradley Wiggins

OL-GULL: Bradley Wiggins poserer her med OL-gullet fra banesykling i Rio i sommer.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Satt sprøyte før Tour de France

For to uker siden ble det avslørt at deres britiske konkurrent Bradley Wiggins har så alvorlig astma at han har dispensasjon til å injisere medisin med sprøyte.

Det ble kjent da russiske hackere lekket medisinsk informasjon fra databasen til Verdens antidopingbyrå (Wada). Wiggins har angivelig tatt sprøyter med stoffet triamcinolone ved tre tilfeller: Før Tour de France i 2011 og 2012 - det året han vant - og før Giro d'Italia i 2013.

Triamcinolone brukes for å forebygge blant annet astmaanfall.

Wiggins' to tyske konkurrenter legger ikke skjul på at de mener briten ikke burde få lov til å sykle når de verste pusteproblemene slår inn.

– Er du syk, sykler du ikke, sier André Greipel.

– Alltid vært et problem

I et lengre intervjue med den britiske avisen The Guardian forklarte Wiggins 30. september bruken av astmamedisin. Ifølge Wiggins skyldes det store allergiproblemer.

– Dette er noe jeg lever med. Samtlige leger jeg har jobbet med i alle lag gjennom alle år kan bekrefte at jeg alltid har slitt med allergi. Alt jeg har tatt av medisiner står i journalen min, sier Wiggins.

Wiggins har aldri blitt dømt for brudd på antidopingbestemmelsene siden han har dispensasjon til å ta medisinene.

Siste nytt

 • Johansen-scoring i Fulham-tap

  Norges landslagskaptein, Stefan Johansen, scoret sitt fjerde seriemål for sesongen da Fulham tapte 1–2 mot Aston Villa i engelsk mesterskapsserie lørdag.

  Stefan Johansen
  Foto: Alan Walter / Reuters
 • AaFK reddet poeng på overtid

  Aalesund utlignet til 1-1 på overtid mot Kristiansund lørdag. Dermed sikret de seg et viktig poeng i nedrykksstriden. Like før slutt stormet Kristiansunds Torgil Gjertsen mot AaFK-målet som var åpent, men sentret i stedet for å skyte og det ble bom.

  Aalesund - Kristiansund.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal