NRK Meny
Normal

Sykkelstjerne vil ha utøvere med alvorlig astma ut av toppidretten

Tyske Marcel Kittel fyrer løs mot Bradley Wiggins' bruk av astmamedisin.

Marcel Kittel

KRITISK: Tyske Marcel Kittel mener britiske Bradley Wiggins ikke burde konkurrert når han må ta sprøyter for å forebygge astmaanfall. Her er han etter en etappeseier under sommerens Tour de France. Søndag måtte tyskeren bryte landeveisrittet i VM.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Hvis man har alvorlig astma har man ingenting i toppidretten å gjøre, sier Kittel og legger til:

– Vi startet med Paralympics så utøvere med ett bein skulle få en sjanse til å konkurrere mot andre.

Den knallharde kommentaren kom ifølge cyclingnews.com på et pressetreff i Doha torsdag i forkant av søndagens landeveisritt i VM.

Uttalelsene har vekket oppsikt og på fredag kom Kittel med en ny uttalelse der han presiserte at han har stor respekt for funksjonshemmede utøvere.

Uansett: Da starten på VM-rittet gikk søndag morgen mente sykkelstjernen fortsatt at konkurrenter med alvorlig astma ikke bør få konkurrere mot utøvere uten astma.

– En rytter med alvorlig astma trenger hjelp, derfor hører han ikke hjemme blant toppidrettsutøvere, sier Kittel.

Verken han eller lagkamerat André Greipel lyktes i VM søndag. Varmen og sidevinden hektet dem av, men i dagene før VM-starten kom det frem at de to deler holdningen til bruken av astmamedisin i idretten.

John Leicester Russian Doping Bradley Wiggins

OL-GULL: Bradley Wiggins poserer her med OL-gullet fra banesykling i Rio i sommer.

Foto: Pavel Golovkin / Ap

Satt sprøyte før Tour de France

For to uker siden ble det avslørt at deres britiske konkurrent Bradley Wiggins har så alvorlig astma at han har dispensasjon til å injisere medisin med sprøyte.

Det ble kjent da russiske hackere lekket medisinsk informasjon fra databasen til Verdens antidopingbyrå (Wada). Wiggins har angivelig tatt sprøyter med stoffet triamcinolone ved tre tilfeller: Før Tour de France i 2011 og 2012 - det året han vant - og før Giro d'Italia i 2013.

Triamcinolone brukes for å forebygge blant annet astmaanfall.

Wiggins' to tyske konkurrenter legger ikke skjul på at de mener briten ikke burde få lov til å sykle når de verste pusteproblemene slår inn.

– Er du syk, sykler du ikke, sier André Greipel.

– Alltid vært et problem

I et lengre intervjue med den britiske avisen The Guardian forklarte Wiggins 30. september bruken av astmamedisin. Ifølge Wiggins skyldes det store allergiproblemer.

– Dette er noe jeg lever med. Samtlige leger jeg har jobbet med i alle lag gjennom alle år kan bekrefte at jeg alltid har slitt med allergi. Alt jeg har tatt av medisiner står i journalen min, sier Wiggins.

Wiggins har aldri blitt dømt for brudd på antidopingbestemmelsene siden han har dispensasjon til å ta medisinene.

Siste nytt

 • Suveren Lundanes i O-ringen

  Olav Lundanes tok en ny klar seier i den svenske O-ringen. Nå gir han seg i sammenlagtkonkurranse for å forberede seg optimalt til VM senere i sommer.

  EM i orientering.
  Foto: Remy Steinegger / Norges Orienteringsforbund / NTB scanpix
 • AEK mulig motstander for Rosenborg

  Mesterligatrekningen i dag gjorde det klart at dersom Rosenborg slår ut Celtic av mesterligakvalifiseringen, venter den greske seriemesteren AEK Aten i neste runde. Hvis det blir tap venter irske Cork City i europaligakvalifiseringen.

  Champions League-kvalifisering 2018: Rosenborg - Valur (3-1).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Parma får spille i Serie A

  Det italienske fotballforbundet gir Parma lov til å spille i Serie A kommende seong, men klubben må starte med fem minuspoeng.

  Den tidligere storklubben rykket opp fra Serie B i vår, men risikerte å miste opprykke på grunn av forsøk på resultatfiksing.

  Samtidig får Emanuele Calaio en karantene på to år og en bot på 20.000 euro.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag