Hopp til innhold

Sykkelforbundet holdt tilbake kritiske rapporter – brøt idrettsforbundets lov

Her er brevene som kan felle hele styret i Norges Cykleforbund.

Harald Tiedemann Hansen

BRØT IDRETTENS LOV: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen holdt tilbake revisorbrevene fra Norges Idrettsforbund.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Økonomien i Norges Cykleforbund (NCF) var så presset etter sykkel-VM, at forbundets revisor så seg nødt til å sende i alt fire revisorbrev, det første 3. oktober 2017 og det siste 24. november 2017.

I disse ble det varslet om uryddig drift, og styret i sykkelforbundet ble grundig advart om den alvorlige, økonomiske situasjonen og tiltak de var lovpålagt å iverksette.

«Det er styrets ansvar å sørge for at forbundet til enhver tid skal ha en forsvarlig økonomistyring og forvaltning av forbundets midler. (...) Vi minner om at drift på kreditorenes regning kan medføre ansvar for forbundets ledelse og styre.»
Nummerert brev nr. 1

Ifølge norsk idretts lov plikter også særforbund å levere slike revisorbrev til Norges idrettsforbund (NIF).

Dette ble imidlertid ikke gjort. Det bekrefter kommunikasjonssjef i idrettsforbundet, Niels Røine, overfor NRK.

«Underordnet organisasjonsledd plikter uoppfordret innen rimelig tid å sende kopi av mottatte revisorbrev til overordnet ledd.»
Lov for Norges idrettsforbund, § 2–3.

Dermed brøt styret i Norges Cykleforbund loven de er pålagt å følge.

– Beklageligvis har vi ikke vært oppmerksomme på denne paragrafen i NIFs lov. Brevene ble sendt til NIF umiddelbart når vi oppdaget at dette skulle gjøres, skriver sykkelforbundets kommunikasjonssjef, Per Erik Mæhlum, i en melding til NRK.

Se alle brevene nederst i saken.

Gjorde ikke som revisor ba om

Samtidig som sykkelforbundet hold tilbake de kritiske revisorrapportene, søkte de om et lån på nesten tre millioner kroner fra idrettsforbundet.

I første brev 3. oktober oppfordret revisor til innkalling av ekstraordinært forbundsting for å behandle spørsmål om låneopptak og for å redegjøre for den alvorlige, økonomiske situasjonen.

«Styret er ansvarlig ovenfor tinget. Dersom det blir aktuelt for styret å vurdere låneopptak, eller annen finansiering, mener vi styret bør vurdere å innkalle til et ekstraordinært ting for særskilt behandling av dette.»

Men det var først etter krav fra flere medlemsklubber og -regioner at det i slutten av november ble kaldt inn til ekstraordinært ting. Dette avholdes først neste lørdag.

Idrettsforbundet har sagt at de ikke vil innfri lånesøknaden før den er behandlet på det ekstraordinære tinget.

Verre enn antatt

Revisor etterlyste også i alle brevene å få se regnskap for datterselskapet Bergen 2017 AS for å kunne tegne et riktig bilde av økonomien i sykkelforbundet.

Først 30. november ble det offentliggjort at sykkel-VM gikk 55 millioner kroner i underskudd.

«Dette vil medføre at NCF kan få betydelig negativ egenkapital. Videre må det foretas en vurdering av garantiansvar for oppfyllelsen av avtalen mot UCI. NCF har ikke tilgjengelig kapital til å dekke dette ansvaret.»
Nummerert brev nr. 4

Det har senere blitt kjent at det internasjonale sykkelforbundet, UCI, ikke har tilbakebetalt garantien på 4,5 millioner kroner som avtalt til det norske forbundet, fordi sykkel-VM i Bergen fortsatt skylder dem en betydelig sum i lisenspenger.

Dermed er økonomien enda mer presset enn revisor uttrykte i slutten av november.

Her ser du alle brevene:

Revisorbrev 1

REVISORBREV NUMMER 1: Dette ble sendt 3. oktober 2017.

Foto: Skjermdump
Revisbrev 2

REVISORBREV NUMMER 2: Dette ble sendt 19. oktober 2017.

Foto: Skjermdump
Brev 3

REVISORBREV NUMMER 3: Dette ble sendt 14. november 2017.

Foto: Skjermdump
Brev 4

REVISORBREV NUMMER 4: Dette ble sendt 24. november 2017.

Foto: Skjermdump

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal