Hopp til innhold

Sykdomsplaget Cavendish sykler Tour de France

Mark Cavendish var tilbake i trening for kun seks uker siden. Nå er han klar for Tour de France, og det kan sette en stopper for Edvald Boasson Hagens muligheter.

Mark Cavendish from Dimension Data

KLAR FOR TOUR: Mark Cavendish er klar for Tour de France

Foto: Nezar Balout / AFP

Det har lenge vært usikkert om den britiske spurtkanonen skulle delta i årets utgave av Tour de France. Om han ikke stilte på startstreken ville Boasson Hagen bli lagets prioriterte spurter.

– Forskjellen er at om Cavendish er med, så kjører jeg opptrekk for han på de flate spurtene. Om han ikke er med får jeg flere muligheter for å kjøre for mine egne sjanser, sa Boasson Hagen til NRK i helgen.

Laster Twitter-innhold

Da var det ikke klart om Cavendish skulle stille i det tradisjonsrike rittet. Mandag bekreftet laget at han er med.

– Det har vært en tøff vei til touren for Cavendish etter den alvorlige sykdommen som satte han på sidelinjen store deler av sesongen, skriver laget på sine nettsider.

Tilbake for seks uker siden

Cavendish fikk Epstein–Barr virus tidlig denne sesongen. Dermed gikk hele innledningen på sesongen i vasken for briten. For knappe seks uker siden var han tilbake i trening.

Da tvilte mange på at Cavendish skulle stille på start i Tour de France. Hvis det var tilfellet ville Boasson Hagen fått mange muligheter til å kjempe om seieren. Nå må han kjøre opptrekk for lagkameraten.

Laster Twitter-innhold

Cavendish har vunnet 30 etapper i Tour de France, og er nå klar for å jakte fler.

– Det har vært noen vanskelige måneder etter at sykdommen satte meg på ut av spill. På tross av det har jeg jobbet ekstremt hardt for å bli frisk, og bygge opp kroppen til Touren, sier Cavendish til lagets nettsider.

– Kan fortsatt vinne

Han sier at utfallet kunne vært annerledes om det ikke var Tour de France han forsøkte å rekke.

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så kan det hende at vi hadde tatt en annen avgjørelse om det ikke gjaldt Touren.

NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen er usikker på om det vil påvirke Boasson Hagens muligheter.

– Dette endrer ikke så mye. Jeg tror ikke Edvald hadde vært sterk nok til å vinne i de flate spurtene. Den Edvald som vi har sett de siste årene har ikke vært sterk nok til det. Han må finne andre muligheter, og forsøke seg på mer kuperte etapper, sier Pedersen.

Han trekker linjer til en annen norsk sykkelhelt, som hadde suksess med den taktikken.

– Det er som Thor Hushovd i 2011. Han skjønte at han ikke kunne vinne på de flate etappene, men gikk til i fjell og på kuperte etapper. Det var en helt ny måte å vinne sykkelritt på. Det samme må Edvald gjøre.

Siste nytt

  • Stavkongen Duplantis satte verdensrekord: – Beklager skrikingen

    Stavkongen Armand Duplantis forbedret sin egen verdensrekord da han svingte seg over 6,24 meter i Diamond League-stevnet i kinesiske Xiamen.

    Han tok verdensrekordhøyden på første forsøk etter å ha løftet lista fra seks meter i foregående hopp.

    Da verdensrekorden var et faktum, tok det helt av i NRK-boksen.

    – Hvor høyt er det her? Beklager hvis jeg skrek. Vi ble bare så sjokkerte her, utbrøt NRK-kommentator Christina Vukicevic Demidov.

    Det er åttende gang at Duplantis setter verdensrekord i stav. Alt tyder på at det kommer nye rekordhopp denne sesongen. Målinger viste at lørdagens hopp ville vært nok til å svinge seg over 6,29.

    – Han er så spinnvill, sa NRK-kommentator Jann Post etter hoppet.

    Den neste drømmegrensen for svensken blir 6,30.

    Duplantis gikk naturligvis til topps i stevnet som er det første i Diamond League-sesongen.

    (NRK / NTB)

    Duplantis
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Skarverennet stoppet av uvær – politiet måtte hente ut tre løpere

    Det tradisjonsrike Skarverennet i langrenn måtte stanses på kort varsel lørdag som følge av dårlig vær, melder Hallingdølen.

    Sterk vind skapte problemer for arrangørene av rennet lørdag. Den tok seg opp, og etter hvert måtte arrangørene si stopp.

    – Det er for dårlig sikt. Det blir dessverre ikke mer skirenn. Løperne ser ikke fra stikke til stikke, var beskjeden fra Finse ifølge Hallingdølen.

    Målgang er på Ustaoset.

    Løpere som ikke hadde kommet seg ut i løypa, ble vist tilbake til togvognene for retur til Ustaoset.

    Politiet skriver lørdag formiddag at de måtte bistå i forbindelse med uværet.

    – Politiet har bistått med å hente ut tre langrennsløpere utenfor løypa. De tre kom utenfor skisporene ved tett tåke. Dette i forbindelse med Skarverennet. De er ivaretatt av helse og er ved god behold, skriver politiet.

    På startstreken sto blant annet Therese Johaug, som for for en måned siden slo knockout på langrennseliten under 30-kilometeren i NM.

    Johaug har vunnet Skarverennet en rekke ganger, men denne gangen får hverken hun eller andre gå rennet.

    «Som for 50 år siden, blir rennet stoppa og konkurransen avlyst», skriver lokalavisen.

    (NTB / NRK)

  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal