– Stopp arbeidet med vinter-OL nå

Et norsk vinter-OL i 2022 tok ett steg videre i idrettsstyret i dag. Svømmeforbundet er derimot klokkeklare på at foten må settes ned for planene.

Per Rune Eknes, svømmeforbundet

Per Rune Eknes i svømmeforbundet sier nei til OL.

Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX

 • Bør Norge arrangere vinter-OL på ny? Diskutér saken nederst i artikkelen.

Torsdag bestemte idrettsstyret seg for å fortsette arbeidet med en norsk OL-søknad. Dermed er Norge ett skritt nærmere Oslo-OL i 2022.

Men jubel er det ikke å spore hos Norges svømmeforbund. De åpnet i forrige måned for et OL-ja , men er nå soleklare på at de ikke vil støtte et vinter-OL i 2022 slik det ser ut i dag.

– Jeg mener prosessen må stoppes nå. Og jeg tror den blir senest stoppet på det ekstraordinære idrettstinget til sommeren, sier president Per Rune Eknes i Norges svømmeforbund til NRK.

– Tror du det blir OL i 2022?

– Nei, det tror jeg ikke. Da må regjeringen komme opp med helt andre måter å finansiere idretten. Foreløpig ser det ikke ut som regjeringen kommer til å gjøre det, og da tror jeg ikke det blir OL, forteller Eknes.

– Rydd opp i eget hus

Først vekket det harme i nord da Oslo-kandidaturet ble presentert kun få år etter et Tromsø-OL fikk nei. Nå er det spredning i idretts-Norge som kan bli ankepunktet.

De største sommeridrettene har uttalt at de er skeptiske til et vinter-OL.

– Vi synes det er fullstendig feil tidspunkt å ta denne OL-diskusjonen på. For vi må rydde opp i eget hus før vi kan begynne å snakke om en OL-fest, sier Eknes i svømmeforbundet.

– Vi har mer en nok utfordringer med å finanisere breddeidretten. Vi har et etterslep på spillermidler til anlegg som er langt som et vondt år.

– Hva skal til for at svømmeforbundet snur og sier ja?

– Da må det gis mer midler til svømmeanlegg og andre anlegg i landet, og at en OL-søknad ikke skal gå utover idretten generelt, presiserer Eknes.

Video Motstand mot vinter-OL i sommeridrettsforbundene

Motstand mot vinter-OL i sommeridrettsforbundene.

Neste steg: regjeringen

Børre Rognlien

Presidenten i Norges idrettsforbund forteller at idrettsstyret har fått fullmakt til å ta saken videre med regjeringen og Oslo kommune.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Torsdag gikk altså idrettsstyret inn for å søke om vinter-OL i Oslo i 2022.

– Vi har fått fullmakt til å ta denne saken videre med regjeringen og Oslo kommune, sa idrettspresident Børre Rognlien torsdag.

– Responsen derfra vil avgjøre om vi vil fortsette denne prosessen. Og det er helt klart at responsen må være svært positiv for at denne saken skal bli tatt videre.

– Bruk oljefondet

Per Rune Eknes, svømmepresident

Svømmepresidenten tror eneste løsning for et Oslo-OL er å ta fra oljefondet.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

Ettersom kulturminister Anniken Huitfeldt tidligere har sagt at idrettsforbundet må belage seg på å bruke egne tippemidler for at staten skal være med, mener Norges svømmeforbund at man ikke kommer bort fra at man må ta fra tippemidlene til breddeidretten og at det dermed går utover idretten generelt.

Svømmepresidenten sliter også med å se hvordan idrettene skal kunne enes om å få de olympiske vinterlekene til Norge og Oslo.

– Sånn som det ser ut i dag er det ingen samling i idrettene. Kun oljefondet kan finanisere OL slik vi ser det. Så lenge et OL vil gå utover breddeidrettene, kan ikke vi være med, understreker Eknes.

– Det er alt for tidlig å ta den diskusjonen nå, svarer Rognlien til NRK på spørsmål om det kan være aktuelt med OL-finansering gjennom oljefondet.

Startsgaranti på opp mot 30 milliarder

Det som blir viktig framover blir å få alle i norsk idrett til å stille seg bak en eventuell søknad. Foreløpig er det en viss skepsis i noen av de store sommeridrettsforbundene.

De politiske myndighetene må også inn i prosessen så raskt som mulig, for det må stille en statsgaranti på mellom 20 og 30 milliarder kroner for at en søknad kan fremmes.

Til sjuende og sist er det politikerne som sitter med nøkkelen i denne saken.

Endelig vedtak neste sommer

Dersom idretten stiller seg bak en eventuell søknad og politikerne er med på laget, kommer det endelige vedtak om en eventuell OL-søknad til å bli fattet på et ekstraordinært idrettsting i juni neste år.

Norge arrangerte vinter-OL i 1952 (Oslo) og 1994 (Lillehammer).

Hva mener du? Er det på tide Norge søker om et nytt vinter-OL?

Siste nytt

 • Grøvdal med sterk sesongdebut

  Karoline Bjerkeli Grøvdal har vært skadeplaget så langt denne sesongen, men lørdag løp hun inn til 15.00,90 på 5000 meter i et blandet felt, skriver NTB. Tiden er bare ni sekunder bak hennes personlige rekord på distansen. Grøvdal startet på 3000 meter under Impossible Games i juni, men måtte bryte.

  Grøvdal
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Slo tilbake etter skrekkomgang

  Chelsea var store favoritter før bortemøtet med West Brom, men en rekke personlige feil bidro til at hjemmelaget ledet hele 3-0 til pause. Chelsea-manager Frank Lampard gjorde to bytter i pausen, og blåtrøyene spilte seg inn i kampen igjen – tre ganger. Til slutt sikret Tammy Abraham for at London-laget tok med seg ett poeng hjem.

  Chelsea
  Foto: LAURENCE GRIFFITHS / Reuters
 • Molde snublet mot Sandefjord

  Sandefjord tok en sterk seier borte mot Molde etter en tidlig dødballscoring av midtstopper Marc Vales.

  Molde stilte noe reservepreget mellom oppgjørene om mesterligaspill mot Ferencvaros. Nærmest mål var Ohi Omoijuanfo med et stolpeskudd. Laget står nå med sju tap på de ti siste kampen i serien.

  Tapet gjør at Molde potensielt kan falle ned til femteplass etter helgens runde, mens Sandefjord foreløpig er oppe på en niendeplass.

  Eliteserien 2020: Molde - Sandefjord
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal