Hopp til innhold

– Stopp arbeidet med vinter-OL nå

Et norsk vinter-OL i 2022 tok ett steg videre i idrettsstyret i dag. Svømmeforbundet er derimot klokkeklare på at foten må settes ned for planene.

Per Rune Eknes, svømmeforbundet

Per Rune Eknes i svømmeforbundet sier nei til OL.

Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX

  • Bør Norge arrangere vinter-OL på ny? Diskutér saken nederst i artikkelen.

Torsdag bestemte idrettsstyret seg for å fortsette arbeidet med en norsk OL-søknad. Dermed er Norge ett skritt nærmere Oslo-OL i 2022.

Men jubel er det ikke å spore hos Norges svømmeforbund. De åpnet i forrige måned for et OL-ja , men er nå soleklare på at de ikke vil støtte et vinter-OL i 2022 slik det ser ut i dag.

– Jeg mener prosessen må stoppes nå. Og jeg tror den blir senest stoppet på det ekstraordinære idrettstinget til sommeren, sier president Per Rune Eknes i Norges svømmeforbund til NRK.

– Tror du det blir OL i 2022?

– Nei, det tror jeg ikke. Da må regjeringen komme opp med helt andre måter å finansiere idretten. Foreløpig ser det ikke ut som regjeringen kommer til å gjøre det, og da tror jeg ikke det blir OL, forteller Eknes.

– Rydd opp i eget hus

Først vekket det harme i nord da Oslo-kandidaturet ble presentert kun få år etter et Tromsø-OL fikk nei. Nå er det spredning i idretts-Norge som kan bli ankepunktet.

De største sommeridrettene har uttalt at de er skeptiske til et vinter-OL.

– Vi synes det er fullstendig feil tidspunkt å ta denne OL-diskusjonen på. For vi må rydde opp i eget hus før vi kan begynne å snakke om en OL-fest, sier Eknes i svømmeforbundet.

– Vi har mer en nok utfordringer med å finanisere breddeidretten. Vi har et etterslep på spillermidler til anlegg som er langt som et vondt år.

– Hva skal til for at svømmeforbundet snur og sier ja?

– Da må det gis mer midler til svømmeanlegg og andre anlegg i landet, og at en OL-søknad ikke skal gå utover idretten generelt, presiserer Eknes.

Video Motstand mot vinter-OL i sommeridrettsforbundene

Motstand mot vinter-OL i sommeridrettsforbundene.

Neste steg: regjeringen

Børre Rognlien

Presidenten i Norges idrettsforbund forteller at idrettsstyret har fått fullmakt til å ta saken videre med regjeringen og Oslo kommune.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Torsdag gikk altså idrettsstyret inn for å søke om vinter-OL i Oslo i 2022.

– Vi har fått fullmakt til å ta denne saken videre med regjeringen og Oslo kommune, sa idrettspresident Børre Rognlien torsdag.

– Responsen derfra vil avgjøre om vi vil fortsette denne prosessen. Og det er helt klart at responsen må være svært positiv for at denne saken skal bli tatt videre.

– Bruk oljefondet

Per Rune Eknes, svømmepresident

Svømmepresidenten tror eneste løsning for et Oslo-OL er å ta fra oljefondet.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

Ettersom kulturminister Anniken Huitfeldt tidligere har sagt at idrettsforbundet må belage seg på å bruke egne tippemidler for at staten skal være med, mener Norges svømmeforbund at man ikke kommer bort fra at man må ta fra tippemidlene til breddeidretten og at det dermed går utover idretten generelt.

Svømmepresidenten sliter også med å se hvordan idrettene skal kunne enes om å få de olympiske vinterlekene til Norge og Oslo.

– Sånn som det ser ut i dag er det ingen samling i idrettene. Kun oljefondet kan finanisere OL slik vi ser det. Så lenge et OL vil gå utover breddeidrettene, kan ikke vi være med, understreker Eknes.

– Det er alt for tidlig å ta den diskusjonen nå, svarer Rognlien til NRK på spørsmål om det kan være aktuelt med OL-finansering gjennom oljefondet.

Startsgaranti på opp mot 30 milliarder

Det som blir viktig framover blir å få alle i norsk idrett til å stille seg bak en eventuell søknad. Foreløpig er det en viss skepsis i noen av de store sommeridrettsforbundene.

De politiske myndighetene må også inn i prosessen så raskt som mulig, for det må stille en statsgaranti på mellom 20 og 30 milliarder kroner for at en søknad kan fremmes.

Til sjuende og sist er det politikerne som sitter med nøkkelen i denne saken.

Endelig vedtak neste sommer

Dersom idretten stiller seg bak en eventuell søknad og politikerne er med på laget, kommer det endelige vedtak om en eventuell OL-søknad til å bli fattet på et ekstraordinært idrettsting i juni neste år.

Norge arrangerte vinter-OL i 1952 (Oslo) og 1994 (Lillehammer).

Hva mener du? Er det på tide Norge søker om et nytt vinter-OL?

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal