NRK Meny
Normal

– Stopp arbeidet med vinter-OL nå

Et norsk vinter-OL i 2022 tok ett steg videre i idrettsstyret i dag. Svømmeforbundet er derimot klokkeklare på at foten må settes ned for planene.

Per Rune Eknes, svømmeforbundet

Per Rune Eknes i svømmeforbundet sier nei til OL.

Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX

 • Bør Norge arrangere vinter-OL på ny? Diskutér saken nederst i artikkelen.

Torsdag bestemte idrettsstyret seg for å fortsette arbeidet med en norsk OL-søknad. Dermed er Norge ett skritt nærmere Oslo-OL i 2022.

Men jubel er det ikke å spore hos Norges svømmeforbund. De åpnet i forrige måned for et OL-ja , men er nå soleklare på at de ikke vil støtte et vinter-OL i 2022 slik det ser ut i dag.

– Jeg mener prosessen må stoppes nå. Og jeg tror den blir senest stoppet på det ekstraordinære idrettstinget til sommeren, sier president Per Rune Eknes i Norges svømmeforbund til NRK.

– Tror du det blir OL i 2022?

– Nei, det tror jeg ikke. Da må regjeringen komme opp med helt andre måter å finansiere idretten. Foreløpig ser det ikke ut som regjeringen kommer til å gjøre det, og da tror jeg ikke det blir OL, forteller Eknes.

– Rydd opp i eget hus

Først vekket det harme i nord da Oslo-kandidaturet ble presentert kun få år etter et Tromsø-OL fikk nei. Nå er det spredning i idretts-Norge som kan bli ankepunktet.

De største sommeridrettene har uttalt at de er skeptiske til et vinter-OL.

– Vi synes det er fullstendig feil tidspunkt å ta denne OL-diskusjonen på. For vi må rydde opp i eget hus før vi kan begynne å snakke om en OL-fest, sier Eknes i svømmeforbundet.

– Vi har mer en nok utfordringer med å finanisere breddeidretten. Vi har et etterslep på spillermidler til anlegg som er langt som et vondt år.

– Hva skal til for at svømmeforbundet snur og sier ja?

– Da må det gis mer midler til svømmeanlegg og andre anlegg i landet, og at en OL-søknad ikke skal gå utover idretten generelt, presiserer Eknes.

Video Motstand mot vinter-OL i sommeridrettsforbundene

Motstand mot vinter-OL i sommeridrettsforbundene.

Neste steg: regjeringen

Børre Rognlien

Presidenten i Norges idrettsforbund forteller at idrettsstyret har fått fullmakt til å ta saken videre med regjeringen og Oslo kommune.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Torsdag gikk altså idrettsstyret inn for å søke om vinter-OL i Oslo i 2022.

– Vi har fått fullmakt til å ta denne saken videre med regjeringen og Oslo kommune, sa idrettspresident Børre Rognlien torsdag.

– Responsen derfra vil avgjøre om vi vil fortsette denne prosessen. Og det er helt klart at responsen må være svært positiv for at denne saken skal bli tatt videre.

– Bruk oljefondet

Per Rune Eknes, svømmepresident

Svømmepresidenten tror eneste løsning for et Oslo-OL er å ta fra oljefondet.

Foto: Thomassen, Christian / Scanpix

Ettersom kulturminister Anniken Huitfeldt tidligere har sagt at idrettsforbundet må belage seg på å bruke egne tippemidler for at staten skal være med, mener Norges svømmeforbund at man ikke kommer bort fra at man må ta fra tippemidlene til breddeidretten og at det dermed går utover idretten generelt.

Svømmepresidenten sliter også med å se hvordan idrettene skal kunne enes om å få de olympiske vinterlekene til Norge og Oslo.

– Sånn som det ser ut i dag er det ingen samling i idrettene. Kun oljefondet kan finanisere OL slik vi ser det. Så lenge et OL vil gå utover breddeidrettene, kan ikke vi være med, understreker Eknes.

– Det er alt for tidlig å ta den diskusjonen nå, svarer Rognlien til NRK på spørsmål om det kan være aktuelt med OL-finansering gjennom oljefondet.

Startsgaranti på opp mot 30 milliarder

Det som blir viktig framover blir å få alle i norsk idrett til å stille seg bak en eventuell søknad. Foreløpig er det en viss skepsis i noen av de store sommeridrettsforbundene.

De politiske myndighetene må også inn i prosessen så raskt som mulig, for det må stille en statsgaranti på mellom 20 og 30 milliarder kroner for at en søknad kan fremmes.

Til sjuende og sist er det politikerne som sitter med nøkkelen i denne saken.

Endelig vedtak neste sommer

Dersom idretten stiller seg bak en eventuell søknad og politikerne er med på laget, kommer det endelige vedtak om en eventuell OL-søknad til å bli fattet på et ekstraordinært idrettsting i juni neste år.

Norge arrangerte vinter-OL i 1952 (Oslo) og 1994 (Lillehammer).

Hva mener du? Er det på tide Norge søker om et nytt vinter-OL?

Siste nytt

 • Stabæk lanserer regnbuekortet

  Foran kampen mellom Stabæk og Haugesund har Stabæk trykket opp flere tusen «regnbuekort» i forbindelse med Oslo Pride.

  – Dette kan du bruke neste gang noen går over grensen på tribunen eller andre steder, sier Stabæk-kaptein Andreas Hanche-Olsen.

  Inge Andre Olsen og regnbuekortet
  Foto: Kristian Bjerke / Stabæk Media
 • Berget scoret to – ble matchvinner

  Jo Inge Berget scoret begge målene for New York City FC da de snudde 0–1 til 2–1 mot Toronto FC søndag.

  Først scoret han med hælen etter 51 minutter, og gjorde 1–1. Etter 68 minutter satte han sitt andre. Nordmannen ble kåret til banens beste.

  MLS: Toronto FC at New York City FC
  Foto: Vincent Carchietta / Reuters
 • Danmark straffes etter tilskuerbråk

  Det danske fotballforbundet har fått en bot på 20.000 dollar etter at FIFA mener danske tilskuere har oppført seg dårlig under fotball-VM i Russland. Tilskuerne skal blant annet ha kastet gjenstander og ha hatt med seg et banner med upassende tekst.

  FBL-WC-2018-MATCH22-DEN-AUS-FANS
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Uruguay - Russland og Saudi-Arabia - Egypt
4-4-2 Eliteserien: Odd - Brann
Fotball-VM: Iran - Portugal
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
Fotball-VM: Spania - Marokko
FIFA Fotball-VM 2018: Spania - Marokko
FIFA Fotball-VM 2018: Iran - Portugal
FIFA Fotball-VM 2018 Iran - Portugal og Spania - Marokko og eliteserien Odd-Brann 2.omgang