NRK Meny
Normal

Vinterforbundene går for OL i Oslo

De syv olympiske vinteridrettsforbundene går enstemmig inn for å søke vinter-OL i Oslo i 2022. Det setter sinnene i kok i Tromsø.

Petter Northug

Det har ikke vært noen hemmelighet at Oslo har ligget godt an til å bli Norges søkerby etter VM-suksessen tidligere i år.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Etter vinter-OL i 2018 ble gitt til Sør-Korea, ligger det i kortene at en europeisk søknad for OL i 2022 vil stå sterkt.

Mandag gikk de syv olympiske vinteridrettsforbundene enstemmig inn for å søke OL i Oslo.

– I hovedsak kan jeg si at avgjørelsen bygger på muligheter for etterbruk, at mange av idrettene vil få glede av de samme anleggene, og at forbundene ser at rekrutteringsmulighetene er størst der befolkningen er størst, sier idrettspresident Børre Rognlien til NRK.

– Respektløst

Usikkerhet rundt kostnadene, samt sterk folkelig motstand, gjorde at idrettsforbundet i 2008 trakk søknaden om vinter-OL i 2018.

Knut Bjørklund

Knut Bjørklund, leder i Tromsø idrettskrets, er meget skeptisk over at særforbundene går for Oslo så kort tid etter Tromsø fikk sin søknad avslått.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Det var nettopp regningen av spillemidlene som stoppet Tromsø-søknaden, så vi skal ikke bygge flere nye anlegg enn det vi strengt tatt trenger. Særlig ikke spesialanlegg, sier skipresident Sverre Seeberg til NRK.

Tromsø ble omtrent ikke nevnt på mandag. Det setter sinnene i kok i nord.

– Det er ikke kommet noen nye argumenter i denne saken siden man sa nei til Tromsø. Vi er vant til å spille med de samme spillereglene på hjemme- og bortebane, men disse reglene gjelder tydeligvis ikke når det er snakk om Oslo, sier leder i Tromsø idrettskrets, Knut Bjørklund, til VG Nett.

– Det er ganske respektløst å komme med en ny søknad nå. Tre år er ikke lang tid, fortsetter Bjørklund.

 • Hva synes du om å søke OL i Oslo? Diskutér i kommentarfeltet nederst i saken!
Video Forbundene går inn for OL i Oslo

Se reportasjen: Forbundene går inn for OL i Oslo.

Ingen økonomisk vurdering

Når det gjelder anlegg og arenaer er kravene mange fra særforbundene. Blant annet foreslår ishockeyforbundet å bygge fem nye ishaller.

Idrettsforbundet har fortsatt ikke gjort noe kostnadsoverslag for OL-festen. I første omgang er det opp til søkerbyen Oslo å utarbeide en slik oversikt.

Søknaden avhenger i stor grad av hvor mye staten kan bidra med, og hvor mye av disse midlene som vil tas fra øvrig idrett.

Positive i Oslo

Stian Berger Røsland og Fabian Stang

Byrådsleder Stian Berger Røsland og ordfører Fabian Stang, begge fra Høyre, ser positivt på en OL-søknad i Oslo.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Oslo kommune tar uansett imot utfordringen med åpne armer.

– Oslo har en ambisjon om å være verdens vinterhovedstad, så dersom dette blir bekreftet av idrettstinget, og stat og regjering slutter seg til det, er selvfølgelig Oslo med på det, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til NRK.

Også ordfører Fabian Stang er positiv til en eventuell søknad.

– Hvis idretten vil, og staten vil, så skal nok Oslo få det til. OL i Oslo 70 år etter forrige gang? Kan det være noe? skriver han på mikrobloggtjenesten Twitter.

Fortsatt langt unna

Avgjørelsen er et lite steg mot OL-fest i hovedstaden i 2022, men det er fortsatt en lang, lang vei å gå før en eventuell søknad kan sendes.

 • 3. november må styret i Norges idrettsforbund avgjøre om saken skal opp for Idrettstinget.
 • Våren 2012 må i så fall et ekstraordinært idrettsting avgjøre om søknaden skal tas videre.
 • Deretter må idretten søke om statsgaranti. Det betyr at Regjeringen og Stortinget må gå inn for å garantere at Norge kan gjennomføre arrangementet.
 • Innen 2014 må Norge varsle Den internasjonale olympiske komité (IOC) om at det kommer en søknad.
 • Selve søknaden må være innlevert i løpet av 2014.
 • IOC avgjør hvem som får OL i juni 2015.

Nettopp på grunn av den lange behandlingstiden begynner idrettsforbundet å få dårlig tid.

– Vi er i starten av en prosess som må gå fort, men vi har fått et veldig klart svar i dag, og det gjør det sånn sett enklere, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Vil ha alpint på Kvitfjell

Skiskytterforbundet, skiforbundet, skøyteforbundet, ishockeyforbundet, curlingforbundet, snowboardforbundet og ake- bob- og skeletonforbundet presenterte i tur og orden sine tanker om mesterskapet.

Norges skiforbund vil legge mesteparten av mesterskapet til Oslo, men ikke hele.

– Vårt konsept dreier seg om Oslo som søkerby med de alpine grener lagt til Hafjell eller Kvitfjell, fortrinnsvis Kvitfjell. Vi vil kanskje også vurdere å legge storbakkerennet i hopp til Vikersund, mens normalbakkerennet skal gå i Holmenkollen, sa Sverre Seeberg, president i Norges skiforbund, på pressekonferansen.

– Trenger storstue for skøyter

Flere av særforbundene foreslår store utbedringer av fasilitetene for deres idrett i Oslo-området. Norges ishockeyforbund mener det trengs hele fem nye ishaller.

– De må ligge maksimalt én time unna Oslo sentrum. Med den tidsbegrensningen kan man for eksempel rekke Lørenskog, Tønsberg, Drammen, Asker, Fredrikstad og Sarpsborg, sa ishockeypresident Ole-Jacob Libæk.

Norges skøyteforbund ønsker en skøytearena i Oslo sentrum.

– Det er stort potensiale for gjenbruk i Oslo, også i når det gjelder ishaller. Vi trenger en storstue for hurtigløp i hovedstaden, og har allerede lagt planer, sa skøytepresident Vibecke Sørensen.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag