Vinterforbundene går for OL i Oslo

De syv olympiske vinteridrettsforbundene går enstemmig inn for å søke vinter-OL i Oslo i 2022. Det setter sinnene i kok i Tromsø.

Petter Northug

Det har ikke vært noen hemmelighet at Oslo har ligget godt an til å bli Norges søkerby etter VM-suksessen tidligere i år.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Etter vinter-OL i 2018 ble gitt til Sør-Korea, ligger det i kortene at en europeisk søknad for OL i 2022 vil stå sterkt.

Mandag gikk de syv olympiske vinteridrettsforbundene enstemmig inn for å søke OL i Oslo.

– I hovedsak kan jeg si at avgjørelsen bygger på muligheter for etterbruk, at mange av idrettene vil få glede av de samme anleggene, og at forbundene ser at rekrutteringsmulighetene er størst der befolkningen er størst, sier idrettspresident Børre Rognlien til NRK.

– Respektløst

Usikkerhet rundt kostnadene, samt sterk folkelig motstand, gjorde at idrettsforbundet i 2008 trakk søknaden om vinter-OL i 2018.

Knut Bjørklund

Knut Bjørklund, leder i Tromsø idrettskrets, er meget skeptisk over at særforbundene går for Oslo så kort tid etter Tromsø fikk sin søknad avslått.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Det var nettopp regningen av spillemidlene som stoppet Tromsø-søknaden, så vi skal ikke bygge flere nye anlegg enn det vi strengt tatt trenger. Særlig ikke spesialanlegg, sier skipresident Sverre Seeberg til NRK.

Tromsø ble omtrent ikke nevnt på mandag. Det setter sinnene i kok i nord.

– Det er ikke kommet noen nye argumenter i denne saken siden man sa nei til Tromsø. Vi er vant til å spille med de samme spillereglene på hjemme- og bortebane, men disse reglene gjelder tydeligvis ikke når det er snakk om Oslo, sier leder i Tromsø idrettskrets, Knut Bjørklund, til VG Nett.

– Det er ganske respektløst å komme med en ny søknad nå. Tre år er ikke lang tid, fortsetter Bjørklund.

 • Hva synes du om å søke OL i Oslo? Diskutér i kommentarfeltet nederst i saken!
Video Forbundene går inn for OL i Oslo

Se reportasjen: Forbundene går inn for OL i Oslo.

Ingen økonomisk vurdering

Når det gjelder anlegg og arenaer er kravene mange fra særforbundene. Blant annet foreslår ishockeyforbundet å bygge fem nye ishaller.

Idrettsforbundet har fortsatt ikke gjort noe kostnadsoverslag for OL-festen. I første omgang er det opp til søkerbyen Oslo å utarbeide en slik oversikt.

Søknaden avhenger i stor grad av hvor mye staten kan bidra med, og hvor mye av disse midlene som vil tas fra øvrig idrett.

Positive i Oslo

Stian Berger Røsland og Fabian Stang

Byrådsleder Stian Berger Røsland og ordfører Fabian Stang, begge fra Høyre, ser positivt på en OL-søknad i Oslo.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Oslo kommune tar uansett imot utfordringen med åpne armer.

– Oslo har en ambisjon om å være verdens vinterhovedstad, så dersom dette blir bekreftet av idrettstinget, og stat og regjering slutter seg til det, er selvfølgelig Oslo med på det, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til NRK.

Også ordfører Fabian Stang er positiv til en eventuell søknad.

– Hvis idretten vil, og staten vil, så skal nok Oslo få det til. OL i Oslo 70 år etter forrige gang? Kan det være noe? skriver han på mikrobloggtjenesten Twitter.

Fortsatt langt unna

Avgjørelsen er et lite steg mot OL-fest i hovedstaden i 2022, men det er fortsatt en lang, lang vei å gå før en eventuell søknad kan sendes.

 • 3. november må styret i Norges idrettsforbund avgjøre om saken skal opp for Idrettstinget.
 • Våren 2012 må i så fall et ekstraordinært idrettsting avgjøre om søknaden skal tas videre.
 • Deretter må idretten søke om statsgaranti. Det betyr at Regjeringen og Stortinget må gå inn for å garantere at Norge kan gjennomføre arrangementet.
 • Innen 2014 må Norge varsle Den internasjonale olympiske komité (IOC) om at det kommer en søknad.
 • Selve søknaden må være innlevert i løpet av 2014.
 • IOC avgjør hvem som får OL i juni 2015.

Nettopp på grunn av den lange behandlingstiden begynner idrettsforbundet å få dårlig tid.

– Vi er i starten av en prosess som må gå fort, men vi har fått et veldig klart svar i dag, og det gjør det sånn sett enklere, sier idrettspresident Børre Rognlien.

Vil ha alpint på Kvitfjell

Skiskytterforbundet, skiforbundet, skøyteforbundet, ishockeyforbundet, curlingforbundet, snowboardforbundet og ake- bob- og skeletonforbundet presenterte i tur og orden sine tanker om mesterskapet.

Norges skiforbund vil legge mesteparten av mesterskapet til Oslo, men ikke hele.

– Vårt konsept dreier seg om Oslo som søkerby med de alpine grener lagt til Hafjell eller Kvitfjell, fortrinnsvis Kvitfjell. Vi vil kanskje også vurdere å legge storbakkerennet i hopp til Vikersund, mens normalbakkerennet skal gå i Holmenkollen, sa Sverre Seeberg, president i Norges skiforbund, på pressekonferansen.

– Trenger storstue for skøyter

Flere av særforbundene foreslår store utbedringer av fasilitetene for deres idrett i Oslo-området. Norges ishockeyforbund mener det trengs hele fem nye ishaller.

– De må ligge maksimalt én time unna Oslo sentrum. Med den tidsbegrensningen kan man for eksempel rekke Lørenskog, Tønsberg, Drammen, Asker, Fredrikstad og Sarpsborg, sa ishockeypresident Ole-Jacob Libæk.

Norges skøyteforbund ønsker en skøytearena i Oslo sentrum.

– Det er stort potensiale for gjenbruk i Oslo, også i når det gjelder ishaller. Vi trenger en storstue for hurtigløp i hovedstaden, og har allerede lagt planer, sa skøytepresident Vibecke Sørensen.

Siste nytt

 • Ruud til ny semifinale

  Casper Ruud fortsetter storspillet på grus. I European Open i Hamburg er nordmannen klar for sin andre strake semifinale.

  I kvartfinalen fikk nordmannen tøff kamp av jevngamle Ugo Humbert, men skrudde opp tempoet og kjørte over franskmannen i det tredje settet. Dermed endte det 7-5, 3-6, 6-1 til Ruud.

  I semifinalen møter han russiske Andrej Rublev.

  Casper Ruud - Hamburg European Open
  Foto: Cathrin Mueller / Reuters
 • Carlsen feide Giri av brettet

  Magnus Carlsen levnet ikke Anish Giri noen sjanse og avgjorde kvartfinalen i Banter Series i løpet av bare sju partier.

  Carlsen vant de tre første lynsjakkpartiene i best av ti-kampen.

  Dermed møter Carlsen Levon Aronian i semifinalen.

  Magnus Carlsen
  Foto: Christian Kråkenes / NRK
 • Ganna verdensmester i tempo

  Italienske Filippo Ganna var overlegen på hjemmebane og syklet inn til VM-gull i det individuelle temporittet under VM i Romagna-området i Italia.

  Belgiske Wout van Aert tok sølv 26 sekunder bak, mens Stefan Küng fra Sveits tok bronsen.

  21 år gamle Andreas Leknessund imponerte i sitt første VM-ritt for senior og ble nummer 13, den beste plasseringen av en nordmann i en VM-tempo noensinne.

  Foto: Jean-christophe Bott / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal