Norge kjører junior som ankerkvinne – NRK-ekspert frykter nye bilder som dette

OBERSTDORF (NRK): I 2009 måtte en sønderknust Marthe Kristoffersen trøstes av Therese Johaug etter at hun som junior ble kastet inn som stafettankerkvinne – og mistet medaljen for Norge. Fredrik Aukland frykter at Helene Marie Fossesholm skal få en like skrekkelig opplevelse.

Damelandslagstrener Egil Kristiansen og Therese Johaug trøster den sønderknuste Marthe Kristoffersen

KNUST: Marthe Kristoffersen måtte trøstes av landslagstrener Egil Kristiansen og Therese Johaug etter VM-skuffelsen i 2009.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Norge mot Sverige i kvinnestafett er ventet å bli en av de mest prestisjefylte duellene i VM-løypene i Oberstdorf.

Kl. 17 onsdag presenterte begge nasjonene sine lag. Der ble det klart at Sverige vraker Linn Svahn, som har hatt et vanskelig VM. Hun har i hele vinter sett ut som et klart førstevalg på ankeretappen.

– Hun har vært med i diskusjonen helt til slutten. Det er tøft at hun ikke får gå, men hun tar det bra, sier Sveriges landslagssjef Anders Byström, ifølge SVT.

I stedet har Sverige tatt ut følgende lag: Jonna Sundling, Charlotte Kalla, Ebba Andersson og Frida Karlsson.

Fossesholm: – Karlsson bedre enn meg

Norge har tatt ut dette laget: Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm.

t4wGDMDJhfc

STORT ANSVAR: Helene Marie Fossesholm (19) debuterer som ankerkvinne for Norge. Det skjer i VM.

Foto: Lise Åserud / NTB

Dermed kjører Norge Fossesholm i rollen som ankerkvinne, på en etappe der hun møter Frida Karlsson. Den norske junioren fikk spørsmål om hva hun tenker om presset det medfører å gå en ankeretappe og duellen mot den svenske stjernen.

– Frida har prestert bedre enn meg i hele år og vet hun er bedre enn meg. Det presset ligger vel egentlig på Frida og ikke meg. Jeg skal gå ut med nebb og klør, gjøre mitt beste, få med meg masse erfaring. Som sagt, det er ikke hos oss presset ligget. Det er hos favorittene selv, sier Fossesholm.

Kritisk Aukland

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland er imidlertid kritisk til det norske uttaket. Han minnes med skrekk hva som skjedde sist Norge stilte med en junior som ankerkvinne.

Han var trener for Marthe Kristoffersen fram til 2008. Året etter måtte hun som junior ta ankerjobben i Liberec-VM i 2009. På dårlige ski og med stive bein ble hun forbigått av to lag på oppløpet, og Norge mistet VM-medaljen.

– Hun møtte en enorm motgang i etterkant og tok det fryktelig tungt. Hun brukte lang tid på å komme seg etter det, sier Aukland.

Fredrik Aukland

VILLE VALGT JOHAUG: NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han påpeker at selv om Fossesholm er god og moden for alderen, er det noe spesielt å gå ankeretappen i et VM.

– Fossesholm er offensiv og tøff og har de kvalitetene som skal til, men har ikke fått vist potensialet i dette VM-et så langt og var ekstremt nervøs før den første konkurransen. Hadde hun prestert på sitt aller beste her, hadde det vært litt annerledes, sier Aukland.

– Enormt stort ansvar

Han ville i stedet valgt Therese Johaug som ankerkvinne. Hun var lenge avvisende til å gå sisteetappen, men åpnet for å gjøre det etter tirsdagens suverene seier på 10 km. Likevel valgte landslagsledelsen en junior.

– Jeg ville valgt Johaug på siste. Det er et enormt stort ansvar på en junior. Samtidig er Johaug i så god form at hun kunne ristet av seg Sverige før en spurt i denne tøffe løypa, sier Fredrik Aukland.

Marthe Kristoffersen bekrefter at det var brutalt å bli kastet inn i ankerrollen som junior.

– Jeg gikk jo ikke dårlig, jeg hadde j... dårlige ski. Men selvfølgelig tar man det tungt. Man føler at man har mislyktes, og da får man det tungt i en periode, sier hun til NRK.

Likevel deler ikke Kristoffersen bekymringen for Fossesholm.

– Det er et stort ansvar, men Helene har ønsket etappen selv. Hun sier hun er god i en spurt, og Therese er ikke god i spurte i det hele tatt!

TkanrM503AY

VRAKET: Linn Svahn (t.h.) får ikke gå VM-stafetten for Sverige. Dermed slipper Therese Johaug og Norge en rå spurter.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Heller ikke Astrid Uhrenholdt Jacobsen er bekymret for Fossesholm. Jacobsen gikk ankeretappen for Norge i Sapporo-VM i 2007 – som junior.

– Jeg tror at da de valgte de fire de har valgt, så er dette den riktige måten å gjøre det på. Helene virker å være offensiv og har sagt hun er motivert, og nå får hun gjøre det, sier Jacobsen.

Samtidig er hun tydelig på hvordan laget må reagere dersom Fossesholm skulle få en dårlig opplevelse.

– I en stafett er det et kollektivt ansvar. Hvis Helene blir tatt igjen eller fragått av Frida Karlsson, så er det ikke nødvendigvis hennes skyld, for Karlsson er på papiret en sterkere skiløper. Hun kan ikke bli stående alene med ansvaret, sier Jacobsen, som mener det var nettopp det Marthe Kristoffersen ble offer for i 2009.

– Tøff jente

Fossesholm var nervøs før VM-debuten lørdag. På NRKs spørsmål om hvordan det kommer til å bli frem til stafettstart, svarer hun slik:

– Det gjenstår å se. Jeg tror jeg skal takle det veldig bra. Jeg var mer vanlig nervøs før ti kilometeren på tirsdag. Å gjøre unna den første distansen gjorde at det egentlig gikk fint.

Landslagstrener Ola Vigen Hattestad sier ledelsen og resten av laget diskuterte lagsammensetningen tirsdag kveld og landet på løsningen i dag. Grunnen for at en så ung løper som Fossesholm får det store ansvaret, begrunner han slik:

– Helene er jo en tøff jente, med en del kvaliteter og egner seg for en sisteetappe, sier Hattestad.

Siste nytt

 • PSG tok seg videre etter nervedrama

  Tittelforsvarer Bayern München slo Paris Saint-Germain 1–0 på bortegress, men røk ut på bortemålsregelen i mesterligaens kvartfinale.

  Det skjedde i en ekstremt intens kamp. Begge lag bød TV-seerne på stor underholdning, og framfor alt PSG-stjernen Neymar var uheldig – og litt udyktig – som ikke satte ballen i nota.

  Like fullt tok PSG seg videre takket være 3-2-ledelsen fra første kamp i München

  I en den andre semifinalen mellom Chelsea og Porto endte det 0–1.

  Dermed er Chelsea klar for semifinale i mesterligaen etter at de vant det første oppgjøret 2–0. Bortelaget hadde flere sjanser under tirsdagens kamp, men greide ikke å score før Mehdi Taremi satt ballen inn tre minutter på overtid.

  France Soccer Champions League
  Foto: Francois Mori / AP
 • Chelsea klar for semifinale

  Chelsea er klar for semifinale i mesterligaen etter at det endte 0-1 i returkampen mot Porto. Chelsea vant det første oppgjøret 2-0. Bortelaget hadde flere sjanser under tirsdagens kamp, men greide ikke å score før Mehdi Taremi satt ballen inn tre minutter på overtid.

  Chelsea - Porto. Mesterligaen, kvartfinale.
  Foto: Cristina Quicler / AFP
 • Nedtur for Hege Riise og England

  Hege Riise måtte tåle sitt annet tap som Englands landslagssjef da Canada vant 2-0 i tirsdagens oppgjør i Stoke. To engelske forsvarsbrølere avgjorde privatlandskampen.

  UEFA Champions League-kvalifisering, kvinner. LSK - Linfield 4-0
  Foto: David Catry / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal