Hopp til innhold

Norge kjører junior som ankerkvinne – NRK-ekspert frykter nye bilder som dette

OBERSTDORF (NRK): I 2009 måtte en sønderknust Marthe Kristoffersen trøstes av Therese Johaug etter at hun som junior ble kastet inn som stafettankerkvinne – og mistet medaljen for Norge. Fredrik Aukland frykter at Helene Marie Fossesholm skal få en like skrekkelig opplevelse.

Damelandslagstrener Egil Kristiansen og Therese Johaug trøster den sønderknuste Marthe Kristoffersen

KNUST: Marthe Kristoffersen måtte trøstes av landslagstrener Egil Kristiansen og Therese Johaug etter VM-skuffelsen i 2009.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Norge mot Sverige i kvinnestafett er ventet å bli en av de mest prestisjefylte duellene i VM-løypene i Oberstdorf.

Kl. 17 onsdag presenterte begge nasjonene sine lag. Der ble det klart at Sverige vraker Linn Svahn, som har hatt et vanskelig VM. Hun har i hele vinter sett ut som et klart førstevalg på ankeretappen.

– Hun har vært med i diskusjonen helt til slutten. Det er tøft at hun ikke får gå, men hun tar det bra, sier Sveriges landslagssjef Anders Byström, ifølge SVT.

I stedet har Sverige tatt ut følgende lag: Jonna Sundling, Charlotte Kalla, Ebba Andersson og Frida Karlsson.

Fossesholm: – Karlsson bedre enn meg

Norge har tatt ut dette laget: Tiril Udnes Weng, Heidi Weng, Therese Johaug og Helene Marie Fossesholm.

t4wGDMDJhfc

STORT ANSVAR: Helene Marie Fossesholm (19) debuterer som ankerkvinne for Norge. Det skjer i VM.

Foto: Lise Åserud / NTB

Dermed kjører Norge Fossesholm i rollen som ankerkvinne, på en etappe der hun møter Frida Karlsson. Den norske junioren fikk spørsmål om hva hun tenker om presset det medfører å gå en ankeretappe og duellen mot den svenske stjernen.

– Frida har prestert bedre enn meg i hele år og vet hun er bedre enn meg. Det presset ligger vel egentlig på Frida og ikke meg. Jeg skal gå ut med nebb og klør, gjøre mitt beste, få med meg masse erfaring. Som sagt, det er ikke hos oss presset ligget. Det er hos favorittene selv, sier Fossesholm.

Kritisk Aukland

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland er imidlertid kritisk til det norske uttaket. Han minnes med skrekk hva som skjedde sist Norge stilte med en junior som ankerkvinne.

Han var trener for Marthe Kristoffersen fram til 2008. Året etter måtte hun som junior ta ankerjobben i Liberec-VM i 2009. På dårlige ski og med stive bein ble hun forbigått av to lag på oppløpet, og Norge mistet VM-medaljen.

– Hun møtte en enorm motgang i etterkant og tok det fryktelig tungt. Hun brukte lang tid på å komme seg etter det, sier Aukland.

Fredrik Aukland

VILLE VALGT JOHAUG: NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han påpeker at selv om Fossesholm er god og moden for alderen, er det noe spesielt å gå ankeretappen i et VM.

– Fossesholm er offensiv og tøff og har de kvalitetene som skal til, men har ikke fått vist potensialet i dette VM-et så langt og var ekstremt nervøs før den første konkurransen. Hadde hun prestert på sitt aller beste her, hadde det vært litt annerledes, sier Aukland.

– Enormt stort ansvar

Han ville i stedet valgt Therese Johaug som ankerkvinne. Hun var lenge avvisende til å gå sisteetappen, men åpnet for å gjøre det etter tirsdagens suverene seier på 10 km. Likevel valgte landslagsledelsen en junior.

– Jeg ville valgt Johaug på siste. Det er et enormt stort ansvar på en junior. Samtidig er Johaug i så god form at hun kunne ristet av seg Sverige før en spurt i denne tøffe løypa, sier Fredrik Aukland.

Marthe Kristoffersen bekrefter at det var brutalt å bli kastet inn i ankerrollen som junior.

– Jeg gikk jo ikke dårlig, jeg hadde j... dårlige ski. Men selvfølgelig tar man det tungt. Man føler at man har mislyktes, og da får man det tungt i en periode, sier hun til NRK.

Likevel deler ikke Kristoffersen bekymringen for Fossesholm.

– Det er et stort ansvar, men Helene har ønsket etappen selv. Hun sier hun er god i en spurt, og Therese er ikke god i spurte i det hele tatt!

TkanrM503AY

VRAKET: Linn Svahn (t.h.) får ikke gå VM-stafetten for Sverige. Dermed slipper Therese Johaug og Norge en rå spurter.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Heller ikke Astrid Uhrenholdt Jacobsen er bekymret for Fossesholm. Jacobsen gikk ankeretappen for Norge i Sapporo-VM i 2007 – som junior.

– Jeg tror at da de valgte de fire de har valgt, så er dette den riktige måten å gjøre det på. Helene virker å være offensiv og har sagt hun er motivert, og nå får hun gjøre det, sier Jacobsen.

Samtidig er hun tydelig på hvordan laget må reagere dersom Fossesholm skulle få en dårlig opplevelse.

– I en stafett er det et kollektivt ansvar. Hvis Helene blir tatt igjen eller fragått av Frida Karlsson, så er det ikke nødvendigvis hennes skyld, for Karlsson er på papiret en sterkere skiløper. Hun kan ikke bli stående alene med ansvaret, sier Jacobsen, som mener det var nettopp det Marthe Kristoffersen ble offer for i 2009.

– Tøff jente

Fossesholm var nervøs før VM-debuten lørdag. På NRKs spørsmål om hvordan det kommer til å bli frem til stafettstart, svarer hun slik:

– Det gjenstår å se. Jeg tror jeg skal takle det veldig bra. Jeg var mer vanlig nervøs før ti kilometeren på tirsdag. Å gjøre unna den første distansen gjorde at det egentlig gikk fint.

Landslagstrener Ola Vigen Hattestad sier ledelsen og resten av laget diskuterte lagsammensetningen tirsdag kveld og landet på løsningen i dag. Grunnen for at en så ung løper som Fossesholm får det store ansvaret, begrunner han slik:

– Helene er jo en tøff jente, med en del kvaliteter og egner seg for en sisteetappe, sier Hattestad.

Siste nytt

 • Lahm boikottar VM i Qatar

  Tidlegare Bayern München- og Tyskland-stjerne Phillip Lahm seier i eit større intervju med Kicker at han ikkje vil dra til VM i Qatar.

  Han er organisasjonsleiar for EM i Tyskland i 2024.

  – Menneskerettane bør spele ei stor rolle i tildelinga av meisterskap. Når eit land som er blant dei dårlegaste der, tek du til å tenke på kriteria som blei brukt. Det bør ikkje skje igjen i framtida, seier Lahm.

  philip lahm
  Foto: MURAD SEZER / AP
 • 18 månader utestenging for fyllekøyring

  Den koreanske skøytesprintaren Kim Min-seok (23) er utestengd frå idretten i 18 månader for å ha krasja med bil i fylla.

  Han krasja inn i betongskiljet mellom køyrebana og fortauet då han køyrde tre lagkameratar heim att frå ein fest i treningssenteret utanfor Seoul, melder nyheitsbyrået Yonhap.

  Kim tok bronse på 1500 meter i OL både i 2018 og i år, og tok også sølv i lagtempo i 2018.

  Men utestenginga er over i god tid før OL i Cortina og Milano i 2026.

  - Likevel kan ei så lang utestenging få følgjer for karrieren, seier Kim Seong-cheol, leiar i disiplinærkomiteen i forbundet.

  Landslagstrenar Kim Jin-su blei i same saka utestengd i eitt år for «ikkje å ha passa på utøvarane sine godt nok».

  Kim Min-seok
  Foto: Ashley Landis / AP
 • Tøffare kamp for Klaesson

  Leeds har forsterka stallen på keeperplass ved å hente inn rutinerte Joel Robles (32) frå Betis.

  32-åringen skreiv tysdag under på ein eittårskontrakt for Premier League-klubben. Robles' kontrakt med Betis gjekk ut etter førre sesong, og dermed kunne han hentast utan overgangssum.

  Leeds har frå før målvaktene Illan Meslier og Kristoffer Klaesson i A-stallen. Nordmannen, som har stått éin Premier League-kamp for klubben, må belage seg på hardare konkurranse med Robles på plass.

  Spanjolen har tidlegare spilt for Atlético Madrid, Rayo Vallecano, Wigan og Everton, så han er godt kjent med den engelske ligaen frå før.

  Joel Robles
  Foto: Miguel Morenatti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste