Svensk keeperlegende: – Han er dårleg på straffe

Sjekk skrekkstatistikken som gjør at den svenske VM-helten Thomas Ravelli skjelver før Sveriges skjebnekamp mot Danmark.

Andreas Isaksson

INGEN STRAFFEHELT: Sveriges sisteskanse, Andreas Isaksson.

Erik Hamréns Sverige har spesialøvd på eit straffesparkscenario før siste EM-playoffkamp mot Danmark i kveld.

Og det med god grunn. Ser ein på keeper Andreas Isakssons straffestatistikk bør svenskane frykte ein potensiell straffesparkkonkurranse.

Ifølgje Infostrada reddar Isaksson eitt av 22 straffespark på landslaget. Det er langt under snittet i dei største europeiske ligaene, som ligg på rundt ei redning per femte straffe.

– Det er ikkje bra. Han er dårleg på straffar, seier Sveriges store keeperhelt Thomas Ravelli, som var sentral i nettopp straffekonkurranse då Sveriges bronselag slo Romania i VM-kvartfinalen i 1994.

– Eg kan ikkje hugse å ha sett han redde éin straffe. Han er elendig på det, seier svensk landslagsfotballs mest profilerte reporter, TV4s Patrick Ekwall.

Thomas Ravelli

STRAFFEHELT: Thomas Ravelli. Her for Sveriges bronselag i straffekonkurranse mot Romania i VM 1994.

Frykt og press

34-åringen har ikkje redda ei straffe for Sverige sidan 2004.

Skulle det stå 2-1 til Danmark etter ekstraomgangar i kveld vil kampen om EM-plass bli avgjort i ein straffekonk.

Ravelli meiner likevel at Isaksson ikkje har grunn til å føle ekstra press.

– Nei. Den einaste gangen ein keeper ikkje bør vere nervøs er i straffesituasjon, seier Ravelli til NRK.

– Det er ingen som forventer at ein keeper skal ta desse straffene. Det var i alle fall sånn i mi tid.

– Reddar du ein straffe er du helt, men klarer du det ikkje er det fortsatt heilt OK. Det går greit. Det er den einaste gangen du ikkje behøver å føle press, seier Ravelli, som ikkje har nokon god forklaring på kvifor Isaksson er så dårleg på straffe.

Ravelli

HÅP: – Ein gang må det jo snu. Vi får håpe det blir i kveld, seier Ravelli om Isakssons dårlege straffestatistikk.

– Ein gang må det snu

Trass i at Isaksson «aldri» reddar eit straffespark trur reporter Ekwall at keeperen, som til dagleg speler i tyrkiske Kasımpaşa, blir viktig

– Han er enorm på å stoppe avslutningar i spel. Då får vi tåle at han slepp inn mål på straffe, seier Ekwall.

– Sverige er også avhengig av at utespelarane er sterke mentalt i straffesituasjon, seier Ravelli.

Og nettopp derfor har svenskane studert danmarks sisteskanse.

– Vi har sett på korleis Kasper Schmeichel står i det danske målet, og eg er sikker på at danskane har gjort det samme med oss, seier landslagssjef Erik Hamrén ifølgje dansk TV2.

– Eg trur Isaksson kan bryte denne trenden, legg Hamrén til.

– Ein gang må det jo snu. Vi får håpe det blir i kveld, seier Ravelli.

• Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

– Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

Silje Opseth
  • Kollaps for J17-landslaget i EM – åttemålstap mot Frankrike

Norges J17-landslag har fått tøff medfart i EM-sluttspillet. Etter 0-3-tap for England i åpningskampen ble det en fryktelig 0-8-smell mot Frankrike onsdag.

Frankrike er tittelforsvarer i J17-EM, men årets utgave virket ikke uoverkommelig sterk da det ble bare 3-2-seier over det svenske vertslaget som Norge slo i EM-kvalifiseringen i mars.

Norge holdt 0-0 i en halv omgang på Malmö idrottspark, men så raknet det. To ganger i første omgang scoret motstanderen to ganger med to minutters mellomrom, og ved pause sto det 4-0.

Så ble det ikke flere mål før det siste kvarteret, da innbytterne Rachael Adedini og Djenna-Léna Tene scoret fire ganger til. Adedini gjorde hattrick med mål i det 77. og 88. minutt og på overtid. (NTB)

• Bruddseier i Giroen etter at Foss gikk i bakken: – For en skrell

Franske Benjamin Thomas tok en overraskende seier på den 5. etappen av Giro d'Italia etter å ha sittet i brudd store deler av dagen.

Onsdagens 178 kilometer lange etappe gikk fra Genova, over den 3.-kategoriserte stigningen Passo del Bracco, og inn til Lucca. Der ble det hele avgjort mellom de fire rytterne som hadde sittet i brudd.

Thomas tok seieren foran danske Kasper Valgren, som ble nummer to. Italienske Andrea Pietrobon kompletterte pallen.

– For et bruddkupp, for en skrell. Thomas vinner og tar Cofidis' første seier i årets sesong, sa Discovery-kommentator Theis Magelssen.

77 kilometer fra mål ble det etablert et firemannsbrudd med blant andre Valgren. 50 kilometer senere gikk Tobias Foss og seks andre løpere i bakken, noe som sinket hovedfeltet betraktelig.

– Han har det okey. Han var liutt opprørt i starten, men jeg er sikker på at det vil gå bra med ham. Enn så lenge er alt bra, sier Zak Dempster, sportsdirektør i Ineos-Grenadiers, om Foss i en video på X.