NRK Meny
Normal

Svartedal vant NM-thriller

Jens Arne Svartedal fra Trøsken sikret seg NM-gullet på mennenes 15 km klassisk på Gjøvik torsdag.

Eldar Rønning, Jens Arne Svartedal og Anders Aukland
Foto: NRK

Svartedal trakk til slutt det lengste strået i sekunddramaet med Anders Aukland, Eldar Rønning og Odd-Bjørn Hjelmeset.

Svartedal hadde fordelen at han kunne gå på tiden til de argeste konkurrentene sine.

Ledet fra start

Svartedal ledet på første passering på med 2,7 sekunder foran Eldar Rønning fra Skogn. Han igjen var 1,2 sekunder foran Odd-Bjørn Hjelmeset.

Anders Aukland gikk opp i ledelsen ved seks kilometer. Da skilte det bare to sekunder mellom kvartetten i teten som var Aukland, Svartedal, Hjelmeset og Rønning.

På 10 kilometer hadde ledet Svartedal igjen 1,2 sekund foran Aukland, mens han var bare 0,4 sekund foran Rønning som hadde gått forbi Hjelmeset.

Team Xtra Personell på topp

I mål var Svartedal 3,5 sekunder foran lagkamerat fra Team Xtra Personell, Anders Aukland, som igjen var 7,2 sekunder foran Eldar Rønning.

- Det ble et spennende løp mellom oss som kjemper om billetter til VM. Dette var dette jeg trengte. Jeg hadde marginene på min side, men jeg er veldig godt fornøyd med at jeg kunne henge med de som har konkurrert mye i år, sa en veldig godt fornøyd Jens Arne Svartedal til NRK etter rennet.

- Det var bevisst at jeg ikke skulle gå så mange renn i år, men det var bra å få bekreftelsen på at jeg er i form, sa han videre.

De andre som kjempet om en plass på pallen var også fornøyde med innsatsen.

- Det var et jevnt løp, men jeg hadde ikke det siste giret inn mot slutten. De andre kom bakfra og hadde kontroll på tidene, men jeg synes at jeg gikk et bra løp, sa Rønning i målområdet.

- Det var i alle fall bedre enn jeg har gjort før i år. Det var ikke toppfart, men klar bedre enn jeg vist før, sa Odd-Bjørn Hjelmeset som til slutt ble nummer fire.

- Jeg er veldig godt fornøyd. Jeg liker å ha litt press på meg og viste at jeg måtte prestere hvis jeg skulle ha en sjanse til å få en VM-billett, sa Aukland.

Kamp om VM-plass

Landslagsledelsen ville etter løpet ikke si så mye mer om hvem som var nærmere en plass til å gå distansen i VM, men at både Aukland, Svartedal og Hjelmeset viste at de er i form, teller nok ikke i deres disfavør.

- Vi tar ut laget etter 15 kilometeren i Otepää, men den som er nærmest en plass i VM er han som har vunnet et verdenscuprenn denne sesongen på denne sesongen, men han gikk ikke her i dag, sa sportsjef Åge Skinstad som tenkte på Martin Johnsrud Sundby.

- Helt i tet er det en dag uten de store overraskelsene. Det var jevnt og Jens var råest på slutten. I Otepää stiller vi med de fem beste på resultatslisten i dag, pluss Martin Johnsrud Syndby. Så vi får vente med å dele ute VM-plasser til etter det, sa landslagstrener Morten Aa Djupvik.

Nett-TV: Svartedal knep seieren

Video nsps_upload_2009_1_15_14_14_25_2478.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Resultater: 15 km klassisk:

1. Jens Arne Svartedal, Trøsken 38.52,2

2. Anders Aukland, Oseberg 0.03,5 min. bak,

3. Eldar Rønning, Skogn 0.10,7,

4) Odd-Bjørn Hjelmeset, Fjellhug/Vereide-Hyen 0.14,6

5) Roger Aa Djupvik, Fjellhug/Vereide-Hyen 0.54,4

6) Morten Eilifsen, Henning 0.57,6

7) Geir Ludvig Aasen Ouren, Oddersjaa 0.58,2

8) Øyvind Gløersen, Rustad 0.59,1

9) Tore Ruud Hofstad, Lillehammer 1.27.3

10) Erlend Hoff, Medkila 1.30,7.

Siste nytt

 • Vinduet stengt i Italia

  Etter klokken 20 i kveld kan ikke Serie A-klubbene hente flere spillere denne sommeren. På en rolig siste dag ble det klart at Arsenal-duoen David Ospina og Joel Campbell går til henholdsvis Napoli og Frosinone, Simone Zaza fra Valencia til Torino, mens Diego Laxalt (Genoa) og Samu Castillejo (Villareal) ble presentert som Milan-spillere.

  Klubblegenden Claudio Marchisio er løst fra kontrakten etter 25 år i Juventus.

  Premier League - Arsenal vs Stoke City
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Liverpool-stopper klar for Cagliari

  Den tidligere Vålerenga-forsvareren Ragnar Klavan forlater Liverpool til fordel for Serie A-klubben Cagliari. Det bekreftet engelskmennene fredag kveld. Italienerne betaler angivelig drøyt 20 millioner kroner for Klavan.

  Man United Liverpool Soccer
  Foto: Tony Ding / AP
 • Weng slått av 20-åring

  Det ble norsk seier i begge sprintklassene da langrennsløperne fullførte del tre av Toppidrettsveka fredag.

  Vind-løper Mathilde Myhrvold vant A-finalen blant kvinnene foran slovenske Katja Visnar. Heidi Weng knep tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: NM-kveld