Sundby slakter laginnsatsen: – Det her er ræva

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Martin Johnsrud Sundby var «jævlig skuffet» på egne og norske vegne etter nedturen på 15-kilometeren. Nå vil han ta en prat på bakrommet for å finne ut hva som er feil.

Sundby

Martin Johnsrud Sundby havnet hele etter minutt og 37 sekunder bak vinneren Dario Cologna i mål.

Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / Afp

– Chris Jespersen ser ut til å ha gått et bra løp, for han har jo ikke konkurrert på to måneder. Men sjetteplass er liksom ikke bra nok, sier Johnsrud Sundby til NRK.no.

Dario Cologna

Ingen var i nærheten av å tukte Dario Cologna fredag. Sveitseren var i en klasse for seg på 15-kilometeren. I mål hadde sveitseren over halvannet minutt bedre tid enn Sundby.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

Jespersen ble «kun» slått av fem mann på 15-kilometeren og ble med det Norges bestemann på en distansen. Eldar Rønning ble nummer 12 og Pål Golberg nummer 18, mens Norges største gullhåp Johnsrud Sundby endte på 13.- plass

– Hva skal jeg si? Vi er her for å dominere. Vi er ikke her for å presentere en sjetteplass.

– Mange er i bedre form enn oss. Vi må samles på bakrommet og evaluere det her, sa en tydelig irritert Sundby til NRK.

– Har ingen forklaring

Selv sier Chris Jespersen at han hadde mer å stille opp med i sitt første OL-løp.

– Jeg hadde et lite håp om bronsen da jeg gikk ut på sisterunden, men det gikk litt for fort for meg på slutten. Jeg hadde ikke det siste giret, erkjenner Jespersen.

Der Jespersen har gått uker uten trening etter sykdomsproblemene i etterkant av Tour de Ski, har Eldar Rønning brukt hele sesongen på å lade opp til favorittdistansen.

Likevel ble han slått av elleve mann på 15-kilometeren.

– For min egen del har jeg ingen forklaring på dette. Jeg hadde kjempeski, løpsopplegget var perfekt. Det var et bra gjennomført løp, men jeg fikk det på slutten og ble gått ifra, sukker Rønning.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Jespersen

Chris Jespersen ligger utslitt i målområdet etter sjetteplassen på 15-kilometeren.

Foto: Matthias Schrader / Ap

– Kroppen funker ikke

Sundby hadde ikke fått snakket med lagkompisene ennå da han slaktet laginnsatsen i intervjuene i målområdet. Derfor ønsket han heller ikke å si noe mer om hva han syntes om de øvrige norske løpernes prestasjoner.

Vidar Løfshus

Landslagssjef Vidar Løfshus avviser at vi fikk se en kollektiv kollaps av de norske gutta på 15-kilometeren.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Men Tour de Ski-vinneren la ikke skjul på frustrasjonen over egen løp.

– Det er helt jævlig. Kroppen funker ikke, sier Sundby skuffet.

I mål var han hele ett minutt og 37 sekunder bak vinneren Dario Cologna. Nordmannen lå lenge an til å kunne blande seg inn i bronsekampen, men tapte masse mot slutten av løpet.

– Jeg er på skuddhold en god stund, men så stokker det seg helt. Jeg er ikke i nærheten av å være i nærheten engang, sier Sundby om avstanden opp til medaljevinnerne.

Løfshus avviser kollektiv kollaps

Landslagssjef Vidar Løfshus erkjenner at de norske løperne samlet sett presterte langt dårligere på 15-kilometeren enn hva man kunne forvente.

– Det var altfor langt opp til de beste. Den bronsen burde vi vært med og kjempet om, sier Løfshus til NRK.no.

I stedet fikk landslagssjefen se svenskene stikke av med to medaljer - sølv til Johan Olsson og bronse til Daniel Richardsson.

Likevel vil ikke Løfshus si seg enig i Sundbys slakt av laginnsatsen.

– Nei, dette var ingen kollektiv kollaps. Men resultatet var for dårlig, sier Løfshus.

(artikkelen fortsetter under videoen)

NRKs ekspertkommentatorer Torgeir Bjørn og Jann Post analyserte dagens 15 kilometer og konkluderte med at det var en dårlig laginnsats under løpet.

NRKs ekspertkommentatorer Torgeir Bjørn og Jann Post analyserte dagens 15 kilometer og konkluderte - i likhet med Sundby - med at laginnsatsen var for dårlig.

– Vi er kun outsidere

Han er trygg på at Norge retter opp inntrykket når stafetten står for tur søndag.

– Vi er med i kampen om gullet der. Helt klart, sier landslagssjefen.

Det er ikke Sundby enig i.

– Sånn som vi har prestert til nå er vi best outsidere. Sverige har et knallsterkt lag med tre medaljører allerede, sier Sundby.

Lettere blir ikke utfordringen av at Sundby ikke helt forstår hvordan han kunne havne så langt bak de beste på 15-kilometeren.

– Det er meningsløst langt opp til Cologna. Det var nesten så man måtte vurdere om det var noe vits i å gå den siste runden i dag, sier Sundby.

Martin Johnsrud Sundby var veldig skuffet over laginnsatsen på 15 kilometeren. I tillegg mente han at han selv ikke presterte.

Martin Johnsrud Sundby var veldig skuffet over laginnsatsen på 15 kilometeren. I tillegg mente han at han selv «ikke var i nærheten av å være i nærheten» av å tukte Dario Cologna.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, 15 km klassisk for menn» i nytt vindu

Siste nytt

 • Jarstein innlagt etter koronasykdom

  Norges landslagskeeper ble så dårlig etter å ha blitt smittet av korona at han ble innlagt på sykehus. Det skriver den tyske storavisen Bild.

  – Rune ble veldig hardt rammet. Jeg har snakket med han hver dag siden han ble syk. Han er nå betydelig bedre, og skal komme seg ut av sykehuset i løpet av en dag eller to. Han ble innlagt for en ukes tid siden, bekrefter Norges landslagslege Ola Sand til VG.

  Landslagslegen sier til NRK at Jarstein ikke var koronasmitta da han ble tatt av til pause mot Tyrkia. Han har det etter forholdene bra nå, og blir utskrevet enten i dag eller i morgen. Men målvakten mister resten av sesongen.

  – Fjorten dager på ryggen med et slikt sykdomsløp er ikke lett å komme tilbake fra. Han begynner nok ikke opptrening før på andre siden av sommeren, forteller Sand til NRK.

  Fem personer i Hertha Berlin har den siste tiden testet positivt for korona. De har bedt om å få utsatt de tre neste seriekampene. Helgas kamp mot Mainz er allerede bekreftet utsatt.

  VM kvalifisering fotball Norge - Tyrkia 0-3
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Halvorsen på tredjeplass

  Sykkelproffen Kristoffer Halvorsen spurtet inn til tredjeplass på den 6. etappen av etapperittet Tour of Turkey fredag. Belgieren Jasper Philipsen vant.

  Halvorsen har sammen med lagkameratene på det norske Uno-X-laget vist solid form i Tyrkia. Han tok annenplassen på en tidligere etappe i rittet.

  Briten Mark Cavendish som vunnet hele tre etapper, men måtte nøye seg med fjerdeplassen på den 129,1 km lange etappen fra Fethiye til Marmaris.

  (©NTB)

  Tour of Norway
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Sander Berge tilbake i trening

  Sander Berge var fredag tilbake på Sheffield United-trening for første gang på nesten fire måneder.

  Sheffield United la fredag ut bilder av Berge på Twitter der han var på treningsfeltet sammen med lagkameratene.

  Nordmannen måtte ut med en hamstringskade i kampen mot Manchester United 17. desember, og har ikke spilt siden. Noen dager senere ble han operert.

  Berge var deltok også på landslagssamlinga i mars, uten å spille.

  Han er ikke aktuell til kampen mot Wolverhampton i helgen.

  Fotball, VM-kvalifisering: Trening med Norges herrelandslag
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal