- Plutselig skjedde det noe i brystet mitt

Martin Johnsrud Sundby fikk panikk da han merket at hjertet sviktet under en løpetur 19. september. Men hjerteproblemene er ufarlige, og langrennsløperen kommer til å bli helt frisk.

Video - Det plutselig skjedde noe i brystet

– Det plutselig skjedde noe i brystet

– Jeg kommer til å bli frisk. Det dumme er at jeg må bli verre først, sa Johnsrud Sundby på en pressekonferanse på Sjusjøen torsdag.

Han er klar til å gå verdenscuprenn lørdag. Men han innrømmer at det blir litt spesielt, etter at han ble rammet av hjerteproblemer under trening i høst.

Den lille salen i hotellkjelleren på Sjusjøen er stappet full av presse. Alle vil høre hva Sundby har å si.

Selv er han skjelven i stemmen, når han setter i gang med å fortelle den dramatiske historien om da han oppdaget at han har en hjertefeil.

– Jeg er sjeleglad for at jeg er her og skal gå skirenn, begynner han med å si. - Det trodde jeg ikke for bare kort tid siden.

– Jeg fikk panikk

Han forteller hva som skjedde den dramatiske kvelden, mandag 19. september:

– Jeg var på løpetur i skauen alene. Da merket jeg at noe skjedde i brystet, noe helt unormalt. Jeg ble livredd. Jeg kom meg til folk på Tryvannstua og fikk hjelp.

Jeg var fortsatt livredd, for jeg visste ikke hva som skjedde. Det er heller ikke mulig å kjøre bil til Tryvannstua. Så bar det til Rikshospitalet, der jeg tilbrakte to dager med undersøkelser, sa Sundby.

Røa-løperen med stafettgull, bronse på 15 kilometer og femteplass på 30 kilometer under VM på hjemmebane, har hatt en vanskelig motstander denne høsten.

- Det var en ekstremt ubehagelig opplevelse. Nå styrer kroppen noe jeg ikke kan styre selv, og det har aldri skjedd meg før. Ikke minst når det gjelder hjertet får man jo masse frykt og angst. Sånn sett var dette en situasjon jeg ikke unner noen, sier Sundby.

- Fikk du sjokk?

- Ja, du har aldri opplevd noe sånt før og du vet ikke hva som skjer. Du blir jo redd for livet ditt der og da, og klarer ikke å tenke helt klart, sa Sundby.

Ufarlige problemer

Han fikk raskt vite at hjerteproblemene ikke var farlige, men at det var noe han måtte leve med en stund.

– Jeg vet jo nå at det ikke er farlig. Men jeg tenker på det likevel, huet er jo ikke helt med. Og rett etterpå kom saken med han der fotballspilleren (Carl-Erik Torp, red.anm.), og da kom det jo noen ekstra tanker, sa Sundby.

Problemene med hjerterytmen kommer uten varsel.

– Mens jeg løper og pulsen er 115, kan den plutselig skvette opp i 160 og bli der. Det er ubehagelig, sier Sundby.

Se video: – Jeg ble redd, og har derfor ikke svart på forespørsler før nå!

Video - Jeg var livredd

– Jeg var redd for livet

Så som så med treningen

Han har trent etter at han fikk diagnosen, men innrømmer at treningen de to siste månedene ikke har vært så intens som den burde.

– Jeg hadde flere episoder både når jeg var i ro og på trening. Men jeg har også vært redd, og derfor ville jeg gjerne styre med mitt. Derfor har jeg ikke svart på forespørsler før nå.

Nå er han klar for verdenscup. – Men jeg går til rennet med skrekkblandet fryd, sier Sundby til NRK.

– Jeg fikk sjokk den dagen, var midt inne i skogen aleine, og ble livredd.

Vil ta tid

Nå vet han at det går an å bli helt bra.

– Men det er en prosess som vil ta tid. Jeg har klart å legge skisesongen litt på vent og konsentrere meg om det som er viktig.

– Hva venter du deg av rennene i helga?

– Fint lite. Jeg sikter litt lenger fram nå. Jeg er fortsatt sikker på at jeg kommer til å gå fort på ski, men det ligger litt lenger fram i tid. Det er godt det er mange renn også i slutten av sesongen, sier Sundby.

– Jeg har ikke tatt noe medisiner. Jeg lever dagene som vanlig. Medisiner kan være prestasjonsnedsettende, sier han.

Derfor var han blant annet ikke med til Val Senales, da resten av landslaget samlet høydedøgn der i oktober/november. Han var heller hjemme for å trene, og for å gjennomføre flere hjertetester.

Johnsrud Sundby har heller ikke uttalt seg til mediene etter at skiforbundet sendte ut pressemelding om at han ikke ble med til høyden 17. oktober.

Siste nytt

 • Sørloth med sitt første La Liga-mål

  Alexander Sørloth scoret sitt første mål i spansk toppserie da Real Sociedad gjestet Atlético Madrid. Laget hans ledet med to mål, men måtte nøye seg med 2-2.

  Sørloths mål kom tidlig. Alexander Isak ble spilt fram på høyresiden, og svensken slo flatt inn i midten der Sørloth kom på løp. Han nådde ballen før keeper og sendte den kontrollert forbi målvakten fra 16 meter.

  Så skulle den svenske Alexander vise seg frem. Isak stilte seg opp og skjøt et frispark mot keeperhjørnet. Jan Oblak var på ballen, men dyttet den bare inn i hjørnet. En stygg feil av den vanligvis så gode keeperen.

  Luis Suárez reduserte i det 61. minutt og ga Atlético en vei inn i kampen.

  Et kvarter før slutt fikk Atlético straffespark etter langvarig VAR-vurdering. Mikel Merino var borti beinet til Suárez, men tilsynelatende først etter at uruguayaneren hadde bommet på ballen inne foran mål. Suárez tok selv straffesparket og rullet ballen inn ved hjørnet.

  Det ene poenget gjør at Real Sociedad leder serien ett poeng foran Real Madrid, men med en kamp mer spilt.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • PSG klarte kun uavgjort

  Det endte målløst i «Le Classique» mellom PSG og Marseille i kveld.

  PSG trodde de tok ledelsen etter 14 minutter, men Peres sendte ballen i eget nett. Men scoringen ble annullert for offside.

  Det samme ble scoringen til Marseille etter 21 minutter, også denne gang for offside.

  PSGs nye høyreback Achraf Hakimi så det røde kortet etter en drøy times tid, uten at Marseille klarte å utnytte overtallet den siste halvtimen.

  Ligue 1 - Olympique de Marseille v Paris St Germain
  Foto: Eric Gaillard / Reuters
 • Verstappen økte VM-ledelsen

  Max Verstappen klarte akkurat å holde Lewis Hamilton bak seg, og forsvarte sin førsteposisjon fra kvalifiseringen i USAs Grand Prix.

  Men Hamilton startet løpet best, og tok starten foran Verstappen. Så overrasket nederlenderen rivalen.

  Verstappen og Red Bull gikk inn til et dekkskift allerede etter 11 runder. Det overrasket Hamilton, som ble ute i flere runder etter det. Det tapte briten på, og tapte dermed fordelen han hadde kjørt seg til fra start.

  Mot slutten av løpet gikk Verstappen igjen inn til et tidligere skift enn Hamilton, og hadde til slutt åtte runder eldre dekk enn briten mot slutten.

  Men det holdt akkurat for Red Bull og Verstappen, som klarte å holde Hamilton sekundet bak seg og økte ledelsen i VM-sammendraget.

  – Vi var aggressive. Vi visste ikke om det ville holde, men jeg er veldig glad over at det holdt, sier Verstappen i et intervju på Vsport1.

  Verstappen leder VM med 12 poeng på Hamilton når det gjenstår fem løp av sesongen.

  United States Grand Prix
  Foto: Mike Blake / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal