NRK Meny
Normal

– Forventet at han skulle rydde opp i sølet han lagde i fjor

LILLEHAMMER/OSLO (NRK.no): I fjor var Petter Northug kritisk til bror Tomas etter NM-stafetten. Før årets stafett advarte han lillebror mot å være supermann.

Petter Northug gikk ankeretappen for Strindheim og med klassiske Northug-taktikker sikret han seieren. Resten av laget bestod av broren Tomas og John Kristian Dahl. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

– Det føles veldig bra å avslutte NM med et stafettgull med denne gjengen, sier Petter Northug til NRK.

Som ankermann gikk han Strindheim IL inn til et oppskriftsmessig gull, etter at John Kristian Dahl og Tomas Northug hadde gitt ham et godt utgangspunkt.

At lillebror Tomas i motsetning til i fjor klarte å veksle likt med teten, var imidlertid ikke mer enn lagkapteinen hadde forventet. Derfor vanket det heller ikke skryt.

Ba Tomas droppe «heltedrakta»

– Nå er det som det skal være, da sier vi ingenting til hverandre. Jeg hadde nesten forventet at han skulle rydde opp i sølet han lagde i fjor. Hadde han gått fra med et minutt, hadde han kanskje fått et klapp på skuldra, gliser Northug.

Han hevder han fryktet broren skulle lage «søl» igjen.

– Jeg så etappen hans og håpet han ikke skulle gjøre dumme ting, som å dra og leke supermann. Jeg prøvde å si at han måtte spare krefter og ikke ta på heltedrakta.

Gikk «lureløp»

Northug gikk selvsagt sisteetappen, og gjorde den til et typisk Northug-løp - hvor han lenge lå og lurte helt bakerst i tetgruppen og ventet på riktig tidspunkt for et rykk.

Og i den nest siste bakken før mål satte han opp tempoet og rykket fra de andre, slik man var vant til å se ham i glansdagene før han pådro seg den mye omtalte virusinfeksjonen i sommer.

27-åringen kunne dermed gå inn til seier i ensom majestet. Etter løpet bekrefter han at godfølelsen endelig er tilbake - drøyt to uker før OL i Sotsji starter.

– Jeg er der jeg vil være nå. Det føles veldig bra, sier Northug, som starter de siste OL-forberedelsene sine mandag.

Han ønsket å bruke minst mulig krefter på stafetten, og det ble heller aldri noe problem. Sisteetappen gikk i et rolig tempo etter Northug-målestokk.

– Jeg hadde regnet med at de andre skulle være lure og sette opp farten, men det skjedde ikke, sier Northug.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Tomas Northug, John Kristian Dahl og Petter Northug møtte NRKs reporter Ida Nysæther Rasch etter seieren på NM-stafetten.

SE VIDEO: Petter Northug vant stafetten sammen med broren Tomas og John Kristian Dahl.

Sølvet avgjort på fotofinish

NRK-kommentator Jens Arne Svartedal sa underveis at han trodde han selv kunne ha hevdet seg på sisteetappen på grunn av det lave tempoet. Svartedal la opp i 2008.

– Jens Arne hadde vært i mål lenge før oss dersom han hadde prøvd å gå i dag, sier Northug med et smil.

petter

Petter Eliassen var med på å vinne sølv med Byåsen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Sølvet måtte avgjøres på fotofinish. Byåsen knep det, to sekunder bak Strindheim, mens Lillehammer var 2,2 bak vinnerlaget.

På Byåsens sølvlag gikk Tore Bjørseth Berdal, Petter Eliassen og Daniel Myrmæl Helgestad. For treer Lillehammer var Martin Løwstrøm, Roger Aa Djupvik og Daniel Stock i aksjon.

Knakk staven

Northugs lag fikk imidlertid en vanskelig start på stafetten da Dahl knakk staven på den førse etappen. Det tok i tillegg lang tid før han fant noen som ville gi ham en ny stav. Dahl passerte flere fra konkurrentenes støtteapparat som kunne hjulpet ham.

– Jeg viftet mye, men ingen oppdaget meg. Det ble litt ekstra action, sier Dahl.

– Oppdaget de deg ikke, eller ville de ikke se deg?

– He, he. Konkurrentene smilte vel bare. Men de fleste står jo der bare og ser og følger ikke helt med, så det er ikke sikkert de oppdaget det.

Dahl anslår at han gikk uten stav i omtrent en halv kilometer. Til slutt var det en fra Strindheims eget støtteapparat som trådde til og fikk gitt ham en av stavene til Tomas Northug.

Dahl mistet naturligvis noen sekunder på stavknekken, men klarte likevel å gå fort nok til at Tomas Northug kunne gå ut som sjettemann etter første veksling.

Han kom seg kjapt opp til ledergruppen og gikk en fin etappe for Strindheim, som ga storebroren et fint utgangspunkt på sisteetappen.

Flere stafettløpere knakk staven underveis i snøværet på Lillehammer. Også Leksvik-løperen Kristian Rennemo var uheldig og måtte gå deler av etappen sin med en ny stav.

John Kristian Dahl som går for Strindheim brakk staven på stafetten, men det skulle ta lang tid før noen forbarmet seg over langrennsløperen. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

SE VIDEO: John Kristian Dahl gikk rundt en halv kilometer uten stav.

Anders Tettli Rennemo som går får Leksvik brakk staven under stafetten for herrer. Kommentatorer: Jann Post og Torgeir Bjørn

SE VIDEO: Kristian Rennemo brøt stavet.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal