Hopp til innhold

Strålende sol like ved Kollen-tåka

Bare to kilometer fra Holmenkollen skinte sola fra blå himmel i formiddag. De mest optimistiske øynet håp om en tåkefri dag. Mens tåka ligger tykk i VM-anlegget, kan du imidlertid finne solskinn rundt neste sving.

Video Sola skinner i Holmenkollen

Sola skinner i Holmenkollen. Men ikke inne på arenaen. Du skal ikke langt bort fra stadion før du kan la solstrålene varme deg.

SE: Hoppkvalifiseringen DIREKTE torsdag kl. 15.30

– Det har vært en forbannelse over Kollen-uka.

Det sier Arild Mentzoni, meteorolog ved Meteorologisk Institutt.

Holmenkollen tåke

Slik lå tåka i Holmenkollen under kvinnestafetten torsdag.

Foto: NRK

Pussig værfenomen

Torsdag kunne publikum i Holmenkollen oppleve blå himmel bare et par hundre meter lenger oppe i høyden. Men i området ved ski-anlegget blir man møtt av en grå tåkevegg.

– Dekket med tåke er veldig tynt i dag. Den ligger der og balanserer mellom å være tåke og å ikke være tåke. Av og til skal det bare et lite vindpust eller noen solstråler til før tåka er borte. Situasjonen ligger liksom og balanserer, sier statsmeteorolog Börje Johansson.

Værskifte i Holmenkollen

Se på disse bildene. Begge er tatt i Holmenkollen i dag. Riktignok på litt forskjellig sted og med noen få timers mellomrom. Været skifter fra sted til sted og fra time til time.

Foto: Gunnar Bøthun/Per Øyvind Fange / NRK

Først bedre så verre

Meteorologen forteller at tåka kan lette litt til i løpet av formiddagen. Men straks sola mister kraften mot ettermiddagen kommer nok tåka tilbake.

– Vi har kommet ut i mars, og da er det litt kraft i solstrålene. Solen klarer da å tørke bort deler av tåka midt på dagen. Men inn mot hopprennet kommer nok tåka sigende tilbake. Det er jo ikke særlig hyggelig for publikum, men for hopperne er det nok ikke noe problem, sier Johansson.

Holmenkollen i tåka

Slik stakk Holmenkollen ut av tåka torsdag ettermiddag.

Foto: NRK

Grått, grått, grått

VM åpnet med gråvær, og både torsdag, fredag og lørdag var det tåke på arenaen. Søndag og mandag var det klarvær, og meteorologene spådde fint vær resten av uka.

Sjekk oppdatert VM-varsel her

– Vi trodde det skulle komme litt vind med høytrykket som var her. Men det ble liggende for nært, så det ble ingen vind, sier Mentzoni.

Se video om hvordan publikum hadde det i tåka:

Video Tåkete i Kollen

LES: Hoppkvalifiseringen ble utsatt

Problematisk historie

De åtte siste årene før Holmenkollen-bakken ble bygget om ble rennet avbrutt i halvparten av tilfellene.

Både i 2001, 2003, 2004 og 2007 ble rennet stoppet etter bare én omgang. Årsakene til utsettelsene varierte; tåke, vind og vann i ovarennet.

– Det pleier å være et væromslag i begynnelsen av februar. Da blir det ofte sønnavind, og med den kommer tåka. Men dette skulle vært over nå. De har vært svært uheldige, sier Mentzoni.

Nå ser han imidlertid lys i horisonten.

– Vi har hatt den siste dagen med tåke på dagtid. Det vil bli litt morgentåke natt til fredag, men når øvelsene starter, skal den være borte. Og lørdag blir det vind, sier han.

Se værvarselet for torsdag i videoen under:

Video Værmelding for torsdag 3. mars i Kollen

Verst for publikum

Begge de to foregående verdensmesterskapene i Oslo har vært preget av tåke (1966 og 1982). Men NRKs mangeårige hoppkommentator, Arne Scheie, sier Holmenkollen langt fra er alene om å slite med værforholdene.

– Husk at i Liberec 2009 ble det bare gjennomført én omgang. I Lahti og Kuusamo blåser det så mye at det er et paradoks at det kommer skihoppere derfra. Men sånn er det med utendørsidretter.

Scheie mener tåka er verre for publikum enn for utøverne.

– De ser gjerne ikke trenerne eller flaggene, men så lenge det er godt merket, så går det fint an å hoppe. Publikum ser jo ingenting, sier Scheie, og minner om et av Mark Twains mest gjengitte sitater:

– Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det.

Fellesstart i Holmenkoll-tåke

Slik så det ut under fellesstarten for de kvinnelige langrennsløperne.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Siste nytt

  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP
  • Fenomenet Wembanyama enstemmig valgt til årets rookie i NBA

    Victor Wembanyama levde opp til de enorme forventningene i debutsesongen i NBA. Han ble enstemmig valgt til årets rookie.

    Det franske fenomenet ble oppført på førsteplass på samtlige 99 stemmesedler. Selv om han spilte for et dårlig lag (San Antonio Spurs, som vant bare 22 kamper), leverte han prestasjoner som ikke er sett før.

    Wembanyama endte med snitt på 21,4 poeng, 10,6 returer, 3,9 assist, 3,6 blokkerte skudd og 1,2 ballerobring per kamp. Ingen spiller har i sin første sesong hatt så gode tall i alle de kategoriene.

    Phoenix Suns forward Kevin Durant fouls San Antonio Spurs center Victor Wembanyama
    Foto: AP
  • Træen måtte bryte Giro d'Italia – Milan endelig til topps

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen. Jonathan Milan vant tirsdagens etappe.

    Siden hans forrige seier i Giroen, hadde Milan fem 2.-plasser før triumfen endelig kom i tirsdagens spurt. Italieneren vant etappen foran Kaden Groves og Phil Bauhaus.

    – Etter fem 2.-plasser er det lett å unna ham denne seieren, utbrøt Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting som følge av lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    – Jeg må dessverre fortelle at jeg bryter Giroen. Smertene ble for store, og det var ikke fornuftig å fortsette. Jeg synes det er veldig kjipt å måtte gi meg, men nå skal jeg hjem og restituere og fokusere på resten av sesongen, sier Træen i en video Bahrain-Victorious har publisert på X.

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal