NRK Meny
Normal

Strålende sol like ved Kollen-tåka

Bare to kilometer fra Holmenkollen skinte sola fra blå himmel i formiddag. De mest optimistiske øynet håp om en tåkefri dag. Mens tåka ligger tykk i VM-anlegget, kan du imidlertid finne solskinn rundt neste sving.

Video Sola skinner i Holmenkollen

Sola skinner i Holmenkollen. Men ikke inne på arenaen. Du skal ikke langt bort fra stadion før du kan la solstrålene varme deg.

SE: Hoppkvalifiseringen DIREKTE torsdag kl. 15.30

– Det har vært en forbannelse over Kollen-uka.

Det sier Arild Mentzoni, meteorolog ved Meteorologisk Institutt.

Holmenkollen tåke

Slik lå tåka i Holmenkollen under kvinnestafetten torsdag.

Foto: NRK

Pussig værfenomen

Torsdag kunne publikum i Holmenkollen oppleve blå himmel bare et par hundre meter lenger oppe i høyden. Men i området ved ski-anlegget blir man møtt av en grå tåkevegg.

– Dekket med tåke er veldig tynt i dag. Den ligger der og balanserer mellom å være tåke og å ikke være tåke. Av og til skal det bare et lite vindpust eller noen solstråler til før tåka er borte. Situasjonen ligger liksom og balanserer, sier statsmeteorolog Börje Johansson.

Værskifte i Holmenkollen

Se på disse bildene. Begge er tatt i Holmenkollen i dag. Riktignok på litt forskjellig sted og med noen få timers mellomrom. Været skifter fra sted til sted og fra time til time.

Foto: Gunnar Bøthun/Per Øyvind Fange / NRK

Først bedre så verre

Meteorologen forteller at tåka kan lette litt til i løpet av formiddagen. Men straks sola mister kraften mot ettermiddagen kommer nok tåka tilbake.

– Vi har kommet ut i mars, og da er det litt kraft i solstrålene. Solen klarer da å tørke bort deler av tåka midt på dagen. Men inn mot hopprennet kommer nok tåka sigende tilbake. Det er jo ikke særlig hyggelig for publikum, men for hopperne er det nok ikke noe problem, sier Johansson.

Holmenkollen i tåka

Slik stakk Holmenkollen ut av tåka torsdag ettermiddag.

Foto: NRK

Grått, grått, grått

VM åpnet med gråvær, og både torsdag, fredag og lørdag var det tåke på arenaen. Søndag og mandag var det klarvær, og meteorologene spådde fint vær resten av uka.

Sjekk oppdatert VM-varsel her

– Vi trodde det skulle komme litt vind med høytrykket som var her. Men det ble liggende for nært, så det ble ingen vind, sier Mentzoni.

Se video om hvordan publikum hadde det i tåka:

Video Tåkete i Kollen

LES: Hoppkvalifiseringen ble utsatt

Problematisk historie

De åtte siste årene før Holmenkollen-bakken ble bygget om ble rennet avbrutt i halvparten av tilfellene.

Både i 2001, 2003, 2004 og 2007 ble rennet stoppet etter bare én omgang. Årsakene til utsettelsene varierte; tåke, vind og vann i ovarennet.

– Det pleier å være et væromslag i begynnelsen av februar. Da blir det ofte sønnavind, og med den kommer tåka. Men dette skulle vært over nå. De har vært svært uheldige, sier Mentzoni.

Nå ser han imidlertid lys i horisonten.

– Vi har hatt den siste dagen med tåke på dagtid. Det vil bli litt morgentåke natt til fredag, men når øvelsene starter, skal den være borte. Og lørdag blir det vind, sier han.

Se værvarselet for torsdag i videoen under:

Video Værmelding for torsdag 3. mars i Kollen

Verst for publikum

Begge de to foregående verdensmesterskapene i Oslo har vært preget av tåke (1966 og 1982). Men NRKs mangeårige hoppkommentator, Arne Scheie, sier Holmenkollen langt fra er alene om å slite med værforholdene.

– Husk at i Liberec 2009 ble det bare gjennomført én omgang. I Lahti og Kuusamo blåser det så mye at det er et paradoks at det kommer skihoppere derfra. Men sånn er det med utendørsidretter.

Scheie mener tåka er verre for publikum enn for utøverne.

– De ser gjerne ikke trenerne eller flaggene, men så lenge det er godt merket, så går det fint an å hoppe. Publikum ser jo ingenting, sier Scheie, og minner om et av Mark Twains mest gjengitte sitater:

– Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det.

Fellesstart i Holmenkoll-tåke

Slik så det ut under fellesstarten for de kvinnelige langrennsløperne.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Siste nytt

 • Curlinggutta tapte mot Sverige

  Thomas Ulsrud og Norge tapte 7–9 mot Sverige i curling-EM onsdag. Norge står med tre tap, og har tredjeplassen i gruppa.

  Seier mot Tyskland i siste gruppekamp holder til semifinaleplass. Kampen spilles torsdag morgen.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Georgios Kefalas / Ap
 • Nå får damene laghopp i NM

  3. og 4. mars blir det skrevet NM-historie i hoppbakkene i Knyken. Da blir det laghopp for kvinner for første gang, melder NTB.

  Det hoppes i lag på to hoppere, og konkurransen går i 68-metersbakken.

  Maren Lundby
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Johannesen returnerer til Oilers

  Johannes Johannesen (20) vender tilbake til Stavanger Oilers etter halvannet år i Frölunda, Oskarshamn og Leksand.

  – Jeg har ambisjoner om å reise utenlands igjen men nå er det Oilers som gjelder, sier Johannes til oilers.no

  Norway
  Foto: Petr David Josek / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal