Scheie jubler for dramatiske endringer

FIS vil innføre et helt nytt konkurranseformat i skiflyging. Til vinteren teller trolig kun finaleomgangen på resultatlista i verdens største bakker.

Arne Scheie

Arne Scheie har takket for seg som hoppkommentator, men har fortsatt et større hjerte for hoppsporten enn de aller fleste.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Skiflyging er hoppsportens formel 1. Nå vurderer Det internasjonale skiforbundet (FIS) å revolusjonere hele rennkonseptet for at skiflyging skal bli enda mer populært blant publikum i bakkene og foran TV-skjermene.

– Jeg tror til de grader dette er et steg i riktig retning, sier NRKs hoppkommentator gjennom over 40 år, Arne Scheie, om forslaget som kan bli vedtatt på FIS-kongressen i Barcelona den første uka i juni.

Forslaget som ligger inne, ser kort oppsummert slik ut:

 • Ingen forhåndskvalifiserte til skiflygingsrenn.
 • Ut fra kvalifiseringsresultatene, deles de 40 som er kvalifisert for rennet inn i fire grupper av 10 hoppere.
 • De 6 beste i hver gruppe i første omgang går videre til finaleomgang. Det er pengepremie til gruppevinnerne.
 • Startlisten i finaleomgangen, som vil bestå av 24 hoppere, settes opp etter resultatene fra 1. omgang, men samtlige hoppere starter med null poeng i finalen.
 • Det betyr at både kvalifiseringsomgangen og 1. omgang poengmessig utelukkende handler om å avansere. Bare poengene i finaleomgangen teller på den endelige resultatlista.

– Innovative og offensive

Den norske sportssjefen, Clas Brede Bråthen, er en av pådriverne for de foreslåtte endringene.

– I Norge så har vi verdier som går på at vi skal være innovative og offensive, og det betyr at vi ikke kan være imot forslag som har de elementene i seg. Selvfølgelig positive til denne utviklinga, sier Bråthen til NRK.no.

– Gjelder det også de aktive?

– Jeg kan ikke se for meg at det er noen aktive som ikke er positive til at verdien av det de driver med øker. Desto mer penger det er i sporten, desto mer kan de aktive tjene, og jeg er helt sikker på at de er positive til den utviklinga.

Clas Brede Bråthen

Norges sportssjef Clas Brede Bråthen har sstor tro på det nye konkurranseformatet i skiflyging.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Mer spenning

Bråthen føler det nye konkurranseformatet vil gjøre skiflyging enda mer populært – selv om det innebærer at det til slutt bare er ett hopp som teller på den endelige resultatlista. Eller kanskje mer presist: Fordi det bare er ett hopp som teller på den endelige lista.

– Det vil føre til en fantastisk spenning i finaleomgangen hvor i realiteten han som hopper først kan vinne skirennet. Det vil være spenning gjennom hele konkurransen i mye større grad enn slik det er i dag. Jeg ser for meg dette som et fantastisk konsept som kan engasjere folk i langt større grad enn tidligere, skryter Bråthen.

Hvis forslaget blir vedtatt på kongressen, vil det nye formatet bli innført allerede til vinteren. Da er det blant annet verdenscup i skiflyging i rekordbakken i Vikersund.

– Selv om vi er en idrett som har veldig høye TV-tall internasjonalt, så vet vi at kravene til TV-publikum hele tiden øker. Vi ønsker å være i forkant av det, og ikke måtte gjøre endringer fordi synkende TV-tall krever det, påpeker den norske sportssjefen.

Bare i verdenscup

Og NRKs nylig pensjonerte kommentatorlegende Arne Scheie deler altså begeistringen.

– Dette er helt nytt for meg og meget interessant. Man får spisset det på den måten at man får lang færre med enn tidligere, og da tror jeg dette blir interessant – spesielt hvis man også får utvidet med flere renn, sier Scheie.

Ifølge Clas Brede Bråthen er det foreløpig ikke aktuelt å endre konkurranseformatet i VM i skiflyging. Der skal fortsatt fire hopp telle i kåringen av verdensmesteren, i den grad det lar seg gjennomføre.

Heller ikke i verdenscuprenn i mindre bakker skal det nye formatet benyttes.

Siste nytt

 • Wigan-anke avslått, blir nedrykk

  Den engelske fotballklubben Wigan må belage seg på spill på nivå tre etter at anken mot poengstraffen for å settes under administrasjon ble avvist.

  Wigan ville på sine sportslige resultater ha berget plassen i mesterskapsserien med klar margin, men klubben ble idømt 12 minuspoeng etter å ha blitt satt under administrasjon i begynnelsen av juni da de nye eierne fra Hongkong medga at de ikke greide å overholde klubbens økonomiske forpliktelser.

  Uten straffen ville Wigan endt på 13.-plass, men med straffen havnet klubben nest sist og rykker ned i League One. (NTB)

  Britain Soccer Wigan Finances
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Iker Casillas legger opp

  Den spanske keeperen har vunnet EM, VM, mesterligaen og La Liga. De siste årene har han spilt for Porto, der han har to seriemesterskap. Nå er karrieren over.

  Han fikk hjerteinfarkt på trening i mai 2019, og har ikke vært på banen siden.

  Casillas
  Foto: Alberto Lingria / Reuters
 • Hareide skal i nye RBK-samtaler

  Åge Hareide og RBK skal møtes i slutten av august, melder Adressa. Hareide var aktuell for RBK-jobben tidligere i sommer, men måtte takke nei på grunn av vondt kne. Nå er kneet i bedring, og Hareide skal i dialog med RBK.

  Åge Hareide med fotballmagasin frå 70-talet
  Foto: Harald Thingnes / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal