Hopp til innhold

Startet å trikse med trehjulssykkel - nå er de Norges beste

Der vanlige mennesker ser en mur eller trapp, ser Eirik Ulltang og Joachim Skjævestad nye svev og triks. Vi ble med da biketrialgutta fant nye lekesteder i sentrum av Voss.

– Jeg vet ikke helt når jeg ble interessert i sykkel, men pappa har fortalt at vi dro trehjulssyklene rundt og hoppet over steiner omtrent fra vi kunne gå, sier Eirik Ulltang.

I dag er han regnet som Norges beste biketrialutøver, mens barndomskameraten Joachim Skjævestad er en god nummer to.

Leter hele tiden

Denne uken både deltar og arrangerer de under Ekstremsportveko. De ble nummer én og to i konkurransen torsdag, men for biketrialkjørere handler sporten like mye om lek og moro.

Derfor brukes ledig tid til å utforske Voss, som er full av nye hinder og steder hvor de aldri har trikset før. For en biketrialkjører er nemlig det meste som finnes rundt oss potensielle treningselementer - i alle fall alt man kan hoppe over, under eller på.

– Jeg ser etter steder hele tiden, også hvis jeg ikke har med sykkelen. Det er blitt en vane å se for meg hvordan jeg kan utnytte alle slags ting til å gjøre triks, forteller Skjævestad.

Noen dager tidligere oppdaget de at kulissene bak scenen i det store festivalteltet som er satt opp i anledning Ekstremsportveko kunne brukes.

Det kan du se video av her (artikkelen fortsetter under):

Her trikser Norges beste biketrialgutter i kulissene.

- Vi skulle filme, men det begynte å regne så vi gikk inn i festivalteltet. Da skjønte vi at det var perfekt å filme der inne, sier Eirik Ulltang. Slik ble triksevideoen spilt inn i kulisser, mens dansegruppen Frikar øvde på scenen. (Video: Andreas Johannesen)

Hopper et «monster»

Ulltang foreslår at vi drar til et sted han så fra toget da han ankom Voss, en bergknaus bare noen meter fra et industribygg med flatt tak.

– Man må være ganske kreativ i biketrial. I konkurransene våre får vi en løype vi skal kjøre, og så er det opp til oss å utnytte den best mulig. Da må man bruke hodet og se for seg muligheter, mener han.

Derfor er leken på fritiden også nyttig trening. På toppen av bergknausen fastslår guttene at avstanden til taket er overkommelig. Et slikt hopp mellom to punkter kalles «monster».

– Det kan fort gjøre vondt. Innimellom undervurderer vi avstanden eller det skjer noe annet som gjør at vi ikke treffer slik vi tenkte, sier Skjævestad før han hopper og treffer taket uten problemer.

Vokste opp vegg i vegg

De to kameratene har kjent hverandre hele livet. De vokste opp vegg i vegg da familiene bosatte seg i den samme tomannsboligen i Kristiansand.

– Vi er litt usikre på hvem av foreldrene som egentlig er våre, spøker Ulltang.

Trehjulssyklene fikk kjørt seg i noen år før de fikk hver sin terrengsykkel. De fikk enda hardere medfart.

– Det var vanlige DBS-sykler, og vi brukte dem til absolutt alt. Utfor, terreng, triksing og hopp, erindrer Skjævestad.

– Vi begynte med biketrial før vi visste at det fantes noe som het det, sier Ulltang.

Etter noen år flyttet han til Øystese. Kameratene holdt kontakten. En gang de snakket på telefonen sammen kom det frem at begge hadde oppdaget og begynt med biketrial - uavhengig av hverandre.

Norges eneste biketrialproff

I dag bor de i kollektiv med bare biketrialkjørere i Oslo. Ulltang er den eneste i Norge som kjører på heltid. Han prøver å få Skjævestad til å gjøre det samme, men foreløpig vil han heller jobbe og trene når han har fri.

– Jeg skulle ønske han sluttet å kaste bort talentet sitt. Han har potensial til å bli skikkelig god, fastslår Ulltang.

Selv om biketrial består av mye lek, lever 22-åringen like strikt som andre toppidrettsutøvere.

– Ja, jeg har faste rutiner. Jeg passer på å sove lenge nok og trener én til tre ganger daglig. De fleste øktene er med sykkel, men det går mye i styrketrening og noe løping i tillegg, forklarer han.

En forlengelse av kroppen

Ned igjen fra bergknausen er det ikke snakk om å bære sykkelen samme vei vi gikk opp.

Skjævestad oppdager en alternativ vei - å hoppe fra taket, videre ned på et annet tak og deretter til stien.

– Det er blitt sånn at uansett hva jeg skal, så er det lettere å sykle enn å gå. Sykkelen er blitt en forlengelse av kroppen, forklarer han.

– Det beste med å være biketrialkjører er faktisk følelsen jeg får etter jeg har hatt pause noen dager. Når jeg legger hendene på styret og får beina på pedalene merker jeg at noe liksom klikker på plass. Det er der jeg hører hjemme, fastslår Ulltang.

Se kameratene trikse i sentrum av Voss her:

Biketrialkjørere på jakt etter triksesteder i Voss sentrum.

- Noen ganger går vi ut bare for å leke oss. Men det er også trening for oss. Uansett hva vi gjør på sykkelen kan det brukes i konkurranse, sier Eirik Ulltang. (Video: Andreas Johannesen)

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal