Hopp til innhold

Står klare med spykopper og rullestol: – Det er veldig ubehagelig

LONDON (NRK): Utøvere som er så slitne at de spyr og trenger rullestol er et vanlig syn i VM. Filip Ingebrigtsen forteller at han ofte får en fysisk reaksjon etter målgang.

Er du sliten som utøver under friidretts-VM i London, blir du tilbudt rullestol.

STÅR KLARE: En del av de frivillige i VM har fått i oppgave å stå ved målområdet for å hjelpe utøvere som har slitt seg helt ut. Her er det spykopp, rullestol og annen hjelp å få. Det kom godt med for Steven Gardiner etter finalen på 400-meter.

– He, he. Jeg har faktisk ikke sett det, sier Ove Talsnes, som er lege for det norske friidrettslandslaget og på plass under VM i London.

Han blir imidlertid ikke veldig overrasket da NRK gjør ham oppmerksom på noe mange tilskuere sikkert har lagt merke til under mesterskapet, men som sjelden snappes opp av tv-kameraene.

Nemlig personene som står klare for å ta imot løpere som kommer i mål – med en stor «pappkopp» klar i hånden.

Den inneholder ingenting. Koppen er nemlig ment for å spy i. I tillegg står de klare med både rullestol og andre hjelpemidler, dersom det skulle bli bruk for det.

Trillet bort i rullestol

Dette har kommet til nytte en rekke ganger. For eksempel etter finalen på 400 meter flatt for menn. Da ble Steven Gardiner trillet bort fra målområdet i rullestol, fullstendig utmattet. Han hadde tatt sølv, og var totalt utkjørt.

PK Bislett Games Opra Hotell.

Filip Ingebrigtsen løper for medalje under finalen på 1500 meter søndag kveld.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det ser dramatisk ut, men det er det egentlig ikke. Filip Ingebrigtsen forklarer fenomenet:

– Kroppen får en reaksjon på all melkesyren, spesielt fra 400 meter og opp. Kroppen reagerer med at du blir dårlig, får oppkast eller bare blir svimmel og dårlig. Det viktigste da er å komme seg i gang så fort som mulig etterpå og få sirkulert bort syra, sier han.

Selv løper han finale på 1500-meter søndag kveld, og flere mener han er i så god form at han er en klar medaljekandidat.

Ingebrigtsen har opplevd å kaste opp etter målgang flere ganger, så kanskje kan han få bruk for koppene selv i kveld?

– Ja, det er ofte oppkast, spesielt etter veldig gode løp der du springer optimalt disponert. Det er veldig ubehagelig i fem til ti minutter, så går det bra, sier han.

ATHLETICS-WORLD/M400

Steven Gardiner var totalt utmattet etter å ha tatt sølv på 400 meter i VM. Etterpå fikk han medisinsk tilsyn, men var forholdsvis raskt på beina igjen.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Naturlig reaksjon

Også Filips storebror Henrik har opplevd det samme.

– Det som skjer, er jo at kroppen sier fra at nå holder jeg på å dø. Det er jo nesten det, sier han lattermildt.

– Det har skjedd med meg, men det har blitt mindre med årene, legger Henrik Ingebrigtsen til.

Talsnes forklarer at det hele er en naturlig reaksjon fra kroppen på at den har tatt seg fullstendig ut.

– Når du blir fryktelig sliten, får du trøbbel med ventilasjonen og blir fryktelig tørr i halsen. Da hender det at brekningsrefleksen blir utløst, forklarer han.

Legen er selv som regel til stede i oppvarmingsområdet i VM, og også der har han sett en rekke utøvere som brekker seg.

– Da tror jeg nok det kommer av nervøsitet. I etterkant av konkurranse er det heller at man er veldig sliten, sier Talsnes.

Siste nytt

 • PSV berget hjemmerekken mot Ryersons Dortmund

  PSV Eindhoven kan fortsatte skryte av å være ubeseiret i egen storstue. Et straffemål reddet 1-1 mot Borussia Dortmund i mesterligaens åttedelsfinale.

  Dermed virker det ganske åpent om hvem som tar seg videre, men bookmakerne vil nok peke på Dortmund før returmøtet i Tyskland 13. mars.

  Tirsdagens utligning kom på Luuk de Jongs straffespark tidlig etter hvilen. Dommeren pekte resolutt mot krittmerket da Mats Hummels tilsynelatende felte Malik Tillman.

  Stopperveteranen reagerte voldsomt og bedyret sin uskyld, men avgjørelsen ble ikke omgjort i VAR-rommet.

  Julian Ryerson spilte solid på backplassen for Borussia Dortmund. Han gikk ofte på gode løp og hadde tilnærmet full kontroll på Hirving Lozano.

  (NTB)

  x-zHiykLJak
  Foto: AP
 • Arnautovic og Inter tok første stikk mot Atletico Madrid

  Innbytter Marko Arnautovic misbrukte et par kjempesjanser for Inter, men lyktes i tredje forsøk og ordnet 1-0-seier over Atlético Madrid i mesterligaen.

  Østerrikeren erstattet Marcus Thuram ved pause i en til da sjansefattig forestilling. Det var han som kom til muligheter i den andre omgangen, men de to første utnyttet han dårlig.

  I det 49. minutt slo Federico Dimarco et innlegg bak forsvaret. Ved lengste stolpe nådde ballen Arnautovic. Han kastet seg fram og beinet ballen langt over.

  Et snaut kvarter senere fikk han en enda større sjanse, etter fint veggspill med lagkaptein Lautaro Martínez. Han fikk avslutte fra kort hold, men igjen føk ballen over tverrliggeren.

  I det 79. minutt var det hans tur. Etter et balltap av Reinildo kontret Inter raskt, og Martínez ble spilt gjennom. Jan Oblak reddet alene med argentineren, men ga retur ut til siden.

  Der dukket Arnautovic opp og scoret fra spiss vinkel. Samuel Lino prøvde å redde på streken, men lyktes ikke.

  GYXUVBlAbME
  Foto: AP
 • Ratcliffes oppkjøp i Manchester United i boks

  Jim Ratcliffe har fullført overtakelsen av 27,7 prosent av aksjene i Manchester United.

  Det bekreftet klubben tirsdag kveld. Oppkjøpet ble klart etter at både Premier League og Englands fotballforbund (FA) har gitt avtalen grønt lys.

  Den britiske milliardæren ble enig med den amerikanske Glazer-familien på tampen av 2023, men først nå er han formelt inne på eiersiden.

  (NTB)

  A85KLampqBo
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal