Hopp til innhold

Står klare med spykopper og rullestol: – Det er veldig ubehagelig

LONDON (NRK): Utøvere som er så slitne at de spyr og trenger rullestol er et vanlig syn i VM. Filip Ingebrigtsen forteller at han ofte får en fysisk reaksjon etter målgang.

Er du sliten som utøver under friidretts-VM i London, blir du tilbudt rullestol.

STÅR KLARE: En del av de frivillige i VM har fått i oppgave å stå ved målområdet for å hjelpe utøvere som har slitt seg helt ut. Her er det spykopp, rullestol og annen hjelp å få. Det kom godt med for Steven Gardiner etter finalen på 400-meter.

– He, he. Jeg har faktisk ikke sett det, sier Ove Talsnes, som er lege for det norske friidrettslandslaget og på plass under VM i London.

Han blir imidlertid ikke veldig overrasket da NRK gjør ham oppmerksom på noe mange tilskuere sikkert har lagt merke til under mesterskapet, men som sjelden snappes opp av tv-kameraene.

Nemlig personene som står klare for å ta imot løpere som kommer i mål – med en stor «pappkopp» klar i hånden.

Den inneholder ingenting. Koppen er nemlig ment for å spy i. I tillegg står de klare med både rullestol og andre hjelpemidler, dersom det skulle bli bruk for det.

Trillet bort i rullestol

Dette har kommet til nytte en rekke ganger. For eksempel etter finalen på 400 meter flatt for menn. Da ble Steven Gardiner trillet bort fra målområdet i rullestol, fullstendig utmattet. Han hadde tatt sølv, og var totalt utkjørt.

PK Bislett Games Opra Hotell.

Filip Ingebrigtsen løper for medalje under finalen på 1500 meter søndag kveld.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det ser dramatisk ut, men det er det egentlig ikke. Filip Ingebrigtsen forklarer fenomenet:

– Kroppen får en reaksjon på all melkesyren, spesielt fra 400 meter og opp. Kroppen reagerer med at du blir dårlig, får oppkast eller bare blir svimmel og dårlig. Det viktigste da er å komme seg i gang så fort som mulig etterpå og få sirkulert bort syra, sier han.

Selv løper han finale på 1500-meter søndag kveld, og flere mener han er i så god form at han er en klar medaljekandidat.

Ingebrigtsen har opplevd å kaste opp etter målgang flere ganger, så kanskje kan han få bruk for koppene selv i kveld?

– Ja, det er ofte oppkast, spesielt etter veldig gode løp der du springer optimalt disponert. Det er veldig ubehagelig i fem til ti minutter, så går det bra, sier han.

ATHLETICS-WORLD/M400

Steven Gardiner var totalt utmattet etter å ha tatt sølv på 400 meter i VM. Etterpå fikk han medisinsk tilsyn, men var forholdsvis raskt på beina igjen.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Naturlig reaksjon

Også Filips storebror Henrik har opplevd det samme.

– Det som skjer, er jo at kroppen sier fra at nå holder jeg på å dø. Det er jo nesten det, sier han lattermildt.

– Det har skjedd med meg, men det har blitt mindre med årene, legger Henrik Ingebrigtsen til.

Talsnes forklarer at det hele er en naturlig reaksjon fra kroppen på at den har tatt seg fullstendig ut.

– Når du blir fryktelig sliten, får du trøbbel med ventilasjonen og blir fryktelig tørr i halsen. Da hender det at brekningsrefleksen blir utløst, forklarer han.

Legen er selv som regel til stede i oppvarmingsområdet i VM, og også der har han sett en rekke utøvere som brekker seg.

– Da tror jeg nok det kommer av nervøsitet. I etterkant av konkurranse er det heller at man er veldig sliten, sier Talsnes.

Siste nytt

  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Milliardforlik i saken med overgrepsdømt turnlege

    Amerikanske myndigheter har inngått et forlik på nærmere 140 millioner dollar med ofrene for den overgrepsdømte turnlegen Larry Nassar.

    Justisdepartementet betaler i forliket et beløp tilsvarende rundt 1,5 milliarder norske kroner i forbindelse med krav fra 139 personer. Disse har beskyldt FBI for grov feilhåndtering av overgrepsbeskyldningene mot legen i 2015 og 2016. Justisdepartementet har vedgått svikt.

    Inkludert det siste forliket er det satt av rundt 1 milliard dollar av ulike instanser for å gi kompensasjon til flere hundre utøvere som Nassar
    skal ha foregrepet seg på under dekke av å behandle dem for idrettsskader.

    – Forliket vil ikke gjøre opp for den skaden som Nassar gjorde, men vi håper at det skal gi ofrene for ugjerningene hans noe av den viktige støtten de trenger for å fortsette legingen, sier fungerende visejustisminister Benjamin Mizer.

    I 2017 erkjente Nassar straffskyld for å ha misbrukt ti jenter. Den tidligere landslagslegen soner en fengselsstraff på inntil 175 år. (NTB)

    mn1xUzO0GqM
    Foto: Reuters
  • Roma-spiller friskmeldt etter kollaps

    Evan Ndicka har fått lov til å gjenoppta fotballaktiviteten etter at han tidligere i april kollapset i Romas kamp mot Udinese.

    Ndicka ble liggende på gresset etter 71 minutter i kampen 14. april og holdt seg til brystet. Senere på kvelden opplyste Roma at forsvarsspilleren følte seg bedre og at han skulle gjennom flere tester. De har nå blitt gjennomført, og han er igjen klarert for aktivitet, opplyser klubben på sine nettsider. (NTB)

    qYj-Mb-Adu4
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal