NRK Meny
Normal

Står klare med spykopper og rullestol: – Det er veldig ubehagelig

LONDON (NRK): Utøvere som er så slitne at de spyr og trenger rullestol er et vanlig syn i VM. Filip Ingebrigtsen forteller at han ofte får en fysisk reaksjon etter målgang.

Er du sliten som utøver under friidretts-VM i London, blir du tilbudt rullestol.

STÅR KLARE: En del av de frivillige i VM har fått i oppgave å stå ved målområdet for å hjelpe utøvere som har slitt seg helt ut. Her er det spykopp, rullestol og annen hjelp å få. Det kom godt med for Steven Gardiner etter finalen på 400-meter.

– He, he. Jeg har faktisk ikke sett det, sier Ove Talsnes, som er lege for det norske friidrettslandslaget og på plass under VM i London.

Han blir imidlertid ikke veldig overrasket da NRK gjør ham oppmerksom på noe mange tilskuere sikkert har lagt merke til under mesterskapet, men som sjelden snappes opp av tv-kameraene.

Nemlig personene som står klare for å ta imot løpere som kommer i mål – med en stor «pappkopp» klar i hånden.

Den inneholder ingenting. Koppen er nemlig ment for å spy i. I tillegg står de klare med både rullestol og andre hjelpemidler, dersom det skulle bli bruk for det.

Trillet bort i rullestol

Dette har kommet til nytte en rekke ganger. For eksempel etter finalen på 400 meter flatt for menn. Da ble Steven Gardiner trillet bort fra målområdet i rullestol, fullstendig utmattet. Han hadde tatt sølv, og var totalt utkjørt.

PK Bislett Games Opra Hotell.

Filip Ingebrigtsen løper for medalje under finalen på 1500 meter søndag kveld.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det ser dramatisk ut, men det er det egentlig ikke. Filip Ingebrigtsen forklarer fenomenet:

– Kroppen får en reaksjon på all melkesyren, spesielt fra 400 meter og opp. Kroppen reagerer med at du blir dårlig, får oppkast eller bare blir svimmel og dårlig. Det viktigste da er å komme seg i gang så fort som mulig etterpå og få sirkulert bort syra, sier han.

Selv løper han finale på 1500-meter søndag kveld, og flere mener han er i så god form at han er en klar medaljekandidat.

Ingebrigtsen har opplevd å kaste opp etter målgang flere ganger, så kanskje kan han få bruk for koppene selv i kveld?

– Ja, det er ofte oppkast, spesielt etter veldig gode løp der du springer optimalt disponert. Det er veldig ubehagelig i fem til ti minutter, så går det bra, sier han.

ATHLETICS-WORLD/M400

Steven Gardiner var totalt utmattet etter å ha tatt sølv på 400 meter i VM. Etterpå fikk han medisinsk tilsyn, men var forholdsvis raskt på beina igjen.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Naturlig reaksjon

Også Filips storebror Henrik har opplevd det samme.

– Det som skjer, er jo at kroppen sier fra at nå holder jeg på å dø. Det er jo nesten det, sier han lattermildt.

– Det har skjedd med meg, men det har blitt mindre med årene, legger Henrik Ingebrigtsen til.

Talsnes forklarer at det hele er en naturlig reaksjon fra kroppen på at den har tatt seg fullstendig ut.

– Når du blir fryktelig sliten, får du trøbbel med ventilasjonen og blir fryktelig tørr i halsen. Da hender det at brekningsrefleksen blir utløst, forklarer han.

Legen er selv som regel til stede i oppvarmingsområdet i VM, og også der har han sett en rekke utøvere som brekker seg.

– Da tror jeg nok det kommer av nervøsitet. I etterkant av konkurranse er det heller at man er veldig sliten, sier Talsnes.

Siste nytt

 • Ronaldo ble årets spiller

  Cristiano Ronaldo ble kåret til årets spiller under FIFAs prisutdelingsgalla i London mandag. Real Madrid-stjernen har vunnet priser på løpende bånd de siste sesongene. Mandag stakk han av med en ny gjev utmerkelse – i kamp med Barcelonas Lionel Messi og Paris Saint-Germains Neymar.

  FBL-FIFA-AWARDS
  Foto: GLYN KIRK / AFP
 • Real Madrid-tungt «årets lag»

  Årets lag ble ikke overraskende svært Real Madrid-tungt. Forrige sesongs mesterligavinnere var representert med seks spillere: Gianluigi Buffon - Dani Alves, Sergio Ramos, Leonardo Bonucci, Marcelo - Luka Modric, Toni Kroos, Andres Iniesta - Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Neymar.

  Britain The Best FIFA Awards
  Foto: Alastair Grant / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM-kvalifisering fotball, kvinner: Nederland - Norge
4-4-2 VM-kvalifisering fotball kvinner: Nederland - Norge
VM-kvalifisering fotball: Nederland - Norge