Hopp til innhold

Sprengkulde truer langrenn og kombinert kommende helg – slik er grensene

Kaldt vintervær skaper usikkerhet rundt rennene i langrenn og kombinert både i Gällivare, Gålå og Lillehammer kommende helg.

På Gålå venter en stor norgescuphelg i langrenn med sprint fredag, 10 kilometer klassisk lørdag og 20 kilometer fri teknikk søndag.

Noen mil lenger øst er det verdenscuphelg i kombinert og hopp i Lillehammer, mens det skal gås verdenscup i langrenn i Gällivare.

Kulderegelverket for renn i norgescupen og renn i verdenscupen er ikke likt.

– I Norge har vi særnorske regler som gjelder for norgescuprenn. Det kan ikke være kaldere enn minus 18 for seniorer og juniorer. For renn over 30 kilometer kan det ikke være kaldere enn minus 15 grader, sier arrangementsansvarlig i Norges Skiforbund, Terje Lund, til NTB.

I verdenscupen i Gällivare er det annerledes.

– Der er kuldegrensen minus 20 på det kaldeste punktet. Det samme gjelder for verdenscupen i langrenn i Trondheim senere vinter. Hvis vi teoretisk tenker oss at det blir minus 19 på det kaldeste punktet der, så kan det arrangeres skirenn der, mens det ikke kan det med samme temperatur på Gålå til helgen, sier Lund.

Enn så lenge viser prognosene fra værmeldingingstjenesten Yr at det ikke vil bli så kaldt at det ligger an til avlysninger eller utsettelser verken på Gålå eller Lillehammer. Men det kan bli helt i grenseland.

Det samme gjelder for verdenscupen i langrenn i svenske Gällivare.

– Vi er ikke veldig bekymret for at vi ikke skal klare å få gjennomført våre arrangement, sier Terje Lund.

(©NTB)

MZ_wgHkCMj4
Foto: NTB

Siste nytt

 • Disse går Norges lagsprint i kombinert

  Kombinertløperne Jørgen Graabak og Jens Lurås Oftebro går lagsprinten for Norge lørdag. Det bekrefter Ivar Stuan til NRK.

  – De var udiskutable uten Jarl Magnus Riiber til stede. Det er et knallsterkt lag, sier sportssjefen.

  Jarl Magnus Riiber har vunnet verdenscupen sammenlagt og står over for å teste sin trøblete skulder.

  Norges andrelag består av Andreas Skoglund og Espen Andersen.

  – Espen Bjørnstad er ikke helt 100 prosent og er litt usikker på helsen. Han har tendenser til forkjølelse og står over, sier Stuan.

  Sportssjefen sier ambisjonen er å kjempe om seieren mot Østerrike og Tyskland.

  Østerrikerne endte topp tre i den provisoriske konkurransen fredag med Johannes Lamparter, Stefan Rettenegger og Mario Seidl. Bjørnstad ble beste norske på en 4. plass.

  Jørgen Graabak og Jens Lurås Oftebro
  Foto: AFP
 • Norge trygt videre til finalene i lagsprint

  Fire norske lag var å se på startstreken i dagens prolog før finalene i lagsprintene for både kvinner og menn i Lahti, Finland.

  Kvinnene stilte med:

  Norge 1: Lotta Weng og Kristine Skistad

  Norge 2: Kristin Fosnæs og Mathilde Myhrvold

  Norge 2 gikk inn til en 6. plass, med Norge 1 like bak på 7. plass. På toppen av listen er det dobbelt svensk, fulgt av Tyskland 1, og de to finske lagene på 4. og 5. plass.

  De beste 15 gikk videre til finalene.

  Hos herrene er historien lik, også der sendte Norge trygt to lag videre til finalene.

  Norge 1: Pål Golberg og Johannes Klæbo

  Norge 2: Håvard Taugbøl og Even Northug

  Norge 1 hadde full kontroll og topper listen. Norge 2 litt lenger bak på en 5. plass. Mellom de to finner vi Frankrike 1, Sverige 1 og Sveits 1.

  Det betyr at du på nytt kan følge med på alle de norske lagene på NRK Sport på radio i dag fra kl. 15:45.

  Johannes Høsflot Klæbo
  Foto: BILDBYRÅN
 • Stenshorne imponerte i Formel 3-debuten

  Martinius Stenshorne kjørte seg opp elleve plasser i sesongåpningen i Formel 3, men klarte akkurat ikke å slå seg inn blant de ti som tok poeng i sprintløpet i Bahrain.

  Stenshorne kjørte inn til 11.-plass fra et meget vanskelig utgangspunkt. Nordmannen hadde 22. beste startspor etter en relativt svak kvalifisering torsdag.

  – Fantastisk levert, må vi kunne si. Han har dratt på seg masse erfaring allerede. Han har nok fightet mer i dette løpet enn under hele fjoråret tilsammen, sa Viaplay-kommentator Aleksander Wiik.

  I lørdagens løp klatret Stenshorne jevnt og trutt på listene. Underveis var han på skuddhold til en topp-ti-plassering. Det ville gitt VM-poeng.

  Det ble en voldsom kamp om seieren i Bahrain. En håndfull førere byttet på å lede løpet. Til slutt gikk svenske Arvid Lindblad seirende ut. (NTB)

  Martinius Stenshorne på Bahrain International Circuit i Sakhir.
  Foto: Diederik van der Laan

Sendeplan

Kl. Program Kanal