NRK Meny
Normal

Zidane får rødt, Italia får gull

2006: Zinedine Zidanes nedskalling av Marco Materazzi i VM-finalen ble sommerens store «snakkis».

Zinedine Zidane skaller ned Materazzi
Foto: Peter Schols / Scanpix/Reuters

Den store skandalen

Zidane får rødt kort i avskjedskampen

Zidane får rødt kort i avskjedskampen.

Foto: Michael Probst / Scanpix/AP

Italias hardt prøvede fotballspillere blir verdensmestere etter at de omsider lyktes i en straffesparkkonkurranse mot Frankrike. Men kampen vil alltid bli husket for Zidanes nedskalling av Materazzi.

I ekstraomgangene slenger den italienske forsvarsspilleren med leppa, Zidane reagerer spontant, og et av fotballhistoriens mest dramatiske øyeblikk er et faktum. Materazzi deiser i bakken.

Zidane må forlate banen i skam. Italia vinner kampen på straffer etter at Trezeguet bommer for Frankrike, mens Pirlo, Materazzi, De Rossi, Del Piero og Grosso setter sine straffer for Italia.

Les også: Materazzi snakker ut

Italia verdensmestere i 2006

Italia feirer at de er best i verden.

Foto: PASCAL PAVANI / Scanpix/AFP

91 og en halv på Bislett

- Jeg kjente at jeg traff, sa Andreas Thorkildsen. Han hadde nettopp satt norsk rekord med 91,59 meter på Bislett.

Thorkildsen hadde slått gjennom i verdenstoppen med et sensasjonelt OL-gull i Athen to år tidligere. I VM i 2005 tok han sølv. Dette året var EM i Göteborg hovedmålet. Men først var det Golden League på hjemmebane på Bislett.

Han hadde fått trent godt denne forsesongen.

- Jeg har fått gjort det jeg har planlagt på trening helt siden i fjor høst. Dessuten har jeg vært så å si skadefri. Jeg har kjent litt til en liten lyskeskade, men i kveld var det så varmt her på Bislett at jeg ikke kjente noe i det hele tatt, sa Thorkildsen selv.

Det begynte ganske bra, med et førstekast på over 85 meter. - Da bommet jeg litt, sa han.

Andreas Thorkildsen

Se Thorkildsen sette norsk rekord

Lavt kast var gunstig

Så fikk han til en mye bedre utgang på kastet i den andre omgangen.

- Jeg dro til hardere i det andre kastet og kjente at jeg traff bedre. At det var mye kraft i det kastet kjente jeg. Spydet fløt veldig lavt, og jeg kunne nok ha tenkt meg at det skulle ha gått litt høyere. Men i motvinden viste lengden at det var gunstig å kaste litt lavt, forklarte han.

Spydet landet på 91,59 meter - det sjette beste kastet i verden på den tiden, og 1,46 meter lenger enn rekorden fra Doha. Det var også Thorkildsens sjette forbedring av den norske rekorden på nøyaktig ett år.

Fem over 85 meter

Konkurransen på Bislett den junikvelden ble god, og Thorkldsen var best. Han hadde både det beste og det tredje beste kastet i konkurransen, og fem av kastene var over 85 meter. Latvieren Vadims Vasilevskis endte på andreplass med 88,09, og Thorkildsens erkerival Tero Pitkämäki treer med 86,31.

Men tross sommertemperaturen på Bislett var ikke Thorkildsen helt fornøyd med forholdene.

- Vi hadde lett motvind, og det er ikke noen fordel. Jeg tror nok vi tapte i gjennomsnitt to meter på grunn av foholdene, sa Thorkildsen.

Sikter mot Pedersen

- Og ditt neste mål?

- Det må bli å kaste lenger enn Terje Pedersens gamle rekord på 91,72, sa Thorkildsen, og siktet til Pedersens verdensrekord fra 1964 - med den gamle spydtypen.

Thorkildsens 91,59 står fortsatt som norsk rekord, over tre år etter den varme junikvelden på Bislett. Men han tok gullet i EM i Göteborg.

3 x regjerende mester

I Beijing i 2008 forsvarte Thorkildsen sitt OL-gull, og i år ble han også verdensmester for første gang.

Da er norsk friidretts eneste verdensstjerne i skrivende stund regjerende mester både i EM, VM og OL.

PS: Terje Pedersens rekord på 91,72 ble satt med en spydtype som ble skiftet ut i 1985. Året før hadde tyskeren Uwe Hohn kastet 104,80 meter, og spydkonkurransen ble derfor for farlig. Alle gamle rekorder ble strøket, og man begynte helt på nytt med den nye spydtypen med et litt annet tyngdepunkt.

Dette skjedde også i 2006:

Tusen hyllet OL-helten

Lars Bystøl tok et meget overraskende gull i Torino-OL. Ellers ble det en særdeles mager gullhøst for Norge, og de svakeste vinterlekene for de norske fargene siden 1988.

Video: Overraskende EM-sølv

Susanne Wigene tok sølv på 10.000-meteren i friidretts-EM i Göteborg.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Hauger mester i Tyskland

  Motorsport-talentet Dennis Hauger (14) vant søndag det tyske mesterskapet i gokart. Han er den yngste vinneren gjennom tidene i mesterskapet som er går for å være det tøffeste og største i verden med fører fra et 20-talls nasjoner. Hauger er nå ferdig med gokart og tar steget opp til formelbil neste år.

  Dennis Hauger
  Foto: CRG
 • Rooney-scoring i nytt Everton-tap

  Wayne Rooney scoret søndag karrierens 12. Premier League-mål mot Arsenal, men Everton ble likevel sendt under nedrykksstreken med 2-5-tap på Goodison Park. Arsenal er på sin side oppe på 16 poeng, ni poeng bak serieleder Manchester City.

  Wayne Rooney
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal