Hopp til innhold

– Landingen var så hard at jeg slo kneet i haka. Haka sprakk og jeg fikk hjernerystelse

Dette er historien om skihopperen som la opp og ble kjendis som prøvehopper.

Ivar Harry Nilsen

SPORKJØRER: Da Ivar Harry Nilsen la opp som aktiv skihopper fortsatte han som prøvehopper og sporkjører. Som sporkjører kjørte han opp sporet i ovarennet. Her er han foran den nye Vikersundbakken.

Prøve-VM i Vikersundbakken vekker minner for skihopper og rørlegger Ivar Harry Nilsen. I 1980 skrev han seg inn i bakkens historie da han som sporkjører hoppet lenger enn vinneren av selve rennet.

– Da jeg fløy over tilskuerne som sto på 150-metersmerket forstod jeg at det kom til å bli et langt hopp, sier Ivar Harry Nilsen til NRK.no.

Han landet ikke før 166-metersmerket. Vinneren hoppet 160 meter.

Som sporkjører kjørte han opp sporet i hele ovarennet og fikk derfor større fart enn hopperne i rennet. Likevel var hoppet en stor prestasjon.

– Du må være en habil skihopper for å hoppe 166 meter, selv med stor fart, sier tidligere sportssjef i hopp, Jan Erik Aalbu, som kjenner Nilsen fra hoppmiljøet i Bærum.

– Landingen var så hard at jeg slo kneet i haka. Haka sprakk og jeg fikk hjernerystelse. Legen lappet meg sammen og ba meg ta det litt med ro, minnes Nilsen.

Video Hopp prøveomgang Vikerskund

Direkte: Hopp prøveomgang Vikersund.

Han tok det litt med ro. Det vil si, han sto over det neste hoppet, men så trasket han opp igjen og hoppet tre ganger til. Da han landet etter det siste hoppet besvimte den daværende 30-åringen på sletta.

– Etter det andre hoppet oppdaget legen meg og spurte hva i all verden jeg drev med. «Du ba meg ta det litt med ro, og det gjorde jeg da jeg sto over ett hopp», svarte jeg.

– Er det mulig?

I dag brukes fres til å kjøre opp sporet, på 80-tallet brukte man Ivar Harry Nilsen.

Han var ikke den beste skihopperen, men han var stabil. Derfor ble han brukt som både sporkjører og prøvehopper etter at han la opp som aktiv skihopper på starten av 1980-tallet. Fallet i Vikersundbakken var det eneste i karrieren som prøvehopper.

I dag er han 61 år og like engasjert i hoppsporten som den gang. Under helgens prøve-VM i Vikersund er han en av 1000 frivillige.

– Du ble aldri overrasket hvis du møtte Ivar Harry Nilsen i en hoppbakke, sier Jan Erik Aalbu.

Aalbu vokste opp i hoppmiljøet i Bærum med Nilsen som en slags mentor. Ivar Harry Nilsen fulgte nøye med på de yngre hopperne og Aalbu husker godt dagen da forbildet hoppet Vikersundbakken ned.

– «Hva har skjedd? Er det mulig å hoppe så langt?» var de umiddelbare kommentarene fra oss unggutta, forteller Aalbu.

Ettertraktet

Det lange svevet gjorde at hele hopp-Europa la merke til nordmannen. Arrangører fra hele kontinentet kontaktet Norges skiforbund på jakt etter Nilsen som prøvehopper. Han var en av verdens beste.

– Det var moro. Jeg fikk hoppe i alle de store skiflygingsbakkene, blant annet i Planica, Kulm og Oberstdorf.

Da han i 1986 dro til skiflygings-VM i østerrikske Kulm fikk han sin tøffeste oppgave som prøvehopper.

Etterlyst av speaker

Rennet utviklet seg til et mannefall. Med kort mellomrom falt fem hoppere stygt. De ble alle fraktet til sykehus og arrangøren fortvilte. Da rennet var i ferd med å bli en katastrofe spraket det i høytalerne på sletta:

«Wo ist der Norweger?»

– Ingen andre prøvehoppere turte å hoppe så jeg ble sendt utfor. Da jeg satt på bommen skrek jeg ned til treneren min og spurte hva jeg skulle gjøre for å unngå å falle slik som de andre.

– Drit i det, bare hopp! Gjør som du pleier så går alt bra, fikk jeg til svar.

Ivar landet trygt til stor applaus fra publikum.

– Imponerende

Han var en over gjennomsnittet ivrig skihopper og ga seg ikke som prøvehopper før han var 45 år.

– Jeg er imponert over at han holdt på så lenge, sier tidligere skihopper Odd Hammernes som var aktiv samtidig som Nilsen. Hammerseng deltok blant annet i Innsbruck-OL i 1976.

– Det var i hvert fall ikke innsatsen det sto på hos Ivar Harry, minnes hopplegenden Per Bergerud som også hoppet sammen med Nilsen.

Ivar Harry Nilsen har ikke hoppet på ski siden han sluttet i 1995, men det kribler fortsatt i hoppkroppen når han ser monsterbakken i Vikersund.

– Hadde bakken kommet for 20 år siden hadde jeg hoppet i den på dagen. Den er så flott og nå er skiflyging tryggere enn noen gang, sier Ivar Harry om hoppbakken som i dag har et ovarenn bare 20 meter kortere enn hoppet hans i 1980.

Video: Her beskriver Ivar Harry Nilsen 166-metershoppet

Video Sporkjører Ivar Harry hoppet bakken ned og gikk rett på trynet.
Vikersund-grafikk
Foto: Nyhetsgrafikk.no

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal