Hopp til innhold

Spansk påtalemyndighet vil ha videre rettslige skritt mot Rubiales

Påtalemyndigheten i Spania ber rettsvesenet gå videre med saken mot den suspenderte fotballpresidenten Luis Rubiales.

Det opplyser blant andre nyhetsbyråene AP og Reuters. Påtalemyndigheten ønsker ham straffeforfulgt for seksuelt overgrep og tvang.

Det som omhandler tvang, handler om at Rubiales anklages for å ha fått Hermoso til å kommunisere at episoden skjedde med samtykke. Det skjedde i en offisiell uttalelse fra forbundet i etterkant av VM-kysset. Senere har spilleren avvist at hun hadde gitt sitt samtykke.

I henhold til en ny lov om seksuelle lovbrudd som ble vedtatt i fjor, kan Rubiales straffes med alt fra bøter til fengsel i opptil fire år dersom han blir dømt.

Påtalemyndigheten opplyste 28. august at den hadde åpnet etterforskning mot Rubiales. Hermoso hadde fra det tidspunktet en frist på 15 dager til å formalisere en anmeldelse mot Rubiales.

Tirsdag denne uken leverte Hermoso inn de nødvendige papirene. Påtalemyndigheten opplyste da at saken skulle sendes videre til domstolsapparatet så snart som mulig. Dette ble altså gjort fredag.

Den delen av den spanske straffeloven som berører kriminalsaker som omhandler seksuelle overgrep og seksuell trakassering, forutsetter en klage fra offeret for at en rettsprosess skal kunne igangsettes.

Fotballpresident Rubiales har vært i hardt vær etter at han kysset Hermoso på munnen under premieseremonien etter VM-finalen i Australia nylig. Den spanske regjeringen er blant dem som har rettet krass kritikk mot fotballtoppen.

Hermoso har hevdet at hun ikke samtykket til kysset. Rubiales forfekter det motsatte.

Under vitneforklaringen til påtalemyndigheten uttalte Hermoso at hun og familien ble utsatt for press fra Rubiales og hans «profesjonelle følge» om å si at hun «rettferdiggjorde og godkjente det som skjedde». Det fremkommer i fredagens uttalelse fra statsadvokaten.

Som et resultat av dette ønsker påtalemyndigheten også å straffeforfølge Rubiales for tvang, heter det i dokumentet. (NTB)

Rubiales
Foto: Skjermdump / NRK

Siste nytt

 • Den svenske landslagsspilleren Kristoffer Olsson lagt i respirator

  Midtjylland-spiller Kristoffer Olsson er innlagt på sykehus i respirator etter en akutt sykdom hvor han mistet bevisstheten i sitt hjem sist uke.

  Det er Midtjylland, hvor også norske Ola Brynhildsen spiller, som opplyser om Olssons tilstand.

  Klubben skriver at 28 år gamle Olsson er rammet av det som trolig er en «akutt sykdom knyttet til hjernen».

  Olsson har hatt familien sin rundt seg i tillegg til deler av klubbens medisinske team den siste tiden.

  Midtjylland opplyser at informasjonen kommer ut på grunn av ryktene om Olssons fravær den siste tiden.

  – Alle i Midtjylland er selvsagt dypt preget av Kristoffers plutselige sykdom, og våre tanker og fulle støtte går til Kristoffer og hans familie.

  Olsson står oppført med 47 landskamper for Sverige.

  Olsson var i Arsenal som unggutt. Siden har han hatt opphold i AIK, Krasnodar og Anderlecht. (NTB)

  Kristoffer Olsson
  Foto: NTB
 • Riiber står over i Lahti

  Jarl Magnus Riiber har vunnet samtlige ti verdenscuprenn i kombinert i 2024 og med det også verdenscupen sammenlagt.

  Til denne ukens verdenscuprenn i Lahti velger Riiber nå å stå over. Skiforbundet skriver i en pressemelding at Riiber prioriterer å teste skulderen, som han har fått ut av ledd ved flere anledninger og som han vurderer om skal opereres.

  – Jarl har hatt en fantastisk sesong. Krystallkula er hans med fire renn igjen av sesongen. Nå står han over Lahti for å være maksimalt forberedt inn mot Kollen og deretter prøve-VM i Trondheim. Det er ingen tvil om at Jarl ønsker å teste hva skulderen tåler av belastning, sier sportssjef Ivar Stuan.

  Riiber skulle etter planen også stå over NM forrige uke på grunn av skulderen, et renn som senere ble avlyst.

  Uttaket til helgens renn blir dermed slik:

  Espen Andersen (Lommedalens IL)
  Espen Bjørnstad (Byaasen SK)
  Kasper Moen Flatla (IL Jardar)
  Jørgen Graabak (Byåsen IL)
  Jens Lurås Oftebro (IL Jardar)
  Andreas Skoglund (Molde og Omegn IF)
  Simen Tiller (Moelven IL)

  Lørdag skal de gå lagsprint i Lahti, mens det er individuelt renn søndag. Kombinertsesongen avsluttes med tre individuelle renn i Norge senere i mars, to i Oslo og ett i Trondheim.

  Jarl Magnus Riiber
  Foto: NTB
 • Stina Nilsson får sjansen i Holmenkollen – syk Öberg står over

  Stina Nilsson får blant annet med seg en debutant når verdenscupen i skiskyting forflytter seg til Holmenkollen denne uken.

  Den tidligere langrennsløperen Nilsson er tilbake i verdenscupen igjen etter at hun ikke fikk muligheten til å vise seg fram i VM i Nove Mesto na Morave. Hun har konkurrert mest på nivå to i IBU-cupen denne sesongen.

  Anna-Karin Heijdenberg er også en del av den svenske troppen. Det blir sistnevntes debut i verdenscupen.

  Hanna Öberg blir ikke å se i Oslo. Hun ble syk i etterkant av VM i Tsjekkia og trenger mer tid før hun er tilbake på startstreken. Rennene i Oslo kommer for tidlig for den eldste av Öberg-søstrene.

  Elvira Öberg er best plassert i verdenscupen sammenlagt av svenskene. Hun er på 5.-plass med drøyt 100 poeng opp til lederen Ingrid Landmark Tandrevold.

  Det første rennet i Holmenkollen går torsdag. Da står normaldistansen for kvinner på programmet. Det gjenstår tre helger av årets verdenscup i skiskyting. (NTB)

  Kvinner 7.5km sprint skiskyting verdenscup
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal