Hopp til innhold

Guttormsen satte historisk rekord: Hoppet over seks meter i stavsprang

Sondre Guttormsen er historisk som første nordmann over 6,00 meter i stavsprang.

Sondre Guttormsen

EM-GULL OG NORSK REKORD: Sondre Guttormsen tok EM-gull i Istanbul for en uke siden. Natt til lørdag fløy han over seks meter i New Mexico.

Foto: OZAN KOSE / AFP

– Helt sykt! Det har vært et mål å gå over seks meter siden jeg var liten og visste hva stavsprang var, sier Sondre Guttormsen til NRK, en snau time etter det eventyrlige hoppet som smadret den gamle norgesrekorden på 5,90 meter.

Natt til lørdag sikret han seg en plass i historiebøkene samtidig som han tok sin tredje strake seier i collegemesterskapet i USA. Det til tross for en lite ideell oppladning. Den siste uken har han skrudd tiden frem og tilbake fra amerikansk og tyrkisk tid, etter at han ble europamester innendørs i Istanbul for bare en uke siden.

NCAA Track and Field: NCAA Indoor Championships

SEKS METER: Sondre Guttormsen kom seg over listen på 6,00 meter.

Foto: Kirby Lee / Reuters

På spørsmål hvordan han har håndtert overgangen, flirer han.

– Helt ærlig. Jeg vet ikke. Det var en liten gamble, men jeg hadde tanker om at EM var viktig dette året siden jeg har vunnet NCAA to ganger før. Jeg tenkte at det var nok dager hvile og at det var bra. Jeg taklet jetlag bra og tok vare på kroppen min, sier Guttormsen, som representerer Princeton i collegemesterskapet.

Vidar-hopperen beskriver en intens duell i jakten på rekorden.

Foto: Privat

Foto: Privat

Tok stor risiko

Amerikaneren Zach Bradford utfordret lenge nordmannen i kampen om tittelen. Fordi listen allerede fra 5,41 ble flyttet fem og fem centimeter, ble den en lang og neglebitende affære der de vekslet mellom å ha føringen i konkurransen.

Da Bradford og Guttormsen gikk over 5,91, tok nordmannen en sjanse. På tribunen dro lillebror Simen, som også er en talentfull stavhopper, opp telefonen. De ringte hjem til pappa og trener Atle Guttormsen. Sammen ble de enige om å droppe neste høyde.

– Jeg tror ikke så mange hadde gjort det. Du vil jo vinne på lavest mulig resultat, så gå videre til en annen høyde, sier Guttormsen, som forklarer valget slik:

– Målet var seks meter i dag og jeg trodde ikke han skulle klare 96, så da tok jeg en sjanse. Da setter jeg meg ned og hviler og satser på at han ikke klarer det. Jeg tror fortsatt jeg skulle klart det om han hadde hoppet over, smiler 23-åringen, som fra høsten skal studere og hoppe for Universitetet i Texas.

Guttormen er den 15. som bryter seksmetersgrensen innendørs, og den 26. gjennom verdenshistorien over seks meter innendørs og utendørs.

Flytter grensene hele tiden

Pappa Atle Guttormsen satt våken gjennom natten for å følge konkurransen. Han forteller at sønnen hoppet langt bedre teknisk i NCAA-finalen enn under EM i Istanbul. Kombinert med gunstige forhold, 1600 meter over havet, bidro det til knallhoppet.

Han tror imidlertid ikke seks meter vil være en vanesak helt ennå.

– Nei, det kan man ikke forvente. Men man kan forvente hyppigere 5,90-resultater, sier Guttormsen.

Verdensrekordholder Armand Duplantis (6,22) og Christopher Nilsen (6,00) var de eneste som hoppet over seks meter utendørs forrige sesong.

Guttormsen og Pål Haugen Lillefosse lå på delt 9.-plass i 2022-statistikken med norgesrekordhopp på 5,86 meter.

Sondre Guttormsen hoppet 5,80 i 2019, flyttet deretter persen opp til 5,81 i 2021. Sist år gikk den opp til 5,86 – før den nå rykket opp til seks meter. Stavsprang skiller ikke mellom utendørs og innendørs resultater når det gjelder rekordene.

Det siste året har vært historisk godt i norsk stavsprang-sammenheng. Pål Haugen Lillefosse, Simen Guttormsen og Sondre Guttormsen representerte Norge i VM i Eugene.

Bislett Games 2022

PUSHER HVERANDRE: Simen Guttormsen (fra venstre), Pål Haugen Lillefosse og Sondre Guttormsen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lillefosse og Sondre Guttormsen har vekslet mellom å tangere og sette nye norgesrekorder. Førstnevnte tok EM-bronse i München, før Guttormsen fulgte opp med 2.-plass i Diamond League-finalen – og nå EM-gull innendørs og seks meter.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal