Hopp til innhold

Guttormsen satte historisk rekord: Hoppet over seks meter i stavsprang

Sondre Guttormsen er historisk som første nordmann over 6,00 meter i stavsprang.

Sondre Guttormsen

EM-GULL OG NORSK REKORD: Sondre Guttormsen tok EM-gull i Istanbul for en uke siden. Natt til lørdag fløy han over seks meter i New Mexico.

Foto: OZAN KOSE / AFP

– Helt sykt! Det har vært et mål å gå over seks meter siden jeg var liten og visste hva stavsprang var, sier Sondre Guttormsen til NRK, en snau time etter det eventyrlige hoppet som smadret den gamle norgesrekorden på 5,90 meter.

Natt til lørdag sikret han seg en plass i historiebøkene samtidig som han tok sin tredje strake seier i collegemesterskapet i USA. Det til tross for en lite ideell oppladning. Den siste uken har han skrudd tiden frem og tilbake fra amerikansk og tyrkisk tid, etter at han ble europamester innendørs i Istanbul for bare en uke siden.

NCAA Track and Field: NCAA Indoor Championships

SEKS METER: Sondre Guttormsen kom seg over listen på 6,00 meter.

Foto: Kirby Lee / Reuters

På spørsmål hvordan han har håndtert overgangen, flirer han.

– Helt ærlig. Jeg vet ikke. Det var en liten gamble, men jeg hadde tanker om at EM var viktig dette året siden jeg har vunnet NCAA to ganger før. Jeg tenkte at det var nok dager hvile og at det var bra. Jeg taklet jetlag bra og tok vare på kroppen min, sier Guttormsen, som representerer Princeton i collegemesterskapet.

Vidar-hopperen beskriver en intens duell i jakten på rekorden.

Foto: Privat

Foto: Privat

Tok stor risiko

Amerikaneren Zach Bradford utfordret lenge nordmannen i kampen om tittelen. Fordi listen allerede fra 5,41 ble flyttet fem og fem centimeter, ble den en lang og neglebitende affære der de vekslet mellom å ha føringen i konkurransen.

Da Bradford og Guttormsen gikk over 5,91, tok nordmannen en sjanse. På tribunen dro lillebror Simen, som også er en talentfull stavhopper, opp telefonen. De ringte hjem til pappa og trener Atle Guttormsen. Sammen ble de enige om å droppe neste høyde.

– Jeg tror ikke så mange hadde gjort det. Du vil jo vinne på lavest mulig resultat, så gå videre til en annen høyde, sier Guttormsen, som forklarer valget slik:

– Målet var seks meter i dag og jeg trodde ikke han skulle klare 96, så da tok jeg en sjanse. Da setter jeg meg ned og hviler og satser på at han ikke klarer det. Jeg tror fortsatt jeg skulle klart det om han hadde hoppet over, smiler 23-åringen, som fra høsten skal studere og hoppe for Universitetet i Texas.

Guttormen er den 15. som bryter seksmetersgrensen innendørs, og den 26. gjennom verdenshistorien over seks meter innendørs og utendørs.

Flytter grensene hele tiden

Pappa Atle Guttormsen satt våken gjennom natten for å følge konkurransen. Han forteller at sønnen hoppet langt bedre teknisk i NCAA-finalen enn under EM i Istanbul. Kombinert med gunstige forhold, 1600 meter over havet, bidro det til knallhoppet.

Han tror imidlertid ikke seks meter vil være en vanesak helt ennå.

– Nei, det kan man ikke forvente. Men man kan forvente hyppigere 5,90-resultater, sier Guttormsen.

Verdensrekordholder Armand Duplantis (6,22) og Christopher Nilsen (6,00) var de eneste som hoppet over seks meter utendørs forrige sesong.

Guttormsen og Pål Haugen Lillefosse lå på delt 9.-plass i 2022-statistikken med norgesrekordhopp på 5,86 meter.

Sondre Guttormsen hoppet 5,80 i 2019, flyttet deretter persen opp til 5,81 i 2021. Sist år gikk den opp til 5,86 – før den nå rykket opp til seks meter. Stavsprang skiller ikke mellom utendørs og innendørs resultater når det gjelder rekordene.

Det siste året har vært historisk godt i norsk stavsprang-sammenheng. Pål Haugen Lillefosse, Simen Guttormsen og Sondre Guttormsen representerte Norge i VM i Eugene.

Bislett Games 2022

PUSHER HVERANDRE: Simen Guttormsen (fra venstre), Pål Haugen Lillefosse og Sondre Guttormsen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Lillefosse og Sondre Guttormsen har vekslet mellom å tangere og sette nye norgesrekorder. Førstnevnte tok EM-bronse i München, før Guttormsen fulgte opp med 2.-plass i Diamond League-finalen – og nå EM-gull innendørs og seks meter.

Siste nytt

 • PSG-treneren bekrefter: Messi forlater PSG

  PSG-trener Christophe Galtier bekrefter torsdag ettermiddag at Lionel Messi forlater PSG når sesongen er over.

  Det er en bekreftelse på det som har vært en dårlig bevart hemmelighet. Det har allerede i flere uker blitt rapportert fra flere holdt at Messi forlater den franske hovedstaden etter sesongen.

  – Jeg har hatt privilegiet av å trene den beste spilleren i fotballens historie. Men kampen mot Clermont på Parc des Princes blir hans siste, sier Galtier.

  Messi forlater klubben gratis ettersom kontrakten hans utløper 30. juni.

  Nøyaktig hvor Messi ender opp er foreløpig ikke kjent. En overgang til David Beckham-eide Inter Miami har blitt nevnt og det samme har en retur til Barcelona, men det er angivelig en overgang til saudiarabiske A-Hiilal som er mest aktuelt. Messi har fra før bånd til landet ettersom han er ambassadør for reiselivet i Saudi-Arabia.

  Bare én serierunde gjenstår for PSG, og kampen mot Clermont spilles på lørdag.

  De har allerede sikret seriegullet i Ligue 1 og Messi har vært en viktig brikke, til tross for all kritikken han har fått. Argentineren, som også vant VM i Qatar i fjor, står med 21 mål og 20 målgivende pasninger for PSG denne sesongen.

  France Soccer League One
  Foto: Francois Mori / AP
 • Britisk avis: Ødegaard får ny kontrakt

  Den britiske avisen Evening Standard skriver at Martin Ødegaard blir tilbudt en ny Arsenal-kontrakt i løpet av kort tid.

  Arsenal-kapteinen har hatt en strålende sesong med «The Gunners» og scoret 15 mål og serverte syv målgivende pasninger. Arsenal endte på 2. plass i Premier League.

  Det har vært noen rykter om at den franske storklubben PSG skal ha vært interessert i Ødegaard, men Arsenal-manager Mikel Arteta skal ifølge Sky Sports ha ingen planer om å selge nordmannen.

  Istedet kan det altså være en ny avtale på trappene. Ødegaards nåværende kontrakt strekker seg til 2025 med en opsjon på ytterligere ett år.

  Britain Soccer Premier League, MArtin Ødegaard
  Foto: Kin Cheung / AP
 • Mol og Sørum åpnet med seier i Tsjekkia

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum fikk en perfekt start på verdenstourturneringen i Ostrava med seier over brasilianske Pedro Solberg/Guto.

  Det norske stjerneparet vant i strake sett med settsifrene 21-18, 21-14. Senere torsdag venter andre kamp i de innledende rundene i Tsjekkia. Da står Youssef Krou/Arnaud Gauthier-Rat fra Frankrike på motsatt side. (NTB)

  Mol og Sørum
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste