Hopp til innhold

Tviberg brast i gråt før gullrennet: – Jeg hadde virkelig begynt å tvile

Maria Therese Tviberg falt i lagkonkurransen tirsdag og brast i gråt før finalen i dagens individuelle konkurranse i parallellslalåm. Tross tårer og fall klinket hun til med første norske kvinnelige VM-gull på 65 år.

GULL: Maria Therese Tviberg knuste Wendy Holdener i finalen og fikk sin revansje etter gårsdagens fall.

Det norske laget gikk for gull på tirsdagens lagkonkurranse i parallellslalåm, men måtte nøye seg med sølvet da Timon Haugan snublet fra gullet i finalen. Maria Therese Tviberg falt i semifinalen og måtte byttes ut med Kristin Lysdahl.

Onsdag skulle Tviberg få sin revansje. TV-bildene viste en tydelig nervøs 28-åring før finaleomgangen. Hun gråt hele veien opp bakken og oppe på toppen, men Tviberg slo til når det gjaldt som mest.

I finaleduellen mot sveitsiske Wendy Holdener var det dødt løp etter første duell. Men I andre duell hadde Tviberg fordelen med blå løype og tok en overlegen seier.

– Det var uvirkelig rett og slett. Jeg så det egentlig halvveis at jeg hadde ganske bra forsprang, så var jeg sånn «faen, ikke drit deg ut nå da. Kjør, kjør, kjør. kjør. Ikke tenk på noe annet». Nei, det er sinnssykt gøy, sier en jublende Tviberg til NRK.

Thea Louise Stjernesund og Timon Haugan sikret også to norske bronser.

Her gråter Tviberg før finalen.

– Kald mentalt

Avgjørelsen om å stille til start ble tatt i morges, etter en rolig oppladning etter gårsdagens fall:

– Jeg har spist pizza, chillet og brukt minst mulig tid egentlig. Snakket litt med de hjemme og sovet. Så våknet jeg i morges og følte meg fit for fight, så da var det bare å kjøre igjen da, sier en fornøyd gullvinner.

Men før finalen var hun alt annet enn avslappet.

– For meg er det bare en drøm i seg selv. Jeg hadde virkelig begynt å tvile og det er en tøff idrett, og mange som slåss om gull. Det å bare være med og få en medalje for meg er helt uvirkelig, forteller hun.

Ikke bare tar hun sin første individuelle pallplass, men det er første norske VM-gull på distansen siden 1958.

maria tviberg

JUBELBRØL: Tviberg troner øverst på pallen.

Foto: JEFF PACHOUD / AFP

– Det er dritkult og sinnssykt gøy når man først skal ta en seier, at man kan gjøre noe sånt, smiler 28-åringen.

Tviberg høster ros fra NRKs ekspertkommentator Nina Haver-Løseth:

– Hun kommer inn litt som en outsider og overrasker. Men vi har jo visst at Maria er ganske kald mentalt, og det ser vi i dag. Det reflekterer det hun gjør. Egentlig var det forventa at Thea Louise Stjernesund skulle ta det gullet. Og Maria virka som hun hadde litt revansje fra i går, hun fikk jo ikke kjøre finalen.

Gårsdagens fall

– Jeg var bare drit forbanna

Tviberg startet dagen med å vinne begge duellene i åttedelsfinalen mot Clara Direz.

– Jeg synes Maria ser veldig sterk ut i dag. Hun kjører med høyere tempo enn hun gjorde i går og har mer bevegelse på kjøringa si, skrøt Haver-Løseth.

Tviberg klinket også til mot tyske Lena Dürr i kvartfinalen og med sitt avansement var Norge sikret medalje da det ble en helnorsk semifinale mellom Stjernesund og Tviberg.

tviberg vs stjernesund

NORSK DUELL: Tviberg mot Stjernesund.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Tviberg var ekstra revansjelysten og vant begge duellene mot lagvenninnen.

– Det er fantastisk. Det er virkelig imponerende. Fordelen her er at vi kan få to norske medaljer, sa Haver-Løseth.

Og det ble det. Selv om Stjernesund måtte gi tapt for landskvinnen, sikret hun bronsen etter å ha vunnet siste duell mot hjemmefavoritt Marie Lamure, som kjørte ut.

– Det kjennes jo veldig bra ut, men det var litt omstilling når jeg måtte inn i den bronsefinalen der. Det var heavy mentalt å snu seg rundt, for jeg var veldig innstilt på å komme meg til den finalen, sier Stjernesund til NRK. Forhåndsfavoritten legger ikke skjul på at hun var skuffa:

– Jeg var bare drit forbanna rett og slett. Jeg var jo superglad for at det var en nordmann som skulle videre til finalen. Er det noen som skal være foran meg så er det en lagkamerat. Jeg bare følte selv at det var irriterende at det var sånne småting som gjorde at jeg ikke havnet der.

thea louise stjernesund

I FARTA: Stjernesund tok bronsen.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

Haugan slo tilbake

Alle de norske herrene tok seg også videre til kvartfinale.

Rasmus Windingstad imponerte i første heat og gikk seirende ut etter to dueller mot Joan Verdu. Timon Haugan, som snublet ut fra startporten i gårsdagens finale, leverte i det neste.

– Jeg må jo bare ha fokus på bra skikjøring og gjøre det jeg skal. Så får vi se så langt det holder, sa Haugan før start.

Og det holdt til langt. Da Windingstad og Haugan begge vant sine heat i åttedelsfinalen møttes de til en helnorsk duell i kvartfinalen. Der trakk Haugan det lengste strået.

Rasmus Windingstad (f.v.),Timon Haugan, Alexander Steen Olsen og Leif Kristian Nestvold-Haugen

GUTTA KRUTT: Rasmus Windingstad (f.v.), Timon Haugan, Alexander Steen Olsen og Leif Kristian Nestvold-Haugen

Foto: Lise Åserud / NTB

Alexander Steen Olsen karret seg også så vidt videre til kvartfinalen.

– I dag er det kun opp til meg selv, så jeg må gi gass, sa han før start.

Og det gjorde han:

– Han har så god grunnteknikk. Så den kvalitet han viser, den roa den er unik. I og med at han er såpass ung også. Så det er imponerende å se på, sa Haver-Løseth.

Men han måtte gi tapt mot østerrikske Dominik Raschner.

Haugan måtte også se seg slått i semifinaleheatet mot sterke Alexander Schmid, som til slutt tok gullet.

Haugan kjempet mot østerrikske Adrian Pertl om bronsen, og gikk seirende ut.

timon haugan

BRONSE: Timon Haugan sikret norsk bronse på herresiden.

Foto: Lise Åserud / NTB

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal