Hopp til innhold

Derfor vil Norge endre sprintreglene

Arild Monsen mener det er for dårlig betaling for å gå fort i sprintprologene. Nå vil den norske landslagstreneren endre systemet.

Finn Hågen Krogh hadde det klart for seg hvem han ikke ville møte i semifinalen. Derfor valgte han å gå i mål som nummer to.

Finn Hågen Krogh bremset opp for å ikke vinne sitt kvartfinaleheat i NM-sprinten. Dermed fikk han en fordel i semifinalen

Systemet vi har i dag var kjempebra da det ble vedtatt i 2006. Intensjonen var kjempegod. Men nå er tiden moden for å evaluere og justere, sier Monsen til NRK.no.

Som de fleste vet, går de 30 beste videre fra prolog til kvartfinale i langrennssprint. Plasseringen i prologen avgjør hvilken av de fem kvartfinalene man havner i – og også i stor grad hvilken semifinale man havner i.

Bare hvis man havner i kvartfinale 3, er det uvisst hvilken semifinale man eventuelt går til. Vinner man kvartfinale 3, går man til semifinale 2. Blir man nummer 2 i kvartfinale 3, går man til semifinale 1.

Tapte med vilje

Konsekvensen av dette så vi under NM på ski. Der lå Finn Hågen Krogh an til å vinne kvartfinale 3. Da bremset han opp rett før målstreken og slapp forbi seg en løper.

Se episoden i videovinduet øverst i saken.

– Med tanke på finalen er det best å være i semifinale 1. Da får man mest hvile. Den muligheten ser jeg med en gang jeg kommer i heat 3, forklarte Krogh til NRK.no etter løpet.

Og her er vi ved sakens kjerne:

Dagens oppsett tar utgangspunkt i at løperne som gjør det best i prologen, skal få enklest mulig motstand i henholdsvis kvart- og semifinale. Derfor kan nummer én og nummer to i prologen ikke møtes før i selve finalen. Og derfor er det andremann, ikke førstemann, i kvartfinale 3 som møter prologvinneren i semifinale 1.

Arild Monsen

- Dagens kvartfinale-inndeling er urettferdig og må endres, sier sprinttrener Arild Monsen

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Urettferdig

Problemet er at det trolig ikke er mest avgjørende hvem man møter i heatene. Det som betyr noe, er å gå i så tidlige heat som mulig – for å få lengst mulig restitusjonstid til neste heat.

Legger man det til grunn, får man i dagens system bedre betalt for å bli nummer 30 i prologen enn å bli nummer to eller tre. Ender man på andre- eller tredjeplass i prolog, er man i en av de to siste kvartfinalene og den siste semifinalen.

– Det er urettferdig, fastslår Arild Monsen.

Han synes det er vrient å definere hvor stor fordelen er av å gå i kvartfinale 1 og semifinale 1.

– Men hvis man ser på restitusjonstiden, så kan jo den variere fra 16 til 32 minutter mellom kvart- og semifinale ut fra hvilket kvartfinaleheat man havner i. Og restitusjonstiden mellom semifinale og finale kan variere fra 14 til 25 minutter. Og i en ekstrem syreøvelse som sprint, er det ingen diskusjon om at hvert minutt teller, sier han.

– De beste skal få mest hvile

Monsen vil ikke gå i detalj på hvordan han ser for seg et nytt system.

– Detaljene må vi diskutere politisk etter sesongen. Men vi må finne et system som premierer dem som er lengst framme i prologen. De skal ha lengst hviletid. Sånn er det ikke i dag, og derfor må vi tenke helt nytt, fastslår han.

Én mulighet kan være å plassere de to beste i prologen i kvartfinale 1 og de to neste i kvartfinale 2. I så fall vil de fire beste i prologen, hvis de også presterer i kvartfinalen, havne sammen i semifinale 1.

Som kjent går bare to løpere direkte videre fra hvert heat, men Monsen er likevel ikke bekymret for at de beste skal eliminere hverandre før finalen.

– Det er derfor vi har lucky loser-systemet som gjør at to løpere kan gå videre på tid. Hvis for eksempel de fire beste i prologen går sammen, har de gode forutsetninger for å klare det, påpeker Arild Monsen.

Størst utslag i herreklassen

Dagens system gjør størst utslag i herreklassen, ettersom damene går først.

De som går femte kvartfinale for damer, får hvile gjennom alle fem kvartfinalene for herrer. De som går siste semifinale for kvinner, får hvile gjennom begge herresemifinalene. De som går femte kvartfinale for herrer, får altså bare hvile gjennom to kvinnesemifinaler.

Dette gjør at det i kvinneklassen uansett er mer restitusjonstid enn i herreklassen. Herreklassen avvikles rett og slett på kortere tid.

Eventuelle endringer må vedtas i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) til våren.

Siste nytt

 • Wærenskjold beholdt ledertrøya i Belgia

  Søren Wærenskjold vant den innledende tempoetappen i Belgia rundt onsdag. Dermed ledet han sammenlagt før torsdagens etappe, som endte i en massespurt i Knokke-Heist.

  Der ble det en en klar seier for Tim Merlier, mens Wærenskjold ikke helt kom seg frem og endte utenfor topp tre.

  Det norske Uno-X-laget satte fart inn mot en rekke på tre innlagte spurter tolv kilomter fra mål, men uten at det ble full uttelling for Wærenskjold. Nordmannen var førrst over den første spurten og sikret seg tre bonussekunder.

  Tsjekkeren Mathias Vacek, som lå to sekunder bak Wærenskjold etter åpningsetappen, innkasserte fire bonussekunder i løpet av de tre spurtene. Dermed er han ett sekund nærmere nordmannen, men det er fremdeles Wærenskjold som holder ledelsen i rittet.

  Belgia rundt avsluttes søndag.

  Søren Wærenskjold
  Foto: AFP
 • Overraskelseslaget Molde møter Rosenborg i cupen

  2.-divisjonslaget Molde skal opp mot serieleder Rosenborg i cupens 3. runde.

  Det var Molde som sto for den største skrellen sist runde da toppserielaget Kolbotn ble slått 1-0 onsdag.

  Slik spilles kampene:

  Tirsdag 25. juni 19.00: Start – Vålerenga

  Onsdag 26. juni 18.00: Stabæk – Hønefoss, Røa – TIL 2020, Åsane – Brann, Arna-Bjørnar – Viking, AaFK Fortuna – LSK Kvinner, Molde – Rosenborg

  Onsdag 26. juni 19.30: Lyn – Bodø/Glimt (1. omgang på nrk.no, 2. omgang på NRK 2).

  (NTB)

  Toppserien i fotball 2024: Lyn - Rosenborg BK (0-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Nesten 900.000 såg Ingebrigtsen bli historisk

  Sjåartoppen til NRK i EM i friidrett kom da Jakob Ingebrigtsen vant overlegent på 1500-meteren den siste kvelden.

  Det var 891.000 sjåarar då Ingebrigtsen sprong i mål i ensam majestet. I snitt var det 517.000 som følgde sendinga til NRK onsdag kveld.

  – Vi er veldig fornøgde med oppslutninga rundt EM i friidrett på alle plattformer. Friidretten er i ein ny gullalder, og interessa er enorm, seier sportsredaktør Espen Olsen Langfeldt i NRK.

  Ingebrigtsen blei onsdag den mannlige utøvaren med flest EM-gull gjennom historia. 23-åringen har tatt seks EM-gull på seks forsøk.

  Jakob Asserson Ingebrigtsen
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal