Hopp til innhold

Derfor vil Norge endre sprintreglene

Arild Monsen mener det er for dårlig betaling for å gå fort i sprintprologene. Nå vil den norske landslagstreneren endre systemet.

Finn Hågen Krogh hadde det klart for seg hvem han ikke ville møte i semifinalen. Derfor valgte han å gå i mål som nummer to.

Finn Hågen Krogh bremset opp for å ikke vinne sitt kvartfinaleheat i NM-sprinten. Dermed fikk han en fordel i semifinalen

Systemet vi har i dag var kjempebra da det ble vedtatt i 2006. Intensjonen var kjempegod. Men nå er tiden moden for å evaluere og justere, sier Monsen til NRK.no.

Som de fleste vet, går de 30 beste videre fra prolog til kvartfinale i langrennssprint. Plasseringen i prologen avgjør hvilken av de fem kvartfinalene man havner i – og også i stor grad hvilken semifinale man havner i.

Bare hvis man havner i kvartfinale 3, er det uvisst hvilken semifinale man eventuelt går til. Vinner man kvartfinale 3, går man til semifinale 2. Blir man nummer 2 i kvartfinale 3, går man til semifinale 1.

Tapte med vilje

Konsekvensen av dette så vi under NM på ski. Der lå Finn Hågen Krogh an til å vinne kvartfinale 3. Da bremset han opp rett før målstreken og slapp forbi seg en løper.

Se episoden i videovinduet øverst i saken.

– Med tanke på finalen er det best å være i semifinale 1. Da får man mest hvile. Den muligheten ser jeg med en gang jeg kommer i heat 3, forklarte Krogh til NRK.no etter løpet.

Og her er vi ved sakens kjerne:

Dagens oppsett tar utgangspunkt i at løperne som gjør det best i prologen, skal få enklest mulig motstand i henholdsvis kvart- og semifinale. Derfor kan nummer én og nummer to i prologen ikke møtes før i selve finalen. Og derfor er det andremann, ikke førstemann, i kvartfinale 3 som møter prologvinneren i semifinale 1.

Arild Monsen

- Dagens kvartfinale-inndeling er urettferdig og må endres, sier sprinttrener Arild Monsen

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Urettferdig

Problemet er at det trolig ikke er mest avgjørende hvem man møter i heatene. Det som betyr noe, er å gå i så tidlige heat som mulig – for å få lengst mulig restitusjonstid til neste heat.

Legger man det til grunn, får man i dagens system bedre betalt for å bli nummer 30 i prologen enn å bli nummer to eller tre. Ender man på andre- eller tredjeplass i prolog, er man i en av de to siste kvartfinalene og den siste semifinalen.

– Det er urettferdig, fastslår Arild Monsen.

Han synes det er vrient å definere hvor stor fordelen er av å gå i kvartfinale 1 og semifinale 1.

– Men hvis man ser på restitusjonstiden, så kan jo den variere fra 16 til 32 minutter mellom kvart- og semifinale ut fra hvilket kvartfinaleheat man havner i. Og restitusjonstiden mellom semifinale og finale kan variere fra 14 til 25 minutter. Og i en ekstrem syreøvelse som sprint, er det ingen diskusjon om at hvert minutt teller, sier han.

– De beste skal få mest hvile

Monsen vil ikke gå i detalj på hvordan han ser for seg et nytt system.

– Detaljene må vi diskutere politisk etter sesongen. Men vi må finne et system som premierer dem som er lengst framme i prologen. De skal ha lengst hviletid. Sånn er det ikke i dag, og derfor må vi tenke helt nytt, fastslår han.

Én mulighet kan være å plassere de to beste i prologen i kvartfinale 1 og de to neste i kvartfinale 2. I så fall vil de fire beste i prologen, hvis de også presterer i kvartfinalen, havne sammen i semifinale 1.

Som kjent går bare to løpere direkte videre fra hvert heat, men Monsen er likevel ikke bekymret for at de beste skal eliminere hverandre før finalen.

– Det er derfor vi har lucky loser-systemet som gjør at to løpere kan gå videre på tid. Hvis for eksempel de fire beste i prologen går sammen, har de gode forutsetninger for å klare det, påpeker Arild Monsen.

Størst utslag i herreklassen

Dagens system gjør størst utslag i herreklassen, ettersom damene går først.

De som går femte kvartfinale for damer, får hvile gjennom alle fem kvartfinalene for herrer. De som går siste semifinale for kvinner, får hvile gjennom begge herresemifinalene. De som går femte kvartfinale for herrer, får altså bare hvile gjennom to kvinnesemifinaler.

Dette gjør at det i kvinneklassen uansett er mer restitusjonstid enn i herreklassen. Herreklassen avvikles rett og slett på kortere tid.

Eventuelle endringer må vedtas i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) til våren.

Siste nytt

  • Saggi fikk hjernerystelse etter flaskekasting

    Dommer Rohit Saggi ble truffet av en flaske på vei inn mot garderoben etter mandagens kamp mellom Stabæk og Vålerenga. Flasken ble kastet fra tribunen av en tilskuer.

    Nå bekrefter dommeren at han pådro seg en hjernerystelse.

    – Jeg har fått en liten hjernerystelse. Legen sa til meg at jeg får ta de neste dagene til hjelp, så skal jeg være oppe og nikker igjen, forteller Saggi til VG tirsdag formiddag.

    Saggi sa selv like etter kampslutt at han fikk vondt i hodet og ble svimmel. Les mer om saken her.

    Til VG sier han videre:

    – Det er viktig å få frem at jeg ikke ser på meg selv som noe offer her. Jeg har litt hodepine og det gjør litt vondt å tygge, siden jeg ble truffet i tinningen, men dette går bra. Jeg ønsker at vi skal bruke denne hendelsen til læring, sier Saggi, og sier videre at han tirsdag skal i et møte med fotballforbundet for å sette søkelys på hvordan de kan hindre slike hendelser i fremtiden.

    Saggi
    Foto: Skjermdump/TV 2 og NRK/Hans Solbakken
  • Svensk OL-vinner klar for norsk lag

    Jenny Rissveds skal kjøre for det norske laget Coop-Hitec Products fra 1. juni og ut sesongen. Det bekrefter laget i en pressemelding tirsdag.

    Rissveds tok karrierens største seier da hun vant kvinnenes rundbaneritt i terrengsykling i OL i 2016.

    Terrengsykling vil også fremover være svenskens hovedfokus, men nå ønsker hun også å prøve seg i større grad på landeveien. Tidligere i år vant hun et etapperitt i Tsjekkia med det svenske landslaget.

    – Jeg ønsker å få mer erfaring på landeveien og jeg er veldig takknemlig for muligheten jeg får i Coop-Hitec Products, sier Rissveds.

    Jenny Rissveds
    Foto: Gian Ehrenzeller / AP
  • Norge spiller neste års ishockey-VM i Praha

    Norge skal ut mot Finland, USA, Sveits, Tsjekkia, Danmark, Østerrike og Storbritannia i neste års ishockey-VM i gruppe B som spilles i Praha.

    Norge tapte for Sveits (0-3), Tsjekkia (0-2) i årets VM som ble avsluttet i Tammerfors med canadisk VM-seier. De øvrige lagene i gruppen er «nye» motstandere for Tobias Johanssons mannskap.

    Norge endte offisielt på en 13.-plass i VM til tross for at Frankrike fikk færre poeng i A-gruppen.

    Det er en stund siden Danmark var norsk VM-motstander. Sist lagene møttes i VM-sammenheng var i 2018-VM i Danmark.

    Storbritannia rykket opp fra 1.-divisjon denne sesongen, men var norsk motstander i 2022-VM.

    Den andre gruppen spilles i Ostrava og består av Canada, Tyskland, Sverige, Slovakia, Latvia, Frankrike, Kasakhstan og Polen.

    VM spilles fra 10. til 26. mai. (NTB)

    Latvia Hockey Worlds
    Foto: Roman Koksarov / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste