Hopp til innhold

Derfor vil Norge endre sprintreglene

Arild Monsen mener det er for dårlig betaling for å gå fort i sprintprologene. Nå vil den norske landslagstreneren endre systemet.

Finn Hågen Krogh hadde det klart for seg hvem han ikke ville møte i semifinalen. Derfor valgte han å gå i mål som nummer to.

Finn Hågen Krogh bremset opp for å ikke vinne sitt kvartfinaleheat i NM-sprinten. Dermed fikk han en fordel i semifinalen

Systemet vi har i dag var kjempebra da det ble vedtatt i 2006. Intensjonen var kjempegod. Men nå er tiden moden for å evaluere og justere, sier Monsen til NRK.no.

Som de fleste vet, går de 30 beste videre fra prolog til kvartfinale i langrennssprint. Plasseringen i prologen avgjør hvilken av de fem kvartfinalene man havner i – og også i stor grad hvilken semifinale man havner i.

Bare hvis man havner i kvartfinale 3, er det uvisst hvilken semifinale man eventuelt går til. Vinner man kvartfinale 3, går man til semifinale 2. Blir man nummer 2 i kvartfinale 3, går man til semifinale 1.

Tapte med vilje

Konsekvensen av dette så vi under NM på ski. Der lå Finn Hågen Krogh an til å vinne kvartfinale 3. Da bremset han opp rett før målstreken og slapp forbi seg en løper.

Se episoden i videovinduet øverst i saken.

– Med tanke på finalen er det best å være i semifinale 1. Da får man mest hvile. Den muligheten ser jeg med en gang jeg kommer i heat 3, forklarte Krogh til NRK.no etter løpet.

Og her er vi ved sakens kjerne:

Dagens oppsett tar utgangspunkt i at løperne som gjør det best i prologen, skal få enklest mulig motstand i henholdsvis kvart- og semifinale. Derfor kan nummer én og nummer to i prologen ikke møtes før i selve finalen. Og derfor er det andremann, ikke førstemann, i kvartfinale 3 som møter prologvinneren i semifinale 1.

Arild Monsen

- Dagens kvartfinale-inndeling er urettferdig og må endres, sier sprinttrener Arild Monsen

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Urettferdig

Problemet er at det trolig ikke er mest avgjørende hvem man møter i heatene. Det som betyr noe, er å gå i så tidlige heat som mulig – for å få lengst mulig restitusjonstid til neste heat.

Legger man det til grunn, får man i dagens system bedre betalt for å bli nummer 30 i prologen enn å bli nummer to eller tre. Ender man på andre- eller tredjeplass i prolog, er man i en av de to siste kvartfinalene og den siste semifinalen.

– Det er urettferdig, fastslår Arild Monsen.

Han synes det er vrient å definere hvor stor fordelen er av å gå i kvartfinale 1 og semifinale 1.

– Men hvis man ser på restitusjonstiden, så kan jo den variere fra 16 til 32 minutter mellom kvart- og semifinale ut fra hvilket kvartfinaleheat man havner i. Og restitusjonstiden mellom semifinale og finale kan variere fra 14 til 25 minutter. Og i en ekstrem syreøvelse som sprint, er det ingen diskusjon om at hvert minutt teller, sier han.

– De beste skal få mest hvile

Monsen vil ikke gå i detalj på hvordan han ser for seg et nytt system.

– Detaljene må vi diskutere politisk etter sesongen. Men vi må finne et system som premierer dem som er lengst framme i prologen. De skal ha lengst hviletid. Sånn er det ikke i dag, og derfor må vi tenke helt nytt, fastslår han.

Én mulighet kan være å plassere de to beste i prologen i kvartfinale 1 og de to neste i kvartfinale 2. I så fall vil de fire beste i prologen, hvis de også presterer i kvartfinalen, havne sammen i semifinale 1.

Som kjent går bare to løpere direkte videre fra hvert heat, men Monsen er likevel ikke bekymret for at de beste skal eliminere hverandre før finalen.

– Det er derfor vi har lucky loser-systemet som gjør at to løpere kan gå videre på tid. Hvis for eksempel de fire beste i prologen går sammen, har de gode forutsetninger for å klare det, påpeker Arild Monsen.

Størst utslag i herreklassen

Dagens system gjør størst utslag i herreklassen, ettersom damene går først.

De som går femte kvartfinale for damer, får hvile gjennom alle fem kvartfinalene for herrer. De som går siste semifinale for kvinner, får hvile gjennom begge herresemifinalene. De som går femte kvartfinale for herrer, får altså bare hvile gjennom to kvinnesemifinaler.

Dette gjør at det i kvinneklassen uansett er mer restitusjonstid enn i herreklassen. Herreklassen avvikles rett og slett på kortere tid.

Eventuelle endringer må vedtas i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) til våren.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal