Hopp til innhold

Slik skal Norge bli enda mer suverene

Svakere juniorresultater til tross: Norsk langrenn har sterkere talent- og rekrutteringsarbeid enn noen gang.

Bjørgen

PANGSTART: Norge har vært nærmest uangripelige på både kvinne- og herresiden i langrenn. Her jubler Heidi Weng (f.v.), Marit Bjørgen og Therese Johaug etter storeslem på 10-kilometeren på Lillehammer.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Norge herjer i verdenscupen med 9 seirer av 10 mulige og 24 pallplasser av 30 mulige i sesongåpningen.

NRK.no har imidlertid skrevet om den russiske overlegenheten på juniornivå. Norge er kun fjerde beste juniornasjon de tre siste årene, og Russland har større forsprang enn på flere tiår.

Men vil den norske dominansen vare?

Ja, mener Torbjørn Skogstad, leder i langrennskomiteen i Norges Skiforbund.

Han har hatt verv i langrennsmiljøet i en årrekke, og nå leder han komiteen som styrer norsk langrenn.

Langsiktige mål

Torbjørn Skogstad

TROR PÅ NORSK DOMINANS: Torbjørn Skogstad i langrennskomiteen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Skogstad forklarer at langrennsledelsen ikke er bekymret over svakere juniorresultater, fordi de stoler fullt og helt på den nylige fornyingen av den norske treningsmodellen. Han trekker frem tre faktorer som kan gjøre Norge enda sterkere i langrenn i fremtiden:

  • Det har vært en omlegging av junior- og rekruttarbeidet som skal få flere talent til å blomstre – til rett tid.
  • Det er og blir opprettet nye regionlag som skal ivareta flere talent, altså de nest beste, enda bedre.
  • Den norske bredden i langrenn er i en egen klasse.

For å illustrere det siste punktet: Da Finn-Hågen Krogh tok sin første verdenscupseier søndag, deltok 206 seniorer i Skaninavisk Cup på Lillehammer.

– De fleste av dem er jo nordmenn, og det er altså uten verdenscupløperne. Bredden er den store forskjellen fra andre nasjoner, sier Skogstad til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

NY JUBEL: I Davos tok Therese Johaug sin tredje verdenscupseier denne sesongen.

Norge har kun ett junior-gull de tre siste sesongene. Skogstad forklarer at det er flere årsaker, blant annet manglende høydesamling før Erzurum i 2012, men resultatene er også noe forventet:

– Den aller viktigste årsaken er at vi har gjennomført et treningsfilosofiprosjekt, hvor det er lagt ned mye forskning på hvordan de beste har trent de siste 50 årene. I tråd med det, har det vært en større bevisstgjøring av at du skal bruke tid på å bli god – det er sjelden du er på topp før du er 25-26 år, sier Skogstad og fortsetter:

Derfor har vi også valgt å satse bredere på juniorene. Vi har hatt større lag og mer åpne samlinger sammen med skigymnas. Vi er veldig bevisst på å ta ett steg av gangen, og målet er å være god når du er senior, sier Skogstad.

Konsekvensen av norsk dominans er langsiktig

Vegard Ulvang

Treningsfilosofiprosjektet, som ble ferdigstilt i 2011, endte opp med en fornying av den kjente Utviklingstrappa, som igjen er en del av Den norske langrennsboka.

NTNU-forsker Øyvind Sandbakk ledet prosjektet og ga ut en fornyet versjon av Utviklingstrappa i 2013.

– Det er vanskeligere å definere hvem som blir god som senior. Utviklingstrappa sier noe om hvilke forventinger man har til treningsarbeidet på de forskjellige utviklingsnivåene. Det har gjort oss mer bevisste på hvor mye vi skal trene i forskjellige aldre. Og ikke minst har vi først og fremst fokus på å være best som senior, sier Skogstad, som samtidig understreker at juniorene stiller i VM for å vinne.

Utvider regionlag for de nest beste

Norges Skiforbund har med støtte fra Veidekke AS startet satsingen med regionlag, som drives av de ulike kretsene: Team Trøndelag kom på beina i 2011, før Nord-Norge, Innland og til slutt Oslofjord ble startet det siste året.

WINTER OLYMPICS CROSS COUNTRY TR1

VIL HA DET JEVNERE: Jürg Capol i FIS Marketing AG.

Foto: ANDREW MEDICHINI / AP

Når Team Vest starter neste år, har skiforbundet et lag i hver landsdel for å fange opp talent som ikke får plass på landslag eller privatlag.

– Det vi ser, er at det tar tid for de aller fleste å blomstre. Der synes jeg langrennskomiteen har vært veldig forutseende da det har blitt etablert fire regionale lag som tar vare på unge seniorløpere. Vi ser at det gir gode utslag allerede, sier skipresident Erik Røste til NRK.no.

Silje Theodorsen (20) er ett eksempel. 20-åringen vant blant annet gull på sprinten under ungdoms-OL i 2012, men siden hun ikke fikk plass på landslag, har hun satset videre i Team Nord-Norge.

Denne sesongen debuterte hun i verdenscupen på Lillehammer.

– Styrken til Norge er at vi har veldig mange utøvere på et høyt nivå, og det forsterkes gjennom regionlagene, og ikke minst privatlag, som tar seg av utøvere som detter ut av landslagene, sier NTNU-forsker Øyvind Sandbakk ved Senter for toppidrettsforskning.

Få flest mulig opp

Sandbakk har altså stått i bresjen for videreutviklingen av Utviklingstrappa, som i dag er Norges Skiforbunds «bibel», for å bruke komitéleder Skogstads ord.

Bredden er den store forskjellen fra andre nasjoner

Torbjørn Skogstad

Den inneholder råd og veiledning for å få en best mulig utvikling som langrennsløper.

– Hvordan utvikler du topputøvere fra de er ganske unge til de er på toppnivå? Det favner jo mange ulike egenskaper: Fysisk utvikling, teknisk utvikling, psykososial utvikling og så videre. Da prøver vi å gi råd på veien – hvilke kapasiteter du skal ha fokus på i ulike alderstrinn. Slik at flest mulig har sjansen til å nå et høyt nivå som senior, sier Sandbakk.

– Det er ingen motsetning mellom å være tidlig god og Utviklingstrappa, men det er noen som er tidlig ute, mens andre starter seinere eller har en slakere utviklingstrapp. Da trenger du noen flere år, og når du har regionlagene, vil du kunne ta et trinn før du er aktuell for landslagene, fortsetter forskeren.

– Viktig å modne sakte

Tidligere VM- og OL-mester Vegard Ulvang, som i dag leder langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), har selv bidratt med sine erfaringer i treningsfilosofiprosjektet.

Vegard Ulvang

TROR PÅ NORGES MODELL: Vegard Ulvang.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Han forklarer juniorresultatene med at Norge trener grunnleggende annerledes enn rivalen i øst.

– Russerne går tidligere inn i en såkalt toppidrettssatsing, og de har et tidligere nasjonalt opplegg hvor de blant annet tas ut av skolen, og da blir dem tidligere gode, sier Ulvang til NRK.no.

– Vi har en flott modell i Norge, og jeg tror det er viktig å modne dem sakte. Det tror jeg også gir en høyere topp. Så til alle talent: Gjør ferdig videregående, gå på skole og så kommer resultatene etter hvert, fortsetter han.

Også Ulvang tror man må regne med at Norge «vil dominere i mange år». Han trekker først og fremst frem bredden i den norske langrennssatsingen.

I et norsk juniormesterskap er det over 1000 deltakere. I Tyskland, som har i overkant av 80 millioner innbyggere, er det under 100, ifølge Ulvang.

Det vi ser, er at det tar tid for de aller fleste å blomstre

Erik Røste

– Konsekvensen av norsk dominans er langsiktig. Det er ingenting som tyder på at storeslem i Davos begrenser interessen helgen etterpå. Tvert i mot tror jeg spenningen blir større mot VM, og ikke minst mot Tour de Ski. Og der har vi én seier på åtte år, så vi vinner ikke alt, sier Ulvang.

Revolusjon i ressursbruk

Forrige uke skapte Jürg Capol og FIS overskrifter da det ble kjent at forbundet ønsker å utjevne konkurranseforholdene i langrenn.

Capol ønsker blant annet å begrense pengebruken til de største nasjonene. Ressursene er selvsagt noe av bakteppet for Norges posisjon i langrenn i dag.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Johnsrud Sundby vinner i Davos, 6,6 sekunder foran Didrik Tønseth.

SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby leder verdenscupen sammenlagt foran Finn-Hågen Krogh. Nå er det seks nordmenn blant de sju beste på sammenlagtlista.

Komitéleder Torbjørn Skogstad påpeker at det har vært en enorm utvikling siden OL i Vancouver i 2010.

– Da hadde vi akkurat nok til å drifte landslag, og vi hadde én person som hadde ansvar for utvikling, anlegg og så videre, sier Skogstad.

– Nå har vi satt inn ressurser for å følge opp blant annet skigymnas, juniormiljø og regionale lag. I den tankerekken kan vi fort bli enda sterkere.

Samtidig understreker Skogstad at den aller største ressursen ligger i frivillighetsarbeidet i klubber og kretser, som igjen gir Norge den største bredden.

Og dermed er Norge i posisjon til å dominere langrennssporten – også i fremtiden.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal