Hopp til innhold

«Kupper'n»: – Vi har mistet en supergutt

TØNSBERG/OSLO (NRK.no): Knut «Kupper'n» Johannesen var blant de første som kom til Hjalmar Andersens bisettelse i Tønsberg. Han beskriver sin venn som en «supergutt».

Skøytelegenden Hjalmar «Hjallis» Andersen sovnet inn på Ullevål sykehus for ni dager siden, 90 år gammel, etter et fall hjemme i Tønsberg.

Klokken 12.30 i dag ble «Hjallis» bisatt i Tønsberg Domkirke. Familie, venner og kollegaer tok en siste avskjed med den kjente og kjære skøyteløperen.

– Betydd enormt mye

Like over klokken 11 hadde allerede flere kommet til kirken. Mange sto og mimret om hele Norges skøytelegende. Blant dem var Knut «Kupper'n» Johannesen.

– «Hjallis» har betydd enormt mye. Ikke bare for meg alene, men for alle oss som gikk på skøyter var han en foregangsmann. Laget var ikke komplett uten han. Vi ungguttene ville alltid slå han og ta skalpen, sier Johannesen til NRK.no.

Flere hundre personer var til stede under bisettelsen som ble ledet av domprost David Gjerp. Både Kong Harald og statsminister Jens Stoltenberg tok del i bisettelsen.

Slo «Hjallis» i 1955

Knut «Kupper'n» Johannesen var for kort tid siden i kameratens 90-årsdag og forteller at dødsfallet kom svært brått på.

– Vi har mistet en supergutt, sier den tidligere skøyteløperen.

På spørsmål om han har et favorittminne fra tiden med skøytekollegaen, svarer «Kupper'n»:

– Jeg slo han i et samløp på 5000 meter i 1955. Det var en merkedag, smiler han.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Han var en ener - også utenfor skøytebanen. Slik beskriver mangeårig skøytekommentator i NRK, Per Jorsett, Hjalmar Andersen, som døde på Ullevål Sykehus i natt, etter et fall i hjemmet.

Per Jorsett minnes Hjallis.

– En epoke er slutt

Børre Rognlien, president i Norges idrettsforbund og tidligere skøytepresident, forteller at han ble god venn med «Hjallis» gjennom sporten.

– Da jeg ble skøytepresident var «Hjallis» 56 år. Likevel var det naturlig å bruke han i en rekke sammenhenger. Han sa aldri nei, mimrer Rognlien.

– En epoke er nå slutt. Men det er 90 år vi må være takknemlig for, sier han.

Hroar Elvenes, tidligere skøyteløper og idrettsleder, sier at «Hjallis» var lik mot alle han møtte.

– Han hadde en popularitet uten sidestykke. Han fenget alle, fra skolebarn til pensjonister. Det er det ikke så mange som greier å gjøre, også etter endt idrettskarriere, sier Elvenes.

– Det er vanskelig å forbinde «Hjallis» med sorg. Jeg minnes ham med smil og glede.

Mener «Hjallis» var en ener

Per Jorsett, sportsjournalist, idrettshistoriker, skytter og forfatter, mener «Hjallis» har betydd mye for alle som var i nærheten av han.

– Han var en ener. Det er spesielt rart å være her nå ettersom vi var i 90-årsdagen han få dager før han døde. Da var han forholdsvis sprek. Det føles underlig å være samlet her så kort tid etter, sier Jorsett.

NRKs tidligere skøytekommentator Over Eriksen beskriver skøytelegenden slik:

– Jeg er jo litt yngre enn Per, men jeg husker «Hjallis» fra guttedagene som den store helten og idrettsmannen. Da jeg ble kjent med han som voksen, lærte jeg å kjenne en mann som var fantastisk til å fortelle. Han hadde mange historier og en utrolig fortellerglede.

Rune Gerhardsen mener «Hjallis» var en idrettshelt og at han brukte det til å være en lyskilde som bygget nasjonen.

– Jeg føler vemod, men ikke rå sorg. Han fikk et rikt liv over 90 år. Så lenge historiene om han lever, finnes han. Det vil de gjøre lenge, sier Gerhardsen, som var i periodene 1986 til 1990 og 2001 til 2003 president i Norges Skøyteforbund.

Statsministeren skal tale

Statsminister Jens Stoltenberg var en av flere som skal holde en minnetale under bisettelsen.

«Hjallis» blir begravet på statens bekostning. Han er den tredje idrettsutøveren som blir vist en slik ære. Skihopperen Birger Ruud i 1998 og Grete Waitz i 2011 var de to første.

Det sier Knut Kuppern Johannessen som var på påskefjellet da han fikk det triste budskapet om vennen Hjalmar Andersens død i dag.

– Ingen som tar over etter Hjalmar.

Siste nytt

  • Karlsson forventer Johaug-konkurranse i VM: – Hun kommer

    Den svenske langrennsstjernen Frida Karlsson har sluttet å spekulere på om Therese Johaug stiller under VM i Trondheim neste år.

    – Jeg regner med at hun kommer. Det blir kult å ha henne tilbake, sier Karlsson ifølge TT etter at det svenske landslaget ble presentert torsdag.

    Det her lenge vært snakk om et mulig comeback for den norske langrennsdronningen, og hun har selv gjort lite for å dysse ned forventningene.

    Hun har tidligere uttalt at en beslutning rundt neste sesong kommer i løpet av mai måned. Landslaget har holdt en plass åpen om hun skulle bestemme seg for å satse igjen.

    I Sverige har de tatt Johaugs beslutning på forskudd. Karlsson gleder seg til å møte henne i sporet igjen.

    – For tre år siden gikk jeg inn i treningsåret med fokus på hvordan jeg kunne slå henne. Da slo jeg henne to ganger, sier Karlsson.

    Siden har Johaug blitt mamma for første gang og giftet seg med Nils Jakob Hoff.

    – Hun er ikke overmenneskelig så jeg kommer ikke til å fokusere på å slå henne så mye nå som for tre år siden, legger Karlsson til. (NTB)

    rdtoipDKm5Q
    Foto: NTB
  • Norsk stortalent imponerte i Frankrike

    Jørgen Nordhagen overtok ledelsen i det prestisjefylte U23-rittet Ronde de l'Isard etter en andreplass på torsdagens etappe.

    Den 126 kilometer etappen gikk over flere fjell kjent fra Tour de France og Nordhagen var alene i tet over toppen av Col de Peyresourde med 25 kilometer til mål.

    I letterrenget inn mot målstreken i Bagnères-de-Luchon ble han hentet inn av Max van der Meulen og i spurten viste nederlenderen seg som den sterkeste. De tok kom imidlertid i mål godt over minuttet foran neste rytter og før de siste tre etappene har Nordhagen ett minutt og 24 sekunder ned til Jaron Widar på andreplass i sammendraget.

    Etapperittet er blant de største på U23-nivå i sykkelsporten. Johannes Staune-Mittet vant rittet da det sist ble arrangert tilbake i 2022.

    For Nordhagen er dette hans første år som seniorsyklist. 19-åringen har en kontrakt med verdenstourlaget Visma-Lease a Bike fra 2025 til 2027 og sykler nå for utviklingslaget. Nordhagen imponerte med å ta et overlegent gull i junior-VM i langrenn på 20 kilometer i vinter, men satser nå fullt på sykling.

    Jørgen Nordhagen
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Skiforbundet henter inn svensk landslagstrener - skal jobbe tett med Kristoffersen

    Den svenske suksesstreneren Jörgen Nordlund slutter i jobben som trener for det svenske kvinnelandslaget. Istedenfor venter en ny rolle i Norges Skiforbund, hvor han ifølge Aftonbladet skal jobbe tett med Henrik Kristoffersen.

    Sportssjef Claus Ryste bekrefter ansettelsen overfor VG og forklarer at Nordlund erstatter Jörg Roten i trenerteamet rundt Kristoffersen.

    Nordlund jobbet som trener for det norske kvinnelandslaget mellom 2010 og 2014.

    Henrik Kristoffersen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal