NRK Meny
Normal

Slik legges de siste gullplanene

Ekstra søvn, sosial moro og treningsleir i hjembyen. Landslagsledelsene har lagt ulike planer for å sikre størst mulig medaljefangst under VM på ski.

Norske VM-håp

VM i nordiske grener er en snau uke unna. Petter Northug, Magnus Moan, Anders Jacobsen, Therese Johaug og Marit Bjørgen forbereder seg på hver sine måter.

Foto: Bildemontasje NRK / NTBscanpix

Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er den eneste av de VM-klare langrennsjentene som står over gjennomkjøringen i Davos.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Onsdag om én uke går startskuddet i Val di Fiemme med langrennskvalifisering for kvinner og menn. Deretter går det slag i slag med medaljejakt i halvannen uke.

Nå har landslagsledelsen skreddersydd en uke som skal sørge for at utøverne stiller maksimalt forberedt når alvoret begynner.

– Det handler om å komme inn i konkurransemodus og samtidig samle overskudd, sier herrelandslagstrener i langrenn Trond Nystad til NRK.no.

– Ren forberedelse

Onsdag drar Petter Northug, Finn Hågen Krogh, Didrik Tønseth og Sjur Røthe fra høydesamlingen i Seiser Alm til Davos.

Hit kommer også Martin Johnsrud Sundby som har oppholdt seg de siste dagene i Norge.

– Davos blir ren forberedelse til VM. Her må vi vurdere både helse og form før vi tar ut lagene til de ulike VM-etappene. Resultatmessig er ikke Davos avgjørende, men det kan gi oss hint om hvem som eventuelt er i god og dårlig form, sier Nystad.

Bortsett fra Sjur Røthe som var satt ut av en firedagers lett forkjølelse, har langrennsgutta klart å unngå sykdom i forkant av mesterskapet.

Dermed er reiseplanen så godt som spikret:

 • Distanseløperne i Davos reiser til Val di Fiemme direkte etter 15 kilometeren søndag.
 • Spesialsprinterne reiser til Val di Fiemme etter sprinten i Davos lørdag.
 • Tord Asle Gjerdalen reiser ned til Val di Fiemme mandag 18. februar.
 • Eldar Rønning reiser ned til Val di Fiemme 19. eller 20. februar.
 • Petter Eliassen reiser ned til Val di Fiemme 25. februar.

– Northug skal i utgangspunktet gå alle distansene i VM, mens Eliassen kun skal gå 50 kilometeren. Skøytelaget blir i utgangspunktet Northug, Røthe, Krogh og Sundby, men vi må ta høyde for at vi må justere de lagene etter hvert, sier Nystad.

Sprintlandslaget

Petter Northug og flere av landslagsløperne i langrenn har trent i Seiser Alm.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– Viktig å koble av

Langrennsjentene reiser sammen med gutta fra Seiser Alm til Davos onsdag. Her vil alle unntatt Astrid Uhrenholdt Jacobsen ha en siste gjennomkjøring i Davos.

Jacobsen, Heidi Weng og Celine Brun-Lie måtte endre VM-oppkjøringen etter Sotsji, men nå er både Weng og Brun-Lie konkurranseklar i Davos.

Jacobsen reiser ned til Val di Fiemme mandag 18. februar.

– Nå er jobben gjort med tanke på trening. I Val skal di Fiemme vi finne oss til rette på hotellet, samle overskudd, begynne å teste ski og komme inn i rutinene, sier sportssjef Vidar Løfshus til NRK.no.

Han sier det er ekstra viktig å koble av i dagene og timene før mesterskapsrenn.

– Vi legger opp til sosial aktivitet med spill og hyggelige møter. Det er viktig at utøverne ikke får brakkesjuke alene på rommet, sier Løfshus.

I likhet med herrelagene vil ikke VM-etappene være helt spikret før konkurransedagen.

– Vi vil vurdere formen etter helgen, men det kan også være en formutvikling utover i VM. Vi har ikke tatt den endelige avgjørelsen, men vi ønsker heller ikke å offentliggjøre de foreløpige lagene, sier Løfshus.

VM-uttak for hopperne

Mens langrennsledelsen bruker helgens verdenscuprenn som ren forberedelse, skal hopperne gjennom tre konkurranser som kan avgjøre VM-laget.

Team touren fortsetter i Klingenthal onsdag, før den avsluttes i Oberstdorf lørdag og søndag.

 • Se onsdagens verdenscuprenn direkte på NRK1 og i nett-tv fra klokken 15.10.

– Vi mener det viktigste er å beholde rytmen før mesterskapet. Etter helgen har vi bare to dager til restituering, og de skal vi bruke godt i Seefeld. Her blir det én hviledag og én dag med lett trening, sier landslagssjef Alexander Stöckl til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Moan

Magnus Moan har gått på antibiotikakur de siste dagene.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

VM-klare Anders Jacobsen, Anders Bardal og Tom Hilde skal delta i alle verdenscuprennene.

Rune Velta, Anders Fannemel og Andreas Stjernen får også muligheten til å overbevise Stöckl om at de fortjener én av de to siste VM-plassene.

– Vi vurderer etter både resultater og formutvikling frem til søndag. Mandag er laget klart, sier Stöckl.

Deretter går turen til Val di Fiemme tirsdag kveld, før hopperne skal i ilden med kvalifisering til normal bakke 22. februar.

Dagene frem mot VM skal brukes til å samle overskudd og holde på formtoppen, ifølge Stöckl:

 • Hopperne vil sove lengre om morgenen med frokost klokken 09.00.
 • Den siste harde treningsøkten med vekter vil være mandag 19. februar. Deretter blir det kun lett trening.
 • Øktene skal gjennomføres i naturen og på fjellet for å restituere optimalt. Tanken er å «bremse opp» og samle overskudd.

– De tre neste verdenscuprennene er de tre viktigste hittil i år. Vi får se hele laget i aksjon, og det vil gi oss en god pekepinn frem mot VM, sier Stöckl.

På kvinnesiden er planen at Line Jahr og og Gyda Enger reiser til verdenscuprenn i Slovenia i helgen. Enger kjemper om en VM-plass, mens Jahr bruker rennet som oppladning.

Anette Sagen er på generalprøve i Notodden torsdag kveld. Bakken skal ha noenlunde samme profil som VM-bakken, så Sagen håper å finspisse teknikken inn mot Val di Fiemme.

Lader opp i hjemlige trakter

Mens både langrennslandslagene og hopperne har konkurranser i helgen, hadde de beste kombinertløperne sitt siste verdenscuprenn før VM i Sotsji 3. februar.

Bjørgen

Marit Bjørgen ønsker i utgangspunktet å gå alle seks distansene under VM.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Landslagssjef Kristian Hammer er likevel ikke bekymret for at VM-løperne har mistet konkurranseformen.

– Nei, vi har hatt så mange konkurranser tidligere i år. Nå var det viktig å få en samling for å roe ned litt, sier Hammer til NRK.no.

VM-klare Magnus Moan, Mikko Kokslien, Magnus Krog og Jørgen Graabak lader opp til VM i Granåsen i Trondheim.

I tillegg har Håvard Klemetsen valgt å prioritere høydeopphold i Seiser Alm med langrennsløperne.

– Klemetsen har et forsprang i bakken, men han må opp noen hakk i langrennssporet for å ha medaljesjanser i VM. Derfor ble han med langrennslaget, sier Hammer.

Nå venter fire lette treningsdager før kombinert-laget reiser ned til Val di Fiemme:

 • I Granåsen blir det én til to hoppøkter med særlig terping på hoppteknikk.
 • Det blir rolige langrennsøkter for å samle overskudd.
 • Jørgen Graabak, Magnus Moan og Magnus Krog har fordelene av å lade opp i hjemlige trakter i Trondheim.
 • Løperne reiser ned til Val di Fiemme allerede lørdag og søndag for å få noen dager til å tilpasse seg høyden (1100 meter) før normalbakkekonkurransen 22. februar.

– I dagene frem mot mesterskapet har vi fokus på kvalitet fremfor mengde. Hoppingen er spesielt prioritert siden vi har veldige gode langrennsløpere, sier Hammer.

Én av de største kombinertfavorittene, Magnus Moan, har slitt med sykdom de siste dagene. Han får likevel gjennomført hoppøktene i Granåsen.

– Det er et virus som henger litt igjen, men vi håper og tror det slipper taket snart. Han er nødt til å være 100 prosent for å være med til VM, men vi tror det skal gå bra. Han må stå over de hardeste øktene, men han er med på lette økter, sier Hammer.

Siste nytt

 • To overtidsmål redda Portugal

  Portugal låg lenge under mot Egypt etter eit mål av Mohamed Salah. Men på overtid scora Cristiano Ronaldo ikkje berre ein, men to gonger, og Portugal vann 2-1.

 • Frankrike mista tomålsleiing

  Det franske VM-håpet fekk eit skot for baugen då dei let 2-0 bli til 2-3 mot Colombia i Paris. Giroud og Lemar scora for heimelaget i løpet av dei første 26 minutta, men Muriel i første omgang og Falcao og Quintero i andre snudde kampen.

 • England vann mot Nederland

  Jesse Lingard scora målet som gav England 1-0 i bortekampen mot Nederland. Lingard scora eit kvarter etter pause.

Sendeplan

Kl. Program Kanal