Hopp til innhold

Slik feiret byen opprykk – nå må klubben selges

Julian Kristoffersen (24) og Salernitana satte fotballgale Salerno på hodet med opprykk til Serie A. Men det er fortsatt ett problem.

EKSTATISK: Det var god kok i Salerno da Salernitana tok steget opp til det gjeveste selskapet i Italia.

Bildene ovenfor gir et lite innblikk i hva fotballen betyr på sørvestkysten av Italia, bare noen mil sør for Napoli.

Denne uken var 23 års ventetid over da Salernitana sikret opprykk fra Serie B.

Likevel må supporterne vente litt til.

Salerniatana er nemlig eid av den italienske forretningsmannen Claudio Lotito, som også eier Serie A-klubben Lazio.

Reglementet i Italia er krystallklart: Ingen kan eie to profesjonelle klubber i samme divisjon.

Julian Kristoffersen

TIDLIG GOD: Julian Kristoffersen har en rekke kamper for aldersbestemte landslag. Han ble stående med fem kamper for U21-landslaget.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Det blir spennende å se hva som skjer der. Han må jo selge klubben. Jeg vet ikke hvordan de kommer til å gjøre det. Det blir spennende å se, sier Julian Kristoffersen til NRK.

– Ville vært utrolig

Kristoffersen kom til klubben fra sørkoreanske Jeonnam Dragons så sent som i februar, og nordmannen var altså med å rykke opp etter bare noen måneder i Salerno.

Denne uken har vært en eneste lang fest for spillerne og supporterne. Samtidig pågår arbeidet med å bestemme klubbens videre skjebne.

Eieren Claudio Lotito har nå i underkant av 30 dager til å finne en kjøper, ifølge italienske medier.

Hvis han mot formodning ikke vil selge klubben, blir Salernitana tvunget til å fortsette i Serie B.

– Han må jo selge Salernitana. Det er ingenting som tyder på at han vil selge Lazio. Dette er jo noe han har vært klar over kan skje, og vi får håpe for hans sjelefred at han har plantet noen frø, sier Strive-kommentator Even Braastad.

Braastad, som også står bak podkasten Støvelball, følger italiensk fotball tett.

Det er ingenting som tyder på at Lotito bestemmer seg for å beholde eierskapet i begge klubbene.

– Det ville vært helt utrolig hvis det skjedde. Forretningsmessig sitter han jo med dårlige kort siden alle vet at han må selge. Samtidig har Salernitana vært en farmerklubb for Lazio, og det er spennende å se hvordan dette samarbeidet fortsetter, sier Braastad.

Utestengt

Lotito har vært en kontroversiell eier i italiensk fotball. I 2006 ble han dømt og utstengt fra fotballen for sin rolle i den store dommerskandalen, som fikk navnet Calciopoli.

Fotballtoppen er også utestengt i skrivende stund. Lazio unnlot nemlig å rapportere positive koronaprøver til lokale myndigheter, og tre koronapositive spillere fikk delta på trening, ifølge BBC.

Lotito

MEKTIG: Lazio- og Salernitana-eier Claudio Lotito.

Foto: Domenico Stinellis / AP

Klubben ble bøtelagt, og klubblegene og president Lotito ble utestengt i henholdsvis 12 og 7 måneder.

– Lotito er av generasjonen som har vært med så lenge at han også var med i det mørkeste kapittelet, som er Calciopoli. Det er et stempel du ikke kommer deg unna. Italia er jo også preget av en kultur som ikke glemmer, sier Braastad.

Kristoffersen forteller at Lotito holdt en tale for spillerne etter at opprykket var sikret.

Nordmannen har fått et positivt inntrykk av italieneren, men spillerne vet altså lite om det forestående salget.

– Vi har snakket veldig lite om det, men det er jeg sikker på blir løst, sier Kristoffersen, som nå ser frem til en ny sesong på det øverste nivået.

– Det har egentlig gått over all forventing. Vi har gjort det veldig bra. Det er utrolig kult å være en del av det. Jeg gleder meg bare til fortsettelsen nå.

Siste nytt

 • Bayern-stjerne mister landskamper – usikker til toppkamp neste uke

  Bayern München-stjernen Jamal Musiala har meldt forfall til Tysklands kommende landskamper på grunn av en strekk i låret.

  Det opplyste Tysklands landslagssjef Hansi Flick mandag.

  Musiala har vært en av Bayern Münchens beste spillere denne sesongen med 15 mål og 12 målgivende pasninger i alle turneringer. I Bundesliga er han lagets toppscorer med elleve mål.

  – Vi håpet alle at Jamal skulle være klar fordi han har unike egenskaper, sa Flick.

  Bayern har også grunn til å være bekymret. En potensielt avgjørende kamp om seriegullet finner sted etter landslagspausen når Borussia Dortmund venter 1. april. Dortmund leder serien med ett poeng mer enn Bayern etter 25 kamper. (NTB)

  Germany Soccer Champions League
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Thingnes Bø vant over fem millioner kroner i historisk sesong

  Skiskytterstjernen Johannes Thingnes Bø gikk inn over fem millioner kroner da han satte sesongrekord med seier i 19 av 25 individuelle renn.

  Stryningen tok 16 enkeltseirer i verdenscupen og vant tre individuelle renn i VM. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt, sprintcupen og jaktstartcupen.

  19 seirer i én og samme sesong er rekord. Det var kun seks renn som ikke hadde Thingnes Bø som vinner. Stryningen hadde selv den gamle rekorden på 16 triumfer.

  Det har gitt klingende mynt i kassa til skiskytteren som til daglig holder til i Kongsvinger. Hele 461.000 euro (5,2 millioner kroner) står i Thingnes Bøs navn etter sesongen, viser tall fra Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

  Han fikk rundt 170.000 kroner for hver seier i verdenscupen og over 300.000 for å vinne verdenscupen sammenlagt. I VM ble det 300.000 kroner ganger tre med seier på sprint, jaktstart og normaldistanse. (NTB)

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Solbakken bekrefter: Østigård fra «bankers» til usikker

  Det er mange spørsmål før Norges landslag starter kvalifiseringen til neste års fotball-EM. Nytt av året er at Leo Skiri Østigård også er ett av dem.

  Midtstopperen ble en av landslagssjef Ståle Solbakkens mest trofaste menn i fjor. Østigård startet ni av ti kamper i 2022. Det var kun fjorårets hjemmekamp mot Armenia (9–0) hvor han ble sittende på benken.

  – Nå er han en av de spillerne vi må se på treningen, hvor mye han henger med, sier Solbakken til NTB.

  – Han er usikker nå?

  – Ja, det er han. Det sier seg selv, sier Solbakken. (NTB)

  Fotball, pressekonferanse med Norges herrelandslag
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Femmilas historie: Brekker seg av gammelt smøretriks 02:59
Neste