NRK Meny
Normal

«Tyvtrente» som barn - ble «tidenes best trente»

Jonas Holøs har en fysikk som olympiatoppens fremste treningsekspert aldri har sett maken til. Her forteller backen hvordan han endte opp slik.

Video Holøs snakker om hockeykarrieren

Jonas Holøs mener treningstalentet hans er det som først og fremst har bragt ham dit han har kommet. Her forteller han om karrieren.

Jonas Holøs barn

Jonas Holøs mener selv han ikke alltid var best som barn. Her i Sparta-drakt fra barndommen.

Foto: Privat
Jonas Holøs barn

- Hockey var gøy på den tida, sier Holøs når han ser bildene fra barndommen. Her fra Halden ishall.

Foto: Privat

– Jeg har vel hatt litt talent. Det må man vel ha for å komme dit jeg har kommet. Men jeg tror nok at mitt største talent er treningstalentet, sier Jonas Holøs til NRK.

Da Norge lørdag formiddag slo Latvia 3-0, var igjen Holøs blant Norges beste spillere. Han scoret kampens første mål, og spilte nesten halvparten av kampen.

Før kampen hadde ingen andre VM-spillere vært mer på isen enn sarpingen så langt i mesterskapet, og da alle lagene hadde spilt fire kamper hver hadde ingen backer plukket flere poeng.

– En betongkloss

Jon Aase, som er fagkonsulent for styrketrening på Olympiatoppen, har fulgt utviklingen til Holøs i mange år, og særlig tett i VM-oppkjøringen.

Utifra det han har sett på trening den siste tiden, er han alt annet enn overrasket over det Holøs leverer på isen. Han har nemlig aldri sett en bedre trent lagidrettsutøver i Norge.

– Vi skal ha godt trente spillere som er både funksjonelle og sterke. Der er Holøs eksepsjonelt bra. Han er den best trente lagidrettsutøveren uansett ballidrett i Norge gjennom tidene, er den imponerende merkelappen han setter på Holøs.

Siden Holøs´ svenske klubb Växsjö ikke kom til noe sluttspill, har 24-åringen brukt de siste to månedene før VM på å bygge opp en formtopp sammen med blant andre landslagssjef Roy Johansen.

Aase forteller at backen med letthet har kjørt åtte repetisjoner med 180 kilo på vektstanga både i knebøy og i markløft.

Han mener det finnes noen eksempler på utøvere fra individuelle idretter som trener betydelig mer styrke og som dermed matcher Holøs, men blant lagutøvere er han unik.

– I høyde og vekt er det nok noen som er større. Men han veier 92-93 kilo og er rundt 180 centimeter høy. Han er en skikkelig betongkloss, sier han.

Tyvtrente med vektene

Holøs starter karrieren i Sparta. Som sønn av en hockeyspiller startet han tidlig.

NRK har fått tak i noen bilder fra tidlig i hockeykarrieren. Når han ser bilder av seg selv som tiåring, får ha gode minner fra barndomsårene i Sparta.

– Jeg jobbet hardt som liten også. Man vil jo være en av de bedre og score mål, selv om jeg kanskje ikke var det på den alderen. Men man jobbet hardt og slet og utviklet seg hele tiden, sier Holøs når han får se lagbildet tatt rundt 1997.

– Hvordan ble du Super-Jonas?

– Jeg vet ikke. Jeg har trent bra, fått bra hjelp og hatt bra trenere. Jeg fikk mye juling hjemme av broren min, så jeg måtte stå opp for meg selv, sier han og smiler.

Vi hadde knebøystativ og benkpress i garasjen, så da ble det litt tyvtrening der. Jeg har alltid syntes at det var morsomt å trene.

NB: Artikkelen fortsetter under lagbildet

Sparta g87 Holøs

Spartas 87-årgang avbildet rundt 1997: Trener Kim Søgaard (bak f.v.), Fredrik Reymert, Remi Webjørnsen, Tommy Johansen, Lars Midvåge, Henrik Graarud, Jonas Holøs, Martin Holøs, trener Stig Holøs og lagleder Rolf Undhjem. Foran f.v.: Marius Nilsen, Martin Søgaard, Marius Nilsen, Kim Undhjem, Lennart Hjemgård, Christer Karlsen, Andreas Paulsen, Mie Berg Iversen. Foran er keeper Martin Andersen.

Foto: Privat

Lagets første matchstraff

Storhamar-keeper Tommy Johansen er like gammel som Holøs, og de to spilte sammen i Sparta i barne- og ungdomsårene.

En episode fra barndommens hockeykamper, der bestekompisen gjorde seg bemerket på isen, har brent seg fast.

– Jeg husker at Jonas fikk den første matchstraffen noen på laget vårt fikk. Jeg husker han skulle ha det til at han bare hoppet over en kar, men det var vel en dytt og at han ble litt grinete. Han spilte ikke stygt til vanlig, men den episoden var en snakkis, sier Johansen.

– Jonas var alltid treningsvillig, og han var alltid blant de best trente. Han var god også i fotball, sier Johansen.

Siste nytt

 • Tapte på overtid

  Norge tapte ishockey-kampen mot Russland i kveld 3-4. Nordmennene kjempet godt, men tapte kampen på overtid etter Vladimir Tkachyov sin scoring. Russland stilte med et redusert lag, men spilte likevel med mange gode spillere i Hamar.

  thoresen
 • Klar for USA

  Jørgen Skjelvik er klar for fotballklubben LA Galaxy, Det melder klubben selv på twitter. Skjelvik forlater dermed Rosenborg, som må finne en erstatter før neste sesong.

  Jørgen Skjelvik
  Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
 • Bjørnsen til EM-finale på 100 meter

  Susann Bjørnsen er klar for finalen på 100 meter medley under kortbane-EM i svømming i København. Hun satte personlig rekord med 59,65 i semifinalen torsdag. Bjørnsen var langt framme etter butterfly, men falt tilbake til sjetteplass etter ryggsvømmingen.

  SUSANN
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal