Hopp til innhold

Slår alarm om dette OL-grepet: – Stor risiko for feil

Terrortruslar og sikkerheitsutfordringar pregar Paris kort tid før OL. Men Amnesty meiner franske myndigheiter går altfor langt i overvakinga av OL-byen.

France Macron

KAMERAINSPEKSJON: Her blir president Emmanuel Macron presentert for eit kamera som skal overvake Paris under OL.

Foto: Christophe Petit-Tesson / AP

85
dager
22
timer
46
minutter
15
sekunder

– I samband med OL har Frankrike vedtatt ei lov som risikerer å gjere leikane til eit massivt angrep på retten til privatliv, seier Frank Conde Tangberg.

Han er politisk rådgivar i Amnesty Noreg og har i lang tid følgt menneskerettsutfordringar knytt til store idrettsevenement.

Det er under 100 dagar igjen til sommarleikane startar i Paris, men Amnesty er ikkje spesielt imponert over jobben Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) og myndigheitene i Frankrike har gjort innanfor dette feltet.

Frank Conde Tangberg, politisk rådgiver ved Amnesty International.

KRITISK: Frank Conde Tangberg.

Foto: Amnesty International

Amnesty peikar blant anna på utfordringar knytt til masseovervakinga som er planlagd under leikane. Franske myndigheiter vedtok i 2023 bruken av KI-videoovervaking i ein periode under OL og fram til mars 2025.

– Legg til rette for brot

Ved hjelp av kunstig intelligens og algoritmar blir bilda frå overvakingskamera og dronar analyserte i sanntid. Dette skal hjelpe myndigheitene med å oppdage unormal eller mistenkeleg åtferd og spesielle hendingar.

Emmanuel Macron, president i Frankrike, blei nyleg avbilda smilande da han inspiserte dronar og kamera saman med medlemmer av ein overvakingsbrigadane til Paris-OL.

Tangberg smiler ikkje.

– Retten til privatliv er éin av fem fokusområde i IOCs menneskerettslege rammeverk. Korleis forheld dei seg til lova i Frankrike, og har dei bede om nokon mildnande tiltak for å sikre respekt for retten til privatliv?, spør han.

Anti-Olympics demonstration in Paris

DEMONSTRASJON: Her ligg ein demonstrant med eit skilt med følgande tekst: «Algoritmisk overvaking godkjent for OL: Politistat 1, Demokrati 0.»

Foto: STEPHANIE LECOCQ / Reuters

Tangberg og Amnesty meiner også at franske myndigheiter gjennom masseovervakinga risikerer å legge til rette for brot på andre rettar slik som ytrings- og forsamlingsfridom, i tillegg til retten til å ikkje bli diskriminert.

– Vi har sett at dette er ein type teknologi som kan uforholdsmessig ramme marginaliserte grupper – gjerne personar med mørkare hudfargar. Ein kan spørje seg sjølv kva som er ei normal åtferd blant idrettssupporterar? Det er ein stor risiko for feilmargin her når ein bruker denne typen teknologi.

  • Sjå kva franske myndigheiter svarer lenger ned i artikkelen. IOC har ikkje svart på NRKs førespurnader.

Vurderer å flytte OL-opninga

Torgeir Waterhouse, teknologi- og sikkerheitsekspert, forstår bekymringa til Amnesty. Han beskriv det heile som ein «klassisk problemstilling»: På den eine sida er det ein god tanke å sikre befolkninga. På den andre sida har også innbyggarane rett på personvern.

– Her står myndigheitene i Paris og Frankrike i ei vanskeleg avveging. Det er ei tydeleg og grunngitt bekymring at myndigheiter både her og andre stader kan gå for langt i å bruke data, seier han.

Torgeir Waterhouse, partnar i rådgjevingsselskapet Otte

EKSPERT: Torgeir Waterhouse er teknologi- og sikkerheitsekspert i Otte.

Foto: Hans Kristian Thorbjoernsen / Hans Kristian Thorbjoernsen

Sikkerheitssituasjonen i Frankrike har fått mykje merksemd den siste tida. Nyleg avslørte Emmanuel Macron at dei vurderer å flytte opningsseremonien på grunn av sikkerheit og risiko for terror.

For vel ei veke sidan tvinga terrortruslar myndigheitene til å auke sikkerheita da Paris Saint-Germain tok imot Barcelona i Meisterligaen.

I tillegg til kameraa og dronane, vil 20.000 soldatar og 40.000 politi og militærpoliti sikre leikane.

Emmanuel Macron

KREVJANDE SIKKERHEITSSITUASJON: Emmanuel Macron og Frankrike tar truleg grep og flyttar opningsseremonien i OL. Her ser han ein showkamp i fekting tidlegare i månaden.

Foto: YOAN VALAT / AFP

Har ikkje franske myndigheiter trass alt rett til å ta større sikkerheitsgrep under det største idrettsstemnet i verda?

– Det er klart at ein stor idrettsmeisterskap vil krevje sikkerheitstiltak. Det har Amnesty stor forståing for. Sikkerheit er ein menneskerett, men spørsmålet er om det er nødvendig og forholdsmessig. Her meiner vi at det ikkje er bevist at det er det, seier Tangberg og legg til:

– Ein skal vere varsam med denne typen teknologi og bruke det der det er nødvendig, forholdsmessig og sørge for at det er i tråd med reglar for vern av personvern.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø seier til NRK at han ikkje er bekymra for masseovervakinga i Paris.

Idrettstinget 2023

TOPPIDRETTSSJEF: Tore Øvrebø.

Foto: Tuva Åserud / NTB

– Som leiar for OL-troppen, så ønsker eg at utøvarane skal vere trygge. Og så reknar eg med at desse arrangørlanda forheld seg til det lovverket dei har i landet sitt og ordnar tinga innanfor dei rammene, seier Øvrebø.

– Ein dystopi med statleg masseovervaking

Teknologiekspert Waterhouse trur Frankrikes nye overvakingslov blir vidareført etter at OL og Paralympics er ferdig.

– Eg trur vi nesten kan føresette at myndigheiter med ansvar for samfunnssikkerheit og individsikkerheit kjem til å ønske å ta i bruk denne typen teknologi. Det handlar om dronar, det handlar om ordinær kameraovervaking, det handlar om bruk av sanntidsanalyse og andre type data. Det må vi rekne med, seier Waterhouse.

Det bekymrar Tangberg i Amnesty.

– Det er viktig at OL ikkje bidrar til å skape ein dystopi med statleg masseovervaking som bryt menneskerettane, seier han.

Overvåkningskamera i Paris

KI-TEKNOLOGI: Ved hjelp av KI på bilda frå overvakingskameraa skal operatørane oppdage unormal åtferd.

Foto: MARTIN BUREAU / AFP

Dette svarer franske myndigheiter

I ei fråsegn til NRK skriv kommunikasjonsavdelinga til det franske innanriksdepartementet at lova gir dei rett til å bruke KI på åtte førehandsbestemte hendingar. Det er alt frå forlaten bagasje og branntilløp til for høg tettleik av menneske og rask publikumsrørsle.

«Dette er eit enkelt støtteverktøy. Det signaliserer ganske enkelt ein situasjon på skjermen, slik at operatørar kan avgjere om dette signalet rettferdiggjer ei innblanding frå sikkerheits- eller nødstyrkar», skriv dei i uttalen.

Myndigheitene understrekar at dei ikkje bruker ansiktsgjenkjenning og at systema ikkje automatisk kan koplast mot personopplysningar.

«Løysingane tillèt heller ikkje at menneskelege operatørar zoomar eller endre retning på skjermane», skriv dei og avsluttar:

«Lista over tenesteleverandørar som kan bruke denne teknologien er også strengt regulert».

Siste nytt

  • Molde møter Sarpsborg i cupen – VIF trakk HamKam

    Molde skal opp mot Sarpsborg i jakten på kvartfinaleplass i årets fotball-NM.

    Molde slo Hødd 3-1 onsdag og sikret seg en plass i den fjerde runden.

    Lillestrøm overrasket og slo Bodø/Glimt 4-2 onsdag. «Fugla» møter Strømsgodset i den neste fasen. Kampene spilles 8. mai før det blir et opphold fram til høstsesongen.

    Vålerenga slo ut Tromsø på hjemmebane onsdag og får ny hjemmekamp når HamKam kommer på besøk.

    I alt åtte eliteserielag er ute av årets cup. I tillegg til Molde og Lillestrøm er Fredrikstad, KFUM Oslo, HamKam, Strømsgodset, Viking og Sarpsborg 08 videre.

    Molde vant cupen i fjor med 1-0-seier over Glimt.

    Alle kampene:

    Eidsvold Turn – Sandnes Ulf

    Stabæk – Bryne

    Strømsgodset – Lillestrøm

    Raufoss – Fredrikstad

    Vålerenga – HamKam

    Lysekloster – KFUM

    Molde – Sarpsborg

    Levanger – Viking (NTB)

    Molde
    Foto: NTB
  • Hoelgaard på tiendeplass i Frankfurt

    Markus Hoelgaard ble beste nordmann i éndagsrittet Eschborn-Frankfurt onsdag. Det tradisjonsrike rittet ble som vanlig arrangert 1. mai og er et ritt som Alexander Kristoff har vunnet flere ganger tidligere.

    Løypa har de siste to utgavene blitt gjort hardere og opp Feldberg for andre gang måtte Kristoff slippe. Det norske Uno-X-laget satt da med Ådne Holter, Søren Wærenskjold, Odd Christian Eiking og Markus Hoelgaard i feltet.

    Wærenskjold måtte slippe i rittets siste stigning og til slutt ble det en spurt fra en gruppe på 36 ryttere. Der var Maxime Van Gils best og vant foran Alex Aranburu og Riley Sheehan.

    Hoelgaard ble nummer ti i spurten, mens Holter og Eiking kom inn til henholdsvis 28. og 29. plass.

    Markus Hoelgaard
    Foto: Fredrik Hagen / NTB
  • Vålerenga videre i cupen: Første hjemmeseier på 227 dager

    Vålerenga rykket på dramatisk vis ned i fjor. Mye av grunnen var at de slet stort på hjemmebane i Oslo, hvor de kun vant tre av 18 kamper (15 seriekamper, to cupkamper og én kvalifiseringskamp).

    Også årets sesong har startet dårlig på hjemmebane, med ett poeng på de to første seriekampene.

    Onsdag fikk Vålerenga endelig juble for seier igjen på hjemmebane, deres første hjemmeseier siden de slo Aalesund i serien 17. september i fjor.

    I etterkant av det hadde de spilt åtte hjemmekamper uten seier, før de altså kunne innkassere cupavansement etter 1-0 mot Tromsø.

    Simen Juklerød scoret kampens eneste mål med et godt plassert skudd i første ekstraomgang.

    For Tromsø fortsetter katastrofe-starten på sesongen. Fjorårets bronsevinner i Eliteserien har tapt samtlige fire kamper i Eliteserien til nå i år og er nå også slått ut av cupen.

    Vålerenga

Sendeplan

Kl. Program Kanal