Hopp til innhold

Ski-VM i Trondheim garanterer like premiepenger til kvinner og menn

Under VM i Trondheim kommer arrangøren til å sørge for at kvinnene får like mye i premiepenger som mennene også i hopp og kombinert, melder VG.

Det er VMs styreleder Åsne Havnelid som kommer med garantien overfor avisen.

– Selv om FIS ikke er villige til å gå så langt og dekke sin andel, så kommer vi til å gjøre det uansett. Vi har allerede hatt diskusjoner med Det internasjonale skiforbundet rundt dette, sier hun.

Havnelid anslår at det vil medføre en kostnad på flere millioner kroner for arrangøren dersom FIS ikke vil gå med på å utbetale like premiesummer.

– Det handler om flere millioner kroner. Det må vi være villige til å sette av. For dette er viktig, mener hun.

I langrenn har FIS allerede praktisert like pengepremier for kjønnene over lang tid, mens det er betydelige forskjeller i hopp og kombinert. I Planica-VM i fjor fikk mennene opptil sju ganger så mye i premiepenger som kvinnene i en hoppkonkurranse.

Tidligere hoppstjerne Maren Lundby gleder seg over nyheten.

– Helt nydelig. Det er slik det blir endring. Jeg er veldig glad for at VM i Trondheim går foran. Flere steder burde det ha vært et satt et slikt krav for å få mer likestilling i idretten, sier hun til VG.

(NTB)

znkLdaESAbc
Foto: Terje Pedersen / NTB

Siste nytt

 • 20 søkere til trenerjobber for langrennslandslag

  Norges Skiforbund (NSF) har fått til sammen 20 søkere fordelt på trenerstillingene for rekruttlandslagene og kvinner elite.

  – Vi er nå i gang med å gjennomgå søknader og ønsker å komme i gang med intervjuene så fort som mulig, men vil også gjøre en grundig jobb med å gjennomgå søkere. Vi har derfor ikke satt noen frister for ansettelse, skriver daglig leder Cathrine Instebø i NSF til NTB.

  Instebø skriver at det er Skiforbundets fagsjef Per Elias Kalfoss som styrer prosessen.

  Skiforbundet skal erstatte trener for kvinner elite, Stig Rune Kveen. De skal også erstatte trenerne for rekruttlandslagene, Monika Kørra og Jacob Walther. Kørra har trent rekruttkvinnene, mens Walther har trent mennene. (NTB)

  Cathrine Instebø
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Alekna med fantastisk verdensrekord i diskos – forrige rekord satt i 1986

  Mykolas Alekna (21) dundret til med 74,35 meter og satte verdensrekord i diskos i et stevne i Ramona i Oklahoma søndag.

  Det var tyskeren Jürgen Schült som hadde den forrige verdensrekorden. Han kastet 74,08 meter i 1986, 16 år før Alekna ble født.

  21-åringen fra Litauen hadde en vanvittig serie i USA. Alle hans seks kast var over 70 meter. Han åpnet med 72,21, og det var personlig rekord. Deretter fulgte han opp med 70,32, før det ble 72,89 i det tredje forsøket, verdens fjerde lengste kast gjennom tidene.

  I fjerde kast ble det 70,51, før rekordkastet 74,35 kom i femte omgang. Kastet ble først målt til 74,41, men det ble senere gjort om til seks centimeter kortere. Europamesteren fra 2022 avsluttet serien med 70,50.

  Mykolas Alekna tok sølv i VM i Eugene, Oregon i USA i 2022. I VN i Budapest sist år ble det bronse.

  Det tredje lengste kastet i verdenshistorien tilhører for øvrig faren til Mykolas Alekna. Virgilius Alekna har 73,88 meter og er olympisk mester to ganger. (NTB)

  Alekna's World Record Athletics
  Foto: Ashley Landis / AP
 • Skyting: Hegg og Hegg Duestad vant etter fenomenal snuoperasjon

  Med en utrolig opphenting vant Jeanette Hegg Duestad og Jon-Hermann Hegg gullfinalen på 10 meter luftrifle mixed team i OL-kvalifseringen i Rio søndag kveld.

  Etter å ha ligget under 3-13 for Frankrikes Oceanne Muller og Lukas Kryzs snudde Jeanette Hegg Dustad og Jon-Hermann Hegg til seier 16-14. Det er sjeldent godt gjort.

  Norge var nummer to bak Frankrike i kvalifiseringen med 632,4 poeng.

  Denne øvelsen har ingen kvoteplasser til utdeling i Rio. De deles først ut i de individuelle øvelsene som starter mandag i rifle. (NTB)

  Jeanette Hegg Duestad

Sendeplan

Kl. Program Kanal