Hopp til innhold

– Vi har tenkt til å gå fort, begge to

Med bare noen få timer igjen til start på dagens avgjørende 10.000-meter i EM, ligger Sverre Lunde Pedersen (20) og Håvard Bøkko (25) på hotellrommet og planlegger hvordan de skal tukte nederlenderne.

Sverre Lunde Pedersen og Håvard Bøkko

Sverre Lunde Pedersen (t.v.) og Håvard Bøkko skal knive om EM-sølvet på dagens avsluttende 10.000-meter.

Foto: PETER DEJONG / Ap

– Det viktigste er å slå Nederland i dag, sier Sverre Lunde Pedersen til NRK.no på telefon fra Heerenveen.

Stjerneskuddet ligger i senga på hotellrommet når NRK ringer. I senga ved siden av ligger lagkamerat og dagens parmotstander, Håvard Bøkko.

– Vi ligger her begge to, sier Lunde Pedersen.

  • Se 10.000 meter fra EM i Heerenveen kl 15.00 på NRK2!

Går for sølvet

Fana-løperen holder fortsatt fjerdeplassen sammenlagt i allround-EM etter tre av fire distanser, men han har los på Bøkko (2.-plass) og Blokhuijsen (3.-plass). Sven Kramer er i suveren ledelse.

Foran dagens avsluttende milløp har Pedersen drøyt tre sekunder opp til annenplassen, mens Blokhuijsen er ett sekund foran. Det gir 20-åringen tro på at han kan ta et overraskende EM-sølv.

– Når jeg er såpass nær, så går jeg for det, sa Pedersen etter lørdagens solide løp i Thialf.

Søndag morgen er han sparsom med å utlevere alle detaljer av planen som skal sikre ham EM-sølv.

– Kramer og Blokhuijsen går rett etter meg og Håvard, så hovedmålet er å gå så fort som mulig og legge press på dem. Vi har lyst til å gå fort begge to, sier Pedersen til NRK.no.

Norsk duell

Da Lunde Pedersen og Bøkko møttes i NM i desember, vant Pedersen milløpet med tre sekunder, men han måtte se seg slått sammenlagt.

– Det er ikke langt fra medalje nå. Jeg slo Håvard med fire sekunder på 5000 meter fredag, så langdistanseformen er bra, mener Pedersen.

Han har senket sin personlige rekord på 10.000 meter med 34 sekunder i løpet av sesongen og føler seg trygg på formen før søndagens løp.

– Jeg gleder meg, og jeg har fått større selvtillit på den distansen. Hadde det vært i fjor, hadde jeg kanskje gruet meg litt mer, men nå ser jeg fram til det. I NM avsluttet jeg bra.Jeg er mye tryggere på den distansen nå og vet hva jeg kan tåle,
sa 20-åringen lørdag.

Pedersen og Bøkko går i nest siste par, mens nederlenderne Kramer og Blokhuijsen får fordel av å gå på deres tider. De to norske skøytehåpene legger ikke opp til noe spesielt taktisk løp.

– Vi bør ikke gå og lure på hverandre eller angripe hverandre tidlig. Det er ikke vits. Vi skal diskutere hva slags rundetider vi bør ligge på. I starten må vi gå mest mulig sammen og så se hvem som er sterkest, sa Pedersen.

– Begge skal gå jevnt og ikke i rykk og napp. Vi må finne marsjfarten og prøve å gå sammen hvis vi klarer, sa Bøkko.

Slo Bøkko

På lørdagens 1500 meter i Heerenveen var Pedersen nær seieren.

Med 1.46,39 var han bare 7/100 sekund dårligere enn den polske vinneren Konrad Niedzwiedzki. I samløp med Bøkko viste Pedersen styrke på sisterunden. I mål var han 0,39 sekunder foran makkeren sin etter å ha avsluttet med en 28,3-runde. Bøkko hadde 28,9 på sisterunden.

VIDEO: Se 1.500 meter-duellen mellom Bøkko og Lunde Pedersen

(artikkelen fortsetter under videoen)

Håvard Bøkko og Sverre Lunde Pedersen var satt i par på 1500m. under allround-EM i Heerenveen (Nederland) lørdag. Se løpet deres her.

VIDEO: Norsk duell under allround-EM

– Det var et solid løp fra start til mål og en sterk avslutning. Jeg var ikke langt unna seieren. Det er ikke ofte jeg slår Håvard med seks tideler på sisterunden. Det tyder på at han ikke er helt i toppslag, mens jeg er i bra slag.

Bøkko slet litt med teknikken og måtte nøye seg med femteplass med 1.46,78.

Sven Kramer er på vei mot sitt sjette EM-gull. Foran 10.000-meteren har han 5,72 sekunder ned til Bøkko. Differansen til Blokhuijsen er på 7,88, mens Pedersen er 8,90 bak nederlenderen. Bøkko spår en hard kamp om sølvet og bronsen.

– Det er tre stykker som kjemper om to medaljer. Det er fint at Sverre går bra, så vi har to kort å spille på, sier Bøkko.

Siste nytt

  • Haaland tilbake i Citys kamptropp – starter på benken mot Nottingham Forest

    Etter to kamper ute med skade er Erling Braut Haaland blant Manchester Citys reserver i kampen mot Nottingham Forest søndag.

    Jærbuen pådro seg en skade mot Real Madrid for elleve dager siden. Fredag ble nordmannen avbildet på City-trening, og søndag er han tilbake i kamptroppen.

    Han starter på benken sammen med landsmann Oscar Bobb. City mangler Phil Foden og Ruben Dias grunnet sykdom.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem». (NTB)

    Haaland
    Foto: AP
  • Vålerenga ble ydmyket – supportere stormet banen

    Vålerenga fortsetter å slite i 1. divisjon. Søndag ble de sendt hjem fra Mjøndalen som slakt med 3-5-tap i bagasjen.

    – Vi svikter på veldig mange områder. Det er tungt, sier Vålerenga-trener Geir Bakke til TV 2.

    Etter kampen var Vålerenga-spillerne borte og beklaget seg til frustrerte supportere, mens flere av supporterne var ute på banen.

    – Jeg skjønner at de er frustrerte og forbannet, sier Bakke.

    – Det skulle bare mange. Det er Norges beste supportere som følger oss overalt, lager volum og entusiasme, synger sanger og legger sjala og lønnen sin i dette.

    Dermed står Vålerenga fremdeles med sin ene seier etter fem kamper på nivå to. På de fire andre kampene har det blitt to uavgjort og to tap.

    Hovedstadslagets fem poeng holder til 11.-plass. Det er ett poeng over direkte nedrykk og fem poeng bak direkte opprykk.

    I søndagens kamp tok Mjøndalen tidlig ledelsen da Sivert Øverby skrudde et frispark ute ved sidelinjen helt inn i mål. Vålerenga utlignet ved Petter Strand like etter, men så kom Alie Conteh inn for vertene.

    Spissen fra Sierra Leone sendte Mjøndalen opp i 3-1 med to mål på overtid av den første omgangen. Kvarteret før slutt fullførte Conteh sitt hat trick.

    Fem minutter før slutt satte Keerat Singh inn 5-1. To sene scoringer fra Jones El-Abdellaoui og Christian Borckgrevink pyntet litt på resultatet for Vålerenga.

    NM fotball menn 2024, Union Carl Berner - Vålerenga (0-3)
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Nytt Botheim-show i Allsvenskan

    Erik Botheim var i praktslag og leverte både scoring og en perleassist da Malmö moste AIK 5-0 og tok sin sjette strake seier i Allsvenskan.

    Dermed fortsetter den solide målvåren for Botheim og hans spissmakker Isaac Kiese Thelin. De to ligger øverst på toppscorerlisten i ligaen med henholdsvis fire og seks fulltreffere, og tillegg bøttet de inn mål i cupen.

    Henning Bergs AIK var ubeseiret før bortekampen i Malmö, men skulle fort få en realitetssjekk. Botheim lå godt plassert i feltet og stanget inn 1-0 på Jens Stryger Larsens presise innlegg etter 14 minutter.

    Spillehumøret var på topp hos Oslo-gutten, og etter en drøy halvtime viste han seg fram igjen. Botheim spilte vegg med Thelin før han elegant vippet lagkameraten igjennom slik at han kunne sette 2-0-målet.

    – Jeg sa til Isaac etter at jeg scoret at «nå skal du få den». Så jeg holdt det jeg lovet, sa Botheim til Discovery i pausen.

    Tre mål til i andre omgang sørget for 5-0-seier og Malmö topper Allsvenskan med 18 poeng av 18 mulige. AIK og Berg ligger på 3.-plassen, sju poeng bak Botheims lag. (NTB)

    Botheim-scoring mot AIK
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal