NRK Meny
Normal

Skadeskutt Norge to måneder før OL: – Et lite mareritt

Om 58 dager skal Norges hockeyhelter bryne seg mot Canada i Sotsji-OLs første kamp. I øyeblikket er «halve laget» ute med skader.

Ishockeylandslaget

SKADESKUTT: Fire av landslagets skadede spillere har sendt bilder av skadene sine til NRK. Øverst til venstre: Mats Rosseli Olsen slo nesa i vantet, måtte sy sju sting, Ken André Olimb måtte sy i tommelen, Lars Haugen er skadet i venstre hofte og går på krykker, mens Patrick Thoresen har brudd i ankelen og har beinet i gips.

Foto: Privat

– Det er litt mye nå, synes jeg. Så mange skader på så kort tid er det lenge siden jeg har sett, sier landslagssjef Roy Johansen til NRK.

Roy Johansen

BEKYMRET: Landslagssjef Roy Johansen forbereder seg til OL med flere norske profiler på skadelista.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

I tur og orden har en rekke av landslagets aller mest profilerte spillere meldt om skader i desember.

Dårlig tid før OL

Det er lite hyggelig nytt for et norsk landslag som skal spille OL-turnering om snaut to måneder.

– Det er tidsaspektet som er avgjørende. Jeg tror alle de skadede gutta blir klare til OL. Men det er aldri hyggelig med skader. Det er lite mareritt for oss, sier en bekymret landslagssjef Roy Johansen til NRK.no.

Hele sju landslagsspillere er i øyeblikket skadet, mens to spillere nylig er tilbake fra skade:

Skadelista:

 • Lars Haugen (26), førstekeeper på landslaget: Pådratt seg en skade på innsiden av låret i kamp for klubblaget Dinamo Minsk. Går på krykker. Ventes å blir klar til OL.
 • Patrick Thoresen (30): Pådro seg to brudd i foten i kamp for klubblaget SKA St. Petersburg. Har beinet i gips, og ventes å være tilbake i trening over nyttår.
 • Mats Trygg (37): Har et delvis røket leddbånd på innsiden av kneet.
 • Kristian Forsberg (27): Har et strekt leddbånd.
 • Per Åge Skrøder (35): Rehabiliterer småskader og er sliten.
 • Anders Bastiansen (33): Pådro seg en kneskade i kamp for svenske Färjestad i helgen. Ute i to til tre uker.
 • Tommy Kristiansen (24): Pådro seg hjernerystelse mandag kveld mot Lørenskog. Meldt forfall til den kommende landslagssamlingen.

Tilbake fra skade:

 • Ken André Olimb (24): Knuste tommelen i kamp for klubblaget Düsseldorfer EG. Nettopp tilbake i spill etter seks ukers fravær.
 • Mats Rosseli Olsen (22): Slo nesa i vantet 7. desember, og har sydd sju sting. Er imidlertid spilleklar.

Utsetter uttaket

Den norske OL-troppen skal bestå av 22 spillere. På grunn av de mange skadene har landslagssjefen bestemt seg for å utsette OL-uttaket til over nyttår. Til testkampene mot Sveits og Slovakia denne helgen – den siste landslagssamlingen før OL – må Johansen stille med en rekke unggutter.

– Vi har ikke mulighet til å erstatte disse spillerne i en så liten hockeynasjon. Vi er sårbare for skader, sier Johansen.

Landslagssjefen er spesielt bekymret for skaden til landslagskeeper Lars Haugen. Haugen har pådratt seg en hofteskade, og haltet rundt på krykker da NRK møtte ham på Toppidrettssenteret i Oslo mandag.

– Målvaktene er viktig. Lars må jobbe hardt og bedrive god egentrening skal han bli klar til OL, sier Johansen.

Haugen håper å være tilbake i spill over nyttår.

– Det er en muskelskade som må få litt tid på å lege seg. Legene sier fire uker. Det er dårlig timing, ja. Jeg prøver bare å tenke positivt. Dette gir meg litt etterlengtet hvile. Jeg tror jeg har nok tid til å være i toppform i OL, sier Haugen til NRK.

Thoresen: – Håper å være tilbake i januar

Anders Bastiansen, som var Norges toppscorer i forrige VM, er sistemann på skadelista. Han håper å være tilbake i spill før vi skriver 2014.

– De undersøkelsene som er gjort nå ser positive ut. Det virker ikke som jeg blir borte altfor lenge. Jeg håper jeg kan være tilbake for Färjestad i romjulen, sier han til NRK.

Patrick Thoresen, landslagets aller største stjerne og gjerne rangert som Norges best betalte idrettsutøver, håper bruddet i ankelen skal være leget i januar.

– Gipsen gikk på lørdag, men jeg må bruke krykker i ti dager til. Jeg håper å være tilbake i løpet av januar, sier han til NRK.no.

Det norske ishockeylandslaget røk ut i gruppespillet i Vancouver-OL i 2010, etter å ha tapt omspillskampen mot Slovakia 4-3. Landslaget har imidlertid forbedret seg betraktelig siden den gang, og spilt VM-kvartfinale i to av de tre siste verdensmesterskapene.

Til Sotsji-OL er Norge seedet som det åttende beste laget.

Siste nytt

 • Storseier for Solbakkens menn

  Ståle Solbakken og FC København fikk en strålende start på oppkjøringen til vårsesongen. FCK slo Vejle 4–0 etter mål av Jonas Wind, Andrija Pavlovic og Federico Santander.

  Vårsesongen starter 4. februar. Da venter byrival Brøndby i cupen.

  Solbakken
  Foto: Claus Bech Andersen / NTB scanpix
 • Gjersem videre i EM

  Anne Line Gjersem er klar for friløpet i EM lørdag. Hun fikk 48,70 poeng for kortprogrammet torsdag, og er dermed kvalifisert som nummer 17.

   Anne Line Gjersem
  Foto: Yuri Kadobnov / AFP
 • Kvalifiseringen utsatt til i morgen

  Dårlig vær utsetter kvalifiseringen i VM i skyflygning. Starten er nå flyttet til fredag 14:30. Daniel-André Tande, Johann Forfang, Robert Johansson og Andreas Stjernen hopper for Norge.

  Tande etter siste rennet
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM skiflyging: Kvalifisering
VM skiflyging: Kvalifisering
EM kunstløp: Friløp, par
Sport i dag
EM håndball menn: Serbia - Norge
EM håndball menn: Serbia - Norge
EM håndball menn: Serbia - Norge
EM håndball menn: Serbia - Norge
EM kunstløp: Friløp par
EM håndball menn: Kroatia - Hviterussland