Hopp til innhold

NRKs ekspertkommentator Hetland: – Kun snakk om tid før en av disse to er best

Henrik Christiansen klinket til med dagens andre sølvmedalje for Norge på 1500 meter fri i svømme-EM i Glasgow. Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til sølv på 200 meter medley.

Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til EM-sølv på 200 meter medley med tiden 1.51.74. Dette var også ny nordisk rekord på distansen.

Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til EM-sølv på 200 meter medley med tiden 1.51.74. Dette var også ny nordisk rekord på distansen.

– Det viser verdensklasse av begge gutta, sier NRKs ekspertkommentator Aleksander Hetland.

Henrik Christiansen sikret Norges andre sølvmedalje i svømme-EM på 1500 meter fri. Nordmannen klinket til med et kjempeløp og svømte inn på tiden 14.18,15.

Tiden til 23-åringen er en forbedring av hans egen nordiske rekord med 1,2 sekunder.

– Det betyr mye å få en pers her, selv om jeg ikke har toppet helt i dette stevnet. Jeg kunne jo ikke være noe dårligere enn Tomoe, sier Christiansen.

svømming

Sølvmedaljen er Christiansens niende internasjonale medalje.

Foto: Neil Hanna / AFP

Fant inspirasjon i Hvas

Christiansen forteller at han ble inspirert av Tomoe Zenimoto Hvas, som tok mesterskapets første norske medalje tidligere på kvelden.

19-åringen svømte inn til sølv på 200 meter medley på tiden 1.51,74, og smadret sin egen nordiske rekord med to sekunder. Ikke bare er tiden ny nordisk rekord, den er også tredje beste tid i Europa og niende beste i verden noensinne.

– Jeg var egentlig mer overrasket over tiden. 1.51 hadde jeg aldri drømt om å gjøre. Helt herlig, medalje er en bonus! Det føles godt. Jeg er fortsatt sjokkert, og kan nesten ikke tro det, sier sølvvinneren.

Dermed ble det en stor norsk dag på kortbane-EM i svømming i Glasgow.

svømming

Tomoe Zenimoto Hvas tok sin andre internasjonale medalje og smadret den nordiske rekorden med to sekunder.

Foto: Neil Hanna / AFP

Hetland mener gull er innen rekkevidde

Ikke siden 2012 har Norge fått en internasjonal gullmedalje i svømming. Da var det NRKs ekspertkommentator Aleksander Hetland som svømte inn til førsteplassen på 50 meter bryst under kortbane-VM i Istanbul.

Aleksander Rognerud Hetland

Syv år siden Norge tok sin forrige gullmedalje i svømming. Aleksander Hetland mener det kun er snakk om tid for en nordmann tar steget opp øverst på pallen.

Foto: Thanassis Stavrakis / AP

Han mener Hvas og Christiansen viser storform.

– Tomoe har jo vært i bra utvikling hele tiden og tatt steg. Når han er i en finale med så mange gode svømmere mot seg og dropper to sekunder, da viser han virkelig hva som bor i ham. Fra å være en finalekandidat til OL, blir han fort en medaljekandidat, sier Hetland og fortsetter:

– Det er akkurat det samme med Henrik. Han svømmer mot de beste 1500-metersvømmerne gjennom tidene, sier han.

Hetland mener det bare er spørsmål om tid før Hvas eller Christiansen tar steget helt opp til toppen av pallen.

– Det er ingen av de andre gutta i feltet i noen av de to finalene som har hatt like bra fremgang som Tomoe og Henrik. Så lenge disse to fortsetter å forbedre seg, så er det bare spørsmål om tid før de blir best. Det er ingen av de andre som har like stor fremgang som de akkurat nå.

Tok sin niende medalje

I finalen på 1500-meteren ble den en ren duell mellom Christiansen og italienske Gregorio Paltrinieri. Til tross for at nordmannen tok inn på mot slutten sikret italieneren EM-gullet med drøyt ett sekund. Sølvmedaljen er Christiansens niende internasjonale medalje.

Kun Andreas Vazaios fra Hellas var raskere enn Hvas på 200-meteren. Grekeren vant EM-gullet med tiden 1.50.85, bronsen gikk til Phillip Heintz fra Tyskland. Sølvmedaljen til Hvas er hans andre internasjonale medalje på seniornivå. I 2017 tok han bronse på samme øvelse i kortbane-EM i København.

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal