NRKs ekspertkommentator Hetland: – Kun snakk om tid før en av disse to er best

Henrik Christiansen klinket til med dagens andre sølvmedalje for Norge på 1500 meter fri i svømme-EM i Glasgow. Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til sølv på 200 meter medley.

Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til EM-sølv på 200 meter medley med tiden 1.51.74. Dette var også ny nordisk rekord på distansen.

Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til EM-sølv på 200 meter medley med tiden 1.51.74. Dette var også ny nordisk rekord på distansen.

– Det viser verdensklasse av begge gutta, sier NRKs ekspertkommentator Aleksander Hetland.

Henrik Christiansen sikret Norges andre sølvmedalje i svømme-EM på 1500 meter fri. Nordmannen klinket til med et kjempeløp og svømte inn på tiden 14.18,15.

Tiden til 23-åringen er en forbedring av hans egen nordiske rekord med 1,2 sekunder.

– Det betyr mye å få en pers her, selv om jeg ikke har toppet helt i dette stevnet. Jeg kunne jo ikke være noe dårligere enn Tomoe, sier Christiansen.

svømming

Sølvmedaljen er Christiansens niende internasjonale medalje.

Foto: Neil Hanna / AFP

Fant inspirasjon i Hvas

Christiansen forteller at han ble inspirert av Tomoe Zenimoto Hvas, som tok mesterskapets første norske medalje tidligere på kvelden.

19-åringen svømte inn til sølv på 200 meter medley på tiden 1.51,74, og smadret sin egen nordiske rekord med to sekunder. Ikke bare er tiden ny nordisk rekord, den er også tredje beste tid i Europa og niende beste i verden noensinne.

– Jeg var egentlig mer overrasket over tiden. 1.51 hadde jeg aldri drømt om å gjøre. Helt herlig, medalje er en bonus! Det føles godt. Jeg er fortsatt sjokkert, og kan nesten ikke tro det, sier sølvvinneren.

Dermed ble det en stor norsk dag på kortbane-EM i svømming i Glasgow.

svømming

Tomoe Zenimoto Hvas tok sin andre internasjonale medalje og smadret den nordiske rekorden med to sekunder.

Foto: Neil Hanna / AFP

Hetland mener gull er innen rekkevidde

Ikke siden 2012 har Norge fått en internasjonal gullmedalje i svømming. Da var det NRKs ekspertkommentator Aleksander Hetland som svømte inn til førsteplassen på 50 meter bryst under kortbane-VM i Istanbul.

Aleksander Rognerud Hetland

Syv år siden Norge tok sin forrige gullmedalje i svømming. Aleksander Hetland mener det kun er snakk om tid for en nordmann tar steget opp øverst på pallen.

Foto: Thanassis Stavrakis / AP

Han mener Hvas og Christiansen viser storform.

– Tomoe har jo vært i bra utvikling hele tiden og tatt steg. Når han er i en finale med så mange gode svømmere mot seg og dropper to sekunder, da viser han virkelig hva som bor i ham. Fra å være en finalekandidat til OL, blir han fort en medaljekandidat, sier Hetland og fortsetter:

– Det er akkurat det samme med Henrik. Han svømmer mot de beste 1500-metersvømmerne gjennom tidene, sier han.

Hetland mener det bare er spørsmål om tid før Hvas eller Christiansen tar steget helt opp til toppen av pallen.

– Det er ingen av de andre gutta i feltet i noen av de to finalene som har hatt like bra fremgang som Tomoe og Henrik. Så lenge disse to fortsetter å forbedre seg, så er det bare spørsmål om tid før de blir best. Det er ingen av de andre som har like stor fremgang som de akkurat nå.

Tok sin niende medalje

I finalen på 1500-meteren ble den en ren duell mellom Christiansen og italienske Gregorio Paltrinieri. Til tross for at nordmannen tok inn på mot slutten sikret italieneren EM-gullet med drøyt ett sekund. Sølvmedaljen er Christiansens niende internasjonale medalje.

Kun Andreas Vazaios fra Hellas var raskere enn Hvas på 200-meteren. Grekeren vant EM-gullet med tiden 1.50.85, bronsen gikk til Phillip Heintz fra Tyskland. Sølvmedaljen til Hvas er hans andre internasjonale medalje på seniornivå. I 2017 tok han bronse på samme øvelse i kortbane-EM i København.

Siste nytt

 • Norge sendte Sverige ut av EM

  Norge vant 23-20 over Sverige i Malmö søndag, og sendte med det svenskene ut av håndball-EM. Målvakt Torbjørn Bergerud ble kåret til kampens beste spiller. Norges neste kamp er Island. Den kampen spilles tirsdag. Deretter venter Slovenia onsdag.

  Norges keeper Torbjørn Bergerud.
  Foto: Jonathan Nackstrand / AFP
 • Solskjær-nedtur mot Liverpool

  Ole Gunnar Solskjær måtte tåle tap da Manchester United møtte Liverpool på Anfield søndag. Hjemmelaget vant til slutt 2-0 etter scoringer av Virgil van Dijk etter 14 minutter og Mohamed Salah på overtid. United er på 5.-plass på tabellen med 34 poeng, mens Liverpool fremdeles troner ubeseiret på toppen med 64 poeng.

  Premier League - Liverpool v Manchester United
  Foto: Carl Recine / Reuters
 • Carlsen tok etterlengtet seier

  Etter syv remis på rad i Wijk aan Zee-turneringen, tok Magnus Carlsen en etterlengtet seier mot russiske Nikita Vitjugov. Carlsen spilte med hvite brikker og sikret seieren etter 30 trekk da Vitjugov ga seg. Det gjenstår fem runder i turneringen.

  Russia World Chess Rapid Champions
  Foto: Maria Emelianova / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal