– Sender et signal om at andre ikke skal drive med motorjuks

Femke van den Driessche (19) utestenges i seks år for motorjuks i sykkelsporten.

Femke Van Den Driessche

MOTORJUKS: Femke van den Driessche (19) utestenges i seks år. 19-åringen kommer ikke tilbake til sykkelsporten. Da hun ble avslørt kunngjorde Driessche at hun legger opp.

Foto: YORICK JANSENS / Afp

– Seks år høres mye ut, men det sender et signal til andre om at de ikke må drive med motorjuks, sier president i sykkelforbund, Harald Tiedemann Hansen.

Alle resultatene fra oktober ifjor blir annulert, og Driessche må betale tilbake premiepenger og levere inn medaljer hun har vunnet, konkluderte det Internasjonale Sykkelforbundet (UCI).

– Det er en helt grei dom og vi i Norges sykkelforbund er positive til den, legger Tiedeman Hansen til.

Les hele kunngjøringen her

Ble tatt på fersken i januar

Belgiske Femke Van den Driessche (19) ble tatt med en motor inne i sykkelen. Det er første gang i sykkelsporten at noen er blitt tatt og straffet for såkalt mekanisk juks.

Elektrisk motorjuks er blitt et hett tema etter at den 19 år gamle sykkelkrossutøveren ble avslørt av UCIs nye testsystem.

Ekspert forklarer.

Det belgiske sykkeltalentet Femke Van den Driessche lå på ellevteplass i U23-VM da hun forsvant ut av rittet. Ifølge flere belgiske medier undersøkte arrangøren sykkelen og fant ledninger inni. Ledningene ledet dem til en elektrisk motor.

– Jeg føler meg helt forferdelig. Dette er en skam, sa landslagstrener Rudy De Bie til avisa like etter at nyheten ble kjent.

– Det virker som hun har lurt alt og alle, fortsatte han.

Sykkelen blir som en el-bil

Daglig leder ved Sørensen Sykler i Oslo, Jonas Strømberg, viste i videoen over hvordan rytterne lett kan jukse med elektrisk hjelp.

– Det er en motor som blir ført ned i seterøret, og som vil dra kranken rundt, som dermed gir kraft og hjelp til slitne bein. Det vil selvsagt gjøre ting veldig mye enklere, det blir nesten som en el-bil, sier han.

Harald Tidemann Hansen krever at hele laget straffes dersom én sykkelrytter blir tatt for sykkeljuks.
Franske og italienske journalister hevder å funnet innebygde motorer i flere sykler under to italienske sykkelritt.

Siste nytt

 • Nyland og Villa til Ligacup-finale

  Ørjan Nyland startet kampen for Aston Villa og tok virkelig sjansen med begge hender. Nordmannen leverte flere solide redninger og var en av banens beste i Ligacupens andre semifinale. Den første kampen endte 1-1 og det så lenge ut til at det ville bli resultatet i dag også. Men to minutter på overtid dukket Trézéguet opp og scoret 2-1-målet som sendte Villa til finalen.

  Carabao Cup - Semi Final - Second Leg - Aston Villa v Leicester City
  Foto: Andrew Yates / Reuters
 • Fjerde Schladming-seier

  Henrik Kristoffersen vinner altså sin fjerde seier i Schladming. Nordmannen kjørte imponerende i andreomgang der han ligger 33 hundredeler bak Alexis Pinturault ved andre mellomtid, etter å ha nesten kjørt ut. Derfra og inn er det Kristoffersen-show og til slutt kommer han inn 34 hundredeler foran franskmannen.

  Austria Alpine Skiing World Cup
  Foto: Pier Marco Tacca / AP
 • Oilers med sin niende seier på rad

  Stavanger Oilers lå under mot Vålerenga i eliteserien i ishockey tirsdag, men vant til slutt 4-2. Mye takket være en meget god Nolan Zajac.

  Vålerenga tok ledelsen, men etter to mål og en assist av Zajac, vant Oilers sin niende kamp på rad.

  Nolan Zajac
  Foto: Fredrik Hagen

Sendeplan

Kl. Program Kanal