Hopp til innhold

– Sender et signal om at andre ikke skal drive med motorjuks

Femke van den Driessche (19) utestenges i seks år for motorjuks i sykkelsporten.

Femke Van Den Driessche

MOTORJUKS: Femke van den Driessche (19) utestenges i seks år. 19-åringen kommer ikke tilbake til sykkelsporten. Da hun ble avslørt kunngjorde Driessche at hun legger opp.

Foto: YORICK JANSENS / Afp

– Seks år høres mye ut, men det sender et signal til andre om at de ikke må drive med motorjuks, sier president i sykkelforbund, Harald Tiedemann Hansen.

Alle resultatene fra oktober ifjor blir annulert, og Driessche må betale tilbake premiepenger og levere inn medaljer hun har vunnet, konkluderte det Internasjonale Sykkelforbundet (UCI).

– Det er en helt grei dom og vi i Norges sykkelforbund er positive til den, legger Tiedeman Hansen til.

Les hele kunngjøringen her

Ble tatt på fersken i januar

Belgiske Femke Van den Driessche (19) ble tatt med en motor inne i sykkelen. Det er første gang i sykkelsporten at noen er blitt tatt og straffet for såkalt mekanisk juks.

Elektrisk motorjuks er blitt et hett tema etter at den 19 år gamle sykkelkrossutøveren ble avslørt av UCIs nye testsystem.

Ekspert forklarer.

Det belgiske sykkeltalentet Femke Van den Driessche lå på ellevteplass i U23-VM da hun forsvant ut av rittet. Ifølge flere belgiske medier undersøkte arrangøren sykkelen og fant ledninger inni. Ledningene ledet dem til en elektrisk motor.

– Jeg føler meg helt forferdelig. Dette er en skam, sa landslagstrener Rudy De Bie til avisa like etter at nyheten ble kjent.

– Det virker som hun har lurt alt og alle, fortsatte han.

Sykkelen blir som en el-bil

Daglig leder ved Sørensen Sykler i Oslo, Jonas Strømberg, viste i videoen over hvordan rytterne lett kan jukse med elektrisk hjelp.

– Det er en motor som blir ført ned i seterøret, og som vil dra kranken rundt, som dermed gir kraft og hjelp til slitne bein. Det vil selvsagt gjøre ting veldig mye enklere, det blir nesten som en el-bil, sier han.

Harald Tidemann Hansen krever at hele laget straffes dersom én sykkelrytter blir tatt for sykkeljuks.
Franske og italienske journalister hevder å funnet innebygde motorer i flere sykler under to italienske sykkelritt.

Siste nytt

 • Molde-tap i Europaligaen

  Molde møtte Qarabag under spesielle omstendigheter. Det aserbajdsjanske laget hører egentlig hjemme i Nagorno-Karabakh, hvor det på nytt brøt ut krig denne uka.

  Da gikk Aserbajdsjan til angrep, med mål om å integrere terreroritet i deres landområder. Store deler av befolkningen i området er armenere.

  Les mer om konflikten her.

  Qarabag har lenge spilt hjemmekampene sine i hovedstaden Baku, 350 kilometer fra krigssonen. Og det var her de møtte Molde til dyst i Europaligaen.

  Det norske laget fikk tidlig store problemer, og etter 55 minutter klarte de ikke lenger stå imot. Da sendte Leandro Andrade vertene i føringen med en volley i det lengste hjørnet.

  Romsdalsklubben hadde noen brukbare sjanser på tampen av andre omgang, men måtte se seg slått i gruppespillets første kamp. Häcken og Leverkusen er også i deres gruppe.

  ecUPVIzcaMg
  Foto: AP
 • Kolstad-tap i mesterligaen

  Kolstad hevet seg etter en svak periode før pause og ga polske Kielce kamp i 30-32-nederlaget hjemme i Champions League.

  Tapet kom i trønderlagets første CL-oppgjør foran eget publikum i Trondheim Spektrum. Det skjedde mot sist sesongs tapende mesterligafinalist.

  VnoGGbxVzeA
  Foto: NTB
 • – Kvinnelandslaget er blitt systematisk diskriminert

  Alexia Putellas demper ikke den skarpe tonen foran fredagens kamp mot Sverige. Hun mener syndene i Spanias fotballforbund går langt tilbake i tid.

  Den dobbelte Ballon d'Or-vinneren holdt ikke igjen da hun møtte pressen dagen før nasjonsligapremieren i Göteborg.

  – Kvinnelandslaget er blitt systematisk diskriminert i flere tiår, sa Putellas.

  Barcelonas midtbanespiller var i sommer med på å vinne VM-gull med Spania. Siden har det vært kaos rundt laget og det spanske fotballforbundet.

  Bråket ble utløst da daværende fotballpresident Luis Rubiales kysset Jennifer Hermoso på munnen under VMs medaljeseremoni. Etter skandalen varslet nesten hele vinnerlaget at de ville boikotte Spanias neste landskamper om det ikke ble gjort en skikkelig ryddejobb i forbundet.

  Etter langvarige møter valgte 21 av de 23 uttatte i troppen å ta del i samlingen til nasjonsligakampene mot Sverige og Sveits. Fotballforbundet i Spania har lovet større endringer, og onsdag fikk generalsekretæren sparken. (NTB)

  GjIB8L7fP_Q
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ødegaard med perlescoring i Mesterligaen - Bilder fra TV 2 00:38
Neste