Hopp til innhold

Landslagsprofiler måper av NRK-undersøkelse: – Det er sjokkerende

I en undersøkelse gjort av NRK, SVT og DR svarer én av tre skandinaviske landslagsspillere i håndball at de har spilt en kamp som de mistenker var fikset.

Stine Bredal Oftedal, Sander Sagosen og Camilla Herrem

BEKYMRET: Flere norske landslagsspillere er bekymret for håndballens rykte etter NRKs undersøkelse.

Foto: NTB

– Det er sjokkerende, sier Norges største håndballstjerne, Sander Sagosen, til NRK.

Han har nettopp fått høre resultatene fra undersøkelsen som 103 landslagsspillere har svart på. Nesten halvparten av alle som har representert Norge, Danmark og Sverige i mesterskap de siste årene har svart.

Én av tre mistenker altså at de har spilt en håndballkamp som var fikset. Av disse svarer to av tre at de tror det har skjedd flere ganger.

Over halvparten av de som mistenker en fikset kamp, svarer at dette har skjedd i løpet av de siste fire årene.

Tallene er dypt bekymrende, mener Sagosen.

– Det er rett og slett ikke bra for idretten vår. Så det er trist å høre de tallene, sier nordmannen til NRK.

UNDERSØKELSE: En av tre skandinaviske håndballspillere mistenker at de har spilt en kamp som var fikset.

MISTANKE: Én av tre som svarer på undersøkelsen mistenker kampfiksing.

Grafikk: Maria Eriksen Volthers / DR

Føler på avmakt

Den samme holdningen deler Lotte Grigel, som er en av dem som kjenner på mistenksomheten og følelsen av «frustrasjon og avmakt».

Lotte Grigel

EKSPERT: Lotte Grigel la opp i 2021, men har siden vært ekspertkommentator. Nå skal hun dekke VM i håndball for DR.

Foto: LOIC VENANCE / AFP

Hun har representert Danmark i åtte mesterskap og var utenlandsproff i både Russland, Ungarn og Frankrike, før hun avsluttet karrieren i 2021.

– Det er problematisk at det ikke er mer tillit fra spillerne, for det burde ikke være noe problem vi i det hele tatt trengte å snakke om. Man skal kunne være sikker på at det ikke er noen form for kampfiksing overhodet, sier Grigel.

Det er én type kamper som virker å være særlig utsatt: Europacupkamper. Blant dem som har mistenkt en kamp, svarer 91,2 at det gjelder europacupkamper.

Svenske Jamina Roberts, som nå spiller i Vipers Kristiansand, er blant dem som mistenker at hun har spilt en bortekamp i Europa som var fikset.

– Jeg er ganske sikker på det. Så fort vi kom over midtstreken kom armen opp for passivt spill. Vi stod og skjøt fra midtbanen til slutt. Det er frustrerende, men man kan ikke gjøre noe, sier Roberts.

Laget hennes hadde vunnet hjemmekampen først, så til tross for tap borte, vant de sammenlagt.

NRK har lagt frem tallene for flere av de norske landslagsherrene. De har altså mottatt undersøkelsen selv, men reagerer likevel kraftig på at tallene er så høye.

Sander Sagosen
Javad Parsa / NTB

Sander Sagosen

Jeg bruker jo av og til å være misfornøyd med dommerne, men jeg har aldri spilt en kamp der jeg tror at de har gjort det med vilje. Men hvis det ligger noen fakta bak, og noen bevis på at det er et mistenkelig spill, eller noen som gjør det bevisst, så er det ufattelig trist.

Firenasjonersturnering håndball kvinner: Norge - Danmark (28-27)
Beate Oma Dahle / NTB

Stine Bredal Oftedal

Jeg syns selvsagt det er for høyt, vi ønsker jo ikke at det skal være noe av det i idretten vår i det hele tatt. Samtidig så er det ikke tvil om at dersom du kanskje har spilt 15 år på toppnivå, så har det kanskje på et tidspunkt vært noen kamper hvor du føler det er noe.

EM i håndball for menn 2022: Norge - Slovakia   (35-25)
Annika Byrde / NTB

Kent Robin Tønnesen

Jeg tenker at det er altfor høyt, og at det er ganske sjukt. Men det er klart, vi holder på med en idrett der det kanskje er lett å gjøre noen små fikseringer. Så, nei, det er sånn at det er sjokkerende og altfor høyt.

Håndball, NM-finale for kvinner: Sola - Vipers (16-29)
Carina Johansen / NTB

Camilla Herrem

Det er ganske overraskende at det er så høyt. Det skal absolutt ikke være sånn i det hele tatt. Man vil at det skal være ærlig og fint når man spiller håndball. Det skal være rettferdig når man går utpå der.

Håndball herrer: Norge - Danmark (28-31)
Annika Byrde / NTB

Harald Reinkind

Først og fremst er det utrolig synd å høre og trist for sporten. Om det er kampfiksing eller ei, men at man i det hele tatt mistenker det, det er ikke sånn det bør være. Det er noe man absolutt bør slå ekstremt hardt ned på.

Håndball, privatlandskamp: Norge - Montenegro (27-23)
Beate Oma Dahle / NTB

Henny Reistad

Det er jo høyt når man tenker at man gjerne skulle unngått alt som har med kampfiksing å gjøre. Det har vært kamper hvor man har vært misfornøyde med dommeravgjørelser, men å dra konklusjonen til kampfiksing har vært vanskelig.

EHF: – Gjenspeiles ikke i våre tall

DR, NRK og SVT har sendt resultatene av undersøkelsen til det europeiske og internasjonale håndballforbundet, EHF og IHF.

EHF skriver i en e-post at de har nulltoleranse mot kampfiksing og gjør alt for å beskytte håndballens rykte som en ren og rettferdig idrett. Hver eneste sak er én for mye, lyder det flere ganger.

I den skandinaviske undersøkelsen svarer under 30 prosent at de vet hvor og hvordan de skal varsle dersom de mistenker at en kamp er fikset.

EHF innrømmer at de ikke gjør nok for å informere om hvordan de jobber mot kampfiksing og hvordan spillerne kan varsle om mistanke. De har likevel et annet syn enn det de skandinaviske spillerne gir uttrykk for.

Media- og kommunikasjonsansvarlig i det europeiske håndballforbundet (EHF) Thomas Schöneich under gruppespillkampen i EM mellom Kroatia og Sveits i Stožice Arena.

PRESSEANSVARLIG: Thomas Schöneich i det europeiske håndballforbundet (EHF)

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Spillernes mistanker om kampfiksing i undersøkelsen gjenspeiles ikke i våre tall, svarer EHFs kommunikasjonssjef Thomas Schöneich.

Av «kontraktsmessige årsaker» ønsker han ikke å dele forbundets egne tall, men understreker at forbundet har en egen varslingskanal. EHF ønsker heller ikke å oppgi noen tall for hvor mange saker som blir sendt til denne varslingskanalen eller hvor mange saker som blir undersøkt nærmere.

Siden 2018 har de samarbeidet med Sportradar, en internasjonal organisasjon som overvåker mistenkelig spill i spillbransjen.

Sportradar identifiserte 1200 mistenkelige kamper i 2022 på tvers av idretter. Av disse var det færre enn ti håndballkamper, heter det i en e-post fra EHF.

– Ingen klare bevis

I september møtte NRK presidentene i det europeiske og det internasjonale håndballforbundet.

På det tidspunktet var ikke resultatene fra undersøkelsen klare, men med flere kampfiksingssaker i mediene de siste årene, stilte vi likevel noen overordnede spørsmål om kampfiksing i håndball.

Den norske håndballpresidenten, Kåre Geir Lio og EHF-president Michael Wiederer på EM-trekning til håndball-EM for menn 2020.

PRESIDENTER: Den norske håndballpresidenten, Kåre Geir Lio og EHF-president Michael Wiederer på EM-trekning til håndball-EM for menn 2020. Mesterskapet ble spilt i blant annet Norge.

Foto: Ned Alley / NTB

– Det er ingen klare bevis på kampfiksing som kommer ut av våre systemer i dag. Vi har i mange år samarbeidet med relevante myndigheter fordi det er umulig for oss å se detaljene i hva som skjer i spillindustrien. Dette er et spørsmål for politiet, sa EHF-president Michael Wiederer.

President i det internasjonale forbundet, Hassan Moustafa, avviste at IHF har et problem med kampfiksing.

– Ikke i det internasjonale forbundet. Noe skjedde, jeg tror det var i Europa. Men i det internasjonale forbundet ser vi alltid etter rettferdige dommere, svarte Moustafa.

Hassan Moustafa etter VM-finalen i 2021, da Norge slo Frankrike.

IHF-PRESIDENT: Hassan Moustafa etter VM-finalen i 2021, da Norge slo Frankrike.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Men dette er en menneskelig ting og mennesker kan gjøre feil. Det vet du ikke. Samtidig står det tydelig i regelverket vårt at dommere ikke kan fikse en kamp. Det er ikke lov i det hele tatt, la Moustafa til.

Når undersøkelsen nå er klar, har vi sendt nye spørsmål også til IHF. I en lang e-post, svarer de at de jobber tett sammen med IOC om slike utfordringer. De skriver at de anmoder alle spillere, dommere og trenere til å skrive under på sine etiske retningslinjer.

Samtidig opplyser IHF at også de samarbeider med Sportradar. De viser også til at forbundet sammen med IOC kun har identifisert ett tilfelle av kampfiksing det siste tiåret.

I e-posten understreker de at dersom de får mistanke om kampfiksing, vil de gjøre det de kan for å undersøke, men at de så langt har fått svært få tips.

– Vi har to medlemmer av vår juridiske avdeling som jobber med dette. Disse personene kan kontaktes når som helst. Det er ingen eksterne som har tilgang til mailene som sendes til vårt hovedkontor. Slik kan alle parter dele informasjon med oss uten å være redd for at identiteten deres blir avslørt, skriver IHF.

I forbindelse med kvinnenes håndball-VM på hjemmebane, som starter onsdag 29. november, skal NRK, SVT og DR publisere flere artikler om internasjonal håndball, kampfiksing og manglende tillit til toppen av pyramiden.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal