Hopp til innhold
Analyse

Sander Berges nye sjef bruker et knep fotballen knapt har sett

Den norske midtbanespilleren Sander Berge har signert for en klubb som virker gammeldags, men som briljerer med sine originale idéer.

Chris Wilder Sander Berge

SKINNET BEDRAR: Sheffield United er ikke en grå og kjedelig klubb. Sander Berges nye sjef satser på originale ideer.

Foto: Reuters / AP

Da Sander Berge skrev under for Sheffield United sent i januar, valgte han en historisk, engelsk klubb.

Laget til 21-åringen fra Asker holder til i Sheffield, en industriby i nord. Klubben ble stiftet i 1889 og spiller på Bramall Lane, det eldste stadionet i verden som fortsatt arrangerer nasjonale fotballkamper. Alt dette kan virke tradisjonelt.

Men Sheffield United er ingen grå og kjedelig klubb.

Den har for eksempel fått et lån på 30 millioner kroner fra familien til Osama bin Laden.

Den lar spillerne feste selv når de taper.

Og treneren har forbauset Premier League med en helt ny idé på banen.

Sangen om Sander

Sander Berge merket fort at han har blitt med i en spesiell gjeng.

Omtrent så fort blekket hadde tørket på kontrakten, hadde lagets kaptein, Billy Sharp, diktet opp en sang om nordmannen. Etter Berges debut forrige lørdag, som endte med 1–0-seier borte mot Crystal Palace, sang fansen sangen.

Laster Twitter-innhold

He’s Norwegian

He plays for the Blades with John Egan

We’re playing in Europe next season

It’s Sander Berge

He’s Norwegian

Norwood and Fleck are the reason

We’re playing in Europe next season

With Sander Berge

Spillere kan glitre for en klubb i årevis uten å få en sang. At Berge har fått sin egen etter én kamp, sier litt om hvor spente Sheffield United er på ham.

Berge er et kupp for dem. Større klubber skal ha vært interesserte i ham, blant dem Sevilla, Napoli og Fiorentina. Men så la Sheffield United rundt 250 millioner kroner på bordet for å hente ham fra belgiske Gent.

Sheffield United har aldri betalt mer for en spiller.

Et sort får

Signeringen kan anses som en melding fra klubbens eier, prins Abdullah bin Musaad bin Abdulaziz Al Saud, et medlem av kongefamilien i Saudi-Arabia.

Med Berge viser Sheffield United at de har planer om å bli i Premier League.

Da Abdullah først investerte i klubben, i 2013, lå de på tredje nivå. I fjor vant han en rettssak mot den tidligere eieren, Kevin McCabe, som ga ham full kontroll over klubben. Det var da det kom frem at klubben hadde fått et lån fra familien til Osama bin Laden.

FILE PHOTO: Rotherham United v Sheffield United - Sky Bet Football League One

PRINS: Eier Abdullah bin Musaad bin Abdulaziz Al Saud er medlem av kongefamilien i Saudi-Arabia.

Foto: Action Images / Reuters

Lånet skapte overskrifter, selv om familien, som er respektert og er en av de rikeste i Saudi-Arabia, har distansert seg fra Osama bin Laden.

– Jeg blir fornærmet når Bin Laden-familien får et dårlig navn. Alle familier kan ha én dårlig person, ett sort får, sa Abdullah i fjor.

Uansett er det ikke Abdullah som har løftet Sheffield United opp til Premier League. Den bragden tilhører treneren, Chris Wilder.

Og Wilders eventyr startet med en fyllefest.

Katastrofal start

Da Wilder tok over laget sommeren 2016, lå de fortsatt på tredje nivå. Starten var katastrofal.

De tok ett poeng på de fire første kampene. De lå i bunnen av tabellen. Og de hadde nettopp tapt borte mot Millwall takket være et straffespark imot ett minutt før slutt.

Ifølge nettsiden The Athletic skal garderoben ha vært som en gravplass.

I slike situasjoner kaller trenere gjerne spillerne inn til et krisemøte. I Italia er det tradisjon for å sende stallen på treningsleir, hvor de ikke gjør annet enn å spise og trene de neste dagene.

En typisk engelsk trener kunne kanskje krevd en ekstra treningsøkt tidlig neste morgen.

Og Wilder kan virke som en typisk trener. Mannen fra Stocksbridge ser ikke eksotisk ut. Han var høyreback for lag som Sheffield United, Notts County og Halifax Town, før han ble trener i 2001, i en klubb utenfor ligasystemet.

Men Wilder har ikke jobbet seg opp gjennom ligasystemet ved å tenke som alle andre. Da spillerbussen forlot Millwalls stadion den blytunge dagen, ba han sjåføren stoppe ved en butikk.

Wilder kalte til seg kapteinen Sharp og ga ham 100 pund. Sharp fikk én jobb.

– Kom tilbake med så mye øl du kan bære, sa Wilder.

Festen på bussen lettet på humøret og styrket moralen. Noen måneder senere vant Sheffield United ligaen.

Forsvarere i angrep

På nivå to fortsatte Wilder å imponere. Han overrasket sine rivaler med måten laget spilte på. De fleste lag bruker formasjoner som 4-4-2, 4-3-3 og 4-2-3-1. Wilder brukte 3-5-2.

I tillegg ba han midtstoppere på utsiden av forsvaret å styrte frem i angrep. Det er en uskreven regel at midtstopperne skal holde seg i forsvar, så folk sperret øynene opp da Chris Basham (høyre) og Jack O’Connell (venstre) bykset opp langs kanten.

Britain Soccer Premier League

FORSVARER I ANGREP: Sheffields midtstoppere går gjerne i angrep på kantene. Her prøver Jack O'Connell å forsere Manchester Citys Fernandinho.

Foto: Rui Vieira / AP

Trekket ga resultater. Da Sheffield United møtte Leeds United, fikk Wilder ros fra Leeds-treneren, Marcelo Bielsa, en av verdens mest innovative taktikere de siste 30 årene.

– Han er en fyr med nye idéer. Jeg har sett veldig få personer gjøre noe lignende, sa Bielsa.

I fjor sikret Sheffield United et andre opprykk på tre år og ble klare for Premier League. Wilder ble kåret til årets trener i det engelske ligasystemet, foran stjernetrenere som Pep Guardiola og Jürgen Klopp.

Og spillerne? De ga seg selv en annen type belønning.

De dro på tur til Las Vegas.

Sesongens overraskelse

Da Sheffield United tok fatt på livet i Premier League i fjor, trodde mange at de kom til å slite. Det er tross alt en liga med skyhøyt tempo, hvor feil blir straffet.

Et nyopprykket lag skal ikke kunne overleve der med midtstoppere som overlapper.

Men med 13 kamper igjen ligger Sheffield United på sjetteplass. De ser ned på Arsenal. De er foran Manchester United. De er fem poeng bak Chelsea, som innehar fjerdeplassen som gir billett til den gjeve mesterligaen.

De har sluppet inn 23 mål på 25 kamper. Kun suverene Liverpool har et bedre forsvar.

Nå sikter Sheffield United seg inn på spill i en kontinental turnering, fire år etter bussturen fra Millwall. Wilders menn har kommet langt på kort tid.

Nå planlegger de å bli i toppen. Det er derfor de har kjøpt Sander Berge.

Britain Soccer Premier League
Foto: Tess Derry / AP

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal