Hopp til innhold
Analyse

Sander Berges nye sjef bruker et knep fotballen knapt har sett

Den norske midtbanespilleren Sander Berge har signert for en klubb som virker gammeldags, men som briljerer med sine originale idéer.

Chris Wilder Sander Berge

SKINNET BEDRAR: Sheffield United er ikke en grå og kjedelig klubb. Sander Berges nye sjef satser på originale ideer.

Foto: Reuters / AP

Da Sander Berge skrev under for Sheffield United sent i januar, valgte han en historisk, engelsk klubb.

Laget til 21-åringen fra Asker holder til i Sheffield, en industriby i nord. Klubben ble stiftet i 1889 og spiller på Bramall Lane, det eldste stadionet i verden som fortsatt arrangerer nasjonale fotballkamper. Alt dette kan virke tradisjonelt.

Men Sheffield United er ingen grå og kjedelig klubb.

Den har for eksempel fått et lån på 30 millioner kroner fra familien til Osama bin Laden.

Den lar spillerne feste selv når de taper.

Og treneren har forbauset Premier League med en helt ny idé på banen.

Sangen om Sander

Sander Berge merket fort at han har blitt med i en spesiell gjeng.

Omtrent så fort blekket hadde tørket på kontrakten, hadde lagets kaptein, Billy Sharp, diktet opp en sang om nordmannen. Etter Berges debut forrige lørdag, som endte med 1–0-seier borte mot Crystal Palace, sang fansen sangen.

Laster Twitter-innhold

He’s Norwegian

He plays for the Blades with John Egan

We’re playing in Europe next season

It’s Sander Berge

He’s Norwegian

Norwood and Fleck are the reason

We’re playing in Europe next season

With Sander Berge

Spillere kan glitre for en klubb i årevis uten å få en sang. At Berge har fått sin egen etter én kamp, sier litt om hvor spente Sheffield United er på ham.

Berge er et kupp for dem. Større klubber skal ha vært interesserte i ham, blant dem Sevilla, Napoli og Fiorentina. Men så la Sheffield United rundt 250 millioner kroner på bordet for å hente ham fra belgiske Gent.

Sheffield United har aldri betalt mer for en spiller.

Et sort får

Signeringen kan anses som en melding fra klubbens eier, prins Abdullah bin Musaad bin Abdulaziz Al Saud, et medlem av kongefamilien i Saudi-Arabia.

Med Berge viser Sheffield United at de har planer om å bli i Premier League.

Da Abdullah først investerte i klubben, i 2013, lå de på tredje nivå. I fjor vant han en rettssak mot den tidligere eieren, Kevin McCabe, som ga ham full kontroll over klubben. Det var da det kom frem at klubben hadde fått et lån fra familien til Osama bin Laden.

FILE PHOTO: Rotherham United v Sheffield United - Sky Bet Football League One

PRINS: Eier Abdullah bin Musaad bin Abdulaziz Al Saud er medlem av kongefamilien i Saudi-Arabia.

Foto: Action Images / Reuters

Lånet skapte overskrifter, selv om familien, som er respektert og er en av de rikeste i Saudi-Arabia, har distansert seg fra Osama bin Laden.

– Jeg blir fornærmet når Bin Laden-familien får et dårlig navn. Alle familier kan ha én dårlig person, ett sort får, sa Abdullah i fjor.

Uansett er det ikke Abdullah som har løftet Sheffield United opp til Premier League. Den bragden tilhører treneren, Chris Wilder.

Og Wilders eventyr startet med en fyllefest.

Katastrofal start

Da Wilder tok over laget sommeren 2016, lå de fortsatt på tredje nivå. Starten var katastrofal.

De tok ett poeng på de fire første kampene. De lå i bunnen av tabellen. Og de hadde nettopp tapt borte mot Millwall takket være et straffespark imot ett minutt før slutt.

Ifølge nettsiden The Athletic skal garderoben ha vært som en gravplass.

I slike situasjoner kaller trenere gjerne spillerne inn til et krisemøte. I Italia er det tradisjon for å sende stallen på treningsleir, hvor de ikke gjør annet enn å spise og trene de neste dagene.

En typisk engelsk trener kunne kanskje krevd en ekstra treningsøkt tidlig neste morgen.

Og Wilder kan virke som en typisk trener. Mannen fra Stocksbridge ser ikke eksotisk ut. Han var høyreback for lag som Sheffield United, Notts County og Halifax Town, før han ble trener i 2001, i en klubb utenfor ligasystemet.

Men Wilder har ikke jobbet seg opp gjennom ligasystemet ved å tenke som alle andre. Da spillerbussen forlot Millwalls stadion den blytunge dagen, ba han sjåføren stoppe ved en butikk.

Wilder kalte til seg kapteinen Sharp og ga ham 100 pund. Sharp fikk én jobb.

– Kom tilbake med så mye øl du kan bære, sa Wilder.

Festen på bussen lettet på humøret og styrket moralen. Noen måneder senere vant Sheffield United ligaen.

Forsvarere i angrep

På nivå to fortsatte Wilder å imponere. Han overrasket sine rivaler med måten laget spilte på. De fleste lag bruker formasjoner som 4-4-2, 4-3-3 og 4-2-3-1. Wilder brukte 3-5-2.

I tillegg ba han midtstoppere på utsiden av forsvaret å styrte frem i angrep. Det er en uskreven regel at midtstopperne skal holde seg i forsvar, så folk sperret øynene opp da Chris Basham (høyre) og Jack O’Connell (venstre) bykset opp langs kanten.

Britain Soccer Premier League

FORSVARER I ANGREP: Sheffields midtstoppere går gjerne i angrep på kantene. Her prøver Jack O'Connell å forsere Manchester Citys Fernandinho.

Foto: Rui Vieira / AP

Trekket ga resultater. Da Sheffield United møtte Leeds United, fikk Wilder ros fra Leeds-treneren, Marcelo Bielsa, en av verdens mest innovative taktikere de siste 30 årene.

– Han er en fyr med nye idéer. Jeg har sett veldig få personer gjøre noe lignende, sa Bielsa.

I fjor sikret Sheffield United et andre opprykk på tre år og ble klare for Premier League. Wilder ble kåret til årets trener i det engelske ligasystemet, foran stjernetrenere som Pep Guardiola og Jürgen Klopp.

Og spillerne? De ga seg selv en annen type belønning.

De dro på tur til Las Vegas.

Sesongens overraskelse

Da Sheffield United tok fatt på livet i Premier League i fjor, trodde mange at de kom til å slite. Det er tross alt en liga med skyhøyt tempo, hvor feil blir straffet.

Et nyopprykket lag skal ikke kunne overleve der med midtstoppere som overlapper.

Men med 13 kamper igjen ligger Sheffield United på sjetteplass. De ser ned på Arsenal. De er foran Manchester United. De er fem poeng bak Chelsea, som innehar fjerdeplassen som gir billett til den gjeve mesterligaen.

De har sluppet inn 23 mål på 25 kamper. Kun suverene Liverpool har et bedre forsvar.

Nå sikter Sheffield United seg inn på spill i en kontinental turnering, fire år etter bussturen fra Millwall. Wilders menn har kommet langt på kort tid.

Nå planlegger de å bli i toppen. Det er derfor de har kjøpt Sander Berge.

Britain Soccer Premier League
Foto: Tess Derry / AP

Sportsnyheter

Premier League - Manchester City v Liverpool

Liverpools spillerbuss angrepet: – Fullstendig uakseptabelt

Manchester City uten en skadd Erling Braut Haaland holdt lekestue med Liverpool. Men rødtrøyene ble forbannet på dommeravgjørelse som kunne snudd kampbildet.

NM-løypa skapte redsel og endte med skade: – Sporet var ødeleggende og farlig

Parautøver Lars Andresen hektet i sporet i en utforkjøring, falt inn i sikkerhetsnettet og skadet skulderen i NM-sprinten. Flere karakteriserer løypa som farlig, men det er Skiforbundet uenig i.

Siste nytt

 • Lewandowski brøt måltørken mot La Liga-jumbo

  Robert Lewandowski ville ikke gå mer enn tre kamper uten å score for Barcelona. Lørdag fikk han inn to fulltreffere i 4-0-seieren over bunnplasserte Elche.

  Seieren gjør at Barcelona har stått igjen som vinner i elleve av lagets tolv siste seriekamper. Det skiller 15 poeng til toer Real Madrid, som søndag tar imot Valladolid. (NTB)

  S6SAp3UU3QI
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Midtsjø ble sen matchvinner for Galatasaray

  Fredrik Midtsjø dunket til og scoret sitt første Galatasaray-mål i 2-0-seieren over Adana Demirspor i tyrkisk fotball. Etterpå tok det helt av på tribunene.

  Serielederen styrte mot poengtap i egen storstue, men i det 86. minutt kom Midtsjø fra dypet og sendte en markkryper hardt i nettmaskene. Trønderen knallet til på en løs ball utenfor straffefeltet.

  Euforien blant publikum og i Galatasaray-leiren var enorm. Det var Midtsjøs første scoring siden overgangen fra nederlandske AZ Alkmaar i fjor sommer.

  29-åringen entret gressteppet som innbytter tolv minutter før målet. Det kom i hans første opptreden etter å ha vært ute med en lårskade i noen uker.

  Åtte minutter på overtid doblet Nicolò Zaniolo til 2-0 på et straffespark.

  Midtsjø
  Foto: JORGE GUERRERO / AFP
 • «The Gift that keeps on giving» – Tidligere Stabæk-spiller briljerer i Belgia

  Tidligere Stabæk-profil Gift Orban scoret Gents to første mål i en kamp som til slutt endte 5–0 mot tabelljumbo Seraing i den belgiske toppdivisjonen lørdag.

  Nigerianeren gikk direkte fra norsk første divisjon, hvor han ble toppscorer i 2022, til belgiske Gent i januar.

  På kort tid har 20-åringen gjort seg bemerket og har på flere sosiale medier blitt omtalt som «the Gift that keeps on giving» av klubbens supportere.

  Hugo Cuypers scoret også to mål for bortelaget og Jordan Torunarigha satte ett.

  Gent ligger på fjerdeplass på tabellen, 14 poeng bak tabelltopp Genk.

  Belgium Soccer Europa Conference League
  Foto: Olivier Matthys / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste