Hopp til innhold

Ryland hylles for nytt konsept i Toppserien: – Blir helt rørt når jeg snakker om det

Sandviken-profilen Ingrid Ryland (31) synes det ofte blir mye prat og lite handling når det gjelder samfunnsengasjement. Det ville hun ikke beskyldes for selv, og resultatet er nå klart.

Ingrid Rydland

SER FREMOVER: Ingrid Ryland står bak initiativet som har bunnet ut i et splitter nytt Toppserien-konsept.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

- Jeg blir helt rørt når jeg snakker om det. Ingrid representerer noe av det beste vi har i denne ligaen vår.

Det sier Hege Jørgensen til NRK. Hun er daglig leder i Toppfotball Kvinner og ble tidlig involvert da Ryland mot tampen av fjorårssesongen hadde en idé hun ville ta opp med ligaledelsen.

Sandviken-profilen ønsket da å benytte sin posisjon som toppfotballspiller til å bidra positivt i samfunnet.

Gjennom hele sesongen kåres månedens spiller i Toppserien for kvinner. Tidligere førte dette «bare» med seg heder og ære, men i år blir det annerledes, takket være Rylands initiativ.

Ingrid Rydland

Ingrid Ryland takker Obos og Toppserien for velvilligheten rundt idéen hennes.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Ble motivert av Erna: – Men det var bare ord

Fra sesongstart 2021 vil månedens spiller premieres med et gavekort på 5000 kroner fra Gi gaven videre, en såkalt non-profit-bedrift som lar spillerne støtte en veldedig sak knyttet til likestilling.

Pengene sponses av Obos, men det er Ryland som står bak hele initiativet.

31-åringen jobber som digital markedsfører ved siden av fotballen og har i den forbindelse jobbet «pro bono» for Gi gaven videre.

Idéen hennes kom da Norges statsminister Erna Solberg i 2020 startet FN-kampanjen #TakeTheBall, en kampanje som setter fokus på viktigheten av å nå bærekraft-målene i fremtiden.

Bærekraftmål nummer 5 er nettopp likestilling.

– Jeg synes det var et fint initiativ, men det var bare ord og ingen konkrete handlinger. Da begynte jeg å tenke på hvordan man kunne ta det ut i praksis, sier Ryland til NRK.

Ingrid Rydland

Ingrid Ryland er opptatt av at toppfotballspillere kan benytte sin egen rolle til å gjøre en forskjell.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Uken før serieslutt tok hun kontakt med ledelsen i Toppserien for å sjekke mulighetene for å gjøre noe konkret.

– Akkurat slik vi ønsker å fremstå

Det ble fullstendig match med en gang.

Hege Jørgensen i Toppfotball Kvinner forteller at de gjerne ønsker å være en liga som representer noe mer enn fotball.

– Det er veldig gøy for oss å inngå et slikt samarbeid, både for å støtte Ingrids prosjekt som profilert spiller i Toppserien, men samtidig knytte vår kamp med andre kvinners kamp rundt om i verden. At vi kan være med på å styrke kvinners rettigheter rundt om i verden gjennom dette, er veldig, veldig kult. Det er akkurat slik vi ønsker å fremstå, sier hun.

Hege Jørgensen

Hege Jørgensen sier hun er stolt av det Ryland og andre toppseriespillere bidrar med utenfor banen.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Sandviken-spiller Ryland er veldig klar på at likestilling alltid har vært, og fortsatt er, svært viktig å ha fokus på for de som er en del av norsk toppfotball.

– Dette samarbeidet med Gi gaven videre er unikt i en slik sammenheng, man kan gjøre symbolske handlinger og prate mye, men dette er veldig konkret. Jeg er utrolig glad for at det er blitt noe av, og at Obos og Toppserien har vært så positive, det er sykt kult. Jeg håper vi kan ta det til nye høyder i fremtiden og bygge konseptet mer ut, sier Ryland.

– Et tegn på gode verdier

Åsta Lovise Einstabland, leder av Senter for likestilling ved Universitetet i Agder, setter pris på Rylands engasjement.

– Alt man kan gjøre for å fremme inkludering og mangfold er veldig positivt. Det er fint å se at fotballen bryr seg og har et sosialt engasjement, det er et tegn på gode verdier. Jeg tror også at 5000 kroner vil være kjærkomment for de fleste som kan motta dette, enten det er Redd Barna, Røde Kors eller andre. De fleste har nok trang økonomi, så dette er nok kjempepositivt, sier Einstabland til NRK.

– Hva tror du det betyr at en profilert spiller står frem på denne måten og benytter sin posisjon til å jobbe for likestilling?

– Det har vi sett tidligere at betyr mye og kan være veldig positivt. Det ene er signalet man gir selv, men også det omdømmet dette skaper for fotballen og klubbene når det gjelder de verdiene man skal stå for. Det blir tydeliggjort av dette. Likestilling handler om å gi alle like muligheter og rettigheter i samfunnet og hindre diskriminering, påpeker Einstabland.

– Synes det er en kul idé

Ryland ser ingen ulemper med nyvinningen og beskriver dette som vinn-vinn for alle involverte.

– Det er en veldig konkret handling og veldig kort vei til å gjøre den handlingen. I utgangspunktet kan man gi det gavekortet til veldig mange veldedige organisasjoner, det er et veldig bredt spekter, men vi prøver å spisse det til likestilling mellom kjønnene slik at det blir mer relaterbart til oss, sier hun.

– Hvordan har reaksjonene blant spillerne vært?

– Det har ikke blitt helt offentlig ennå, men jeg har luftet det med noen spillere på laget. De synes det er en veldig kul og fin idé, visjonen er jo å kunne gi så mye til et spesifikt prosjekt at man kan dra ned og se hva Toppserien konkret har bidratt til, sier hun.

– Har du allerede bestemt hvem som skal få dine 5000 hvis du selv blir månedens spiller?

– Nei, jeg har faktisk ikke tenkt på at det er en mulighet, men det er det jo selvfølgelig, flirer hun.

Toppserien serieåpner 22. mai.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal